wolny.dzien 29.12.22, 00:21 Pasuje/nie pasuje? Czy spotkałyście się z takim...hm...czymś? Suknia ma być długa, biała, w kształcie litery A, z dużą ilością tiulu. Ale ... welon? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8t Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 00:28 Welon tylko w przypadku kiedy pani mloda jest cnotliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wolny.dzien Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 00:30 Nie musi być cnotliwa bo to nie jest ślub wyznaniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 04:58 Może poczytaj coś o symbolice welonu i wianka, zamiast pisać farmazony. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 09:55 skumbrie napisała: > Może poczytaj coś o symbolice welonu i wianka, zamiast pisać farmazony. Ale ona nie chce niczego symbolizować, tylko ładnie wyglądać. Symbole ma w... nosie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:38 Tak tylko welon to jest passe. Cos jak strój krakowianki do slubu. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:51 Od kiedy welon jest passe? Przecież to jest klasyka. Wejdź na jakąkolwiek stronę salonu z sukniami ślubnymi Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 14:54 Kto tak ogłosił? Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 00:29 Wszystko cokolwiek sobie wymarzysz bedzie pasować.. Bierzesz slub. Ty ustalasz zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 02:13 beataj1 napisała: > Wszystko cokolwiek sobie wymarzysz bedzie pasować.. > > Bierzesz slub. Ty ustalasz zasady. > > Exactly! Chcesz welon = masz welon! Chcesz goralska muzyke = masz goralska muzyke! Chcesz wszystkich gosci w kimono = masz wszystkich gosci w kimono! Bride rules - no contest Wszystkiego najlepszego z okazji naptials Cheers. -- "There is a crack in everything, that's how the light gets in" Leonard Cohen Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 11:28 Bierzesz slub. Ty ustalasz zasady. Owszem, ale bierze też na siebie skutki swoich wyborów, zwłaszcza, jeśli są cokolwiek ekscentryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 11:41 Do czego to dochodzi, żeby welon był ekscentrycznym dodatkiem na ślubie! Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:33 Na cywilnym? No jakoś jest rzadko spotykany. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:45 Naprawdę? Tak często jesteś na ślubach? Coraz wiecej osób bierze tylko ślub cywilny, nie wiem , czemu miałyby rezygnować z tradycyjnych elementów stroju, kościół chyba nie wykupił patentu😎 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:57 Naprawdę? Tak często jesteś na ślubach? Powiedzmy, że mam trochę kontaktu z wydarzeniami tego typu Naprawdę nie wiem, o co jest polemika, bo mam wrażenie, że z faktami. Panna Młoda może założyć welon? Może. Czy jest to typowy dodatek na ślub cywilny? Nie jest. Czy może to zostać uznane za ekscentryczne? Owszem, też może. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 14:11 > kościół chyba nie wykupił patentu😎 Ja to wogole nie moge zrozumiec dlaczego kosciol dopuszcza welon. Przeciez to jed ewidentne epatowanie seksualnoscia jesli welon ma te wszystkie cnoty dziewictwa reprezentowac. Kurcze, mozna sie pogubic Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 14:22 Nie, nie. Welon jest pogański (skoro chroni przed złym okiem), więc dlaczego KK go dopuszcza? Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 12:10 Jaki jest skutek założenia welonu na ślub? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 12:50 Na bogów, mówimy o welonie na ślubie czy o porzuceniu rodziny i wyjechaniu na Bali z całym majątkiem oraz gachem? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:34 Nie wiem, czy ten drugi przypadek nie występuje w naturze częściej niż welon na ślubie cywilnym Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:52 Jak kobieta idzie do ślubu w klasycznej sukni ślubnej to welon jest częstym dodatkiem. Faktycznie, jak wybiera dżinsy i trampki to raczej bez welonu Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:57 Z tego co widzę, to młodzież twórczo podchodzi do tradycji i swobodnie łączy trampki z klasyczną bezą, więc myślę, że i welon z dżinsami daliby radę. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:58 Pewnie tak, ale raczej miłośniczki dżinsów niekoniecznie są fankami welonów i przypuszczam, że to rzadsze połączenie. A suknia klasyczna i welon - bardzo typowe Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 20:10 A jaki jest skutek założenia welonu do USC? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 20:12 A jakież to potworne konsekwencje grożą zawelonowanej pannie młodej? Że niewiele zobaczy bo jej plachta zasłoni? Podejmuje cale tabuny ekscentrycznych wyborów stylistycznych. I ziemia wciąż się nie rozstąpiła z sykiem. A że ktoś ma czasem wypisany szok na twarzy. Cóż, jego problem.... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 00:36 Jak panna młoda chce welon to niech zakłada, nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 00:37 Najlepiej dwa welony, tak krakowskim targiem zeby nie bylo rozterki czy wypada, czy pasuje. Od ptzybytku glowa nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 05:34 Haha, jeden krótki drugi katedralny ;p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 02:19 kiedy masz ten welon zalozyc, jak nie na wlasnym slubie?? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 20:04 Przecież on nie ma pojęcia o czym mówi… Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 20:06 welon mantylka jeden pies Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 05:00 dlaczego nie? zobacz sobie czarnobiale filmy z prl - tam zawsze panny młode maja welon nawet jak nie maja białej sukni (nie wiem nawet czy nie przechodni ten welon...) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 08:56 No i akurat moja mama na cywilnym miała garsonkę i była bez welonu. 1975. Odpowiedz Link Zgłoś
aleubaw Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 09:11 Moja mama miała prostą różową sukienkę (raczej nie ślubną wg. dzisiejszych standardów) a do tego białe koronkowe rękawiczki i we włosach stroik z woalką. 1983r. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 09:23 Ja miałam granatowy kostium, białą, lejącą się bluzkę i kapelusz z woalką. 1988 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 09:25 Hm, na wszystkich rodzinnych zdjęciach na cywilnym panie zdecydowanie bez welonów, jedna w toczku z malutką woalką. Cywilne były raczej skromne. Moja matka 78r miała niebieską sukienkę w kolanko, lekko rozszerzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 09:27 1966, zima - biała, wełniana garsonka, toczek z woalką. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 19:55 A powiedzcie jeszcze, córki matek bez welonów na ślubach cywilnych, czy owe matki miały ślub kościelny i czy na nim miały welony. Ja brałam ślub przed konkordatem, na cywilnym miałam krótką sukienkę, bez welonu, na kościelnym był i welon, i suknia z trenem Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 22:23 Moje oba śluby (z tym samym mężem) też były przed konkordatem i na obu byłam w kapeluszu z woalką i granatowym kostiumiku. Tyle że wracając z kościelnego potwornie obtarłam sobie pięty i mąż dzielnie niósł mnie na barana od autobusu do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 05:33 Tak, widywałam na zdjęciach. Glównie do plenerowych, ale do urzedu tez się zdarzały. sama rozważałam, ale odpadło bo w welonie czułam się śmiesznie i poszlam bez, ale nie miało to znaczenia jaki to rodzaj ślubu, po prostu nie chciałam To twój dzień i spełnij swoje marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 06:43 Ostatnio oczekując na ślub, widziałam inne mlode pary. Żadna z pań nie miała typowej sukni ślubnej. Ani welonu. Bylam.na cywilnym ślubie kolezanki, która jak najbardziej miała suknię ślubną i welon. Co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 06:45 Pasuje, dlaczego nie. Kto powiedział, że ślub w USC musi być skromny. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:40 Tez uwazam ze wyglad do USC jest taki jaki ona uwaza za stosowny Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 07:46 Jak chcesz welon, to bierzesz welon. To Twoj dzień, wiec rob tak, zebys Ty byla zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 07:52 Pracuję po sąsiedzku z USC. Owszem panny młode w białych, długich sukniach i z welonami bywają. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 08:26 Rozumiem symbolikę welonu w KK,ale w USC?tym bardziej że welon nie dodaje urody pannie młodej(moja opinia)fajny fryz i coś we włosach jest naprawdę piękne🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 08:54 Symbolika welonu to ochrona przed złymi spojrzeniami i ludzką zawiścią. Skoro przywołujesz KK, znany z obsesji seksualnych, zapewne chodziło ci o symbolikę wianka, czyli dziewictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 08:34 Ja miałam welon podczas ślubu cywilnego 14 lat temu. Mnie pasował 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 08:49 Ślub to doskonała okazja by dorosnąć i nauczyć się podejmować samodzielne decyzje, bo kiedy jak nie teraz? To panna młoda decyduje co będzie miała na sobie w dniu swojego zamążpójścia i wyłącznie ona. Podobnie jak codziennie podczas reszty swojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 08:54 Nie no, tak samo każda zbrzuchacona do ślubu kościelnego nie powinna się pchać z welonem. Ale się pchają. Tak samo do cywilnego, jak chcesz, to pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 09:26 A co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 10:29 Bzdury aż żal czytać. Czemu nie powinna się pchać? Odpowiedz Link Zgłoś
wolny.dzien Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 11:27 latarnia_umarlych napisał(a): > Czemu nie powinna się pchać? Bo jeśli bierze ślub wyznaniowy w KK, to welon jest symbolem czystości. Ciężarna panna młoda z welonem na głowie w KOŚCIELE wygląda po prostu komicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wolny.dzien Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 11:33 Obecnie, sam welon stanowi już raczej tradycję, nie jest dowodem na cokolwiek, a więc sama nie wiem...może i brzuchata powinna...? Odpowiedz Link Zgłoś
wolny.dzien Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 11:36 Bo nie czarujmy się: te wszystkie dziewice to wyginęły z dinozaurami a więc... tylko w teorii ( w KK) welon stanowił symbol dziewictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wolny.dzien Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 11:37 Niemniej jednak, ciężarna z welonem na głowie (dla mnie) wygląda komicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 20:08 Nie, nie stanowił. Wianek to symbol dziewictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 11:51 A nie ciezarna ale nie dziewica juz z tym welonem wyglada okey 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 12:12 Czyli to ok, że idzie do ślubu wyznaniowego, choć zasady wyznania ma gdzieś, była tylko welonu nie miała? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:08 Wiem, że KK ma obsesje seksualne, ale chyba jego oficjalne nauczanie mówi coś innego. Czystość to wolność od grzechów i bycie w stanie łaski. Uwolnienie od grzechów, wszelkich, nie tylko przeciw szóstemu przykazaniu załatwia spowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:59 Ja to wszystko rozumiem. Tylko co ma do tego welon? 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 20:07 A od kiedy to welon jest symbolem czystości..? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 13:26 A czego nie zrozumiałaś? Gryzącej ironii??? Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 15:11 alpepe napisała: > A czego nie zrozumiałaś? Gryzącej ironii??? > O shit, wygląda na to, że tak. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 09:18 Oczywiście, że welon pasuje. Prawie wszystko pasuje, jeśli się podoba pannie młodej. Nad łyżwiarką bym się zastanawiała, ale to już kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 09:28 Łyżwiarka jeśli się pannie młodej podoba, to też w USC może być. W kościele ksiądz mógłby kręcić nosem, ale urzędnicy akceptują wszystko, a w plenerze to już w ogóle, nawet stroje kąpielowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 09:29 Jak dobrany do reszty stroju to pasuje. Do białej sukni ślubnej z opisu jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 09:31 Jeśli to Twój jedyny ślub, w sensie, że kościelnego nie będzie, to zakładaj to, co Ci się podoba, bo kiedy ten welon założysz, jak nie na ślub? A jak się boisz, że Cię obgadają, no cóż, jak nie welon to buty, torebka, kwiaty, pan młody... zawsze coś się znajdzie 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 11:16 Chcesz, to zakładasz. To Twój ślub i Ty masz się czuć z tym dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 12:45 Jeśli Tobie się podoba taka stylizacja, to zakładaj welon i ciesz się nim! Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 12:51 Ślub cywilny to ślub. Welon jest elementem mody ślubnej. Wniosek jest jeden - jeśli pasuje ci do urody i sukni, idź w welonie. (Sama byłam w wianku, bo zawsze chciałam w wianku). Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 14:55 A czemu nie? Jak się Pani podoba, to na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Welon do ślubu cywilnego ? 29.12.22, 19:10 Ale w jakim kolorze ten welon? Do białego czarny pasuje - będzie klasycznie. Albo czerwony - będzie patriotycznie. Albo szary, zielony, albo jakiś pstrokaty, żeby przełamać nudę tej weselnej bieli? Odpowiedz Link Zgłoś