agaagaaga123
29.12.22, 14:06
Czy spotkałyście się z danymi, jak dieta keto działa stosowana długoterminowo? W sensie nie pół roku, tylko, jak gdzieś widziałam deklaracje, styl odżywiania na całe życie albo na długie lata.
Pytam z ciekawości, bo czytałam o jej pozytywnym wpływie na osoby z zaburzeniami nastroju, lękowe, z zaburzeniami koncentracji, ADHD itp. Doczytałam też, że działa leczniczo, poprawia stan przy demencji, Altzhaimerze, padaczce i ogólnie układ nerwowy pod jej wpływem się ogarnia. A to mnie zainteresowało.
Z drugiej strony, czytając wątki tutaj i internet trochę, można spotkać głosy o tym, że stosowana długoterminowo rozwala organizm (co w sumie byłoby logiczne). Ale częściej, czytając internet, natykam się na piewców diety niż jej krytyków i trudno mi ocenić, kto ma rację.
Nie rozumiem, czy ketoza jest optymalnym naturalnym stanem organizmu na całe lata czy niekoniecznie.
Czy wystarczy jeść "zdrowo" (zdrowe tłuszcze, nieprzetworzone jedzenie) na diecie keto, żeby uniknąć jej niebezpieczeństw?
Czy moje wrażenie, że jest to dieta jeszcze nie sprawdzona długoterminowo i nie jest znany jej wpływ długoletni na zdrowie, jest prawdziwe? Mam wrażenie, że to jest stosunkowo nowa moda i entuzjaści opierają się na badaniach trwających rok - dwa a nie całego życia jedzenia w ten sposób.
Są diety, gdzie jest znany od lat ich wpływ na długowieczność w zdrowiu, keto chyba do nich nie należy? Nie widziałam, żeby gdziekolwiek w blue zones taka dieta występowała naturalnie. Raczej kojarzy mi się z kuchnią eskimoską
Pomożecie mi to rozkminić? Wiem, że są tu osoby o większej wiedzy i większej umiejętności korzystania i interpretowania źródeł, niż ja.