Dodaj do ulubionych

Nadgodziny jak jedzenie z lodówki

30.12.22, 11:06
Serio to u Was wygląda tak, że idziesz i bierzesz?
Polacy biorą nadgodziny. Weź nadgodziny. I naprawdę to tak działa: mówisz-masz? Pracodawca tak chętnie płaci czy pozwala odebrać ?

Bo w otoczeniu (pracę rodziny i znajomych) jakoś tego nie widzę. Zaraz zaczyna się kręcenie nosem, analizowanie co konkretnie się ma zrobić i generalnie jest wieeeelka niechęć podszyta sugestią, że jak pracownik się nie wyrabia to czy powinien pracować. Prosta droga do postawienia pod znakiem zapytania przedłużenia umowy jeżeli ma się czasową. Wszędzie z wyjątkiem mojej obecnej pracy, ale dla uczciwości - pozwolą na odbiór nadgodzin, kasy niet.

Jak jest w Waszym otoczeniu?
Obserwuj wątek
    • leosia-wspaniala Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 11:43
      U mnie nie ma problemu. Polska firma w Polsce, nadgodziny rzadko, tylko w gorącym sezonie.
      • vivi86 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 15:07
        Ale nie ma problemu czy w gorącym sezonie? Bo to się wyklucza. Radami weź nadgodziny ludzie sypią jakby taka opcja była w przysłowiowej nocy o północy.
    • extereso Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 12:11
      Ja o dodatkowych zleceniach: co prawda to nie to samo co nadgodziny, ale tak, mogę z dnia na dzień nawet brać. Jeśli Twój pracodawca ma tak samo, to jasne że chętnie nawet od ręki da nadgodziny.
    • trampki_w_kwiatki Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 12:32
      U mnie zlecają nadgodziny jak jest jakiś gorący okres, ale na codzień to człowiek ma się wyrobić w swoim czasie pracy...
      • vivi86 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 13:19
        Otóż to....
    • kaki11 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 12:32
      W otoczeniu znam różnie zależnie od tego gdzie ktoś pracuje, jaka branża, firma, typ pracy.
      W firmie męża jest tak, że on prawie co weekend mógłby być na nadgodzinach, ale nie chce więc daje się namówić tak z raz w miesiącu albo czasem na zostanie dodatkowe 4h (w ostatnich miesiącach chodził częściej ze względu na kredyt, teraz spłacony więc już nie musi). Zawsze płatne. I znam wiele firm (w sensie znajomych którzy pracują) u których wygląda to tak samo cały czas lub okresowo.
      U mnie działa to tak, że jako biuro nadgodziny płatne w sobotę musimy zgłosić- w sensie jak nawarstwi się nam za dużo pracy której nie mamy kiedy odrobić. Chyba nigdy nie było problemu z uzyskaniem zgody, ale to na osobę ze 2-3 razy w roku, i zdaje się , że szef jest świadomy z czego to wynika. Nadgodziny typu jednego dnia pracuję dłużej, są u nas do odbicia w inny dzień, i to raczej ustalamy między sobą w zespole, ewentualnie inf. szefa jeśli odbijamy ich dużo na raz i w efekcie danego dnia jestem dyspozycyjna tylko rano. Ja lubię ten system. Na produkcji nadgodziny u nas głównie latem, bo u nas to bardziej pracowity okres. Ludzie zapisują się na nie po informacji od kierownika, że dany weekend będzie roboczy i potrzeba obsadzić tyle zmian/linii. Zwykle też się z nimi rozmawia czy więcej chętnych jest na sobotę rano czy np. zacząć nocki od niedzieli. Nadgodziny płatne chyba, że na życzenie pracownika do wybicia.
      Ale tak, mam też w otoczeniu ludzi u których nadgodziny nie występują, albo występują tylko sporadycznie. Można więc powiedzieć, że pełen przekrój występuje od "bardzo chętnie" po "nie ma opcji"
    • palacinka2020 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 12:47
      Nigdy nie spotkalam sie z platnymi nadgodzinami.
      • panna.nasturcja Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 15:12
        Serio? U mojego męża w pracy uczciwie płacą za każdą godzinę, choć on już teraz bardzo rzadko bierze, ale ogólnie w firmie jest dużo nadgodzin i nie ma żadnego problemu z płaceniem.
        • lauren6 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 15:30
          Serio serio. Pracowałam w wielu firmach, nadgodziny się zdarzały i odbierało się później wolne. Nikt nie chciał płacić za te nadgodziny.
          • panna.nasturcja Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 17:44
            U mnie odwrotniem wszystkie firmy, w których pracowałam ja i mąż płaciły.
            W pewnym momencie, kilkanaście lat temu u męża w pracy było tyle nadgodzin, że gdyby ludzie chcieli je „odbierać” nie miałby kto pracować w normalnym czasie.
            Pracodawca byl chętny żeby zatrudnić więcej ludzi, ale ludzi zwyczajnie nie było, zapotrzebowanie rynku było większe.
        • palacinka2020 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 21:35
          Tak. Ale zawsze pracowalam w trybie zadaniowym, a nie dyzurowym.
    • auksencja15 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 15:10
      Jak są zlecone dodatkowo (poza naszymi projektami) to są zawsze płatne
    • tt-tka Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 15:18
      U mnie prawie zawsze sa. bo to albo sezon grypowy, albo urlopowy, albo inny diabel.
      Do odbioru w gotowce albo czasowo.
    • leni6 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 21:31
      U mnie nie ma takiej możliwości, płacone nadgodziny tylko w szczególnych sytuacjach, niezależnych od pracownika. Natomiast mój mąż jakby chciał to może brać nadgodziny i mu zapłacą bez problemu.
    • yannefer Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 21:41
      Korpo- nadgodziny przy zamknięciu miesiąca (jakieś 3-4 dni robocze po 1-2 godz), do wypłaty albo odbioru(jak sobie wybierzesz w systemie wklepując nadgodziny).
    • ga-ti Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 21:47
      Chyba zależy od rodzaju wykonywanej pracy, np. taka 'pani w okienku', gdy pracuje na zmiany, szybciej dostanie zastępstwa za chorą koleżankę z inne zmiany, żeby 'okienko' było czynne, podobnie kasjerki (też praca na zmiany i obsługa klienta), nauczyciel, dodatkowe dyżury 'służb mundurowych'... Czyli nie nadgodziny, bo się nie wyrabiamy ze swoim kawałkiem roboty, tylko zastępujemy nieobecnego po swoich godzinach pracy.
    • em_em71 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 22:36
      Jest jak piszesz. Nadgodziny tylko wyjątkowo i na wniosek. W zamian wolne.
    • semihora Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 30.12.22, 23:04
      Z moich doświadczeń i obserwacji:
      - firma A - odgórnie narzucane nadgodziny, czyli przychodzi mail chwilę przed godziną 16, że trzeba zostać dwie godziny dłużej i nie ma, że boli, że przedszkole zamykają albo coś tam, a jeszcze spróbuj wyrazić niezadowolenie;
      - firma B - nadgodziny może nie narzucane wprost, ale bardzo "mile widziane", przy czym kasy za nie nie ma, a odbiór na świętego Dygdy, co go nie ma nigdy,
      - firma C - jak chcesz robić, to robisz, dostaniesz za to kasę z wypłatą, ale możesz też wybrać odbiór przed końcem miesiąca,
      - firma D - nadgodzin nie ma, bo nie ma takich możliwości.
      • dominika9933 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 31.12.22, 07:22
        To chyba zależy od branży. Pracownicy w firmie, gdzie pracuję, budowlanka, co miesiąc mają nadgodziny i, oczywiście, normalnie płatne. Potrzebujemy zresztą pracowników, od kilku lat jest z tym problem, i byłoby ciężko, gdyby woleli je odbierać.
    • milva24 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 31.12.22, 08:59
      W moim środowisku to pracodawca ma okresowo problemy z pracownikami i sam naciska na nadgodziny. Płaci owszem, uczciwie ale co z tego... Teraz jest lepiej ale dwa lata temu był problem kadrowy i miałam prawie cały rok po kilkadziesiąt nadgodzin w miesiącu.
      • milva24 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 31.12.22, 09:01
        Aaa, opcji wybrania nadgodzin brak, tylko kasa. A w tamtym okresie to był nawet problem z urlopami.
    • bywalec2023 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 31.12.22, 09:20
      u mnie płaca za nadgodziny: 150% albo 200% stawki godzinowej. Jak ktos chce to może sobie odebrać wolne 1:1. Według mnie nie opłaca się odbierać
    • mae224 Re: Nadgodziny jak jedzenie z lodówki 31.12.22, 10:09
      ja biorę dodatkowe godziny, jak potrzebuję.
      ale w firmach, gdzie mam zlecenia, stali etatowi pracownicy mają możliwość nadgodzin, dobrze płatnych w weekendy, w innym dziale (produkcja), chętnie biorą, ta akurat firma dobrze płaci.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka