Dodaj do ulubionych

Chciałabym inaczej ale nie potrafię.

30.12.22, 09:12
Mija kolejny rok a u mnie to samo.
Mieszkam sama z córką [12 lat]. Mąż mieszka i pracuje w IE.
I tak od dobrych 4 lat.
Pracuję ale to umowa zlecenie i tylko pół etatu.
Córka tęskni za tatą, ja mam dosyć samotności na co dzień. I tak to trwa.
Małżonek nawet nie myśli o powrocie, odzwyczaił się od nas, od dziecka i (domyślam się) dobrze mu z tym.
Przyjeżdża na kilka dni i pa pa... i tak raz na parę miesięcy.
A my same.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 09:26
      Znajdź sobie przyjaciela domu.
    • kotejka Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 09:32
      Czemu z nim nie pojechałas?
      • alpepe Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 09:37
        Nie po to wróciła do rodziny i kuzynek, by teraz wracać.
        • kotejka Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 09:41
          Aha
          Wracała?
          No ja uwazam, że rodzina powinna być razem
          Jej tunjej nic nie trzyma w rodzaju kończenia stażu czy aplikacji, to nalezy brać wizę i jechać do meza
          Tam pół etatu też znajdzie
            Nie wizę a
              Walize
              • alpepe Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 09:46
                Kotejka, naprawdę nie kojarzysz tej kobiety? Zniszczyła córce dzieciństwo wyrywając ją z kraju, gdzie dziecko było w sumie od początku istnienia i chodziło do szkoły. I to w imię tego, że ona się nie odnalazła, że kuzynki jej ważne. Rodzina jednak jej nie przyjęła tak, jak ona sobie to wyidealizowała. I teraz jest du.pa z nędzą.
                • kotejka Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 09:50
                  Kurde, nie kojarzę
                  Jakieś linki macie?
                  Czyli co? Tam nie odnazla tu nie odnalazła
                  Przed sobą nie uciekniesz, jak mówią
                  • alpepe Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 10:05
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,170356208,170356208,Co_robic_.html#p170356892
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,172616267,172616267,Boje_sie_co_powiedza_inni.html#p172618271
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,169237341,169237341,Powrot_z_UK_do_PL.html#p169237659
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,172656993,172656993,Cz_2_szczerosc_w_rodzinie_.html#p172657058
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,170356208,170356208,Co_robic_.html#p170356892
                    tu kilka przykładów.
                    • kotejka Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 10:19
                      O ludzie, no to serio
                      Raczej nikt nie pomoże
                  • aqua48 Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 10:06
                    To przecież ta od pół malowanych złotem i dzięcieliny która ją tu wzywała i miało być tak pięknie, choć dziecko nie chciało wracać do kraju którego nie znało praktycznie, a mąż miał tam dobrą pracę. Wszyscy na forum odradzali, ale ta się uparła i szybko wyszło że rodzina nie ma zamiaru jej nosić na rękach, kuzynki zapraszać codziennie na rodzinne posiady i pogaduchy, mąż dołączyć do niej a dziecku jest niefajnie w nowym dla niego otoczeniu.
                    • agdzieztam Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 10:57
                      Dziewczyny, ale zrozumcie. Nie każdy, nie we wszystkich trudnościach czy momentach życia potrafi się ogarnąć. Nie kaDy jest mądry życiowo i rozwinięty psychologicznie Ja podczytuje was dopiero od pół roku, zostałam tu, bo niektóre z was są świetne, przytomne, mają dobre serce i umieją sobie radzić. I dawać dobre rady A niektóre nie. Nasza watko-tysieczno-dajka słusznie nazwała swój temat: nie potrafię inaczej.ona nie potrafi i nie chce rad ona tylko chce pojeczec. Wy dajecie rozwiązania a ona nie ogarnia. Ona chce tylko głaskow bo biedna taka. nie widzi konsekwencji swoich zachowan. to jakby ktoś mnie wyższa (i niższa) matematykę tłumaczył
                      no mój mózg nie ogarnia. Rozumiecie..
                      • alpepe Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:02
                        Rozumiemy, ale nie dajemy głasków, utwierdzając ją w słuszności jej decyzji. Tu są matki, które widzą, jaką krzywdę ona wyrządziła swoją bezmyślnością dziecku i to je boli. Mnie też boli.
                        • agdzieztam Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:09
                          Słusznie. Ja jej nie bronie, tylko zauważam schemat. Niestety tu płaci też duża cenę dziecko. Próbuje tylko pokazać, że ona (zamknięta w swojej bańce) czuje się niezrozumiana, nie wspierana a intencje miała takie czyste, dzięcielina gryka i nieśmiertelna więź rodzinna. Rozczarowanie jest bolesne i nikt jej nie rozumie (z was). A ona nie jest w stanie zobaczyć swojej sytuacji z boku jako konsekwencji własnych decyzji.
                      • iwles Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:03

Szkoda, że ona nie potrafi zrozumieć. Zrozumieć swojej córki.
                        • sundace46 Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 14:35
                          iwles napisała:

>
                          > Szkoda, że ona nie potrafi zrozumieć. Zrozumieć swojej córki.
                          >
                          >
                          Dokladnie. Córka hmmm nie doceni z pewnością jej poswięcenia, cierpienia na umowie zleceniu i tesknoty do pół i jak znam życie nie poda na starość tej opiewanej szklanki wody. Ehhh zycie big_grin
        • sundace46 Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 14:33
          alpepe napisała:

> Nie po to wróciła do rodziny i kuzynek, by teraz wracać.
          >
          To ona? big_grin big_grin
    • alpepe Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 09:36
      dzięcielina już nie wystarcza?
    • mid.week Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 09:44
      To juz 4 lata od powrotu do tych pol zielonych, dziecieliny i reszty? Ale ten czas leci
      • milva24 Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 10:00
        No właśnie, też jestem zdziwiona, że tak szybko minęło.
        • mid.week Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:15
          Mnie ten rok zleciał jak kwartał, chyba od poczatku pandemii obserwuje niekorzystną curvaturę czasoprzestrzeni
    • 35wcieniu Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 10:16
      Nic się nie da zrobić. Latami biadolilas o powrocie, wrocilaś, było fajnie, rodzina potwierdziła że spoko, po czym dała ciastka na drogę powrotną a ty nic. Zamiast wziąć i mieć przyjemną i smaczną podróż. Teraz nieś swój krzyż i ciesz oczy gryką jak śnieg białą.
      • memphis90 Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:13
        Może jednak to nie dziecieliny, tylko tej pały brakuje… Po 4 latach oddalenia…
        • stephanie.plum Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 15:22
          :~D

aż się prosiło...
    • woman_in_love Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 10:20
      Małżonek nawet nie myśli o powrocie, odzwyczaił się od nas, od dziecka i (domyślam się) dobrze mu z tym.

E tam zaraz odzwyczaił, już dawno ma kogoś lepszego.
    • malaperspektywa Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 10:59
      Znajdź sobie hobby albo pracę na cały etat. Chyba się nudzisz.
    • dvdva Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:01
      Ile można...
      Raz córka, raz syn ale styl ten sam.
    • mikams75 Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:04
      Czesc, dawno Cie tu nie bylo.
      Proponuje zaczac biegac - poprawisz kondycje, zajmiesz glowe, nic tak dobrze nie dziala na psychike jak wyplucie pluc i duzy wysilek fizyczny. No i te malowane pola na cos sie przydadza.
    • trampki_w_kwiatki Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:09
      To dziecko coś często zmienia płeć. Raz jest córką, raz synem.

Męża to chyba już musisz szukać innego, bo tamten odciął pępowinę. Ale nowy przynajmniej będzie na miejscu.
      • marta.graca Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:11
        Wiesz jak to jest w dzisiejszych czasach, jest się Władkiem, a za godzinę Zosią.
      • dvdva Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:12
        Męża nie odetnie, bo kasy by nie starczylo.
    • berdebul Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:15
      Pakuj dzieciaka w najbliższy samolot, im szybciej wróci do systemu szkolnego w IE tym lepiej. Ty możesz dołączyć później jak posprzątasz po sobie w Polsce. Dzięcielinę weź na wynos.
      • dvdva Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:24
        Nie pojedzie, to jest typ wiszący. Najpierw na mężu, na którym spoczywał cały ciężar utrzymania, a potem na rodzinie w Polsce. Pracuje na pół etatu, w UK nie pamietam czy pracowała ale tlumaczyła się słabą znajomoscia angielskiego.
        Gdziekolwiek by nie była to bedzie źle. Szkoda, że przy okazji unieszczęśliwia swoją rodzine.
        • berdebul Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 13:28
          Dlatego należy dziecko wysłać do IE. Ostatni dzwonek, żeby nie mielić jej systemem polskim, który jest ujowy.
    • kafana Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 11:23
      Mielismy kiedyś sąsiadów babka z małym dzieckiem maz zapracowany małe mieszkanko. Bylo kilka matek w jej sytuacji wiec się zgadaly. Biadolila biadolila jak jej to zle, jak mieszkanie małe, jaki maz zapracowany. Wierciła dziurę w brzuchu większe, dom. Coś tam kupili i czekali. 2 lata słuchania jaka ona nieszczęśliwa i jak to im będzie na nowym wspaniale. Nadszedł dzień wyprowadzki, stare sprzedane. Niewiele minęło jak jej się odwidziało. Jaka ona tam jest nieszczęśliwa, jak się myliła, aj waj ona chce wracac. Zameczyla nowych właścicieli żeby odsprzedali na powrót. Zgodzili się w końcu bo niezle cenę w górę podnieśli. I wrocila. Co było potem nie wiem bo się wynieśliśmy.

Tak napisałam dla potwierdzenia, ze tacy ludzie na prawdę istnieją .
      • rannala Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 15:28
        Po prostu szokujące... Że też jej nie żal było tego większego?
    • ta Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 12:32
      Jaką mnie panieboże stworzyłeś, taką mnie masz.
      Nie łumiem, no nie łumiem inacze i co mi zrobisz.

Uwielbiam takie sierotki.
    • homohominilupus Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 12:40
      Kobieto jak Ty smęcisz.
      Jeśli jesteś prawdziwa to współczuję Twoim bliskim.
    • palacinka2020 Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 12:46
      Zglos sie do forumki obok do gotowania obiadow w godzinach 13-16. Mial byc 1000zl miesiecznje, ale po tym watku mysle autorka zgodzi sie gdzies miedzy 1500 a 2000.
    • anomaliapogodowa81 Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 12:49
      Najgorsze, że tak jak wcześniej wisiała na mężu a teraz na rodzinie, tak za kilka lat na bank zawiśnie na tej swojej nieszczęsnej córce, grając ofiarę, że tak się dla niej poświęciła wracając do dzięcieliny.
      Niech ten twój mąż wreszcie się z tobą rozwiedzie, może to da ci kopa do działania...
      • nutella_fan Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 13:19
        Nie każdy się nadaje na emigrację, ja bym się nie nadawała. Od samej myśli dostaję depresji. To co miała na siłę tam siedzieć wbrew sobie? Powinna próbować ułożyć sobie życie w Polsce. Czy z mężem czy kims innym to już odrębną kwestia. Pracę powinna ogarnąć normalną na początek.
        • 35wcieniu Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 14:29
          Na emigrację się nie nadaje, do pracy się nie nadaje, do wychowywania dziecka się nie nadaje, do małżeństwa się nie nadaje, do życia w rodzinie się nie nadaje, do samotnego tym bardziej bo do zarabiania też się nie nadaje, to do czego się nadaje? Do obserwacji gryki białej? Wąska specjalistka.
          • nutella_fan Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 15:20
            Skąd pomysły, że nie nadaje się do tego co wymienilas? Pisala o tym gdzieś?
            • alpepe Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 15:28
              Tak, dlatego 35wcieniu tak napisała.
            • berdebul Re: Chciałabym inaczej ale nie potrafię. 30.12.22, 18:23
              Tak, wyżej masz wątki. Tylko dziecka zal.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka