Dodaj do ulubionych

Cudakowa Monika odjeżdża....

28.12.22, 12:13
Sądziłam , że już dotarło do niej, że dwójka z tej piątki zawsze będzie przy niej....a jednak nie?
Wierzy naiwnie ,że kiedyś dzieci nie będzie... To gdzie zamieszka Heniu z Dorka skoro ma ich nie być.????
Obserwuj wątek
    • yannefer Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:15
      Może ma nadzieję, że dzieci będą wysoko funkcjonujące na tyle, by mieszkać (??) Same
      • sportowaemama Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:20
        Nawet wysokofunkcjonujace nie mieszkają same. Patrz ja ludzi z down the road. Super funkcjonują a i tak mieszkają z rodzicami.
        • yannefer Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:52
          Może ona myśli, że jakoś cudownie znikną?
          Teraz tak siedzę i myślę, jak matką takich chorych dzieci może tak myśleć
        • arwena_11 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 13:07
          Są specjalne mieszkania z opiekunami. To się nazywa mieszkania chronione/treningowe.
          • georgia.guidestones Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 02.01.23, 20:19
            arwena_11 napisała:

> Są specjalne mieszkania z opiekunami. To się nazywa mieszkania chronione/trenin
            > gowe.
            To raczej nie jest rozwiazanie dozywotnie, tylko przejsciowe. (Screen - turnusy dla osob na wózkach w celu plynnego opanowania czynnosci zw z gospodarstwem domowym).
            Choc pewnie w ciagu powiedzmy 20 lat może coraz wiecej rodzicow oddolnie pozaklada jakies osrodki z mieszkaniami docelowymi (jak np Farma Zycia dla ludzi ze spektrum autyzmu sprzezonym z niepelnosprawnoscia intelektualna).
            Nadal jednak nie widze ani w jednym, ani w drugim przypadku dwudziestokilkuletniej Doroty w takich osrodkach.
            • akseinga1975 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 02.01.23, 20:30
              Oni Ta Dorotke adoptowali pod wplywem impulsu po urodzeniu syna z ZD i niestety okazuje sie ona byc najslabszym ogniwem. Oby moje obawy byly bezpodstawne, ale ona moze byc zrodlem najwiekszych frustracji i problemow.
            • arwena_11 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 02.01.23, 21:38
              Już są takie ośrodki budowane przez fundacje zakładane przez rodziców dzieci niepełnosprawnych. Aby ich dziecko miało dobre warunki, swój pokój, większą swobodę niż w państwowych
      • sophia.87 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:22
        Chłopczyk może, ale tylko może, gdzieś w specjalnym mieszkaniu pod opieką fundacji.
        Jeśli chodzi o dziewczynkę to wątpię, ona wygląda na dość mocno upośledzona
        • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 13:46
          Zgadzam się, dziewczynka wygląda na dużo bardziej upośledzoną od chłopca i całe życie może wymagać opieki.

Nie wiem czy matka nie zdaje sobie z tego sprawy, czy wręcz przeciwnie planuje dorosłej Dorocie życie w DPS. Jest też opcja wmiksowania rodzeństwa e moralny obowiązek opieki nad nią, obym się myliła.
          • sophia.87 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 14:11
            Mam nadzieję, że choć jedno ze zdrowych dzieci będzie miało wystarczająco silny charakter by się przeciwstawić i pociągnąć za sobą resztę.
            Sorry, ale te dzieci zasługują na normalne życie bez obciążenia wyborami matki. Dość, że dzieciństwo mają nieciekawe
            • nowyczlowiekforumu Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 14:42
              Ten chłopiec nawet nie wygląda zbytnio ja dzieci z zespołem Downa, ale ta Dorotka widać że jest mocno upośledzona.
      • hanusinamama Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:37
        Wysokofunkcjonujące osoby z ZD nie mieszkają same...poza tym ryzyko, ze dopadnie je Alzheimer po 30 jest tak dużę...
    • alpepe Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:15
      Nie no, może myśli, że one nie dożyją.
    • mia_mia Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:16
      Nie będzie, bo Monika porzuci projekt dzieci i zniknie, ona niespecjalnie jest stała w swoich postanowieniach. Już dawno tam nie zaglądałam, nie jest znów w ciąży?
      • sportowaemama Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:22
        Urodziła 5 dziecko kilka miesięcy temu.
        Myślisz że jest w stanie rzucić tego cherlawego Wojtka który nie ma nic do powiedzenia i zostawic go z całą bandą?
        • sophia.87 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:23
          To jest bardzo prawdopodobne, jak dzieci z ZD podrosna
        • zwyczajnamatka Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:43
          sportowaemama napisał:

> Urodziła 5 dziecko kilka miesięcy temu.

Czwarte dziecko urodziła
          • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 13:47
            Czwarte urodzone, piąte w sumie z adoptowaną Dorotką.
    • aleubaw Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:21
      Będą w jakimś Ośrodku Opiekuńczym albo DPSie. Dwojgiem dorosłych z zespołem Downa nie zaopiekuje się jedna kobiecina.
    • woman_in_love Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:22
      1) wsadzi je do przytułku
      2) te dzieci dość szybko umierają - gdy się je nie leczy - no to może ich nie leczy i wie że umrą?
      • little_fish Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 12:23
        Leczy się dzieci jak są chore. Te z tego co wiem, nie są.
        • woman_in_love Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 13:00
          nie każda wada wychodzi od razu
          • little_fish Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 13:06
            A, ok. Czyli są chore, ale nikt o tym nie wie, dlatego ich nie leczy. I umrą.
            • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 13:48
              Matka nie musi się chwalić w mediach społecznościowych chorobami dzieci. Choroby nie są atrakcyjne dla reklamodawców.
              • little_fish Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 13:50
                Nie musi się chwalić, ale chyba kiedyś mówiła, że szczęśliwie dzieci nie są dodatkowo obciążone chorobami, np serca
      • samawsnach Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 14:26
        woman_in_love napisała:

> 1) wsadzi je do przytułku
        > 2) te dzieci dość szybko umierają - gdy się je nie leczy - no to może ich nie l
        > eczy i wie że umrą?
        Punkt 2 to taka wiedza z ubiegłego stulecia.
        • woman_in_love Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 15:08
          Tak, w stuleciu ich nie leczono bo i jak.
        • mia_mia Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 08:31
          Średnia długość życia osób z ZD bez innych obciążeń wynosi 50-60 lat, w XXI wieku czyli jednak sporo mniej niż w populacji ogólnej i niech tak zostanie, rodzice tych dzieci w większości modlą się, żeby umarły przed nimi.
    • aagnes Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 13:16
      Czasami podglądam na Instagramie te rodzine. na poczatku byłam pełna podziwu - w końcu to bardzo szlachetne co robia, zamożni, piekni, dzieciaki zadbane od a do zet, ale teraz cos mi tam zgrzyta - dzieci z ZD zaczynają coraz bardziej odstawac, co było rzecz jasna do przewidzenia, sa odstawione na boczny tor, moim zdaniem cala sytuacja bedzie ewoluowała w wylansowanie Moniki, dzieciaki zejda na drugi plan. ale co mi do tego, moge z daleka podziwiac, ja ledwo przede z jednym dzieckiem.
      • 18lipcowa3 [...] 28.12.22, 14:06
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • zaspasniegowa Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 15:06
          Fajna ta Wanda. Sama nie wiem co o nich myśleć. Narazie wszystkie dzieci bawią się razem ale niedługo zaczną się większe różnice.
          • 18lipcowa3 [...] 28.12.22, 15:06
            • nowyczlowiekforumu Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 16:01
              A mi się podoba ten Boguś ☺️
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 13:18
      No cóż, nie sądzę, żeby jej chore dzieci ją przeżyły. Więc tak, kiedyś będzie sama.
      • larix_decidua77 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:01
        Dlaczego? Obecnie osoby z ZD dożywają 60-70 r.ż. oczywiscie ich matka może dożyć setki ale pewne to nie jest.
    • conena Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 13:19
      ona ostatnio jest w jakimś szale. skupiła się maksymalnie na swoim wyglądzie, zapisała się na jakiś boks, do klubu, do którego ma dosyć daleko i w swoim "żartobliwym" stylu "z dystansem" zachwyca się urodą trenera. po czym wrzuca fotki jak się całuje z mężem. nie chcę być złym prorokiem, bo nie wygląda to normalnie, no ale ja się na zarabianiu na instagramie nie znam. widocznie to żre i z tego jest hajs, tylko tak mogę to zrozumieć.
      • nowyczlowiekforumu Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 14:47
        Myślę, że zaczyna dopadać ja rzeczywistośc życia z dziećmi z upośledzeniem.
        O ile ten chłopiec jest w lepszym stanie tak ta adoptowana dziewczynka odstaje ogromnie od reszty dzieci.
    • nowyczlowiekforumu Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 14:40
      Teraz to są małe dzieci. Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie mam takiego dziecka, ale wydaje mi się że w okresie dojrzewania te dzieci będą nadpobudliwe seksualnie, i wtedy będzie miała problem nad nimi zapanować.
      • little_fish Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 16:35
        Nie znam się, ale mi się wydaje, więc się wypowiem 😁
        • wioskowy_glupek Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 16:57
          Ale ona ma rację
          • little_fish Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:09
            W tym, że jej się wydaje?
          • hanusinamama Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:39
            Fakt, ma racje..wydaje jej się.
            • woman_in_love [...] 28.12.22, 17:47
              • agaagaaga123 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 13:28
                40-latek z ZD nie jest w stanie zrobić tego sam? Trudno mi uwierzyć.
          • livia.kalina Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:48
            Ale w czym ma racje? Że będą "nadpobudliwe seksualnie"? Wystarczy dobre prowadzenie u edukatora seksualnego specjalizującego się niepełnosprawności intelektualnej i żadnego problemu nie będzie.
            • solarpowerprincess Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 20:19
              O ile to będzie się sprzedawać to pewnie zrobi rolki o edukacji seksualnej swoich dauniątek.
            • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 20:23
              Możliwe, że Heńka da się wyedukować, by sam dyskretnie się zaspokajał.

W przypadku Doroty będzie problem, bo:
              - gdy będzie starsza może być ładna
              - wygląda na głębiej upośledzoną od Heńka
              - może zajść w ciążę.
              • livia.kalina Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 22:43
                Każdego sie da. Spytałam wprost o to dr Izabelę Fornalik, czy spotkała sie z przypadkiem, z którym nie udałoby jej sie poradzić i odpowiedziała mi, że nie.

Edukacji czyni cuda.
                • kura17 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 09:03
                  livia.kalina napisała:

> Każdego sie da. Spytałam wprost o to dr Izabelę Fornalik, czy spotkała sie z
                  > przypadkiem, z którym nie udałoby jej sie poradzić i odpowiedziała mi, że nie.

Livia, czy moglabys mi przeslac na maila gazetowego namiary na ta pania? lub jej/podobna organizacje?
                  z gory bardzo dziekuje. nie chce kopac w necie, skoro widze, ze masz dobre informacje.
                  • geoardzica_z_mlodymi Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 09:09
                    Nie jestem Livia ale pani Iza ma publiczne konto na fb, Messenger i namiary na poradnię.
                    • kura17 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 10:24
                      geoardzica_z_mlodymi napisała:

> Nie jestem Livia ale pani Iza ma publiczne konto na fb, Messenger i namiary na
                      > poradnię.

nie mam ani FB, ani messengera - gdyby ktos podrzycil adres emailowy lub strone www bylabym bardzo wdzieczna.
                      • geoardzica_z_mlodymi Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 10:49
                        Cóż zrobić? 🤷‍♀️ skoro nawet na fb nie chce Ci się zajrzeć (a można bez rejestracji).
                        Ale proszę, dane publiczne:
                        izabela.fornalik@gmail.com
                        • kura17 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 13:23
                          geoardzica_z_mlodymi napisała:

> Cóż zrobić? 🤷‍♀️ skoro nawet na fb nie chce Ci się zajrzeć (a można bez
                          > rejestracji).
                          > Ale proszę, dane publiczne:
                          > izabela.fornalik@gmail.com

dziekuje za adres mailowy.
                          • livia.kalina Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 02.01.23, 22:16
                            Dziękuję gepardzicy, potwierdzam- to dobry, działający mail wink
                            Przepraszam kuro, nie zauważyłam wcześniej pytania.

Jeszcze podrzucę świetne książki dr Fornalik:

Mam autyzm. Mam seksualność. I co dalej? Poradnik dla rodziców, terapeutów i nauczycieli.

Dojrzewanie. Miłość. Seks. Poradnik dla rodziców osób z niepełnosprawnością intelektualną

Jak edukować seksualnie osoby z niepełnosprawnością intelektualną? Poradnik dla specjalistów.
                            • melisananosferatu Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 03.01.23, 00:13
                              O dzieki Livio za te pierwsza. Przyda sie przy ciekawskiej i dociekliwej 11 latce z asd.
                      • panna.nasturcja Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 30.12.22, 00:46
                        Kuro, tak na przyszłość, bo może Ci się przydać.
                        Jak nie masz konta na FB to i tak możesz oglądać konta firm, organizacji, osób publicznych, tzw. fanpage, nie możesz tylko komentować.
      • cegehana Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 18:33
        Będą tak samo nadpobudliwe seksualnie jak wszystkie nastolatki, a zapanować nas nimi będzie łatwiej bo są mniej cwane.
        • alicia033 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 18:37
          cegehana napisał(a):

> Będą tak samo nadpobudliwe seksualnie jak wszystkie nastolatki, a zapanować nas
          > nimi będzie łatwiej bo są mniej cwane.

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
        • astomi25 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 19:15
          Potrzeby maja jak kazdy nastolatek, ale zapanowac jest trudniej. Uposledzone osoby nie wstydza sie i nie zawsze potrafia przestrzegac norm spolecznych, stad ten mit o wybujalym ponad norme popedzie.
          Czesto daje sie to ujarzmic terapia, ale czasem trzeba stosowac farmakologie.
    • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 16:33
      Ale co konkretnie w życiu tej kobiety ci się nie podoba? Czy ona również komentuje twoje?
      • kozaki_za_kolano Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:19
        Ona dobrowolnie wystawia się na komentarze, prowadząc ogólnodostępne konto na ig.
        Grażyna z Pcimia tego nie robi, więc Monika z cudaków nie ma jak komentować życia Grażyny.
        Czego nie rozumiesz?
        • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:25
          Ale jak wytłumaczyć zajadłość wściekłość i agresję tych wszystkich komentujących? Jak można być normalnym człowiekiem i tak pluć na innych?
          • berdebul Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 23:27
            Wytłumaczyć można prosto - większość ematek twardo stąpa po ziemi, a nie cieszy się z chromosomu miłości i jak ładnie cudaczki wyglądają w markowych ubrankach i jak pierworodny z ZD przejmie firmę informatyczną.
            • asia_i_p Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 08:28
              Tym można by tłumaczyć brak pochwał/ beznamiętną krytkę. Ale energia emocjonalna za krytyką jest trochę za wysoka jak na taką prostą przyczynę.
          • ichi51e Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 05:26
            tez otwieram oczy szeroko w tym watku uncertain
            • manon.lescaut4 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 13:12
              Jak w każdym wątku dotyczącym tej Moniki i dzieciaków cudaków ;/
              Wyglada na to, ze ematka na te konkretna rodzine wylewa swą frustracje związana z prawem aborcyjnym w Pl, zakazem terminacji ciąży z ZD, Kaja Godek itp.
              Frustracja jest zrozumiała, ale to jest po prostu ohydne. Najśmieszniejsze, ze wychodzi przy tym dulszczyzna do kwadratu, u kobiet, które normalnie nie wtrącają się w czyjeś życie i tego samego wymagają odnośnie swojego. Tutaj bez żenady snuje się ponure wizje przyszłości tych dzieci, zabrania się Monice radości z macierzyństwa, planów i marzeń, nawet mało prawdopodobnych do spełnienia.
              • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 13:27
                manon.lescaut4 napisał(a):

. Tutaj bez żenady
                > snuje się ponure wizje przyszłości tych dzieci, zabrania się Monice radości z
                > macierzyństwa, planów i marzeń, nawet mało prawdopodobnych do spełnienia.

Robi to tylko pewien procent tutaj piszących. Pozostali albo się nie wypowiadają albo tak jak ja nie wytrzymują i bronią napadniętej przez wściekłe ematki instagramerki.

Frustracje na forach internetowych wylewają tylko i wyłącznie... frustraci. Ludzie którzy nie radzą sobie z codziennością, ze swoim własnym życiem, którzy są niezadowoleni z życia jakie mają, więc ich recepta na "szescie" jest obgadac, wyśmiać, skrytykować uważają to za rozrywkę. Są jak chuliganie męczący bezdomne koty. Im bardziej ktoś przysrywa tym, bardziej upewnia mnie w przekonaniu że jest po prostu bardzo nieszczęśliwym człowiekiem bez kompasu moralnego. Oczywiście niektórzy są ofiarami systemu, społeczeństwa w którym żyją, dorastają, rodzinnych układów, słabej edukacji.

Wchodzenie z nimi w dyskusję jest z jednej strony bezcelowe i całkowicie bezproduktywne, ale z drugiej czasami człowiekowi trudno się powstrzymać kiedy widzi jakie wiadro pomyj wylewają na innych. Głosy uspokajające i nawołujące do zaprzestania internetowych napaści są bardzo ważne ponieważ są sygnałem dla innych (tych normalnych) że mimo wszystko są ludzie którzy nie zgadzają się na cyberbulling i głośno mówią stop.
              • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 13:31
                > Wyglada na to, ze ematka na te konkretna rodzine wylewa swą frustracje związana z prawem aborcyjnym w Pl

Spokojnie, już wam się w UK uaktywniają ruchy anty choice i np w imieniu kobiety z ZD pozwały państwo o dyskryminację. Zanim się obejrzysz możecie mieć u siebie drugą Polskę. Nie płacz, że cię nie ostrzegałyśmy.
                • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 13:44
                  lauren6 napisała:

> > Wyglada na to, ze ematka na te konkretna rodzine wylewa swą frustracje zw
                  > iązana z prawem aborcyjnym w Pl
                  >
                  > Spokojnie, już wam się w UK uaktywniają ruchy anty choice i np w imieniu kobiet
                  > y z ZD pozwały państwo o dyskryminację. Zanim się obejrzysz możecie mieć u sieb
                  > ie drugą Polskę. Nie płacz, że cię nie ostrzegałyśmy.

Masz na myśli pozew jaki wytoczyła Heidi Crowter? Tak się składa, że jest moja znajoma. Ona nie jest przeciwna aborcji i nie postulowała zakazu. Pozew wyszedł z jej osobistej frustracji i prób wykluczenia jej z życia społecznego. Projekt nie przeszedł, ale wzięła się za down syndrome bill ( który uważam za o wiele ważniejszy, sensowniejszy i przemyslany) i ten przeszedł czego bardzo jej i pads gratuluję . Nie chwaląc się przyłożyłam do niego swoją rękę z czego jestem bardzo dumna. UK jest pierwszym krajem na świecie z tego typu legislatura wspierająca osoby z ZD.
                  • manon.lescaut4 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 14:01
                    Otóż to, suellen. I nie obawiam się, ze z powodu Heidi zaostrzone zostanie w UK prawo aborcyjne smile
                    Heidi jest obywatelka tego kraju i ma prawo się wypowiedzieć, coś czego obywatele innego demokratycznego kraju nie mogą pojąć.
                • manon.lescaut4 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 13:54
                  Ja aktualnie myśle, ze wy w Polsce (bez obrazy dla tej garstki normalnych) po prostu nie zasługujecie na rozwiązania z krajów zachodnich. Nie z ta mentalnością. Zawsze zr skrajności w skrajność. Albo calkiwity zakaz aborcji „eugenicznej” albo wręcz niepisany nakaz takowej, no kto to widział, żeby świadomie zdecydować się na urodzenie takiego dziecka, prawdopodobnie mózg wyprany przez kk.
                  Nie, nie będziemy miec drugiej Polski w UK, po prostu prowadzone przez lata akcje i kampanie przeciw dyskryminacji niepełnosprawnych prowadzą do tego, ze ludzie ci żyją w społeczeństwie i maja prawo się wypowiedzieć. Szok, prawda? W Polsce występujemy w ich obronie tylko jeśli jest to element przepychanki z PiSem, ale ogólnie to lepiej żeby siedzieli w domu i cicho i nie zakłócali dobrego samopoczucia. Można tez, jak inna forumka niżej, stwierdzić nawet wprost, ze nie maja prawa żyć i nie powinni się urodzić. No skoro już porównujemy oba kraje, to zapewniam, ze na angielskim forum bym czegoś takiego nie przeczytała.
                  • bib24 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 13:56
                    bo u was wogole nie można prawdy powiedzieć ani napisać, tylko polityczna poprawność nakłada wszędzie kaganiec.
                    • manon.lescaut4 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 14:04
                      A nie przyszło ci do głowy, ze niektórzy naprawdę tak myślą i czuja? Nie traktują swoich poglądów w kategorii założonego kagańca?
                  • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 14:10
                    > Ja aktualnie myśle, ze wy w Polsce (bez obrazy dla tej garstki normalnych) po prostu nie zasługujecie na rozwiązania z krajów zachodnich

Wiesz co? Wypier***aj
                    • manon.lescaut4 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 14:14
                      Taka widzę mentalnośc i co gorsza na lewicowym forum ematka a nie na jakimś wiejskim internetowym kołku różańcowym, wiec tak, lauren, ty tez zasługujesz na to, w jakim klimacie światopoglądowym żyjesz.
                      • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 14:32
                        To co ty jako dziaders robisz na tym lewicowym forum?
                        Wypierd...j na forum dla emigrantek. Pozgadzadzie się ze sobą nawzajem i będziecie cieszyć, że Polki umierają z powodu zakazu aborcji. W końcu wg ciebie zasługują na śmierć, a ich dzieci na osierocenie.

Może powiedz to w oczy rodzinie Izabeli z Pszczyny?
                        • manon.lescaut4 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 15:12
                          Tak, oczywiście, w końcu jasno i wyraźnie napisałam, ze popieram zakaz aborcji, uśmiercanie kobiet 🙈
                          W ogóle nic o aborcji nie pisałam, w „nie zasługujecie” chodziło mi między innymi o sytuacje osób niepełnosprawnych i rozwiązania systemowe, to, ze widzicie wszędzie związek z aborcja to już nie mój problem (choć jak napisałam wyżej, mogę zrozumieć frustracje).
                          • lemonetka Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 15:41
                            A czy Ty rozumiesz, że profil Moniki to woda na młyn dla ruchów anty-choice w Polsce? Ona wprost mówi o tym, że jest przeciwna aborcji w ogóle i lukruje sytuację rodzin z dzieckiem z ZD i tak, są kobiety, które jej wierzą i na podstawie jej profilu podejmują decyzję odnośnie swojego życia. Jeśli tego nie widzisz i nie rozumiesz, to ta dyskusja nie ma sensu, bo my się właśnie do tego odnosimy, nie do jej prywatnych wyborów. Ludziom naprawdę wydaje się, że dzieci z ZD to takie zwykłe dzieci, tylko wyglądają trochę inaczej. A to nie jest tak, bo mają też inne potrzeby, wymagają innego wsparcia. A Polska to w tym momencie kraj, w którym nie można dokonać aborcji praktycznie wcale, za to rodzinom dzieci z ZD również nie pomaga się tu wcale. I dlatego profil Moniki jest szkodliwy. Jej wybory są naprawdę fantastyczne, zwłaszcza dla Doroty, ale jej profil w aktualnej sytuacji w Polsce szkodzi milionom kobiet, bo jest kolejnym argumentem za jeszcze mocniejszym ograniczeniem aborcji, której faktycznie już tu nie ma.
                            I to, że Ty mieszkając zagranicą tego nie widzisz - ok, ale my to widzimy, bo tu mieszkamy i wiemy co się dzieje.
                            Osobiście gdyby to był profil Monique z Francji piszącej po francusku, to też bym skończyła na podziwie dla prywatnych wyborów kobiety, bo w tym momencie prowadząc taki profil we Francji nie szkodziłaby Francuzkom, które nie mają takich problemów jak my w Polsce. Ale ja osobiście slyszę wypowiedzi ludzi, którzy na podstawie jej profilu uważają, że życie z dzieckiem z ZD to żaden problem i dlatego rozumiem oburzenie.
                            • latarnia_umarlych Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 16:07
                              Lemonetka, 100/100.
                              Ale niezbyt mądre dziumdzie dalej będą uważać, że zazdrościmy Monice ciuchow i męża 🙄
                              Oczywiście prym wiodą tutejsze debigrantki, bo one mogą swoje płody usunąć w razie fakapu.
                              My "nie zaslugujemy".
                              • sportowaemama [...] 29.12.22, 16:11
                                • latarnia_umarlych [...] 29.12.22, 16:17
                                  • latarnia_umarlych ciekawe 30.12.22, 00:39
                                    O, ciekawe, czemu została usunięta moja wypowiedź, w której pisałam, że do tej pory nie użyłam na forum słowa debigrantka. I że nie widzę innego adekwatnego wyrażenia w tym momencie w kontekście wypowiedzi manon, ichi i sue.
                                    • manon.lescaut4 Re: ciekawe 30.12.22, 10:17
                                      A potem zdziwienie, dlaczego w Polsce wciąż po 30+ latach od wyrwania się z czułych ruskich objęć nie jest tak jak na zachodzie Europy. Pod względem prawa, mentalności, rozwiązań systemowych, opieki zdrowotnej, prawa reprodukcyjnego, itd, itp. Jeśli z powodu poglądów takich jak moje czy suellen, jesteśmy nazywane debigrantkami.
                                      • lauren6 Re: ciekawe 30.12.22, 10:22
                                        Jesteś debigrantką, bo postawiłaś tezę wyssaną z palca i żeby jej bronić posuwasz się do kłamstwa. Poza tym popełniłaś w tym wątku kilka obrzydliwych postów, których autentycznie powinnaś się wstydzić.
                                        • manon.lescaut4 Re: ciekawe 30.12.22, 12:06
                                          Obrzydliwość to się tu wylewa akurat nie z moich postów. Czy sportowaemama za stwierdzenie, ze tacy ludzie nie maja żadnej wartości w społeczeństwie i nie powinni się urodzić, ma się wstydzić tego, co napisała? Według ciebie zapewne nie…
                                          • alpepe Re: ciekawe 30.12.22, 15:00
                                            Według mnie nie. Tak, takie dzieci nie powinny się rodzić.
                                          • azalee Re: ciekawe 30.12.22, 16:16
                                            Tak, ja uważam że silnie niepełnosprawne dzieci nie powinny się rodzić.
                                            W zachodnich społeczeństwach takie ciąże są usuwane, dzieci z zd rodzą się w biednych krajach, gdzie kobiety albo nie wiedzą o wadach, albo nie mają możliwości przerwania ciąży, albo są tak zindoktrynowane religijnie że rodzą upośledzone dzieci w imię zasady "cierpienie (najlepiej cudze) uszlachetnia"
                                          • starczy_tego Re: ciekawe 30.12.22, 16:22
                                            Przecież to troll. Nikt więcej tak nie utwierdzi. Uczepiłas się tego jak pijany płotu i życzysz nam dalszych śmierci z powodu braku aborcji. Goń się
                            • y_y Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 17:46
                              dokladnie. to ten kontekst trzeba widzieć kiedy patrzy się na jej konto...
                            • evolventa Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 30.12.22, 08:35
                              Podpisuję się pod tym co napisałaś.
                              • evolventa Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 30.12.22, 08:36
                                evolventa napisała:

> Podpisuję się pod tym co napisałaś.
                                >
                                to znaczy pod słowami Lemonetki
                          • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 16:22
                            Ja aktualnie myśle, ze wy w Polsce (bez obrazy dla tej garstki normalnych) po prostu nie zasługujecie na rozwiązania z krajów zachodnich. Nie z ta mentalnością.

Niestety, z ciężkim sercem ale muszę się z tobą zgodzić. Polacy mentalnie nie dorośli do takich swobód obywatelskich jakie istnieją na zachodzie. Byłoby zwyczajnie zbyt dużo nadużyć które sparaliżowałyby funkcjonowanie państwa. W krajach wysoko rozwiniętych, którym Polska jeszcze nie jest, istnieje duże zaufanie obywatela do państwa i państwa do obywatela. W Polsce na chwilę obecną jest to niemożliwe ponieważ obywatel nie ufa swoim rządzącym, a rządzący nie ufają Polakom.

Dopóki ludzie nie zaczną sobie nawzajem ufać i wierzyć na słowo, nie będzie takich swobód obywatelskich jakich byśmy chcieli. Jeszcze sporo wody upłynie zanim Polacy dorosną do pełnej demokracji i takiego społeczeństwa jakie obserwujemy w krajach Zachodnich. A widzę to chociażby po matce, co jest przerażające o pokazuje przepaść pomiędzy polską a krajami zachodu. Jeżeli ematka, czyli statystycznie kobieta mieszkająca w mieście, wykształcona, z dostępem do ośrodków kultury, nie jest wystarczająco dojrzała by żyć w kraju wysoko rozwiniętym, to czego można się spodziewać po ludziach którzy żyja w swoich małych zamkniętych enklawach?

• sportowaemama [...] 29.12.22, 16:25
                              • manon.lescaut4 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 18:09
                                Nie, żadna kretynka, ma sporo racji.
                                Ale jeśli szanowanie wyborów drugiego człowieka, nawet jeśli są sprzeczne z moimi, ale mi w żaden sposób nie szkodzą, uprawnia do bycia debigrantka, to cóż… niech będzie, z radością dołączę do tego klubu.
                                • arthwen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 30.12.22, 22:29

> Nie, żadna kretynka, ma sporo racji.
                                  > Ale jeśli szanowanie wyborów drugiego człowieka, nawet jeśli są sprzeczne z moi
                                  > mi, ale mi w żaden sposób nie szkodzą, uprawnia do bycia debigrantka, to cóż… n
                                  > iech będzie, z radością dołączę do tego klubu.

Ale poglądy Moniki właśnie szkodzą! Wypowiadasz się nie mając pojęcia o tym co ona pisze (ewidentnie, chyba że z premedytacją pomijasz ten aspekt jej działalności), nie mieszkając w Polsce i nie widząc, że jej słodkopierdzące opowieści są wodą na młyn anty choice.
                                • latarnia_umarlych Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 30.12.22, 23:03

> Nie, żadna kretynka, ma sporo racji.
                                  > Ale jeśli szanowanie wyborów drugiego człowieka, nawet jeśli są sprzeczne z moi
                                  > mi, ale mi w żaden sposób nie szkodzą, uprawnia do bycia debigrantka, to cóż… n
                                  > iech będzie, z radością dołączę do tego klubu.

Dwadzieścia osób pisze ci, że krytykuje szkodliwą propagandę anti-choice Moniki, a nie jej dzieci i jej wybory, a ty z uporem pomijasz tę kwestię i wmawiasz forumkom, że hejtują kobietę, bo ma niepełnosprawne dzieci.
                                  Pozostaje powtórzyć metodą zdartej płyty: lansowanie propagandy o "modrowaniu dzieci takich jak Henio" jest bardzo szkodliwe. To woda na młyn kremlowskich fundamentalistów, przez których my, Polki mieszkające w Polsce, jesteśmy zmuszone rodzić muminki. A nie chcemy rodzić muminków.
                                  Jeśli nie jesteś w stanie załapać kontekstu, w jakim to wszystko się dzieje i spojrzeć szerzej, bo żyjesz w kraju, gdzie nie ma zamordyzmu, to może nas nie pouczaj.
                                  Nie mogę się wypowiadać za innych, ale ja nie zazdroszczę Monice życia, męża, wyglądu, ani nie potępiam za urodzenie dziecka z ZD. Jestem za to wkuchwiona na propagandę anti-choice, która jest realnie szkodliwa w piekiełku, w którym żyjemy.
                                  • melisananosferatu Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 31.12.22, 11:48
                                    100% zgody. Ja zawsze milczalam w watkach o tej rodzinie bo nie znalam tego profilu na ig i myslalam ' a co komu do tego jak oni zyja'. ALE gdy tu napisalyscie o tym soft anti-choice to sorry ale sie zagotowalam. Pani ma kase, miala wybor a zabrania tego innym kobietom. Ja czytalam te ochy i achy na jej profilu (bo po tej dyskusji w koncu go sprawdzilam) to mialam wrazenie, ze czytam tlum egzaltowanych nastolatek. Zestawmy jej dolce vita z zyciem przecietnej polskiej rodziny, w ktorej brakuje na rehabilitacje i leczenie dziecka z ZD.
                            • sophia.87 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 16:29
                              Dobrze, że Ty jest wystarczająco dojrzała by żyć w kraju wysoko rozwiniętym 😂
                              A właściwie to kto miałby o tym decydować w przypadku ematek? ☺
                            • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 16:32
                              W takim razie co ty prostaczko odciągnięta od pługa w Polsce robisz w cywilizowanym UK? 🤣
                              • sophia.87 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 16:37
                                Jak to co? Karynkuje i udowadnia, że dobrze ja podsumowalas 😂
                            • mia_mia Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 16:34
                              Nie chcę cię martwić, jesteś Polką.
                            • solarpowerprincess [...] 29.12.22, 16:34
                          • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 16:30
                            > W ogóle nic o aborcji nie pisałam

Nie kłam:

"Ja aktualnie myśle, ze wy w Polsce (bez obrazy dla tej garstki normalnych) po prostu nie zasługujecie na rozwiązania z krajów zachodnich. Nie z ta mentalnością. Zawsze zr skrajności w skrajność. Albo calkiwity zakaz aborcji „eugenicznej” albo wręcz niepisany nakaz takowej, no kto to widział, żeby świadomie zdecydować się na urodzenie takiego dziecka, prawdopodobnie mózg wyprany przez kk."

Popełniłaś w tym wątku tak obrzydliwe posty, że długo będą się za tobą ciągnąć na tym forum.
                            • manon.lescaut4 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 18:11
                              Co ty nie powiesz?
                              Nie, nie zamierzam się wstydzić tego, ze uważam, ze prawo do przerwania ciąży w przypadku płodu z ZD nie jest tożsame z nakazem aborcji. A takie kwiatki tu padały. Niech się wiec to ciągnie za mną.
                              • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 18:19
                                Czyli walczysz z chochołem, którego sama postawiłaś.
                                • manon.lescaut4 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 19:12
                                  Ja czy na przykład niejaka sportowaemma?
                                • arwena_11 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 19:18
                                  A ściek jaki wylewa się z postów woman czy sportcośtam cię nie razi? Popierasz?
                    • sophia.87 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 14:47
                      Lauren 10/10.
                      Po prostu nie wierzę w to sciek manon.
                  • lauren6 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 14:17
                    > Nie, nie będziemy miec drugiej Polski w UK

Polska z oczywistych przyczyn stoi wysoko na liście aktywności rosyjskich służb. Ale UK również jest na ich celowniku, o czym np świadczy brexit. Szybko poszło, co?
                    Na twoim miejscu nie zakładałabym się czego na pewno i nigdy nie będzie w UK, bo jeszcze w wyniku zakładu kończynę stracisz.
                  • langsam Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 15:13
                    >aborcji „eugenicznej” albo wręcz niepisany nakaz takowej<

A mogłabyś łaskawie przedstawić jak to mianowicie się kiedykolwiek - z PRL włącznie - objawiał ten domniemany nakaz "aborcji eugenicznej"? Fakty, pliz.
                  • spirit_of_africa Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 18:04
                    Och my w tej strasznej Polsce… a jednak z uporem maniaka ty, suellen i najma korzystacie z tego forum. Po co się katować polskim jadem skoro w UK jest tyle forów tematycznych?
              • agaagaaga123 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 13:37

Tutaj bez żenady

Bo może takie osoby, które snują lukrowane i nieprawdziwe wizje życia z niepełnosprawnymi dziećmi, są szkodnikami społecznymi w obecnej rzeczywistości, gdzie takie osoby wsadza się na sztandar i dowodzi na ich przykładzie konieczności zakazu aborcji w przypadku uszkodzonych ciąż? W innej rzeczywistości jeszcze parę lat temu to byłaby po prostu pani, która jest odrealniona i nikomu by nie przeszkadzała, zaś w tej rzeczywistości jest niebezpieczna dla innych kobiet. Przypominam, że to jest teraz kraj, gdzie nie trzeba dowodów medycznych ani naukowych, ani nawet statystyk, żeby wprowadzać prawo dotyczące ograniczania usług medycznych. Wystarczy podkładka ideologiczna lub czyjaś prywatna opinia (np. że nastolatki łykają Elle One jak cukierki). Ta pani dostarcza takiego właśnie materiału. Oto proszę jak wygląda życie normalnej matki niepełnosprawnych dzieci, wystarczy chcieć a nie narzekać czy skrobać dzieciątka.
                • manon.lescaut4 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 14:11
                  A może reszta społeczeństwa nie jest tak głupia i zdaje sobie sprawę z tego, ze ta wizja jest lukrowana i hurraoptymistyczna i… co z tego właściwie? Chyba każdy ma swój rozum i wie, co jest w stanie unieść a z czym sobie nie poradzi i z czym nie chce żyć. I pozwala Monice żyć po swojemu. Czy naprawdę w Polsce ludzie musza miec nakazane przez kogoś jak życ? Jak nie przez kościół to przez instagramerki? smile Naprawdę aż tak niskie masz mniemanie o Polakach?
                  • mia_mia Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 14:24
                    Ciekawe dlaczego o takich ludziach mówi się influencerzy… przeszło mi przez myśl, że dlatego, że wpływają na wybory i życie innych. I nie, nie jest to zjawisko tylko polskie
                  • alicia033 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 15:03

> Chyba każdy ma swój rozum i wie, co jest w stanie unieść a z czym sobie nie poradzi i z czym nie chce żyć.

Nie każdy. Jeszcze pal licho, jak ktoś robi sobie krzywdę tylko sobie. (Nie)stety rzadko kto żyje w próżni i bywa, że to twoje "dam radę" kończy się tak:
                    bielskobiala.wyborcza.pl/bielskobiala/7,88025,29174166,lekarz-ginekolog-w-bielsku-bialej-moja-pacjentka-urodzila.html
                    Dlatego jednak nie należy zostawiać takich ociekających lukrem monik bez komentarza.
              • homohominilupus Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 13:53

> Jak w każdym wątku dotyczącym tej Moniki i dzieciaków cudaków ;/
                > Wyglada na to, ze ematka na te konkretna rodzine wylewa swą frustracje związana
                > z prawem aborcyjnym w Pl, zakazem terminacji ciąży z ZD, Kaja Godek itp.
                > Frustracja jest zrozumiała, ale to jest po prostu ohydne. Najśmieszniejsze, ze
                > wychodzi przy tym dulszczyzna do kwadratu, u kobiet, które normalnie nie wtrąca
                > ją się w czyjeś życie i tego samego wymagają odnośnie swojego. Tutaj bez żenady

No, miałabyś rację gdyby nie to, że p Monika jest anty choice. Tez tak uważałam jak ty do momentu gdy przeczytalam tutaj o jej poglądach na aborcję i o tym, co dziewczyny wyżej nazywają 'miękkim anty choice'.
      • hanusinamama Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:43
        Przyznaj się...dzieci z ZD widziałaś w TV (te lepiej rokujące) albo gdzieś na ulicy.
        Znasz jakiegoś dorosłego z ZD? Wiesz jak wygląda samodzielne życie wysokofuncjonującej osoby z ZD? A wiesz ile jest % wysokofuncjonujących?
        A wiesz jak wygląda życie tych pozostałych??
        Aha...jeszcze jak nawet cudem trafi ci się dziecko ze średnim upośledzeniem ( nadal jest upośledzone), bez większych problemów zdrowotnych (ale te tez zawsze są)...to wiesz jakie jest ryzyko Alzheimera u osób z ZD? Dodam ze Alzheimer dopada takie osoby juz koło 30.
        Jak tej Pani spadną z nosa różowe okulary (mam wrażenie, że jej właśnie spadają ona w jakiejś manii teraz jest) to będzie wielkie pierdut nie tylko dla niej. Dla dzieci z ZD i tych zdrowych.
        • primula.alpicola Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 18:08
          Akurat sueellen widziała i zna.
    • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 16:41
      Nie wiem szczerze mówiąc do czego ktoś się tam przypier***a w tym poście, ciężko to nawet przeczytać bo takie malutkie w telefonie (ten obrazek). Rozumiem jednak że założycielce tego wątku nie pasuje to jak żyje zupełnie inna obca kobieta.
      Zakładam że kobieta nikogo nie zamordowała nie okradła nie wykorzystała seksualnie żadnego dziecka ani nie dziecka, nie popełniła przestępstwa ani żadnego wykroczenia.

Jeśli moje założenie jest słuszne, To potwierdza się teoria o polskim wścibstwie. To jest właśnie to co mi się w Polsce najbardziej nie podoba.

Przychrzanianie się do cudzego życia, kwestionowanie cudzych wyborów. Nie można się niczym podzielić nawet z tym, że się fajans wywaliło do śmieci bo od razu jest to kwestionowane, podważane, wyśmiewane i krytykowane. Tutaj mamy babkę i jej dzieci. Pewnie dzieci też nie takie, babka nie taka , ma nie takie marzenia i nie takich dokonuje wyborów jakich "powinna". Bo powinna żyć tak jak się obcej kobiecie z forum emama wymyśliło.

A na koniec taka krytykująca ematka idzie na to samo forum emama i żali się że jej teściowa się przesrywa do pierogów, do jej serwety w kuchni i zasłon w kibelku i jak ona może, bezczelna jedna.

Ja mam autentycznie w dupie co inni robią, jak żyją ile mają kasy z kim się kumplują, do kogo piszą sms-y śmiercią. ile mają dzieci z kim i po co. Nie obchodzi mnie co kto robi I jak żyje dopóki nikomu swoimi wyborami nie szkodzi.
      • escott Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 16:49
        Ale teściowa wytrącająca sie w życie to realna upierdliwość, a co jest złego w obgadywaniu obcych osób w internecie to nie pojmuję. Tzn jeśli gdzieś w sieci ktoś strasznie komentuje coś, co napisałam gdzieś publicznie o moim życiu to co mi to przeszkadza właściwie; nie wymydli sie. A teściowa przeszkadza.
        • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:00
          Mogę się mylić, ale ta kobieta chyba znana jest z imienia i nazwiska więc nie jest wyłącznie bytem internetowym? A nawet gdyby była to takie "obgadywanie" jest zwyczajnie podłe i okrutne. Przecież z tego wątku jad się aż sączy, wypuszczanie takiej ilości wrednych parszywych tekstów świadczy tylko o ogromnej frustracji tutaj piszących. To nie jest normalne. To jest smutne. W ogóle dziwię się że muszę takie rzeczy tłumaczyć.
          • escott Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:54
            Laska sama jest ekstremalnie jadowita, jej misją jest namawianie ludzi na adopcję/rodzenie dzieci z ZD, bo są takie słodkie i jej się podoba, publicznie sprzeciwia się jakiemukolwiek prawu do aborcji. Zasłużyła na coś znacznie gorszego niż obgadywanie, jak odjechała.
            • escott Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 17:55
              Poza tym ona ŻYJE z tego, że jest celebrytką, i to żyje bardzo dobrze, żyje z popularności i z upubliczniania szczegółów swojego życia. Taki wybór - konsekwencje takie, że stajesz się kimś, kogo się obgaduje, jak rodzina królewska i aktorka z holiłudu.
              • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 18:01
                Aha czyli jeżeli celebrytka z powodu zaszczucia na przykład w internecie dostanie depresji i popełni samobójstwo to nic się nie stało, tak?
                • memphis90 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 18:18
                  Celebrytka może nie wrzucać setek foci na insta, to nikt nie będzie ich komentować… Co innego goniący paparazzi, co innego - dobrowolne sprzedawanie intymności w SM.
            • taki-sobie-nick Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 23:43
              escott napisała:

> Laska sama jest ekstremalnie jadowita

Jadowita?!
          • memphis90 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 18:17
            >A nawet gdyby była to takie >"obgadywanie" jest zwyczajnie podłe i >okrutne.

Przecież ona żyje z tych g…noburz i klików na insta… A lansuje się wychowywaniem dzieci z ZD oraz rodzeniem kolejnych.
            • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 18:42
              memphis90 napisała:

> >A nawet gdyby była to takie >"obgadywanie" jest zwyczajnie podłe i 
              > 2;okrutne.
              >
              > Przecież ona żyje z tych g…noburz i klików na insta… A lansuje się wychowywanie
              > m dzieci z ZD oraz rodzeniem kolejnych.
              >

Czyli udzieliłeś sobie rozgrzeszenia a nawet się pochwaliłas dobrym uczynkiem? Ona to lubi kiedy inni o niej wypisują farmazony? Jej dzieci też mają z tego radość i kiedy urosną, zatrzymają te cudowne komentarze na pamiątkę. W końcu z tego żyją!
              • memphis90 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 18:49
                Ale jakiego rozgrzeszenia i za co konkretnie?
                • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 18:54
                  memphis90 napisała:

> Ale jakiego rozgrzeszenia i za co konkretnie?
                  >
                  No przecież napisałaś sama w swojej sygnaturce, że plujesz 😅
                  • memphis90 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 18:58
                    Ale konkretnie - za co ja się rzekomo rozgrzeszam i gdzie napisałam cokolwiek o pani M. poza stworzeniem faktu, ze żyje z instagrama? Konkrety.

*a sygnaturka, moja droga, stanowi pewien komentarz, nie motto życiowe
                    • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 19:04
                      Napisałaś konkretnie to:

Przecież ona żyje z tych g…noburz i klików na insta… A lansuje się wychowywaniem dzieci z ZD oraz rodzeniem kolejnych.

--
                      "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń"

Jakoś ci się tak ten wpis połączył z sygnaturka w spójną całość.
                      • memphis90 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 19:16
                        No i? To jest fakt. Mechanizmy zarabiania na IG są znane. Faktów tez nie można stwierdzać?
                        • sueellen Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 20:15
                          memphis90 napisała:

> No i? To jest fakt. Mechanizmy zarabiania na IG są znane. Faktów tez nie można
                          > stwierdzać?
                          >
                          To nie jest stwierdzanie faktów tylko usprawiedliwianie cyberbullingu.
                          • memphis90 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 28.12.22, 22:56
                            Wskaż cyberbulling. Na razie napisałam fakt, ze kobieta żyje z instagrama.
                            • piesfafik Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 05:57
                              No to co ze zyje z Instagrama ? Gdbyby nie adoptowala tej Dorotki to placilby za nia podatnik czyli kazda ematka a tak to placa co chca
                              • memphis90 Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 29.12.22, 07:41
                                Ech, cofnij się do początku, tam jest napisane dlaczego „co z tego, ze żyje z insta” i w jakim kontekście idzie dyskusja uncertain Bo się wcinasz bez zrozumienia i bez sensu. Ale dobrze - był zarzut, ze ludzie o niej gadają, a gadać nie powinni, podczas gdy robienie kasy na insta polega dokładnie na tym, ze się wrzuca content, o którym ludzie gadają - raz są to dzieci, raz jak za cicho to przystojny trener - byle wrzało. Gdyby -zgodnie z wolą Suellen - nikt się panią nie interesował, to by pani ani złotówki z tego insta nie miała.
          • 7katipo Re: Cudakowa Monika odjeżdża.... 30.12.22, 22:18
            A imię i nazwisko tej kobiety przemocą lub podstępem ktoś wywłóczył do internetu, czy sama się z nim tamże ochoczo obnosi? 🤔