Dodaj do ulubionych

A co dobrego zamowilyscie…

28.12.22, 21:04
Na święta? Mam na myśli catering, restauracje itp?
My co roku zamawiamy pierogi w różnych smakach, bo są przepyszne. Dzięki temu mamy w tym okresie pierogi z kapusta i grzybami, z gęsina, z kaczka, z kurkami, z łososiem, pielmieni i inne. Za rok chyba zdecyduje się tez na barszcz jak znajdę gdzieś smaczny smile
Co pare lat zdarzało się, ze moja mama zamawiała makowce, ale chyba już się przejadły.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: A co dobrego zamowilyscie… 28.12.22, 21:33
      Sernik i ciasto makowe. Zwykle, od lat, sama się tym zajmuję (sernikomakowiec), ale ten grudzień był dla mnie ciężki/zajęty.

Kiedyś też zamawiałam pierogi, w Covidzie się przestraszyłam, że 2 dni przed zamkną restauracje i zostanę bez pierogów. Nauczylismy się więc na starośc robić sami.

Jak byłam na diecie eliminacyjnej i swięta wypadały akurat w okresie ez glutenu/bez jajek genialnie spisała się pewna restauracja vege, przede wszystkim sernik vege z musem malinowym i pierogi z kapusta i grzybami bezglutenowe.
    • novembre Re: A co dobrego zamowilyscie… 28.12.22, 21:43
      Zamówiłam box ciast. Dostałam kawałek makowca, jabłecznika, sernika, orzechowca i malinowej chmurki.
      Sama musiałabym piec blachy ciasta, albo jakoś po 1/4 porcji, a kto by się w to bawił.
      Wszystko było świeże i pyszne i od teraz będę już tak robićzawsze wink.
      • panna.nasturcja Re: A co dobrego zamowilyscie… 28.12.22, 23:53
        To jest fajny pomysł, że wszystkiego po trochu.
        A zamawiałaś konkretne ciasta czy to byla niespodzianka co się trafi?
    • mia_mia Re: A co dobrego zamowilyscie… 28.12.22, 21:46
      Nie ja zamawiałam, ale z zamawianych rzeczy była na kolację tylko wędzona ryba i makowiec, resztę rzeczy zrobiliśmy sami, tzn. każdy z gości coś przyniósł i było wszystko co potrzeba.
    • default Re: A co dobrego zamowilyscie… 28.12.22, 21:56
      Córka zamówiła uszka z grzybami i kapustą z pewnej pierogarni na Bielanach - były przepyszne, dobrze, że zamówiła dużo, bo pozeraliśmy je na wyścigi 😉 Ja zamówiłam tort Black Forest - fantastyczny, trudno było odmówić sobie kolejnej porcji - i sernikomakowiec - smaczny, ale bez szału.
      I jeszcze z gotowców - nie zamówiony, ale kupiony w sklepie pasztet rybny, bardzo smaczny, puszysty, dobrze doprawiony.
    • panna.nasturcja Re: A co dobrego zamowilyscie… 28.12.22, 23:51
      Nie zamawiam na święta, ale w ciągu roku kupuję czasem pierogi na jarmarku regionalnym i tam pani ma również barszcz, kiedyś był do spróbowania i naprawdę dobry. Może tam gdzie zamawiasz pierogi też mają?
    • aga_sama Re: A co dobrego zamowilyscie… 29.12.22, 10:59
      Barszcz kiszony zamówiłam. Do zupy wigilijnej. Okazało się, że to piękne butle 0,7 l. Jest fantastyczny, popijam nim feroplex. Zamówię więcej.
    • triismegistos Re: A co dobrego zamowilyscie… 29.12.22, 12:43
      Kupiłam gotowy zakwas buraczany w zakwasowni.
    • palacinka2020 Re: A co dobrego zamowilyscie… 29.12.22, 13:37
      Zamowilam sernikomakowiec i byl taki sobie, ale byl. Generalnie bardzo lubie gotowac na swieta, ale gdy nie mam czasu to zamawiam I juz.

Kiedys mnie dziwilo, ile ludzi zamawia pierogi. U mnie w domu nie jadlo sie pierogow na wigilie, bo byly na codzien. 1-2 razy w tygodniu na stol trafialy pierogi. Walkowalismy, wycinalismy i lepiismy na wyscigi, w cztery osoby. Dopiero jak zaczelam sama je robic to zrozumialam, ile to pracy.
    • princesswhitewolf Re: A co dobrego zamowilyscie… 29.12.22, 13:43
      Praktycznie wszystko w M&S na zamowienie i w polskim sklepie. Tylko salatke zrobilam i sernik.
    • konsta-is-me Re: A co dobrego zamowilyscie… 29.12.22, 17:34
      Nie zamawiałam nic w kateringu ,ale kupiłam uszka i ciasta.
      Dostałam od kogoś przechodni słoik kapusty z grochem i muszę powiedzieć że to jest niejadalne.
      • mysiulek08 Re: A co dobrego zamowilyscie… 29.12.22, 18:19
        kapusta z grochem... moja zmora wigilijna, dopoki zyla babcia-kapusta z grochem na stole musiala byc, nic to, ze nikt jej nie jadl
    • moze_sprobowac_inaczej Re: A co dobrego zamowilyscie… 29.12.22, 22:30
      Na wigilię nic nie zamawiałam, odbyła.sie u mojej mamy, każdy coś przyniosł. Mi przypadł barszcz (robię dobry) i pierogi (zrobiliśmy dwa tygodnie wcześniej i zamrozilismy).
      W pierwszy dzień świąt robiłam obiad u nas, zamówiłam kompletne danie obiadowe, łącznie z gnocchi i pieczonymi warzywami, pyszne. Dla mnie to najtrudniejsze i najbardziej pracochłonne, więc sporo sobie ułatwiłam, resztę rzeczy przygotowałam, ciasta chętnie też upiekłam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka