Dodaj do ulubionych

Jakie miasto w UE w ferie?

28.12.22, 12:09
Co byście polecały na maksymalnie tygodniowy citybreak w ferie, czyli w lutym?
Towarzystwo niesportowe, nie najmłodsze, niekoniecznie zajarane zabytkami, ale lubiące odmianę, inny klimat, innych ludzi, inne jedzenie, kupowanie w lokalnych marketach i gotowanie sobie, łażenie po uliczkach i oglądanie ładnej przyrody z bezpiecznego miejsca smile. Raczej komunikacja publiczna niż wynajęte auto, budżetowo ma być.

Oferta tanich lotów na ten okres jest duża i od nadmiaru możliwości mózg mi spuchł.
Norwegia? a jeżeli tak to Alesund czy Oslo? Sandefjord mamy już zwiedzone zimą i podobało się.
Londyn?
Dublin?
Rzym?
Barcelona?
Reykjavik?
Wiedeń?
Gdzie można miło spędzić czas i zobaczyć coś ciekawego, bez nocy polarnej, śniegu padającego poziomo lub błota po kolana i smogu miejskiego? Norwegia teoretycznie powinna odpadać z tego powodu, ale tam jest z kolei ładna przyroda i urocza architektura.
Najbardziej liczę na komentarze pt. "ostrzegam, że w miejscu X możesz się nieprzyjemnie zaskoczyć tym lub tym", na co sama bym nie wpadła.
Jak np. bym ja ostrzegła w wielu miejscach przed cenami transportu publicznego.
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 12:12
      Może Malta?
      • agaagaaga123 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 12:18
        Hmm, może Malta... nie pomyślałam. Sprawdzam.
    • homohominilupus Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 12:26
      Madryt?
      • aqua48 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 09:03
        W Madrycie w lutym bywa bardzo zimno bo wieje zimny wiatr. Ja bym wybrała Rzym.
        • homohominilupus Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 13:56
          aqua48 napisała:

> W Madrycie w lutym bywa bardzo zimno bo wieje zimny wiatr. Ja bym wybrała Rzym.
          No tak, zapomniałam. Ja z frakcji #jakjestzimatomusibyczimno
    • triss_merigold6 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 12:27
      Kopenhaga? Przyjazna rozmiarowo, dobrze skomunikowana, ciekawa architektonicznie, fajne muzea, wybrzeże
      • sabek81 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:29
        triss_merigold6 napisała:

> Kopenhaga? Przyjazna rozmiarowo, dobrze skomunikowana, ciekawa architektoniczni
        > e, fajne muzea, wybrzeże
        Ja juz kupilam bilety 😀
        • sabek81 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:30
          sabek81 napisała:

> triss_merigold6 napisała:
          >
          > > Kopenhaga? Przyjazna rozmiarowo, dobrze skomunikowana, ciekawa architekto
          > niczni
          > > e, fajne muzea, wybrzeże
          > Ja juz kupilam bilety 😀 Masz do polecenia hotel??
          • snakelilith Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:39
            sabek81 napisała:

> > Ja juz kupilam bilety 😀 Masz do polecenia hotel??

Hotele w Skandynawii są bardzo drogie. Szukaj raczej apartamentu, będzie wyższy poziom za mniejsze pieniądze.
          • bazia_morska Re: Jakie miasto w UE w ferie? 30.12.22, 04:47
            Wakeup Copenhagen wink
        • mae224 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 09:09
          Ale drożyzna straszna. Nie pojesz.
          • agaagaaga123 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 30.12.22, 00:45
            dla mnie Norwegia ma tę zaletę, ze tam mam już obczajone konkretne produkty w Kiwi, które są w dobrych cenach przypominających nasze, fajne smaki, idę tam jak po swoje.
    • lilia.z.doliny Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 12:32
      Lizbona. Zawsze, o każdej porze
      • simply_z Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 20:04
        Nie, w marcu moze lać,
        • koronka2012 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 20:25
          Wszędzie może, tego się akurat nie da zagwarantować o tej porze roku.
      • mayaalex Re: Jakie miasto w UE w ferie? 30.12.22, 00:08
        zgadzam sie. i nawet jak bedzie padac/wiac, to jest mnostwo rzeczy do zrobienia i zobaczenia.
    • nangaparbat3 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 12:36
      Spędziłam kiedyś tydzień zimowych ferii w Atenach i było cudownie. Nie pamiętam, przed czym bym mogła ostrzegać, jeśli nawet coś było, nie utrwaliło mi się.
    • mandre_polo Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 12:38
      Rzym ma bardzo kiepskie godziny lotów, odległość od lotniska
      • agaagaaga123 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 12:49
        mandre_polo napisał(a):

> Rzym ma bardzo kiepskie godziny lotów, odległość od lotniska

O widzisz, to jest cenna uwaga. Bo nie chcę mieć połowy wyjazdu zmarnowanego na szarpanie się w drodze i potem odsypianie jej przez pół dnia.
      • chococaffe Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 12:53
        ale dotyczy to wszystkich linii?
        • chococaffe Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 12:55
          z ciekawości spradwziłam wizzair - ma wyloty wczesnym rankiem i powroty wieczorem
          • mandre_polo Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 15:40
            Albo przylot o 22, po nocy jechać do hotelu...
            • chococaffe Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 15:52
              klucz leży w "albo"wink Trzeba spojrzeć na dni i godziny lotów z "naszego" miasta i tyle. Ja niedawno adaptowałm mój urlop tak, żeby przylecieć rano a wylecieć wieczorem (chociaż były też opcje odwrotne)
              • mandre_polo Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 08:21
                Nic mi z dobrego z adaptacji nie wyszło, trzeba by lecieć z Okęcia żeby mieć dobre godziny lotu
                • chococaffe Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 09:05
                  a skąd leci autorka?
                  • agaagaaga123 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 12:37
                    Okęcie albo Modlin, ale nie wykluczam GDA, bo tylko stamtąd Wizz lata do różnych norweskich miast.
                    • chococaffe Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 14:03
                      Z Okęcia wydostaniesz się do Rzymu rano, a potem powró wieczorem.

Jeżeli w ogóle Rzym Cię interesuje.
            • koronka2012 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 20:27
              mandre_polo napisał(a):

> Albo przylot o 22, po nocy jechać do hotelu..

Tak, gwałcą strzelają z łuku i kapiszonów 🤦🏻‍♀️
              przypomnę nieśmiało że na południu miasta o tej porze żyją pełną parą
      • szarsz Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 09:32
        Rzym ma bardzo dobrze skomunikowane lotniska (Ciampino, Fiumicino) z miastem (Termini), są autobusy bądź pociąg miejski, są dodatkowo dwaj operatorzy jeżdżący do późna w nocy, 7 euro w jedną stronę albo 12 w dwie. Pociąg na Fumicino droższy, 14 euro chyba. Dodatkowo jest ograniczenie maksymalnej ceny na taksówkę, 45 czy 50 euro, nie pamiętam dokładnie, bo korzystałam raz, gdy miałam lot z Rzymu o szóstej rano.

• snakelilith Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 13:27
      Na niemiecko języcznej stronie wohin-und-wann.de po wrzuceniu hasła luty pokazuje większość europejskich miast pod względem pogody na czerwono, czyli źle. Na pomarańczowo, czyli całkiem dobrze, jest Portugalia, Hiszpania, Baleary, Sycylia i Grecja. Grecji bym nie polecała, tam w Atenach może być smog. Ale Lisbona może być super.
      Z drugiej strony, luty już od dawna nie jest pewnym miesiącem zimowym, czasem na zachodzie Europy bywa już wiosna, więc miasta jak Dublin, Londyn, Paryż, Amsterdam i Kolonia też pogodowo mogą wchodzić w grę. Ale to ruletka.

Ja polecam coś innego od standardu - Köln (Lotnisko Cologne Bonn (CGN) 13, 6 km od miasta albo Düsseldorf (DUS) 40, 6 km od miasta, ale bezpośrednia kolej).
      W Kolonii jest w lutym karnawał uliczny (cały tydzień od 16 lutego). Masa zabytków także z czasów rzymskich, wyjątkowa katedra, piękna starówka, spacer nad Renem robi też wrażenie, wzdłuż rzeki są doskonałe ścieżki spacerowo-rowerowe, miasto ma masę parków, ze względu na łagodny klimat (temp. aktualnie 11 stopni) zielonych przez cały rok, bardzo dobra komunikacja miejska z propozycjami dla turystów jak np. 24 godzinny bilet dla 5 osobowej grupy albo KölnCard, cenowo na pewno konkurencyjne w stosunku do Londynu, czy Reykjaviku. Przeróżne muzea, np. bardzo słynne muzeum sztuki Ludwig. Na starówce knajpki z dobrym jedzeniem i lokalnym piwem.
      Wady Kolonii, to jej żywotność. Tam ciągle coś się dzieje, ale nie dla każdego w negatywnym sensie. Trzeba to tylko lubić. To raczej dosyć wyluzowane miasto, Nadreńczycy są serdeczni i tolerancyjni. Köln uchodzi za stolicę homoseksualnej sceny. Miasto ma intensywny street life - artyści, muzycy, pchle jarmarki. Emigrantów nie ma więcej niż w innych zachodnio-europejskich miastach i to co stało się tej sławetnej nocy sylwestrowej nie jest w ogóle dla tego miasta typowe. Choć ja bym tych nie zaniechała skorzystania z tureckiej knajpy bo oni tam gotują czasem lepiej niż w Turcji.
      Polecam Kolonię dlatego, bo Niemcy kojarzą się wszystkim z nieco surowym Berlinem, a wschód i zachód tego kraju to kompletnie inne światy. Smog w tej części Europy raczej nie występuje. Bywa jednak, że tej porze roku Ren wylewa. To częste zjawisko, niespecjalnie tam groźne, niektórzy traktują to jako dodatkową turystyczną atrakcję. Może zdarzyć się też atlantycki orkan, ale dawno już nie było.
      • agaagaaga123 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:43
        dzięki! Ja w Kolonii byłam raz, na przesiadce kolejowej, nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia, ale widzę, że trzeba było wyjść poza plac dworca...
        • snakelilith Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:57
          agaagaaga123 napisała:

> dzięki! Ja w Kolonii byłam raz, na przesiadce kolejowej, nie zrobiła na mnie do
          > brego wrażenia, ale widzę, że trzeba było wyjść poza plac dworca...

Dlatego, że dworzec w Kolonii jest mały i ciasny, wciśnięty między katedrą i Renem, tam nie ma miejsca na nic więcej, więc może wydawać się okropnym, niedopasowanym do rozmiaru miasta i ilości podróżujących miejscem.
        • niemcyy Re: Jakie miasto w UE w ferie? 30.12.22, 00:56
          Na mnie polecany spacer nad Renem też nie zrobił dobrego wrażenia, może gdyby akurat świeciło słońce to wszystko nie wyglądałoby tam na buro-brązowo-zardzewiałe.

Starówka owszem spoko.
    • mandre_polo Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 15:42
      Może Stambuł?
      • kafana Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 16:15
        Ja chce!
    • mdro Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 16:07
      Cypr? Z bazą w Larnace, można zrobić wypad autobusem do Nikozji, gdzie łażenia po uliczkach będzie do wypęku wink, ewentualnie do Pafos (choć to sporo dalej) obejrzeć wykopaliska ze słynnymi mozaikami albo do Famagusty, czyli na turecką stronę - wtedy już zorganizowana, z miejscowym biurem. Z pogodą oczywiście trochę loteria, ale powinno być 10-15 stopni w dzień. W lutym powinny być jeszcze flamingi na słonym jeziorze koło Larnaki, wiec warto wziąć lornetkę. Komunikacja autobusowa jest dobra i niedroga (przynajmniej kilka lat temu taka była). W ogóle Cypr cenowo jest mniej więcej na poziomie Grecji, jeśli chodzi o żywność i chyba noclegi też, więc w porównaniu z niektórymi innymi typami na pewno będzie budżetowo.
    • ichi51e Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 16:08
      Wieden jest spoko ale kto zyw w ferie stad wyjedzie w góry.
      • ichi51e Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 16:08
        A i jeżeli ktoś się nastawia na austriackie jedzenie to zdecydowanie nie warto chyba ze ktoś bardzo lubi sznycla
        • simply_z Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 20:05
          No cos ty! Pyszne jest, uwielbam sznycla, omlet cesarski, strudla, itd.
          • ichi51e Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:29
            dodaj jeszcze jeagerpfanne, pyze z powidłem i wyczerpaliśmy austriacka ofertę :p
            • homohominilupus Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 08:38
              A szpecle? A precle?
            • simply_z Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 09:46
              nieee, jeszcze np, ichniejszy rosol z kawalkami omleta, miesa, no nie wiem, ja tam lubie austriackie jedzenie.
              • ichi51e Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 17:14
                a tak jest jeszcze rosół z krojonym naleśnikiem względnie klopsem... jeśli się uprzemy to jeszcze gulasz (węgierski) - no ale rewelacje o których się marzy po nocach to to nie są.
                • chococaffe Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 18:18
                  Ale za to kawiarnie wiedeńskie!
    • kafana Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 16:13
      - Alicante. Cieplej i dużo w okolicy w zasięgu transportu do zobaczenia. Spora oferta mieszkan najmu krótkoterminowego. Z lotniska dojedziesz miejskim autobusem
      - Praga i Budapeszt
      - Dubrovnik jeśli coś lata zima, Zadar, Split
      - Sarajevo❤️ z pociągowa wycieczka do Mostaru

• kafana Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 16:14
        Sorry to ostatnie nie w UE ale na dowód wjedziesz
        • agaagaaga123 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:46
          Mnie się marzy od dawna Alicante, ale tam trudno jest dopaść tanie bilety
    • chococaffe Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 16:14
      Takie, w którym nie byłam lub przeciwnie takie, w kórym byłam i kocham miłoscią przeogromną.

Jeżeli koszt jest istotny, biorę pod uwagę ceny w danym mieście, przede wszystkim zakwaterowania. Przy czym na ceny wpływają np rózne wydarzenia (np brytyjska rodzina królewska bardzo mi bruździ w planach, na szczęście jedną rezerwację udało mi się zrobić zanim Karol oglosił datę koronacji)
    • jkl13 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 19:55
      Sewilla lub malaga. W ogóle Andaluzja w lutym jest przepiękna. Bardzo polecam, byliśmy 4 lata temu właśnie w lutym na ferie,było cudownie. Polecam wynająć samochód i jednak trochę pozwiedzać, choć nam udało się nawet opalać na plaży (trafiliśmy na super ciepłą pogodę, codziennie powyżej 20 stopni, maks jednego dnia to było 32 stopnie - na plaży w Nerja).
      • marion.marion Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 20:06
        Dokładnie. Zrobić wycieczkę na Gibraltar przy okazji.
        • jkl13 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 20:10
          Tak, Gibraltar koniecznie. I Tarifa, najdalej na południe wysunięty kraniec Europy. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia ♥️
          I Granada i Cordoba i Frigiliana i Mijas i ... Wróciłabym tam z przyjemnością.
          • simply_z Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:25
            Ronda, Guadix ehh.
            • jkl13 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:52
              Tak, Ronda. I Setenil de las Bodegas 😍
              • simply_z Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 22:20
                To tam nie byłam, planuję wawóz alpujarrę w tym roku
      • mandre_polo Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:31
        Ile trwa lot do Sewilli?
        • alicia033 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:43
          mandre_polo napisał(a):

> Ile trwa lot do Sewilli?

A skąd pytasz? Ode mnie trwa 2 godziny 20 minut.

Nie umiesz sobie tego w googlach sprawdzić?
          • mandre_polo Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 08:16
            Z Warszawy pokazuje 6-10h🙄. Zgłębię temat bo to interesujące
            • alicia033 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 09:36
              mandre_polo napisał(a):

> Z Warszawy pokazuje 6-10h🙄.

Od maja do Sewilli z Okęcia będzie latał Wizzair. 4 godziny lotu.

wizzair.com/pl-PL#/booking/select-flight/SVQ/WAW/2023-05-01/null/1/0/0/null
              Teraz poniżej 6 godzin chyba faktycznie się nie da. Najlepiej chyba byłoby leciec do Malagi (4 godziny) i stamtąd pociągiem (2 godziny).
              • mandre_polo Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 10:10
                O, dzięki! Gibraltar musi poczekać, raz leciałam nad nim przy dobrej widoczności i chcę tam postawić stopę
        • jkl13 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:55
          A skąd latasz? Bo ja z Berlina, to najbliższe mi duże lotnisko, Szczecin to dziura. Wtedy najkorzystniejszy był lot do Granady, nie wiem jak teraz.
      • agaagaaga123 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 28.12.22, 21:47
        Wpisuję na listę inspiracji!
    • jola_ep Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 18:24
      Ekspertem nie jestem. Lubię w tym okresie południe Francji. Co prawda podobno trzeba się liczyć ze złą pogodą.
      Moja pierwsza wyprawa to Nicea, potem jechaliśmy autokarem i pociągiem do Włoch (La Spezja i Cinque Terre), powrót samolotem z Genui(podobała mi się Nervi).
      W Nicei można było swego czasu kupić stosunkowo tanio bilet dobowy, nie tylko linie miejskie, ale też podmiejskie. Zwiedzaliśmy wybrzeże aż do Monaco (w tym Eze i La Turbie). Piękne tereny spacerowe, choć trzeba uważać, bo niektóre nieco wymagające kondycyjnie.

Cała Prowansja jest piękna, preferuję raczej małe miasteczka i wioski, tropienie pozostałości rzymskiego imperium, przyroda - Parc national des Calanques, Montagne Sainte-Victoire, aż do Nationale des Gorges de l'Ardèche. Ale tu korzystaliśmy już z samochodu, więc prowadziliśmy koczowniczy tryb życia, czasem zatrzymywaliśmy się tylko na jeden dzień.
    • koronka2012 Re: Jakie miasto w UE w ferie? 29.12.22, 18:55
      Lizbona? Sama byłam zdaje się na początku lutego w ciągu dnia było przyjemne 18 stopni i piękne słoneczko
    • 71tosia Re: Jakie miasto w UE w ferie? 30.12.22, 01:08
      Jak chcesz oryginalnie spędzić kilka dni to Jukkasjärvi z hotelem lodowym (za kołem podbiegunowym powyżej Kiruny). Lub w druga stronę Sycylia lub Majorka, w lutym powinno być powyżej 15C i słonecznie.
    • bazia_morska Re: Jakie miasto w UE w ferie? 30.12.22, 04:48
      Wiedeń.
    • mandre_polo Re: Jakie miasto w UE w ferie? 30.12.22, 14:04
      Edenburg?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka