Dodaj do ulubionych

Najlepsze filmy o.. socjopatach

30.12.22, 19:42
Moje ulubieni serialowi socjopaci:

Dexter Morgan
Gregory House
Sherlock Holmes

Mam ochotę na jakiś film ( nie serial bo chce tylko na dziś) o socjopatcie.
Ematko, podpowiedz proszę.
Obserwuj wątek
    • suki-z-godzin Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 19:47
      Klasyki - Mechaniczna Pomarańcza, American Psycho, Utalentowany Pan Ripley

ps.
      https://wompampsupport.azureedge.net/fetchimage?siteId=7575&v=2&jpgQuality=100&width=700&url=https%3A%2F%2Fi.kym-cdn.com%2Fphotos%2Fimages%2Fnewsfeed%2F002%2F005%2F084%2F77e.jpg
      • sueellen Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:04
        Dwa pierwsze to chyba psychopaci a nie socjopaci.. 3 oglądałam niedawno.
        • suki-z-godzin Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:06
          akurat każdy psychopata to socjopata
          • sueellen Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:08
            Prawdopodobnie masz rację, ale mnie akurat psychopaci nie interesują. Lubię socjopatów zwłaszcza takich wysoko funkcjonujących jak house czy Sherlock. Oczywiście wyłącznie na ekranie
            • suki-z-godzin Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:16
              Mam, wiem! Kevin sam w domu! 🤡
              • tanebo001 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:29
                Raczej "synalek"
            • thea19 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:41
              A kim w takim razie jest psychopata a kim socjopata? Bo zasadniczo to obie formy mają identyczne osobowości a różni ich jedynie etiologia
            • shellyanna Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 14:06
              Dobrze, ze dodalas
          • ponis1990 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 06:22
            Ja oglądałam... te glowy w lodówce mnie prześladują ;p
          • antyideal Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 10:23
            Oglądałyśmy, - odjechany, oryginalny, bardzo dobry.
    • eglantine Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 19:53
      Fatalne zauroczenie.
    • cosmetic.wipes Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 19:58
      Było: forum.gazeta.pl/forum/w,567,174385272,174385272,Najfajniejsi_kinowi_psychole.html
    • saszanasza Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 19:59
      serial Ty
    • melisananosferatu Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:03
      2 i 3 sezon Kruka. Swietna postac, swietnie zagrana.
      • grey_delphinum Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:38
        O tak!

W ogóle to znakomity serial, a chyba trochę niedoceniany.
        • melisananosferatu Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 21:48
          Zgadzam sie, ze niedoceniany dlatego wszedzie chwale i reklamuje. To, co wyprawia M.Kolesnik w Kruku (inni tez) to sie na Oscara nadaje.
          • ponis1990 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 06:24
            Uwielbiam Koleśnik, może się skuszę.
            • melisananosferatu Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:28
              Kolesnik jest w drugim I trzecim sezonie ale polecam obejrzec od pierwszego.
      • bluea.nne Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 21:55
        Świetny serial.
    • tanebo001 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:31
      "Za wszelką cenę" " Trujący bluszcz" "Żar ciała" "Musimy porozmawiać o Kevinie"
      • tanebo001 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 20:40
        Pacific Heights, Wolny strzelec, Joker, Natural Born Killers,
    • sajgonetka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 30.12.22, 23:15
      Z Sherlockiem - Upiorna Panna Młoda
    • dramatika Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 00:00
      Oczywiście - "Siedem", najlepszy i zdumiewa mnie, że nie wymieniony.
    • eukaliptusy Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 01:55
      Catch Me If You Can
    • tokyocat Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 02:28
      The Fall
    • turbinkamalinka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 10:27
      Nie jestem przekonana czy to socjopata ale bardzo mi się podobał Złodziej życia.
    • antyideal Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 10:46
      Spoorloos.
    • 1matka-polka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 10:50
      Nie odrozniam psycho- od socjopatow, wiec polecam film o sztucznej inteligencji - Ex machina. Nie zyskal ten film jakos poklasku na ematce, moze dlatego, ze negatywnym bohaterem jest maszyna wyposazona w cechy zenskie.
      • deszczu_kropelka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:47
        Wydaje mi sie, że to dyskusyjne, czy jest bohaterem negatywnym... Można na nią popatrzeć z innej strony - młoda dziewczyna, uwięziona, wykorzystywana, kontrolowana - jej postępowanie to rozpaczliwa próba uwolnienia się.
        • 1matka-polka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 12:00
          Mozna, dlatego film taki dobry, bo szerokie pole do interpretacji. Jednak pare jej zachowan wskazywalo, ze jest po prostu pozbawiona uczuc wyzszych i mysli tylko o sobie, wiec nie powinna korzystac z wolnosci, bo stanowi zagrozenie dla innych.
          • deszczu_kropelka Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 12:24
            No, prawda. Temat sztucznej inteligencji wkraczającej w nasz świat to w ogóle szerokie pole do popisu dla twórców smile. Ja polecałabym przy tej okazji nie film, a książkę akurat, "Maszyny takie jak ja", wizja autora naprawdę zrobiła na mnie wrażenie. SI nie stająca po stronie człowieka (jak w "Moon") ani przeciwko niemu (jak w"Odysei kosmicznej"), tylko... jeszcze zupełnie inny bieg wydarzeń.
    • bene_gesserit Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:20
      Jeśli najbardziej popularną wersję "Sherlocka" uznać za film o Moriartym, to jest to rzeczywiście film o psychopacie. Sam Sherlock, mimo idiotycznej wypowiedzi 'I'm a high functioning sociopath', socjopatą nie jest. Tak samo zresztą jak House.

Oprócz wymienionych wyżej fajne starocie - np. ekranizacja 'Niebezpiecznych związków' - ta z Malkovichem i Close - oboje genialni, jak Bates w 'Misery' i jak znowu Close w 'Fatalnym zauroczeniu'. Klasyk - 'Mechaniczna pomarańcza' - tu więcej niż jeden.

Oprócz tego jest sporo dokumentów, z których większość skupia się na mordercy, nie na jego ofiarach, ale lepiej nie robić sobie z tego maratonu, ostrzegam.
      • bene_gesserit Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:21
        A, i (prawdopodobnie) 'Zodiak'.
      • thea19 Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:44
        Przecież psycho czy socjo wcale nie musi być mordercą czy potworem. To po prostu zespół cech a większość to wysoko funkcjonujący w społeczeństwie. Taki Trump jest psycho i nawet prezydentem został.
        • bene_gesserit Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 12:57
          thea19 napisała:

> Przecież psycho czy socjo wcale nie musi być mordercą czy potworem.

Przeciez nic takiego nie napisałam.
          O osobach z antyspołecznymi zaburzeniami osobowości, które nie są mordercami nie robi się dokumentów po prostu - albo, jeśli się robi, to nie nazywa się ich pscho- czy socjopatami. i nie diagnozuje się tego.

To po prost
          > u zespół cech a większość to wysoko funkcjonujący w społeczeństwie. Taki Trump
          > jest psycho i nawet prezydentem został.

Podkreślanie 'wysokiego funkcjonowania' ma sens, o ile mi wiadomo, jedynie u niektórych osób np. z Aspergerem. Psycho- i socjopaci wysoko funkcjonują niejako automatycznie, więc bez sensu jest - jak w słynnym cytacie z 'Sherlocka' - podkreślanie, że wysoko funkcjonują. No chyba, że są dyssocjalni z powodu zniszczenia mózgu np długoletnim nadużywaniem alkoholu. I, oczywiście, wielu dyssocjalnych świetnie się sprawdza w korporacjach, polityce albo sztuce. A w filmach to już zupełnie.
    • magda.z.bagien Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 11:38
      Funny games
    • leosia-wspaniala Re: Najlepsze filmy o.. socjopatach 31.12.22, 12:18
      Dexter to raczej był psychopatą... A Split widziałaś? Może nie o socjopacie, ale o kolesiu z osobowością mnogą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka