Dodaj do ulubionych

Wakacje bez tlumow.

28.12.22, 11:53
Ja znowu z pytaniem turystycznym. wink
Od jakichs paru lat juz stwierdzilam, ze popularne kierunki, tlumy ludzi, harmider...to nie jest cos, co lubie. Im jestem starsza, tym bardziej mnie to meczy.
Kiedys mi nie przeszkadzalo...
Wiadomo, jak sie chce zwiedzic jakas europejska ( lub nie europejska) stolice, zaliczyc najwieksze atrakcje, to nie ma bata tlumy beda.
No ale to wypad na 3-4 dni. Zreszta, wszystkie najwieksze atrakcje/ zabytki, przynajmniej w Europie zaliczone ( uff, uffff, uffffff) tongue_out
Dobra a pytanie jest takie : poleccie miejsca piekne/ puste/ moga byc takie, gdzie jeszcze nawet cywilizacja nie dotarla. Jesli wyspa grecka, to wiadomo ze jakas poza Kreta/ Santorini/Kos. Ze nie Baleary. Ze jesli Portugalia to nie wybrzeze Algarve itd itd.
Pamietam moje wakacje na Wyspach Zielonego Przyladka milion lat temu. Zadnych turystow, nawet problem byl ze znalezieniem knajpy. Wtedy bylam mloda i cierpialam wink, teraz marze o takich wlasnie wakacjach.
Sprzeda ematka jakies namiary, poleci cos dla spragnionej ciszy pani w srednim wieku? wink
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 11:59
      Na 3-4 dni nie chciałoby mi się nawet wyjść z domu.
      • astomi25 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:09
        No widzisz a nam sie chce.🤷🏻‍♀️
        Przewaznie jest do wypad w jakies atrakcyjne turystyczne miejsce. Takie intensywne zwiedzanie. Wole skoczyc do Rzymu na 3 dni ( pare razy) niz siedziec tam dwa bite tygodnie. To zaden odpoczynek.
        Ale to oprocz glownych urlopow takie wypady sa.
        • krwawy.lolo Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:59
          Na takie pierdoły, jak zwiedzanie miast w Europie, to sobie zostawiam emeryturę. smile
          • naturella Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 13:14
            Będzie zonk jak nie dożyjesz uncertain
            • krwawy.lolo Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 13:21
              Trudno. Nie mam ani tyle wolnego ani kasy, żeby jeździć i na długie urlopy i na kilkudniowe wypady do Paryżów i Rzymów.
              • naturella Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 15:07
                Dobrze. Ale wiesz, że nie w każdym wątku musisz pokazywać, jak głupi jest czyjś plan tylko dlatego, że Ty robisz inaczej uncertain
                • krwawy.lolo Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 16:56
                  Dlaczego wypisujesz takie bzdury?
                  Aaa, nie załączyłem do pierwszego wpisu emłotykonu.
                  Proszę wink
    • riskylea Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 11:59
      Dolomity.
    • chococaffe Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:01
      W Europie wszędzie dotarła cywilizacja, a od lat głownym kolporterem jest Ryanair wink

Trudno też znaleźć niszowe miejsce z mainstreamingowymi atrakcjami. Zwłaszcza w sezonie.

Pewnie ciszej jest w okolicach niektórych plaż atlantyckich, morza Północnego, ale i Bałtyku.

Ja teraz mam wolność od wakacji szkolnych, ale kiedy mnie jeszcze obowiązywały, miałam zasadę zimne kierunki latem, ciepłe zimą.

O jakiej porze roku mówisz?
      • chococaffe Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:08
        p.s. a jeżeli wystarczy rzeka a nie morze to szczerze polecam Aubeterre sur Dronne. Nigdzie nie czułam się bezpieczniej w wodzie.
      • astomi25 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:11
        Pora roku obojetna, dzieci rosna to w koncu uda sie poza sezonem wink
        Ale fajnie znac jakies piekne miejsce tez na wakacje.
        • chococaffe Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:14
          To na przykład Bretania (Dinard, Dinan)
          • chococaffe Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:16
            p.s. i nie Bretania, całkiem miejsko - Strasbourg.

I niemiecko - Lubeka

Włosko - Ravenna
          • kochamruskieileniwe Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:41
            też polecam Bretanię.
            Malutkie mieściny na wybrzeżu typu Conquet...
    • heca7 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:05
      Bardzo muszą być ciche? Polecam wybrzeże Litwy i Łotwy smile W porównaniu z polskim schludnie, cicho bez reklamozy.
      • szmytka1 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 15:15
        A jednocześnie infrastruktura, boiska plażowe, zejścia na plażę zagospodarowane, a ludzi mało
    • marta.graca Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:08
      Sithonia na Półwyspie Chalcydyckim.
      • simply_z Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:48
        Owszem ale poza sezonem
        • marta.graca Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 13:03
          Ja byłam w sezonie ( przełom lipca i sierpnia) i było puściutko. Na niektórych plażach byliśmy jedynymi ludźmi.
          • simply_z Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 13:12
            A to moze, ja bylam w maju i bylo faktycznie pusto ale zakladalam, ze w sezonie pewnie ruch.
    • berber_rock Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:13
      Ja znam takich sporo, tylko to z pewnoscia nie jest Twoje cup of tea ...
    • ichi51e Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:15
      Znajomi byli pod biegunem. Wycieczka życia i psa z kulawa noga. te same osoby były tez nad tym słonym „jeziorem” w Peru czy tam Bolivii nie pamietam (camperem) - ani żywej duszy.
    • eliszka25 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:18
      Ale mają to być wakacje w wakacje czy termin dowolny? Jeśli wyjazd może być poza terminem szkolnych wakacji, to polecam południowo-zachodnią cześć Sardynii. W sezonie w sumie też, bo to najmniej turystyczna cześć wyspy. W październiku pogoda wciąż jeszcze plażowa, a plaże puste i piękne. W maju wyspa kwitnie i przyroda jest wprost oszałamiająca.
    • triss_merigold6 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:19
      Estonia poza Tallinem i Łotwa poza Rygą
      • igge Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 22:50
        Ha, znajoma jedzie tam właśnie na sylwestra z biurem na kilka dni. Do Tallina, Helsinek, Sztokholmu i Rygi. Sylwester na promiewink
    • simply_z Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 12:49
      Dolina Douro z winniami, godzina drogi od Porto, przyjemnie klimatycznie, Alentejo tez.
      • astomi25 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 13:11
        dzieki.

Bede sobie sprawdzac wasze miejscowki smile
        • y_y Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:08
          ja bylam w miasteczku Mâcon, Francja.
          Tami środek niczego
          Wieczorem na placu przy rzece tubylcy tanczyli do francuskich kawałkow
          Chyba bylismy wtedy jedynymi turystami
          Ale to 2007 był 🙈
    • nenia1 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 13:26
      Jest dużo takich miejsc, ale to głównie miejsca przyrodnicze. Pytanie co lubisz i czego szukasz. Kolejnym pytaniem jest termin, w którym wyjeżdżasz, bo od tego też sporo zależy. U nas jednym z czynników który nas zachęca do zwiedzania jest obserwacja w naturze ptaków czy dzikich zwierząt, więc chociażby a takich powodów szukamy "pustych miejsc". Z tym sprzedawaniem namiarów to zawsze jest problem, bo może się skończyć jak z polecaniem przeze mnie pewnej lekarki, do której teraz sama mam problem się dostać smile
      Generalnie działa to najczęściej trochę tak, wybierasz odwrotny kierunek od popularnego. Czyli np. Bułgaria - nie wybierasz morza tylko góry. Przepiękne Piryn i Riła, latem pustki, w pobliżu Bańsko w którym można dobrze zjeść, Jeszcze większa pustka jest w Górach Przeklętych w Albanii podobnie w paśmie czarnogórskim - pustki, dosłownie, a góry przepiękne. Norwegia też ma całkiem sporo miejsc gdzie człowieka w trakcie wędrówek spotkasz raz na pół dnia, np. w Parku Narodowym Dovrefjell przez cały dzień spotkaliśmy jedną parę, Rumunia - piękna i dzika Delta Dunaju, zamiast widokowej ale popularnej Transfogarskiej wybierasz równie pięknie widokową ale mniej znaną Transalpinę. Hiszpania - bardziej północ, tłumów nie było w przepięknych górach Picos de Europa, nawet w Andaluzji znaleźliśmy przedziwną wręcz magiczną i pustawą wioskę El Rocio (choć bywają tam różne pielgrzymki i fiesty) a obok pusty Park Narodowy Donana, pełen flamingów i niebieskich srok. Z wysp greckich najmniej ludzi było na Thassos, bywało że całe mniejsze plaże mieliśmy dla tylko siebie, ale to było sporo lat temu. Prócz tego masz jeszcze kraje ciągle jeszcze mało popularne turystycznie, Bośnia i Hercegowina, Mołdawia, Serbia. Na północy Finlandii też nie ma tłumów. Jesienią jeździmy na Wielką Nizinę Węgierską, prócz miejsc gdzie na noclegi zlatują się żurawie w większości pustki, nawet winne piwniczki w Egerze goszczą niewiele osób.
    • boogiecat Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 13:50
      Lopani, pelno takich miejsc. Kiedy chcesz jechac?
      • astomi25 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 14:58
        Nie wiem kiedy chce jechac, to plany na najblizsze lata...juz nic chce nie pozostawic przypadkowi wink
        Pamietam jak pare lat temu znalezlismy sie ( przypadkiem w sumie) w gruzinskich gorach.. Tak, takie klimaty do mnie przemawiaja...Mimo iz ten pobyt wtedy byl troche zapsuty przez podejscie miejscowych do zwierzat. uncertain
        • chococaffe Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 15:08
          Mimo iz ten pobyt wtedy byl troche zapsuty przez podejscie miejscowych do zwierzat

Przypomniała mi się moja mocno emerytowana ciotka, któa na wycieczce w Jordanii , na widok bitych zwierząt zaczęła wykrzykiwać słowo "policja" we wszystkich znanych jest językach plus nieznanych, ale w nerwach wymyśliła, że "na pewno" tak musi być.
          • boogiecat Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:25
            Ja tez bym umiala w nieznanych😺
        • boogiecat Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:23
          Rozumiem. Choc ja za kazdym razem jade na czuja, a glownym kryterium jest brak upalu w lecie, brak ludzi i bliskosc pieknej natury.

Wylacznie poza sezonem (najlepiej od listopada do marca) Korsyka: pusto nawet w Porto Vecchio, cieplo i slonecznie, cudowne plaze z zachowanym ekosystemem, wspaniale gory tuz obok, szlaki turystyczne takie troche nieodkryte, lokalne dziwnosci, dobre jedzenie i duzo historii. Tam jest naprawde pieknie, nieucywilizowanie ale i dolcze vita.

Bretania w lecie- najbardziej pasujace wg mnie okolice Guerande (wybrzezem na polnoc). Wogole nie bede opisywac, tam trzeba pojechac i jest wszystko do spedzenia bardzo dlugiego, genialnego urlopu bez ludu (choc to turystyczne miejsca, ale bez zadnej przesady, bez syfu okoloturystycznego).

Wybrzeze atlantyckie tez w lecie ok- La Faute sur Mer, odizolowana na dzyndzelku, w lecie bardzo spokojnie mimo ogolnie obecnego turyzmu, ktory sie jednak koncentruje w znanszej miejscowosci nieopodal, stare hodowle ostryg, sosnowe lasy, duuuuze plaze, sporo wiatru, genialne zarcie.

Hiszpanska Galicja, okolice Fisterra- w lecie ok- znowu gorzaste wybrzeze, pieknie, skromnie (jednak duzo bardzo zaniedbanych zwierzat w wioskach), bardzo pustawo, tanio, sympatycznie, celtycko, fajna sprawa to koncowka el camino i spotykani wedrowcy. Ciezko z warzywami w restauracjach😛

Polecilabym tez srodkowa sierre portugalska, bo wygladalo na puste i piekne miejsce, z tym ze nie wykonalam ani jednego kroku poza agroturyzmem (w starej winiarni!) z powodu, ze bylo z 50°C w lecie. Spotkani ludzie bardzo sympatyczni, jak i w Galicji.

Gdybys nie bala sie nieco deszczowych i przyziabiastych klimatow to moj osobisty n°1 w dzikosci- wyspy Lofoten w Norwegii. Absolutnie przepiekne, ultra spokojne miejsce z natura dajaca ci pieknem po twarzy na kazdym kroku. Nie wiem jednak czy wytrzymalabym dluzej niz 2 tyg. Wrzucam moje zdjecia, wygladajace jak fotoszopowane, a te z gugla naprawde fotoszopowane wygladaja jak sztuczne😀
          • boogiecat Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:28
            Zdjecia norweskie:
            • astomi25 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 19:07
              Norwegia to w ogole moja milosc...
              Maz obiecal Lofoten...i czekam, czekam 😉
              • boogiecat Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 22:47
                Ale trafilam! Norwegia nie ucieknie i na wyspach nic sie szybko nie zmieni, cierpliwosci, bo to swietna obietnica.
      • bazia_morska Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 22:37
        Lopani brzmi jak nazwa fajnej miejscówki.
        • boogiecat Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 22:48
          Jednak nieznane pociaga😉
    • snakelilith Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 15:21
      Będę się powtarzać, Jutlandia, zwłaszcza wybrzeże Morza Północnego. Ta Bałtyku jest bardziej zamieszkana, choć są tak miasta jak Aarhus, które ma niecałe 300tys mieszkańców, a jest drugim pod względem wielkości miastem Danii. Pogoda w Danii latem jest od wielu lat też całkiem fajna. W wielu miejcach nie ma nawet specjalnie hoteli, a jedynie domki letniskowe, gdzie każdy jest dla siebie i bywa, że kilometrami nie spotkasz na plaży człowieka.
    • unikotka Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:17
      Bawię się AI - podpowiada np. Azory, Kornwalię i Orkady. Inna sprawa, że też Korsykę i Kanary... Choć tu to pewnie zależy od miejsca, terminu. W sumie to na Fuercie udawało nam się unikać tłumów (koniec czerwca, Costa Calma) no i chyba Gomera nie jest np. bardzo tłoczna. Może więc ma rację?

• astomi25 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:30
        A przypomnialo mi sie. Fuerta, pazdziernik2020...jezu jak odpoczelam.
        Mielismy apartament, ale w calym kompleksie bylismy chyba tylko my🤷🏻‍♀️ Basen ogromny tylko dla nas, plaze pusciutkie, w restauracjach najwyzej 2 stoliki zajete. Ech...i corona miala swoje dobre strony.😉
        Nawet samolot byl moze w 1/5 wypelniony.
        • boogiecat Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:41
          W 2020 to ja prawie odpoczelam w Lizbonie 😅 (bylo naprawde pusto, a i tak mialam dosc po trzech dniach)
          • simply_z Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:50
            Ja w Atenach...pusty Akropol..
            • unikotka Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:54
              Poza pandemią, to sprawdza się zwiedzanie w deszczu. Wystarczy mieć kalosze i parasol smile Pusty Kazimierz Dolny tak np. odwiedziliśmy.
    • bib24 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:21
      góry sowie poza weekendami. nikogo tam nie ma, po 2 osoby spotykasz na całym szlaku.
      • stara-a-naiwna Re: Wakacje bez tlumow. 04.01.23, 21:22
        o tak! okolice wałbrzycha i kotlina Kłodzka
        poza wakcjami, feriami i weekendami
    • mysiulek08 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 17:49
      jak chcesz cisze (ok, wieje) i nie liczysz sie z kasa, to
      antarktyda
      pustynia atacama z przyleglosciami
      patagonia ale raczej poludniowa czesc niz polnocna (ta i owszem ale po sezonie, tylko wtedy pada i wieje)

omijac, z wiadomych wzgledow tlumow, nalezy emblematyczne miejsca am pld
    • bazia_morska Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 18:17
      Dania, wyspa Rømø, mają tam najszerszą piaszczystą plażę w Europie.
      • mae224 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 23:08
        jest tam pięknie, prawda smile
    • gulcia77 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 18:40
      astomi25 napisała:

> Sprzeda ematka jakies namiary, poleci cos dla spragnionej ciszy pani w srednim
      > wieku? wink

Spragniona ciszy ematka w średnim wieku poleca okolice Achtiopola/Sinemorec w Bułgarii, najlepiej we wrześniu. Pisałam już o tej części Bułgarii w wątku, w którym określałyśmy, czego wakacyjne nie wypada. Ale to tak na 10/14 dni.
    • droch Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 22:32
      Galicia (ta na Półwyspie Iberyjskim). Mało kto tam dojeżdża...
      • boogiecat Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 22:43
        Ja tam do samego konca swiata dojechalam i bardzo mi sie podobalo.
    • mikams75 Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 22:38
      poza sezonem to sporo miejsc by sie znalazlo np. wiele wysepek greckich ale to nie na 3-4 dni, bo tu trzeba sie kierowac tym, czy jest na wyspie lotnisko i wybrac te, gdzie sie da dotrzec tylko promem. Niestety sporo czasu sie traci na dojazd i powrot.
      • boogiecat Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 22:44
        Ale Astomi nie chce jechac na 3-4 dni, tylko podala ten czas mowiac o citybrejkach. Mozesz rzucac wysepkami😉
        • astomi25 Re: Wakacje bez tlumow. 29.12.22, 09:32
          Rzucaj wysepkami.
          • mikams75 Re: Wakacje bez tlumow. 29.12.22, 11:30
            Folegandros, Kimolos, Sifnos, Amorgos. W tej okolicy jest wiecej takich wysepek, nie znam wszystkich trzeba sie jednak liczyc z tym, ze poza sezonem bywa ciezko z noclegiem i znalezieniem jedzenia. Polecam "oplywowke" po wysepkach w tej okolicy - po pare dni pobytu i promem na kolejna wyspe. Mozna np. z Aten (a moze i z pl, tego nie wiem) doleciec na cos wiekszego w tej okolicy (Milos (tu tez nie ma turystyki masowej), Santorini, albo jakas inna) a nastepnie promem kierowac sie powoli w strone Aten.
            Troche dalej i w polaczeniu z objazdowka po Peloponezie (klasztory w skalach!) jest Kithira. Sam Peloponez tez ma kilka ciekawych zakatkow zarowno na plazy jak i w gorach. Tylko trzeba pamietac, ze przy tej roznicy wysokosci w gorach jest zimno i to bardzo, na wiosne dalo sie plazowac a godzine drogi w gorach padal snieg.
            A z drugiej strony Grecji Itaka, Lefkada, no i moze Kefalonia - to juz nieco bardziej turystyczne miejsca ale znajdzie sie pewnie cos spokojniejszego, szczegolnie po sezonie.
            Evia tez jest swietna - blisko Aten a dzika i bardzo duza, wiec trzeba sie zastanowic gdzie sie chce tam byc, to jest mocno gorzysta i slabo oznakowana, co utrudnia jezdzenie i nie tak latwo ja zwiedzac, ale natura piekna. Ale ma rozne piekne rejony, bylam na wiosne i zero turystyki, widoki urokliwe - kwiecisty i zielony dol a w tle Dyrfis osniezony, na zdjeciach wygladalo jak pocztowki z Japonii.
            Na polnocy sa tez ciekawe wysepki - Skiatos, Skopelos i Alonnisos.
            • astomi25 Re: Wakacje bez tlumow. 29.12.22, 14:20
              Dziekuje pieknie 🙏
    • eriu Re: Wakacje bez tlumow. 28.12.22, 23:28
      Na wyspy greckie inne to będzie ciężko, bo trzeba płynąc promem na te mniej turystyczne z Aten. A ten prom to tak z noc może płynąc na niektóre wyspy.
      • simply_z Re: Wakacje bez tlumow. 29.12.22, 00:40
        Zależy, na Aeginę płynie się jakieś 1,5 godziny, niedaleko jest też Hydra choć bardzo drogo tam jest. Coś by się jeszcze znalazło.
    • koronka2012 Re: Wakacje bez tlumow. 29.12.22, 00:22
      Pogranicze między Portugalią a Hiszpanią. Z tym że ze strony Portugali było deczko fajniej (w Cabanas), bo wynajem samochodu był o wiele tańszy. Na tym obszarze jest już płasko, wzdłuż wybrzeża ciągnie się pasmo wysepek, będących rezerwatem, na które dowożą łódeczkami. Masz puściutką plażę, bo większość turystów woli zostać w zasięgu baru hotelowego.
      Tamże widziałam stado delfinów przy brzegu…
    • kotekfelek Re: Wakacje bez tlumow. 29.12.22, 07:29
      Dania albo Nordfriesland. Na krotki wypad jak znalazl, zwlaszcza poza sezonem.
    • stara-a-naiwna Re: Wakacje bez tlumow. 04.01.23, 21:20
      góry stołowe polska i czeska część
      oprócz Szczelińca i Błędnych skał
      chyba, ze (szczeliniec i błędne skały) poza lipcem sierpniem i feriamii i poza weekendami

czeski Raj jak wyżej
      poza wakacjami, feriamii i poza weekendami

Pięknie
      pusto

w Pl za bardzo nie ma gdzie zjeść
      w CZ dużo smacznych umiarkowanych cenowo miejsc

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka