fantasmagoria_fantasmagoria 30.12.22, 15:11 Tak wypłacił pracodawca. Druga niższa o kilku stów. Mamy odzyskać kasę przy rozliczeniu rocznym. Czy to prawda czy ściema? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwirkle Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 15:44 Mój pracodawca wypłacił jedną. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 17:04 Jeśli to już trzynasta pensja w tym roku to ściema. Kwotę wolną od podatku dzieli się na dwanaście miesięcy. Jeśli było trzynaście pensji to już nie będzie zwrotu. (Ewentualnie jak w 2023 będzie pensji jedenaście to wtedy może będzie zwrot w 2024.)Też mnie kiedyś pracodawca tak załatwił ale wtedy kwota była niższa więc strata mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 18:02 Nie musi to być 13. U mnie tak było jak się szef spóźnił z wypłatą o jeden dzień a w kolejnym miesiącu wypłacił zgodnie z terminem i wyszły dwie wypłaty w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 18:50 Ja nie piszę o trzynastce tylko o trzynastej pensji w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 19:24 I naprawdę tak jest? To jest okradanie pracownika w takim razie. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 19:56 silenta napisała: > Ja nie piszę o trzynastce tylko o trzynastej pensji w roku. 'Trzynastka' to jest trzynasta pensja w roku Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 17:41 A skąd my mamy wiedzieć ci zrobił Twój pracodawca? Znane mi osoby pracujące na etacie, w tym osobisty mąż, dostają pensję raz w miesiącu i w grudniu też tak dostały. Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagoria_fantasmagoria Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 17:53 „Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.“ Julian Tuwim. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 18:22 Nie. Stanisław Jerzy Lec. Mniemanologia stosowana. Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagoria_fantasmagoria Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 18:31 Nie. To Tuwim. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 18:55 Mniemanologia stosowana to Jan Tadeusz Stanisławski. A powyższy cytat z Tuwima. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 18:01 U mnie parę razy się tak zdarzyło i to się jakoś w PIT-cie wyrównuje. Prawdę mówiąc to ja nie doszłam mogły czy tak było bo jeszcze miałam rozliczenie benefitów wiec trudno się było zorientować. Chodzi o to, że nie można 2 razy w jednym miesiącu odliczyć kosztów uzyskania przychodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 19:23 A o co? Mi księgowa powiedziała, że o KUP. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 19:31 Inaczej, nie tylko o KUP ale głównie o kwotę wolną od podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 19:19 Przy 2 wypłatach w miesiącu nie stosuje się KUP i ulgi stąd kwota netto niższa. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Dwie pensje w grudniu 30.12.22, 19:55 Jeżeli pracodawca nie wypłacił wynagrodzenia w listopadzie tylko w grudniu razem z wypłatą grudniową to tak - odzyskasz. Jeżeli dodatkowa wypłata była premią to nie. Różnica jest na kwocie wolnej od podatku i koszcie uzyskania - te liczone są raz w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś