Dodaj do ulubionych

Kulturowe wpadki?

29.12.22, 16:10
Moj pierwszy maz, Austriak. Pojechalam do wtedy jeszcze przyszlych tesciow: ugoscili ryba wedzona, podgrzana w piekarniku i salatka ziemniaczana. Dla Polki nie obytej jeszcze w tej kulturze takze kulinarnej byl to szok. To co oczekiwalam, ze bedzie zimne (rybs wedzona) bylo cieple, a to co wzielam za pewnik cieply (ziemniaki) bylo wyjete z lodowki. Takiego WTF?! wymalowanego na mojej twarzy sie chyba nie spodziewali. Teraz uwielbiam salatke ziemniaczana i ryby wedzone, szykowane na cieplo tez (juz bez entuzjazmu zjem). "Odwdzieczylam" sie exowi wizyta w Polsce.... Matka ugotowala barszcz z uszkami. Niestety nie wytlumaczylam mu, ze to jsk ravioli z grzybami, tylko "uszka" przetlumaczylam bezmyslnie i doslownie "öhrchen", nad barszczem juz wcale nie myslalam. On zobaczyl te wystajace rogi "uszek" zatopionych w czerwonej substancji i zielony na twarzy uciekl.... 😂 Wasze kulinarne przygody?
Obserwuj wątek
    • trzykroc_przedziwna Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:16
      Jeszcze gdy chodziłam do podstawówki, to był tam taki Paweł, i ja jechałam na rowerze, i go spotkałam, i potem jeszcze pojechałam do biedronki na lody, i po drodze do domu wtedy jeszcze, już do domu pojechałam.
      • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:18
        Stare
    • alpepe Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:18
      To ilu ty masz tych austriackich byłych mężów?
      • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:20
        Cala piwnice. 🙄 Juz zaczynam im zamiast imion numery przyznawac. Cos w temacie?
        • memphis90 Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:24
          A nie lepiej rocznikami?
          • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:49
            Jak wina, mowisz? 🧐 To tez jakis pomysl
            • memphis90 Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 08:25
              Skoro w piwniczce trzymasz, to wydaje sie to godne i sprawiedliwe.
        • alpepe Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:26
          Nie, jestem osobą ciekawą wiedzy i wykształconą, więc wpadki zdarzają mi się bardzo rzadko, aczkolwiek nagminnie popełniam błąd językowy, kiedy się zgadzam z rozmówcą, który zadał pytanie z przeczeniem. Powinnam odpowiedzieć nie, a odpowiadam tak.
          • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:49
            Moja corka ma to samo i od zawsze utrzymujemy wersje, ze to poprawna forma, tylko niepopularna.
            • alpepe Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:54
              No bo po polsku porawna, ale już po niemiecku czy angielsku nie, i o ile po angielsku odpowiem poprawnie, to po niemiecku odpowiadam jak po polsku i zonk.
              • alpepe Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:55
                poprawna, tak się pisze, jak się dodatkowo trzyma w ręce karmelizowane migdały i się nimi dodatkowo rownocześnie zajada...
                • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:04
                  Po fr tez niepop… znaczy poprawna tylko niepopularna😛

Ja czekam na clafoutis gruszkowe.
                  • alpepe Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:05
                    nie wiem, co to clafoutis, ale gruszkowe to pewnie pyszne.
                    • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:49
                      Za pol godziny pokaze upieczone i powiem czy dobre
                      • krwawy.lolo Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 08:24
                        Tam obok to filmiki z Saint-Martin?
                        • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 11:11
                          Nieeee, nie uprawiam takich zboczenstw!

To czillowa muzyka do gotowania😎
                          • krwawy.lolo Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 11:41
                            Patrząc na krajobraz, merengue. smile
    • memphis90 Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:21
      Nic przypadkowego, ale z braku laku ugotowałam barszczyk na grzybku shiitake. Wigilia, mieszam w garnku, podchodzi moja matka: „a co tam pływa?” Na to ja - radośnie, wyciągając grzybka łyżką
      „Trujaczek!”

Mina mojej matki bezcenna 😂 Najlepszy prezent ever!
    • nunia01 Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:47
      O barszcz czerwony do krokieta z pieczarkami awanturę na konferencji zrobiły dwie zagraniczne wegetarianki. Naczytały się, że w Polsce jadą się zupę z krwi. Dlugo nie dawały sobie wytłumaczyć...
      • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:57
        😂😂😂
      • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:50
        Ale bzdury lol
      • ichi51e Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:55
        w polsce jadą się zupe z krwi ale nie jest to barszcz tylko czernina
      • alpepe Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:56
        idiotki, myślały, że taka krew to nie krzepnie, czy jak?
        • ichi51e Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 02:09
          dajesz ocet i nie krzepnie
          • memphis90 Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 08:27
            No przecież czerńina to takie brunatne farfocle, nijak nie wyglada to jak świeża krew….
            • ichi51e Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 10:04
              prawda nie wyglada big_grin
    • princesswhitewolf Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:50
      >przetlumaczylam bezmyslnie i doslownie "öhrchen"

No i to go tak przerazilo? Nazwa?
      A pacz we Wloszech jadaja orecchiette i jakos nikogo nazwa nie przeraza
      • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:54
        No on zobaczyl te blade rogi uszek, krwiste otoczenie i uciekl. Co mam ci powiedziec? Ja nie myslalam po 7-godzinnej podrozy, on tez nie najwidoczniej.
        • princesswhitewolf Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 16:56
          No ok...smile
    • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:11
      Ooo i jeszcze mam! Ale to juz miedzywojewodzkie w Polsce. Pojechal do dziadkow w poznanskie. Ide do kuchni i widze kuzynke, ze je rano jajecznice, tylko jakas szara taka. Pytam, czemu te jajka wiejskie takie szare (o ja glupia 🙄🤦‍♀️). Ona patrzy na mnie ze zdumieniem i wyjasnia, to nie jajka, to mozg swini, chcesz? Nie wiem, jak zakrety wyrobilam...
      • princesswhitewolf Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:26
        Pochodze z poznanskiego. Nie przypominam sobie sniadan z mozgiem swini jako danie.
        • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:56
          No ja niestety tak. Byly tez piekne momenty jak gzika, czy kluchy na gaciach. A ona tego mozgu codziennie nie jadla, to bylo po swiniobiciu.
      • heca7 Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:03
        A to nie była jajecznica z móżdżkiem wieprzowym? Jadłam to wielokrotnie w dzieciństwie, przepyszne!!! Aż marzę aby znowu zjeść smile
        Jestem z Wawy i nie mam w rodzinie nikogusieńkiego z Poznania.
        • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:06
          Nie wiem, wspomnienia mgliste. Bylo o konsystencji jajecznicy, tylko szare takie. Z kuzynka po moim wybiegu z kuchni rozmowy na ten temat nie kontynuowalam.
      • veryvery Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:04
        Wie ktoś jak smakuje mózg? Może ktoś próbował i napisze jaki to ma smak, ja bym chyba nie była w stanie się przemóc
        • heca7 Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:21
          Wiem wink Tylko jak to opisać... pachnie bardzo ładnie. Tego móżdżku nie musi być dużo, u nas jajecznica nie była bardzo szara. Do tego cebulka. Próbuję do czegoś przyrównać konsystencję i zapach... może polędwiczka wieprzowa drobno posiekana i dodana do jajek...Naprawdę pyszne.
        • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:30
          Ja jadlam wolowy mozdzek, we Fr serwuje sie go w restauracjach- ma bardzo delikatny smak, typowo maslano- orzeszkowy, nie jadlabym bez poprawnego przyprawiania.
        • szare_kolory Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:51
          Bardzo delikatne. Coś jak ślimaki w maśle, tylko delikatniejsze. U nas dziadek robił i posypywał szczypiorkiem. Miał pięcioro wnucząt i jak byliśmy mali to robił taką jajecznicę niby dla siebie i udawał, że nie chce się z nami podzielić. Dzięki temu wszystko znikało z patelni błyskawicznie.
        • aqua48 Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 21:21
          Jadałam, znaczy próbowałam w dzieciństwie. Nie lubię. W smaku przypomina delikatniejszy salceson, ale konsystencja mi nie odpowiadała.
        • ichi51e Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 21:32
          teściowa moja robiła dzieciom kotleciki w panierce. Podobno smaczne:
          Ale mózgów ssaków jednak lepiej nie jeść niezależnie od tego czy smaczne czy nie
          • alina460 Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 00:02
            Dlaczego lepiej nie jeść?
            • memphis90 Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 08:32
              Priony… Jest teoria, ze dzisiejsze prionowe uszkodzenia mózgu w chorobach tylu Creutzfeldta i Jakoba wzięły sie z dodawania krowich mózgów (jako emulgatora - lecytyna) do słoiczków niemowlęcych.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 00:22
          Jadłam w knajpie. W restauracjach kieruję się zasadą, że zamawiam dania, których w życiu bym nieodtworzyła w domu. Smaczne, bardzo delikatne, galaretowate ale drugi raz bym nie zamówiła. O ile dobrze pamiętam to było podane na tarcie. Czerninę też jadłam w restauracji, ale ta w smaku to słodkawa fujka z kluskami.
          • danaide2.0 Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 10:01
            Nie wiem, jaki jest jedyny słuszny smak czerniny, ale mój ojciec zawsze zatrzymywał się na czerninę w przydrożnym barze w Sierpcu, tam, gdzie wielu kierowców ciężarówek zatrzymuje się na postój. Też tam ją jadłam.
      • szare_kolory Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:48
        Pochodzę z Podkarpacia: móżdżek wieprzowy z jajem nie jest potrawą regionalną.
    • mgla_jedwabna Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:34
      Nie wpadka, a okrutny żart Azjaty częstującego Europejkę liczi (obranym). Powiedział jej, że to mózg kota...

Czytałam też - chyba nawet tu na forum - o gościu, który romantycznie udekorował świeczkami sypialnię dla ukochanej. Tylko że to znicze były... Znam też wpadkę w drugą stronę, w Japonii - bukiet z białych i żółtych kwiatów na urodziny. Takie kombo kolorystyczne to się tam na pogrzebach stosuje.
      • heca7 Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:00
        Gdyby z okazji otwarcia firmy w Polsce przysłano takie wiązanki jakie się przysyła w Korei to wszyscy dookoła pytali by z przerażeniem czy ktoś nie umarł tongue_out wink
        Natomiast nie wiem jakim cudem ona uwierzyła, że to mózg kota?! Ani to nie wygląda jak mózg ani nie pachnie a dodatkowo to owoc, który można dostać bez większego problemu nawet w Biedronce tongue_out
      • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:04
        No znicze w sypialni... ale co tam, raz sie zyje 😂
      • beaucouptrop Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 09:49
        Co do zniczy to pewnego razu dawno, dawno temu moi znajomi francuscy przyjechali do mnie w okolicach 1 listopada. Wyjeżdżając chcieli właśnie kupić sobie kilka zniczy do domu, bo w sklepach wszędzie je widzieli i bardzo im się spodobało, że taki duży wybór mamy 🤣
        Wytlumaczylam im, że to trochę ryzykowne, chyba że w planach mają malowanie sufitów. Na ich usprawiedliwienie dodam, że we Francji nie ma tradycji palenia zniczy.
    • woman_in_love Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:51
      Zawsze robię niewinne prowokacje kulturowe udające wpadki, typu zamawiam złośliwie ketchup do pizzy we Włoszech.
      • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:54
        Moj facet specjalnie przekracza wloska granice, zeby zamowic talerz makaronu i polac Heinzem!
        • woman_in_love Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:54
          fuck, wydało się, Marta?
          • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:00
            😀 nie, ale znam jedna Marte!
        • taje Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:03
          I jeszcze o łyżkę niech poprosi (ja tam od zawsze jestem team łyżka).
          • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:08
            Przekaze!😀

A na serio- odmawia jedzenia pizzy reka, sandwiche tez sztuccami czyli za jednym zamachem policzek Wlochom, Amerykanom i moze Anglikom?
      • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:59
        😍❤️ a ja sie tam z makoraniarzami nie patyczkuje i zamawiam hawajska. 😂
    • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:53
      Przyznam, ze mnie bardzo zdziwilo gdy sie okazalo, ze w grupie na studiach zodyn oprocz mnie nie jest ochrzczony, myslalam ze zartowali😺
      • alpepe Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 17:57
        zagramaniczni?
        • boogiecat Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:01
          Prawie sami swoi francuscy
    • konsta-is-me Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:04
      Co do Austriaków, to mój nie zrozumiał "polskiej gościnności" i pytania 3 razy "ale może jeszcze trochę?"(jedzenia) i poczuł się zmuszany i ogólnie terroryzowany do konsumpcji 😆 Z kolei ja wtedy nie rozumiałam o co mu chodzi , przecież ja to wszystko z serdeczności i w ogóle ,ale wszystko się wyjaśniło.
      W drugą stronę kiedyś mój ex- chłopak, Bawarczyk w ramach ugoszczeni mnie, zrobił Kartoffeln Salate, zresztą b.dobra, ze sznyclem.
      Którego to nie potraktował tłuczkiem do mięsa, bo wydawało mu się że nie trzeba.
      Kotleta nie dało się pokroić a tym bardziej przeżuc, więc jakoś ukradkiem wypluwalam te kawalki do serwetki.
      • andallthat_jazz Re: Kulturowe wpadki? 29.12.22, 18:13
        To wyobraz sobie przerazenie mojej matki, ktora grecki ziec chcial zamordowac orzeszkami. On jej obieral i pytal na migi, czy chce wiecej, ona twierdzila, ze "nie", on rozumial to jako "ne", czyli "tak" i tak sobie ja pasl przy stole. 😂😂😂
    • noname2021 Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 03:59
      Zaprosilam znajomych na swoj pierwszy polski obiad i podajac na stol golabki.

Doves. LOL

Bali sie jesc haha

• kotejka Re: Kulturowe wpadki? 30.12.22, 04:27
      Niby nie kulturowe i nic wielkiego , ale.pamietam i się wzdrygam
      Pojechaliśmy do klienta na.litwe i on nas w bardzo eleganckiej restauracji ugościł
      Pokazał kartę niby, ale sam zamówił specjalność tego miejsca, że podobno cudowne
      Wszyscy gadali, nie zapytałam
      Przyszło i wyglądało normalnie, więc głodni jedliśmy że smakiem, a ja litewskiego nie znam, żeby w.karcie się zorientować
      Pod.konirc.posilku, kiedy zapytałam powiedział, że najlepszą.cielecina
      Ja z zasady ssaczych dzieci nie jadam
      Cielatek, jagniatek prosiatek
      Mam taką blokadę w głowie
      Bardzo mi było mdło i źle z tym cielaczkiem na.zoladku, oszczedze szczegółów

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka