alterego72 29.12.22, 20:50 Jak w temacie - czy książka kucharska to prezent osobisty, czy "dla domu"? Można dać np. małżeństwu z okazji rocznicy ślubu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 29.12.22, 20:55 To chyba zależy od osoby. Dla mnie może byc osobisty (jeżeli chciana a nie pierwsza lepsza) co nie znaczy, że "dom" nie może korzystać (na różnych poziomach). Ale ja cieszyłabym się z wielu innych prezentów "domowych" gdyby były zgodne z moimi potrzebami/gustem (i tutaj mogą się zaczynać schody) Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 29.12.22, 20:57 Może być dla domu, może być osobisty - szczególnie gdy wiemy, że ktoś lubi gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 29.12.22, 20:57 Też tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 29.12.22, 20:58 My dostaliśmy w prezencie ślubnym (jako dodatek do kasy ), dedykacja była dla pary. Używamy oboje, a teraz to i dzieci korzystają. Bardzo trafiony prezent. Kiedyś znajomym "na nowe mieszkanie" daliśmy salaterkę ze sztućcami i książkę z przepisami na sałatki i surówki. Nie obrazili się Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 29.12.22, 21:03 Jeżeli oboje są pasjonatami kulinariów to można. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 29.12.22, 21:11 A jeśli tylko jedno?, a drugie potrafi gotować, ale znacznie mniej się tym interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 13:43 Ale chyba drugie je to, co pierwsze ugotuje? Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 13:46 Oczywiście, że tak. Zazwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 29.12.22, 21:06 Wszyscy zaintersowani Polish cuisine dostaja ode mnie (w ostatnich latach) pozycje by AA - zarowno pary jak i indywidualne persony personalnie Ale wylacznie ci, o ktorych wiem for sure (takie 100% for sure ), ze sie uciesza, sprobuja, skorzystaja etc. Ergo, jesli pare znasz i wiesz, ze lubia gotowac (moze nawet wiesz jaki rodzaj cuisine), no to to pewnie bedzie very nice gift BTW, ja nie gotuje ale mam kilka ksiazek takich a la kucharskich otrzymanych bardziej jako travel stories (np. The Songs of Sapa by Luke Nguyen) i bardzo, bardzo chetnie do nich zagladam completely poza kuchnia Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24.0 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 29.12.22, 21:08 U mnie w domu byłaby prezentem wspólnym. Mój mąż gotuje i lubi korzystać z przepisów, ja lubie kolekcjonować książki kucharskie, zwłaszcza niwe wydania z ładnymi zdjęciami. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 29.12.22, 21:11 Dla mnie byłby osobisty bo ja ko ham gotować. I zbieram różne kucharskie pozycje. Ale dla kogoś kto nie lubi to może być duże faux-pas. A już na pewno nie jako prezent dla dom7. Chyba, że np rodzina wróciła z zagranicznych wakacji i wszyscy zachwycili się tamtejszą kuchnią. To może bym się odważyła dać taki "dla domu" Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 29.12.22, 23:25 Bratanek 16 letni dostał od nas (między innymi) książkę kucharską z kuchnią koreańską. Jest zachwycony i już zrobił dla rodziny pierwsze obiady na jej podstawie Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 09:26 Możesz podać tytuł i autora? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 10:40 Pierogi z kimchi 🙂 Viola Blazucka. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 14:08 Wiedziałam bez zaglądania jaki tytuł 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 30.12.22, 05:22 Kto w dzisiejszych czasach korzysta z książek kucharskich? Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 07:08 Ja. I uwielbiam je mieć. I oglądać. Mimo tego,że korzystam też z internetów. Ale papierowych książek kucharskich będę bronić jak niepodległości! Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 09:27 To dokładnie tak jak ja - witaj w klubie Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 09:31 Mam dwie pełne półki z książkami kucharskimi Miałam trzy, ale sukcesywnie oddaje Mam zwykle podręczne i piękne wielkie wydania jamiego oliviera I nowe i stare i małe i duże I sorry, ale sięgam po nie tylko, jak muszę kurze wytrzeć Na codzien gotuje szybko szybko a porady sprawdzam w necie na sprawdzonych stronach Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 09:31 Bardzo wiele ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 13:42 Korzystam właśnie z Pierogów z kimchi Filmiki Violi są przegadane, a przepisy prościutkie. O wiele łatwiej i szybciej otworzyć odpowiedni przepis niż szukać filmiku, a potem fragmentu na filmiku. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 15:14 Mam pełną półkę książek. Lubimy potrawy polskie, chorwackie, włoskie, niemieckie, koreańskie, angielskie, hinduskie, węgierskie czy dania express z głowy, smaki po karmieniu przez babcię Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 16:22 Ja wywaliłam wszystkie, bo i tak z nich nie korzystałam. Przepisy biorę z netu, takie które mają dużo ocen, więc sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "d 30.12.22, 18:36 Nie kupuje książek z przypadkowa zawartościa. Bardzo sobie cenie przepisy Neli Rubinstein, Marty Gessler czy innych gdzie mogę zrobić mieszankę przypraw np do kuchni hinduskiej zamiar kupować gotowe w markecie które nijak się mają do oryginału Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 30.12.22, 10:33 Może być dla domu, może być osobisty, zależy jak to odbiorą obdarowywani. U mnie z jednej strony byłby to prezent dla mnie, bo ja w 99% gotuję ale z drugiej to co ugotuje je cała rodzina. Gdyby to była jakaś książka którą bym chciała i za którą bym się np. rozglądała to nie obraziłabym się za ten prezent ani na urodziny ani na rocznicę ślubu czy parapetówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 30.12.22, 13:45 Ale tylko oczekiwana. Ci jakis czas ktos obdarowywuje mnie taka ksiazka i bardzo mnie to zlosci. W dobie internetu szybciej sobie wystukam na internecie co potrzebuje niz w ksiace kucharskiej znajde. Dla mnie irytujacy i zbedny prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Książka kucharska-prezent osobisty czy "dla d 30.12.22, 15:46 z okazji "rocznicy slubu"? no...osobiscie uznałabym to za beznadziejny prezent, to już wolałabym jakiś luksusowy alkohol (prezent niskobudżetowy) albo np. wczasy (prezent wysokobudżetowy). W tym roku byłam na wczasach, gdzie była para 80+, wlaśnie w ramach prezentu rocznicowego, jak sie dowiedzieliśmy. Zafundowanego przez rodzinę (dzieci przypuszczam). Niby dziadki ale jak przyszło do imprezy wczasowej to chętnie wywijali na parkiecie. Ksiązki kucharskie kupuje sobie sama. Ostatnio K.Bosackiej i zamierzam wypróbować wszystkie przepisy, z ciekawości. Zostawię, które posmakują. Odpowiedz Link Zgłoś