Dodaj do ulubionych

Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez leków

28.12.22, 21:21
? Udało się komuś? I jak długo to trwało? Odebrałam wyniki badań i jestem trochę rozczarowana. Dwa miesiące temu miałam niecałe 8, teraz 10. A myślałam, że przez ten czas spokojnie dobiję do normy. A może to już jest wystarczająca wartość? Wybrałam całe opakowanie feroplexu, a potem cały czas tylko dieta odpowiednia. Samopoczucie mam dużo lepsze niż wcześniej, ale słabe momenty tez się zdarzają jeszcze. Lekarka teraz kazała mi pilnie zrobić badania i do niej iść (po nowym roku), ciekawe czy każe mi brać ten feroplex, którego nie lubię i mój żołądek i jelita też nie wink. Da się samą dietą teraz? Przyczyny anemii już się pozbyłam.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:26
      U nie działa regularnie pity sok z buraka. 2-3 razy w tygodniu, koniecznie z sokiem z cytryny. Jeśli nie dasz rady samego buraka to dodaj jabłko, marchew.
      Ja wyciskam sama, nie kupuje gotowców.
      • magata.d Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:47
        Piję codziennie sok z buraka, kupuję gotowy kwaśny i zwykły, lubię bez dodatków typu jabłko czy marchew.
    • memphis90 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:29
      A na pewno masz wynik w tej samej jednostce…?
      • magata.d Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:44
        Tak.
    • never.surrender7 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:39
      A może to kwestia leku? Mi feroplex nie pomógł znacząco, choć brałam go regularnie przez+/- 3 miesiące. Lekarka widząc moje wyniki zmieniła na Sorbifer Durules i dopiero po nim wyniki się poprawiły, choć skończyłam leczenie kilka miesięcy temu hemoglobina jest nadal ok
      • magata.d Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:51
        Ja wybrałam całe opakowanie feroplexu. Nie znoszę smaku tego płynu, ale lekarz i koleżanka farmaceutka mi powiedzieli, że on jest najlepiej przyswajalny i żebym nie zmieniała. Ja założyłam, ze po jednym opakowaniu dalej walczę tylko dietą, no ale po wynikach widzę, ze to wolno idzie.
        • memphis90 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:54
          Z 7 na 10 to wolno…? Przy 7 mg to sie normalnie rozważa transfuzję krwi…
          • magata.d Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:02
            Przy 7,5 miałam transfuzję. Wyszłam ze szpitala z poziomem chyba 7,8 lub 7,9. Tak mi się wydaje, że wolno (pewnie dlatego, że życzyłabym sobie szybciej), ale nie znam się, a lekarz mi nie powiedział. Pewnie to tempo tez jest indywidualne. Po transfuzji tez byłam zdziwiona, bo myślałam ze mi do granicy normy podskoczy wink
            • memphis90 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:08
              Cierpliwości, cierpliwości…
              • magata.d Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:22
                Czyli wolno, ale dobrze idzie? wink Lubię buraki, działam dalej, i jeszcze się wstrzymam z lekami póki co.
    • nuka_2 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:51
      1 opakowanie Feroplexu to 20 szt , za mało żeby uzupełnić niedobory. Zazwyczaj Feroplex jest lepiej tolerowany niż tabletki, ale czasem jest odwrotnie. Może lekarz zmieni preparat?
    • bib24 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:52
      jesz dużo czerwonego mięsa?
      • magata.d Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:05
        Jem więcej niż wcześniej, ale nie dużo. Dla mnie dużo, bo ja nie przepadam za mięsem.
    • nena20 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:57
      Jaka przyczyna anemii? Szukaj przyczyny, tabletki doraźnie zmienia sytuację ale nie rozwiązują problemu.
      • nuka_2 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 22:59
        Napisala ze przyczyny już się pozbyła.
        • nena20 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:17
          Jak przyczyna usunięta to wystarczy dieta. Nie ma sensu brać tabletek.
          • magata.d Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:23
            Pocieszające smile
            • nena20 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:50
              Serio dieta wystarczy. Przed ciążą miałam krwotoczne miesiączki, hemoglobina słabiutka w ciąży od razu kazali brać suplementy. Nie brałam. W 6 miesiącu ciąży trafiłam do szpitala, przebywałam tam już do końca 9 miesiąca. Prognozowali silna anemię wraz z rozwojem ciąży, leków żadnych nie przyjmowałam a hemoglobina zamiast spadać rosła. Wystarczyła dobra dieta a przede wszystkim nie traciłam krwi.
              Pilnuj posiłków, do każdego świeże warzywa i owoce, nie plasterek pomidora tylko cały, albo pół ogórka, 1/3 papryki ....odstaw wszystko zadbaj o dietę , hemoglobinę sprawdź za trzy miesiące.
              • magata.d Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 29.12.22, 00:01
                Warzywa lubię i zawsze je jadłam, a teraz wprowadziłam jeszcze dodatkowe rygory typu codziennie buraki lub sok z nich, natka pietruszki, coś kiszonego. Najgorzej z tym czerwonym mięsem, ale staram się. Dzięki.
      • magata.d Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:05
        Przyczyna usunięta.
    • koko8 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:21
      Może zmienić lekarstwo? Mojemu mężowi pomogły jednak tabletki, sorbifer, ale łykał je jednak dłużej niz dwa miesiące. Plus kwas foliowy i energamma.
    • tanebo001 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:25
      Jedz szpik kostny jak Liver King.
    • eriu Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:26
      Bo branie samych supli żelaza wiele nie da. Musisz zadbać o jego dobre wchłanianie. Laktoferyna, probiotyk, codziennie jesz coś z witaminą C.
      • magata.d Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 28.12.22, 23:46
        Witamina C, natka pietruszki, cytrusy itp. to wiem i jem dużo. Probiotyków nie brałam, bo nie wiedziałam, o laktoferynie nie słyszałam.
    • arthwen Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 29.12.22, 00:37
      To jest osobnicze chyba. Mi się udało.
      Ale jak pozbyłaś sie przyczyny, to powinno być dużo łatwiej.
    • leni6 Re: Czy da się podwyższyć poziom hemoglobiny bez 29.12.22, 15:35
      Można dieta, można lekami lub suplementami, jest bardzo dużo dostępnych opcji. Mi się najbardziej sprawdził Chela Ferr - mała dawka, nie powodująca żadnych dolegliwości, ale po dłuższym okresie wyniki bardzo się poprawiły. Dla mnie łykanie jednej tabletki dziennie jest dużo łatwiejsze niż gotowanie specjalnie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka