Dodaj do ulubionych

Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwania

28.12.22, 16:38
Czy odzywki do splukiwania roznia sie czyms od tych, ktore nalezy zostawic bez splukiwania? Czy zaszkodze wlosom wcierajac w nie odzywki do splukiwania i je tak zostawie? Mam wlosy suche, sklonne do siana i wcieram w nie rozne olejki i inne specyfiki, ratuje maseczkami, myciem omo itp. Cos to tam daje, ale widze, ze odzywki do splukiwania tez wsiakna w moje wlosy bez sladu. Tylko czy nie ucierpia na tym wlosy?

Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 28.12.22, 16:42
      Dlaczego miałyby ucierpieć? Co najwyżej klapną albo się przetłuszczą. Jak dasz odrobinę to nic im nie będzie, ja tak czasami robię na wyjazdach, biorę saszetkę odżywki i nakładam po kropelce.
      • mikams75 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 28.12.22, 17:11
        no wlasnie nie wiem, moze jest w skladzie cos, co nie powinno byc dlugo na wlosach.
        Wtarlam o wiecej niz kropelke, wsiaklo i nie widac. Z olejkiem potrafie przesadzic ale mysle, ze mieszanka odzywka plus olejek to bedzie dobra kombinacja.
        • mondaymorning1987 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 28.12.22, 17:34
          Ja często nakładam na noc na olej odżywki i dopiero rano spłukuje i nic sie nie dzieje zlego, wręcz przeciwnie, włosy są super nawilżone.
    • snakelilith Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 28.12.22, 21:34
      Ucierpieć nie powinny, ale mogą zbytnio obciążać włosy. Jak nie za pierwszym razem, to z czasem, szczególnie gdy myjesz omo. Lepiej też sprawdzić składy, bo niektóre mogą mieć w składzie też detergenty i tych nie powinnaś zostawiać za długo na włosach.
      • mikams75 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 28.12.22, 22:33
        jak sprawdzic czy sa w skladzie detergenty?
        • snakelilith Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 28.12.22, 23:00
          Dokładnie czytać. Czasem są to tzw. delikatne tenzydy, ale jednak. Marka Alverde ma w składzie odżywek np. coco-glucoside, Alttera z Rossmanna lauroyl sarcosine. Ale to nie jest reguła.
          Ja bym jednak i tak brała odżywki przeznaczone od razu do zostawiania na włosach. Niektóre można nawet na suche włosy, co trochę ułatwia dozowanie, bo można dołożyć w razie potrzeby.
          U mnie jednak i tak dramatycznie poprawiła stan włosów rezygnacja z płynnego szamponu na korzyść przetłuszczonej kostki do mycia (2 in 1). Ostatnio już bardzo rzadko korzystam z odżywek, przy codziennym myciu włosów, więc naprawdę mogę polecić kostki marki Niyok, one są rewelacyjne.
          www.ecco-verde.pl/niyok/solid-shampooconditioner
          • mikams75 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 29.12.22, 00:22
            te do zostawienia we wlosach sa malo tresciwe, aktywator lokow cantu jest dobry ale reszta co mialam nie robi nic, te do splukiwania wydaja sie byc lepsze. Kostki do mycia czasem uzywam, ale nie pasuje mi do czestego stosowania, bo wg mnie nie domywa skory glowy a wlosow nie musze myc codziennie.
            • snakelilith Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 29.12.22, 13:09
              Możesz mieć problem z domywaniem skóry głowy, bo stosujesz za dużo zbyt treściwych, zalegających na skórze odżywek. Problem w tym, że przy suchych włosach i otwartych łuskach, te odżywki nie trzymają się specjalnie włosów i tak się spłukują do kanalizacji, a "odżywiasz", czyli natłuszczasz zupełnie niepotrzebnie skórę głowy. Rozwiązaniem byłoby przestawienie pielęgnacji i cierpliwość. U mnie też to trochę trwało, teraz tylko kostka, bo delikatne mycie, to moim zdaniem podstawa i odżywka bez spłukiwania nakładana na włosy, a nie dotykająca skóry.
              Nie wiem jakich odżywek próbowałaś, ale dla mnie najelpsze są Rasayana triphala Leave-In Hair Conditioner. Można nakładać też na suche, więc dokładać według potrzeb. Oraz Alterra Curly Waves-Lockencreme z Rossmanna. Ta druga przeznaczona jest dla kręconych włosów i jest trochę bardziej tłusta.
              • mikams75 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 29.12.22, 15:27
                nie stosuje odzywek na skore glowy wcale, no moze cos minimalnie podcieknie ale generalnie to nie. Ale skora szczegolnie przy intensywniejszej aktywnosci cos tam wydziela i jak co jakis czas nie domyje to mam wrazenie, ze czuje zapaszek a poza tym tworza sie jakies podskorne pryszcze, podejrzewam, ze od zatkanych porow, peeling skory glowy co jakis czas sie przydaje.
                Nie mam szczegolnych problemow z pielegnacja, bardziej sie skupiam na utrzymaniu lokow w formie a odzywke Alterry wyprobuje jak ja natrafie, jak jest tlusta to powinna mi podpasowac.
      • szarmszejk123 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 29.12.22, 10:05
        Dokładnie, większość odżywek do spłukiwania zawiera detergenty mające ułatwić spłukanie. Trzeba czytać składy.
        No i wiele zależy od samych włosów. Jednym nic nie zaszkodzi, innym od razu a jeszcze innym dopiero po czasie.
        • mikams75 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 29.12.22, 11:08
          ale czego dokladnie mam szukac w skladzie?
          • szarmszejk123 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 29.12.22, 11:11
            Najczęściej tego:
            Behentrimonium Chloride, Cetrimonium Chloride, Benzalkonium Chloride, Tallowtrimonium Chloride, Tricetyldimonium Chloride, Methosulfates, czy Cocamidopropyl Betaine
            • szarmszejk123 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 29.12.22, 11:16
              Do tego wszystkie quaternium i -glucoside
    • mysiulek08 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 28.12.22, 22:37
      na suche, sklonne do siana, krnabrne i zyjace swoim zyciem wlosy, polecam... jedwabna poszewke na poduszke, lub chocy jasiek
      nie wierzylam, az uwierzylam 😊
      • mikams75 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 29.12.22, 00:23
        czytalam ale jeszcze nie natrafilam na te piekna idealna pasujaca mi wzorem do poscieli. Nie szukalam tez zawziecie.
        • mysiulek08 Re: Odzywki do wlosow do splukiwania bez spukiwan 29.12.22, 13:28
          kupilam, lokalnie 😁, na probe w neutralnym kolorze, 'szampanskim' typowa poszewke na tutejsze poduszki, a potem zaszalalam na allegro i sprawilam sobie posciel w kolorze pudrowego rozu 🤣 no ale... 6 tydzien juz czekam...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka