Dodaj do ulubionych

Medycznie, żelazo.

28.12.22, 17:13
Ostatnimi czasy jestem bardzo zmęczona. Mówiąc szczerze okrutnie. Wypadają mi włosy - garściami.
Tutaj zauważę, że poniosło mnie kilka miesięcy z farbownaiem - ale w salonie. Myślałam, że dlatego wyciągam włosy garściami, ale wypadają nowe, więc poszłam w końcu na badania.
Tsh wyszło mi 4. Bez tabletki letrox. No ale Ft4 aż 18.90 [norma 22]

Ferrytyna 25 [10 - 120].

Czy to zły wynik i wymaga suplementacji zelazem? Miał ktoś podobny wynik i się suplementował?
Z lekarzem się zobaczę i to online penwie grubo po nowym roku.
Obserwuj wątek
    • alterego72 Re: Medycznie, żelazo. 28.12.22, 18:33
      A jaki masz poziom hemoglobiny?
    • kira02 Re: Medycznie, żelazo. 28.12.22, 21:23
      Czy jesz mięso? Czy pijesz dużo kawy, szczególnie do posiłku? Czy żyjesz w stresie? Jak się odzywiasz? Czy zdrowo czy z przewagą cukrów prostych?
    • joasia33 Re: Medycznie, żelazo. 29.12.22, 13:13
      A jakie żelazo we krwi? Jaki hematokryt i hemoglobina? Ja mam ferrytynę grubo ponad normę, ale we krwi żelazo grubo poniżej normy. Takoż hematokryt i hemoglobina. Nieustannie mimo żelaza dożylnie i EPO. Ale to skutek PChN. W każdym razie z włosami mam taki dramat, że przemyśliwuję odłożenie kasy na topper. Niestety. Bo żadne witaminy ani wcierki nie działają.
    • eriu Re: Medycznie, żelazo. 29.12.22, 13:38
      Tak, to b. Zły wynik ferrytyny. Włosy zazwyczaj wypadają poniżej 50. Poniżej 20 to wypadają dramatycznie już.
      • eriu Re: Medycznie, żelazo. 29.12.22, 13:39
        Ale poczytaj jak należy właściwie suplementowac żelazo: z witamina C oraz warto brać probiotyk i laktoferynę, bo się zwiększa przyswajalność.
      • snakelilith Re: Medycznie, żelazo. 29.12.22, 13:56
        To jest indywidualne. Mi przy ferrytnie 8 nie wypadały. Ale miałam inne objawy niedoborów, jak lekkie duszności przy wysiłku, kołatania serca i zawroty głowy. W sumie dopiero te zawroty skłoniły mnie do badania.
        I w ogóle bez przesady, dolna granica ferrytyny to około 20 ng/ml, przy 25 ng/ml się jeszcze nie umiera, choć jak ktoś miesiączkuje, to fazowo może mieć niższe wartości i warto już wtedy suplementować.
        Wypadanie włosów może mieć też inne przyczyny, chemiczne farby mogą spowodać osłabienie cebulek i włosy mogą wypadać po tym jeszcze bardzo długo.
    • koko8 Re: Medycznie, żelazo. 29.12.22, 14:15
      Mi wyszły włosy po covidzie, jak po chemii. Chorowałaś ostatnio?
    • joana.mz Re: Medycznie, żelazo. 29.12.22, 14:16
      wg naszego rodzinnego lekarza jest to zły wynik (córka ma 13 i aktualnie suplementuje od miesiąca - już jest poprawa), minimum to 45 a ponoć kardiolodzy uważają, że 100 powinno być.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka