Dodaj do ulubionych

Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok

29.12.22, 08:35
Przeziębienie dopadło i mnie. W lodówce poświąteczne pustki. W glowie też pustka. Co kupić, co przygotować. Liczę bardzo na wskazówki. Jakie macie plany kulinarne? Forum uczy, forum radzi, forum nigdy cię nie zdradzi.
Obserwuj wątek
    • agniesia331 Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 08:46
      Sałatka jarzynowa ( w święta była tylko na Wigilii z nowym składnikiem.) Sernik na zimno. Lody w lodowce. Poza tym zwykle jedzenie
    • aqua48 Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 08:53
      U nas tradycyjnie - krakersy z kawiorem i krabami. Białe wino. Owoce. Panettone. Ciasteczka i pierniczki. Kutia. A na Nowy Rok kaczka albo paella, zależy na co będziemy mieli ochotę. .
    • chococaffe Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 09:04
      Gulasz, bagietki, sery, pomidory podsuszane, lody
    • milin94 Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 09:05
      Minikanapeczki z wędliną, pastami - z makreli, jajek, tuńczyka, rolada z szynki konserwowej, paczuszki z ciasta francuskiego z gruszką i gorgonzolą, roladki z wędzonego łososia, włoski półmisek serów i wędlin, udziec cielęcy faszerowany, na ciepło żurek, bigos, tortille x kurczakiem. Deser tarta czekoladowa z jeżynami, tort śmietankowy, makaroniki, kruche ciasteczka. No i paluszki, chipsy, precelki, orzeszki itp.
    • ga-ti Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 09:16
      Baszcz K. i paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami, koreczki serowe z oliwkami i pomidorkami, szukam pomysłu na sałatkę. Czipsy i inne niezdrowe. Ciasto chyba z bitą śmietaną albo sernik na zimno. Na Nowy Rok pierś kurczaka ze szpinakiem i gorgonzolą.
      To taki zarys, możliwe, że zmienimy, dodamy coś, zależy kto będzie oprócz nas i najmłodszego dziecka.
    • koko8 Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 09:21
      Moje plany to zamówienie zestawu z meksykańskiej restauracji. Poniewaz pracuję i w sylwestra i w nowy rok, wlasną kuchnię zamykam.
    • default Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 09:36
      Pizza z lokalnej pizzerii. Dla mnie z krewetkami, kaparami i szpinakiem, dla męża pewnie jakaś prosta, typu szynka i pieczarki.
      Poza tym ciągle mam jeszcze kupione na święta mieszanki orzechowo -owocowo-bakaliowe do pogryzania.
      Z resztek ciast świątecznych zrobiłam wczoraj trufelki-bajaderki, ale to pewnie nie dotrwa do sylwestra, bo znika zawsze bardzo szybko 🙂
      W Nowy Rok na obiad pierś z indyka w sosie śliwkowym, pieczone ziemniaki i sałata.
    • daniela34 Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 10:01
      Barszcz na zakwasie z pierogami albo pierożkami z ciasta francuskiego, zależy jak wyjdzie. Salatka śledziowa ze śliwkami w occie i czerwoną cebulą. Nie mam pomysłu na mięso jeszcze. Się zobaczy, co będzie ładnego w sklepie.
    • nenia1 Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 10:02
      My tradycyjnie na wyjeździe, i najczęściej w Sylwestra coś na żywym ogniu, mróz nie mróz. Albo grill, albo kociołek, najfajniejsze kociołki na ognisku wychodzą jest dużo śniegu i góry dookoła. Niestety w tym roku pogoda nie rozpieszcza, w sensie za ciepło na śnieg. Kolega zabiera też małą przenośną wędzarnie, w której robimy ryby na ciepło. Do tego sałatki, warzywa na grillu, sery, marynowane grzybki i różne rarytasy jakie każdy z nas zabiera ze sobą. A tak, jak to zazwyczaj na wyjeździe, jedzenie w lokalnych restauracjach, na razie mamy jedną rezerwację w Angel's Steak, żeby nie pocałować klamki, bo tam zazwyczaj tłumy, a resztę to pewnie na miejscu wyszukamy.
    • jasnoklarowna Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 10:15
      A ja zrobię kugiel.
      Z ziemniaków, wstawię wcześniej bo on się koło 3 godzin piecze. Może dodam boczku i do tego sałatkę jakąś
      • mama_duzych_dzieci Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 12:01
        zazdroszczę, dasz sprawdzony przepis? najchętniej bym kupiła polowę od Ciebie, dobzre płacę.
      • hasty Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 12:07
        Jadę do Ciebie!😁
      • feniks_z_popiolu Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 12:08
        Kugiel, to jest myśl. Jedyna jego wada , ze tak szybko znika.
      • ga-ti Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 12:27
        Ej, czyli babka ziemniaczana? Uwielbiam!!! Mój tata robi najlepszą smile Muszą być dobre ziemniaki, smaczne, daje podsmażony boczek, a lepiej podgardle i jeszcze jakieś mięsko, cebulkę, przyprawy, jajka, chyba mleko... Wszystko inne się chowa. Dobre na gorąco i na zimno i podsmażone na kolację wink Zawsze prosimy, by zrobił duuużo, nawet jesteśmy gotowi obierać ziemniaki wink
        Ależ mi smaka narobiłaś!
    • ritual2019 Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 10:50
      Kupilismy wczoraj airfryer 15-in-one, 7.5l, dzis ma byc dostarczony wiec na pewno wyprobujemy jego funkcje. W Sylwestra wychodzimy na party w barze wiec zjemy tam. Konkretnych planow jedzeniowych nie mamy.
    • mama_duzych_dzieci Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 12:05
      gicz cielęca z warzywami na białym winie z bagietką - kolacja na stary rok, obiad noworoczny to kaczka dziwaczka z buraczkami, do tego mam pasztet własnoręcznie zrobiony z żurawiną, bigos w słojach zagotowany, "zimne nóżki" i bez liku sałatek - tylko słoik odkręcić. Z ciast - tylko makowiec na kruchym cieście, na wierzchu kratka jak w serniku krakowskim.
    • scarlett.o-hara Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 12:18
      Koreczki - chleb tostowy w kosteczkę, na to ser pleśniowy, kabanos, ogórek konserwowy, oliwka czarna/zielona, spiąć wykałaczką. Może trochę czasochłonne, ale efekt końcowy pyszny. Do tego białe wino wytrawne lub półwytwane. Będziemy tylko we dwoje, bo dzieci na feriach u babci. Dodatkowo kupię antipasti, akurat w sklepie na L. jest promo kup 2 wink
    • snakelilith Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 14:14
      Jak co roku, u nas to już tradycja - polędwica wieprzowa na szpikulcach marynowana w chili i lukrecji. Pieczona z kawałkami papryki, cebuli i boczku. Do tego ryż jaśminowy i sos tsatsiki.
      Na deser tort biszoptowy z kremem z prosecco i brzoskwiń.
    • igge Re: Kulinarne plany na Sylwestr/Nowy Rok 29.12.22, 20:06
      Nie wiem jeszcze. Poczytam ten wątek. Coś szybkiego, prostego, niewiele i bez stania nad garami. Na zakupy też się raczej nie wybieram więc musi być ze składników, które akurat mam w domu.

Gotować to ja lubię ale dla dzieci lub partnera. Nie dlatego nawet, że na pewno docenią wink po prostu lubię tylko dla nich i już.
      A na pewno nie spędzam z rodziną sylwestra ani Nowego Roku. Dzieciaki na swoich imprezach będą. Mąż w pracy.
      Jedzenie nocą jest niezdrowe wink.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka