sueellen 30.12.22, 19:42 Moje ulubieni serialowi socjopaci: Dexter Morgan Gregory House Sherlock Holmes Mam ochotę na jakiś film ( nie serial bo chce tylko na dziś) o socjopatcie. Ematko, podpowiedz proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
suki-z-godzin Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 19:47 Klasyki - Mechaniczna Pomarańcza, American Psycho, Utalentowany Pan Ripley ps. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:04 Dwa pierwsze to chyba psychopaci a nie socjopaci.. 3 oglądałam niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:06 akurat każdy psychopata to socjopata Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:08 Prawdopodobnie masz rację, ale mnie akurat psychopaci nie interesują. Lubię socjopatów zwłaszcza takich wysoko funkcjonujących jak house czy Sherlock. Oczywiście wyłącznie na ekranie Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:16 Mam, wiem! Kevin sam w domu! 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:41 A kim w takim razie jest psychopata a kim socjopata? Bo zasadniczo to obie formy mają identyczne osobowości a różni ich jedynie etiologia Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 14:06 Dobrze, ze dodalas Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 02:40 Am. Psycho to miał chyba całą listę przypadłości ze schizofrenią włącznie. A propos, oglądałyście The Voices? The Voices Official Trailer #1 (2015) - Anna Kendrick, Ryan Reynolds Movie HD Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 06:22 Ja oglądałam... te glowy w lodówce mnie prześladują ;p Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 10:23 Oglądałyśmy, - odjechany, oryginalny, bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 19:53 Fatalne zauroczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 19:58 Było: forum.gazeta.pl/forum/w,567,174385272,174385272,Najfajniejsi_kinowi_psychole.html Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:03 2 i 3 sezon Kruka. Swietna postac, swietnie zagrana. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:38 O tak! W ogóle to znakomity serial, a chyba trochę niedoceniany. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 21:48 Zgadzam sie, ze niedoceniany dlatego wszedzie chwale i reklamuje. To, co wyprawia M.Kolesnik w Kruku (inni tez) to sie na Oscara nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 06:24 Uwielbiam Koleśnik, może się skuszę. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:28 Kolesnik jest w drugim I trzecim sezonie ale polecam obejrzec od pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:31 "Za wszelką cenę" " Trujący bluszcz" "Żar ciała" "Musimy porozmawiać o Kevinie" Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:40 Pacific Heights, Wolny strzelec, Joker, Natural Born Killers, Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 23:15 Z Sherlockiem - Upiorna Panna Młoda Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 00:00 Oczywiście - "Siedem", najlepszy i zdumiewa mnie, że nie wymieniony. Odpowiedz Link Zgłoś
eukaliptusy Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 01:55 Catch Me If You Can Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 10:27 Nie jestem przekonana czy to socjopata ale bardzo mi się podobał Złodziej życia. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 10:50 Nie odrozniam psycho- od socjopatow, wiec polecam film o sztucznej inteligencji - Ex machina. Nie zyskal ten film jakos poklasku na ematce, moze dlatego, ze negatywnym bohaterem jest maszyna wyposazona w cechy zenskie. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:47 Wydaje mi sie, że to dyskusyjne, czy jest bohaterem negatywnym... Można na nią popatrzeć z innej strony - młoda dziewczyna, uwięziona, wykorzystywana, kontrolowana - jej postępowanie to rozpaczliwa próba uwolnienia się. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 12:00 Mozna, dlatego film taki dobry, bo szerokie pole do interpretacji. Jednak pare jej zachowan wskazywalo, ze jest po prostu pozbawiona uczuc wyzszych i mysli tylko o sobie, wiec nie powinna korzystac z wolnosci, bo stanowi zagrozenie dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 12:24 No, prawda. Temat sztucznej inteligencji wkraczającej w nasz świat to w ogóle szerokie pole do popisu dla twórców . Ja polecałabym przy tej okazji nie film, a książkę akurat, "Maszyny takie jak ja", wizja autora naprawdę zrobiła na mnie wrażenie. SI nie stająca po stronie człowieka (jak w "Moon") ani przeciwko niemu (jak w"Odysei kosmicznej"), tylko... jeszcze zupełnie inny bieg wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:20 Jeśli najbardziej popularną wersję "Sherlocka" uznać za film o Moriartym, to jest to rzeczywiście film o psychopacie. Sam Sherlock, mimo idiotycznej wypowiedzi 'I'm a high functioning sociopath', socjopatą nie jest. Tak samo zresztą jak House. Oprócz wymienionych wyżej fajne starocie - np. ekranizacja 'Niebezpiecznych związków' - ta z Malkovichem i Close - oboje genialni, jak Bates w 'Misery' i jak znowu Close w 'Fatalnym zauroczeniu'. Klasyk - 'Mechaniczna pomarańcza' - tu więcej niż jeden. Oprócz tego jest sporo dokumentów, z których większość skupia się na mordercy, nie na jego ofiarach, ale lepiej nie robić sobie z tego maratonu, ostrzegam. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:21 A, i (prawdopodobnie) 'Zodiak'. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:44 Przecież psycho czy socjo wcale nie musi być mordercą czy potworem. To po prostu zespół cech a większość to wysoko funkcjonujący w społeczeństwie. Taki Trump jest psycho i nawet prezydentem został. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 12:57 thea19 napisała: > Przecież psycho czy socjo wcale nie musi być mordercą czy potworem. Przeciez nic takiego nie napisałam. O osobach z antyspołecznymi zaburzeniami osobowości, które nie są mordercami nie robi się dokumentów po prostu - albo, jeśli się robi, to nie nazywa się ich pscho- czy socjopatami. i nie diagnozuje się tego. To po prost > u zespół cech a większość to wysoko funkcjonujący w społeczeństwie. Taki Trump > jest psycho i nawet prezydentem został. Podkreślanie 'wysokiego funkcjonowania' ma sens, o ile mi wiadomo, jedynie u niektórych osób np. z Aspergerem. Psycho- i socjopaci wysoko funkcjonują niejako automatycznie, więc bez sensu jest - jak w słynnym cytacie z 'Sherlocka' - podkreślanie, że wysoko funkcjonują. No chyba, że są dyssocjalni z powodu zniszczenia mózgu np długoletnim nadużywaniem alkoholu. I, oczywiście, wielu dyssocjalnych świetnie się sprawdza w korporacjach, polityce albo sztuce. A w filmach to już zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 12:18 Dexter to raczej był psychopatą... A Split widziałaś? Może nie o socjopacie, ale o kolesiu z osobowością mnogą. Odpowiedz Link Zgłoś