Dodaj do ulubionych

Co jecie w sylwestra?

30.12.22, 23:58
Może się zainspiruję. Zastanawiam się właśnie, co podać gościom (6 osób i dziecko), żeby było ciepłe i mało angażujace. Ludzie wszystkożerni i bez alergii.
Co przygotowujecie albo lubicie/polecacie?
Obserwuj wątek
    • czerwona_firletka Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 00:00
      Zrobiłam dwie sałatki, warzywną i z kurczakiem, bigos, makaron ze szpinakiem, a dla dzieci na szybko ciasto francuskie z pieczarkami i serem pokrojone w kwadraty
      • latarnia_umarlych Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 00:06
        O, w coś takiego jak kwadraty z serem i pieczarkami bym poszła.
        Tak po prostu posypujesz płat francuskiego ciasta i zapiekasz, czy są tu jeszcze jakieś dodatkowe zabiegi?
        • czerwona_firletka Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 00:16
          Rozkładany ciasto, tnę w kwadraty, posypuję i zapiekam, czasem jak mam czas to rogi sklejam a nadzienie w środku, do tego ketchup lub się czosnkowy, szybko się robi, tylko dużo trzeba bo wchodzi...
          Wczoraj czytałam przepis na francuskie z nutellą, posmarować, zwinąć roladke, pokroić i upiec
          • latarnia_umarlych Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 00:26
            Super, zrobię to. Akurat mam jalapeno do wykorzystania, dorzucę. Na pinterescie oglądam różne fantazyjne wykończenia z wywijaniem rogów.
          • ponis1990 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 05:30
            Mój mąż robi czasem pyszne ślimaczki cynamonowe z ciasta francuskiego. Ciasto smaruje tylko masłem, posypuje cukrem i duża ilością cynamonu. Kro i w male paski i zwija w ślimaczki. Mniam mniam.
            • danaide2.0 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 11:16
              W zeszłym roku dostałam zaproszenie w ostatniej chwili więc na ciasto francuskie rzuciłam pesto i zapiekłam. Można pozawijać w sprężynkę, ale nie trzeba. Spodobało się.

Imprezowo: humus, tapenada.
              • danaide2.0 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 11:40
                I zakupiłam jeszcze ciasteczka z wróżbą.
        • mava1 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 11:31
          >O, w coś takiego jak kwadraty z serem i pieczarkami bym poszła.

ja od czasu do czasu robię cos takiego
          mini pizze z ciasta francuskiego
          Łatwe do zrobienia.
          Nawet fajne wychodzą, dodaje kapary czy oliwki czarne, albo co tam mam akurat. Uważaj z jalapeno bo ostatnio wyciagałam z juz gotowych bo zjeść się nie dało...
          dzis też mam zamiar zrobic.
          • zuzi.1 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 23:51
            Ciasto francuskie, kroisz paski po bokach prostokąta, na środek kroisz gruszką słodka, na to paski sera gorgonzola, posypujesz orzechami włoskimi, naklejasz te pocięte paski na przemian w taki warkocz, smarujesz całość rozbełtanym jajkiem posypujesz sezamem, piec 20 min. 220 stopni pychota.
    • mysiulek08 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 00:00
      u nas tradycyjnie jest raclette, malo klopotliwe ale bez sprzetu ciezko, w nowym rok bedzie, tez tradycyjnie, losos w bialym winie, to juz jest malo klopotliwe
    • thank_you Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 00:35
      U nas bedą steki i piers z kaczki - smażymy i kroimy w plastry, każdy nakłada ile chce. Do tego ziemniaki pieczone jak w ognisku i inne warzywa, puree, sałata. Krem kukurydziany. Rożne sery i orzechy. Moze dorzucę nachosy i guacamole. To powyżej wystarczy wczesniej przygotować/obrobic i w odpowiednim momencie podgrzać/wstawić do pieca Lub kilka minut smażyć.
      • latarnia_umarlych Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 01:11
        O, podsunęłaś mi pomysł tymi ziemniakami. Dawno nie robiłam ziemniaków w solnej skorupce. Z twarożkiem i dodatkami moglyby wejść o północy.
        • mysiulek08 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 01:22
          jak robisz te pyry? mam akurat troche duzych mlodych i cos bym z nich zrobila
          • latarnia_umarlych Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 02:16
            Proszę:
            krytykakulinarna.com/pieczone-ziemniaki-jak-z-ogniska-przepis/

Są pyszne.
            • mysiulek08 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 02:22
              😘
        • thank_you Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 08:54
          U nas bywają kilka razy w roku właśnie jako dodatek do steków, gdy są goście - niewiele osób zna ten przepis i nowych zawsze zaskakuje a starzy zawsze czekają, choć u siebie też odtwarzają. Piekę też rożne warzywa i każdy miksuje sobie własne danie wedle gustu.
    • mia_mia Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 04:38
      Jeśli zostaniemy w domu to będzie pizza domowa (na 6 osób to jednak trochę roboty by było) i takie słoneczko z ciasta francuskiego, pesto i camemberta, nie wiem czy czasochłonne, ale jakoś mi się spodobało i efektownie wygląda. Przede mną dziś pani kupowała 50 skrzydełek, może idź w tą stronę, na tyle osób u nas też sprawdzają się zapiekanki z pieczarkami i serem, niespecjalnie wyszukane, ale mało kto nie lubi, można naszykować wcześniej i tylko włączyć piecyk.
    • ponis1990 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 05:25
      Ja obowiązkowo bigos co roku smile w zasadzie jem to danie tylko w Sylwestra, taka moja mała tradycja. Jak ci się chce kroić kapustę, to polecam. Raz robiłam też leczo, a raz chłopski garnek. Idziemy na posiadówę do znajomych, robie jeszcze sałatkę z makaronem, kurczakiem wędzonym, kukurydza, jajkiem i majonezem. Znajomi robią salatkę z szynką, groszkiem, makaronem i porem. Do tego przekąski, jakieś ciasto i nam starczy. A, jeszcze bedzie pieczywo ze smalcem ze skwarkami i ogórkiem ;p
      • naturella Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 06:13
        U mnie to samo, też bigos raz w roku i właśnie na Sylwestra. Wczoraj zrobiłam, wersja 3 kg kapusty i 2,5 kg karkówki smile
        • alpepe Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 09:07
          Brzmi raczej jak karkówa z kapustą big_grin
          • naturella Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 09:52
            Trochę tak, ale lubimy taki - pokrojona w kostkę karkówka się rozpada jeszcze drobniej, całość jest kwaśno-mięsno-tłusta i przepyszna smile Bez śliwek i przecierów pomidorowych, tylko z dużą ilością grzybów.
            • latarnia_umarlych Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 09:59
              Podsmażasz tę karkówkę w kostce przed dalszą obróbką, czy wszystko siup do gara?
              • naturella Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 11:12
                Nieee, piekę najpierw w całości w piekarniku, z przyprawami, ćwiartkami cebuli itp. Kroję w kostkę dopiero po upieczeniu.
                • latarnia_umarlych Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 11:39
                  Ahaa, ma to nie wpadlam. Zrobię tak następnym razem.
      • latarnia_umarlych Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 09:06
        Bigos uwielbiam, szkoda, że nie wpadłam na to wcześniej, bo już mi się dzisiaj nie przegryzie tak jak lubię. Może zrobię na poniedziałek.
    • primula.alpicola Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 06:40
      Zajrzyj do "Kto tu będzie na sylwestra", parę inspiracji znajdziesz.
    • alpepe Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 09:06
      Dziś będzie Chili con carne, ale to dlatego, że przyjaciel robi. No bez gości. My we dwoje plus pies i może telewizor.
    • chococaffe Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 09:24
      Gulasz na ciemnym piwie, wędliny, pikle, sery, chutney mango, hummus z pistacjami i pestkami granatu, sałatka z mozzarelli i podpiekanych pomidorków z sosem z bazylii i pistacji, sernik z marakuja, rogaliki z konfiturą.
    • aqua48 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 09:45
      U na będzie paella, a do chrupania podczas oglądania filmu tradycyjnie krakersy z kawiorem i krabami z puszki.Nie robię sałatek. Mam marynaty - śliwki i gruszki własne a prócz tego grzybki w occie, ostre ogóreczki i faszerowane papryczki z biedry. Talerz serów. Na deser kutia ze śmietanką, drobne baklawy, i własne pierniczki oraz ciasteczka..
      • aadrianka Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 09:51
        U nas też paella, oraz kalmary nadziewane szynką i serem.
        • latarnia_umarlych Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 16:42
          aadrianka napisała:

> U nas też paella, oraz kalmary nadziewane szynką i serem.

Ja też chcę kalmary nadziewane. Dziś nie zrobię, ale w przyszłym tygodniu mogłabym zjeść.
        • alexa0011 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 23:56
          Napisz,jak?

• aadrianka Re: Co jecie w sylwestra? 01.01.23, 00:46
            Kalmary kupujemy w Lidluz mrożone, kalmar patagoński się toto nazywa, zawiera około 30 tuszek i osobno macki. Macki przysmazam osobno, tuszki odsączam na sitku, po czym każda nadziewam kawałeczkiem żółtego sera (wielkości mniej więcej paznokcia kciuka, tuszki są małe) i na to podobnej wielkości kawałek szynki typu prosciutto czy inne jamon Serrano. Pozostawiamy trochę miejsca na brzegu. Przypomina to wypychanie rozwiniętej prezerwatywy i jest mniej więcej równie przyjemne. Jak już wszystkie karaluchy, to znaczy kalmary, nadziejemy, bierzemy patyczki do szaszłyków i nabijamy po kilka, tak, by patyczek spiął wolne brzegi. Umieszczamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy krótko z obu stron, podajemy z sosem aioli.
            • latarnia_umarlych Re: Co jecie w sylwestra? 01.01.23, 01:34
              Genialne. Dzięki
    • purchawka2020 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 10:09
      Zapiekanki A la PRL- takie z serem, pieczarkami i szczypiorkiem na bagietce.
      Do tego tapasy typu ser oliwki nadziewane papryczki , jakieś egzotyczne wędliny.
      Może tapenada i coś z awokado.

• princesswhitewolf Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 12:09
        Hah ha... Lubie to "a la PRL"
    • 7katipo Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 10:11
      Chipsy. Kupiłam dwie paczki.
    • mama-ola Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 11:02
      Właśnie wróciłam z supermarketu, no w mojej miejscowości będzie królowało sushi - sporo tego wystawili i schodziło jak świeże bułeczki.
      A ja nie kupiłam nic specjalnego. Łaziłam po tym sklepie, łaziłam i na wszystko kręciłam nosem. Chleb z pomidorem chyba będę jadła.
    • szarmszejk123 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 11:35
      To, co podadzą w wątku "Kto tu będzie na Sylwestra? " tongue_out
    • jasnozielona_roslinka Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 16:12
      U mnie moze jak mi się będzie chciało to podgrzeje barszcz i uszka.
      Mamy deskę serów, jakiś wypasiona specjalna konfiture do nich, bagietki i jakieś mazidła.
      Tyle że na dwoje a dziecko idzie spać o 21 ( mam nadzieję). Nie świętujemy jakoś
      Z ciepłego to chyba najłatwiej ten barszcz uszkami podać.
      Jakbym musiała ludzi gościć to zrobiłabym coś co umiem i dobrze czasowo mi się zgrywa ( ryba pieczona i ryż gotowany- 30 minut + przygotowana do tego wcześniej sałatka mango czili+ awokado itd)
    • viewiorka Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 16:34
      Pieczonego dzika będę jadła 🙂
    • kozica111 Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 17:20
      Antipasti z Lidla.
    • afro.ninja Re: Co jecie w sylwestra? 31.12.22, 23:06
      Kupilam sobie 18 dekagramów faworkow po 130 kg. Nawet smaczne.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka