Dodaj do ulubionych

Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok.

31.12.22, 10:25
Czyli takie, których nie skończycie czytać dziś.
U mnie to:
- czwarty tom "Silva rerum". Po nieco rozczarowującym tomie trzecim, czwarty póki co zapowiada się naprawdę dobrze.
- "Mary, Queen of Scots, and the Murder of Lord Darnley" Alison Weir. Uwielbiam "śledcze" książki tej autorki, ta o Ryszardzie III i książętach z Tower była świetna.
- "Myśli nieuczesane" Leca. Od kilku lat leżą przy łóżku, co jakiś czas podczytuję po kilka.
- Dzieła zebrane Miłosza. Jak wyżej.
- Dzieła zebrane E.T.A. Hoffmanna. Większość odświeżam, niektóre poznaję po raz pierwszy.
- Biblia. Jak wiadomo, każdy szanujący się ateista powinien znać to dzieło lepiej od chrześcijan, więc nadrabiam zaległości smile A tak serio, to faktycznie nadrabiam zaległości w dziedzinie monumentalnych dzieł kultury.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 10:29
      Druga część autobiografii Jana Marcina Szancera, pierwszą skończyłam jakoś w drugi dzień świąt wink
    • nowyczlowiekforumu Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 10:33
      Gerritsen- Grzesznik.
      Ciągnie się i ciągnie a końca nie widać.
    • agdzieztam Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 10:34
      Ja z tymi! Z tego dwie polecone na forum. Grzecznościowo przywiozła mi koleżanka z Polski, bo ja rzadko jestem w Polsce. I będę miała na początku stycznia!!!!! Czekam bardzo!
      • aadrianka Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 10:37
        Łuczynskiego skończyłam parę dni temu. Kaczorowski jakoś mnie nie urzekł.
        • agdzieztam Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 10:44
          Kaczorowskiego czytałam fragmenty tylko i właśnie mnie oczarował. Uwielbiam taka narrację. Zobaczę, czy się potwierdzi.
          • yuka12 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 11:26
            Polecam ebooki. Łatwiej ściągnąć, duży wybór, wygodniej przechowywać.
            ps. Też miałam problem z dostępem do polskich książek.
    • daniela34 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 10:44
      Czwarty tom Silva Rerum przeczytany , rzeczywiście lepszy id trójki Wczoraj skończyłam polecony tu "Testament." Dziś albo dokończę "Biografię Wawelu" albo przeczytałam "Powrót do Reims"(takoż z polecenia forumek) albo dokończę "Nie tylko Kroke." Mam napoczętych mnóstwo książek. A w kolejce jeszcze "Odzyskany śmietnik" o II RP i "Światło I płomień " o upadku RP Obojga Narodów. Bogaty w książki ten koniec roku.
    • madame_edith Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 10:56
      To aktualnie czytam, ciekawe bardzo.
      • magda.z.bagien Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 13.01.23, 22:33
        O, muszę przeczytać. Jestem fanką Rosiaka, bardzo lubię Raport, czas na książkę.
      • afro.ninja Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 16.01.23, 12:49
        Żar Afryki świetna, do tej też zajrzę na pewno.
    • aqua48 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 10:57
      Czytam teraz "Przetainę" Pilipiuka, Kobusza Hanny Faryny Paszkiewicz i przeglądam "Szarlatanów - najgorsze pomysły w dziejach medycyny" A prócz tego mam całą masę książek których nie zdążyłam przeczytać albo tylko nadgryzłam w tym roku i trzeba je skończyć. Tak leżą odłogiem od paru tygodni np Wiedźmy Kijowa..
    • faustine Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 11:03
      Wawel, Malarstwo Holenderskie złoty wiek, Po bezdrożach Alaski
    • gama2003 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 11:03
      Mam tak zmęczony mózg, że jadę z Chmielewską po raz milion dwudziesty trzeci.
      Nieco zawstydzacie poziomem lektur, ale tylko nieco.

Na komodzie stosik czeka cierpliwie na zwyżkę intelektualną. Jest szansa, że się zakurzy 😀 i zżółknie.
      • la_felicja Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:40
        No mnie też trochę zawstydziły, bo ja ostatnio pochłaniam tylko kryminały, jeden za drugim. Plus różne popularnonaukowe z zakresu przyrody, zdrowia i archeologii, ale jednak kryminały rządzą.

Kilka miesięcy temu wpadła mi w ręce całkiem dobra powieść obyczajowa o czterech przyjaciółkach w angielskiej wiosce - każda miała swoje problemy, np jedna wychowywała niepełnosprawne dziecko, inną czekał rozwód - itd. Dobrze się to czytało, ale gdzieś z tyłu głowy miałam takie: No dobra, ale kiedy w końcu kogoś zamordują?

Chmielewską mnie zainspirowałaś, zatęskniłam za Lesiem, chyba go dziś poszukam smile
        • pade Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 13:29
          Ja też ostatnio tylko kryminały. Albo jeszcze niższe loty - opowiastki świątecznesmile
          • celandine Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 13:37
            Polećcie jakiś fajny kryminał.
            • pade Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 13:44
              Jeśli nie czytałaś książek Mieczysława Gorzki to polecamsmile I Karolinę Wójciak (wszystkie świetne). Z resztą bywa różnie, raz mnie wciągają, raz nie bardzo. A czasem mam wrażenie, że autor pisząc książkę dopiero się uczy, składni, gramatyki, ortografii. Bardzo dobre "pisarsko" są książki Roberta Małeckiego. Nie męczę się przy nich, jak przy niektórych.
              • celandine Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 14:16
                nie czytałam, zapisuję, dzięki.
              • andaba Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 21:52
                Mówisz, że Wójciak dobra?
                Bo mam na czytniku ostatnią (Nie mów nikomu) i tak się zastanawiam. Jest na liście na miejscu w drugiej setce, ale w takim razie może podskoczy trochę?
                • pade Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 01.01.23, 10:56
                  Nie mów nikomu jest całkiem niezła. Lubię też Kingę Wójcik i Dianę Brzezińską.
                  A co masz w pierwszej dziesiątce?
                  • andaba Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 01.01.23, 20:25
                    Wawel.
                    Nowe życie. Jak Polacy pomogli uchodźcom z Grecji (temat mi bliski, moja przyjaciółka z liceum była córką uchodźcy)
                    Szachy pod wulkanem.
                    Ruda Kejla
                    Wieża strachu
                    Ten, do którego nie wolno się zbliżać
                    Nielekarz
                    GOPR - na każde wezwanie
                    Niedopowiedziane biografie. Polskie dzieci urodzone z powodu wojny
                    Idealny tata
                    Ciemną nocą
                    Wilcze dzieci
                    Album rodzinny. Wiersze i fotografie

Ups, wyszło więcej niż dziesięć, do następnego Sylwestra będę to czytać, zwłaszcza że pewnie jakieś nowości po drodze połknę.

I pewnie po drodze jakieś czytadełka

W Nowy Rok weszłam cegłą, przez Danielę czytam "Nie tylko Kroke".
                    • pade Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 01.01.23, 21:09
                      Wieża strachu jest specyficznasmile
            • lemonetka Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 01.01.23, 19:16
              Jeśli chodzi o kryminał wyższych lotów to Krajewski. Ale nie bardzo da się przy tym odmóżdżyć🙂
              A tak to Chmielarz, Gorzka, Małecki, Piotrowski (ale u tego ostatniego z kolei poziom literacki trochę leży...)
              • andaba Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 01.01.23, 20:30
                Widać wolę nisko latać, nie przepadam za Krajewskim. A może po prostu seria o Mocku tak mnie zniechęciła.
    • marta.graca Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 11:12
      Filozofia dla zabieganych.
    • lella_two Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 11:12
      Dokładnie ta. Ale chyba dziś skończę, tym bardziej, że zapowiada się, że wiatr zerwie druty i będziemy unplugged😎
    • ingryd Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 11:18
      Właśnie skończyłam Stramerow (i znowu siebie nienawidzę, bo tyle razy sobie przysięgałam, że nie będę już, że koniec, że więcej nie dam rady…) i smak gorzkiej wody bałtyku pozostanie mi na długo w ustach 😔.

Jutro czeka mnie bardzo długa podróż noworoczna więc wyselekcjonowałam niezbędnik w wersjach kieszonkowych, wiec brak nowości (+ przewodniki)

Niniejszym skladam zyczenia pięknego, obfitego w białe kruki, rewelacje i odkrycia, lekturowego 2023 roku wszystkim lekturofilom emateczkowym 😌
    • magda.z.bagien Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 11:43
      Macbeth - Nesbo i Kapitał Piketty'ego. To pierwsze męczę już nie wiem jak długo, chyba we wrześniu zaczęłam.
    • suki-z-godzin Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 11:53
      Aktualności z czytnika, mogę sprawdzić procent przeczytanej książki, i tak
      Tadeusz Klimowicz, Pożegnanie z Rosją, czytam po kilka stron na zaśnięcie, 43%
      James Joyce, Dublińczycy, 25%
      Witold Gombrowicz, Bakakaj i inne opowiadania, 43%
      Adam Miklasz, Rezany świat. Osobisty przewodnik po Śląsku Cieszyńskim, 25%
    • princesswhitewolf Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:00
      A z ciekawosci tak aadrianka, czy ksiegi Vedy, Upaniszady albo Koran tez bedziesz czytac? Czemu akurat Biblia?
      • aadrianka Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:31
        Tak, też planuję przeczytac. Biblia to jeden z fundamentów kultury europejskiej, chcę się zapoznać z całością tekstu.
      • ginger.ale Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 13:47
        princesswhitewolf napisała:

> Czemu akurat Biblia?

Jakby nie patrzeć to 3 filary kultury europejskiej to filozofia grecka, prawo rzymskie i jednak chrześcijaństwo.
      • celandine Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 14:27
        bo na przykład mamy takie różne powiedzenia, jak "kozioł ofiarny", "onanizm", "talent"i inne, ktre pochodzą z Biblii a nie z Wedy i warto wiedzieć co i jak, dlatego, że nasza kultura wyrosła jednak z cywilizacji klasycznej i z Biblii. I też dlatego, że w Koranie nie ma takich pereł literatury jak Pieśń nad Pieśniami, Kohelet, księga Hioba, pierwszy list do Koryntian 13 i inne.
    • marianna1960 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:05
      Lechosław Herz - Igrzec. Opowieści mocno osobiste
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4981859/igrzec-opowiesci-mocno-osobiste
      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/241118277_6797774750248577_5938247306979775429_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=ufTkAebkM3AAX88fRGe&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfDyeD3BDKBmC7LZYgFMmJL5Nr-VYT78GgucHCPuApoBpw&oe=63B4E73D
    • sundace46 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:07
      Dwunastu cesarzy Mary Beard i Wawel Kamila Janickiego.
      • simply_z Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 01.01.23, 12:30
        To tak jak ja
    • leosia-wspaniala Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:09
      Historia społeczna III Rzeszy
      • zona_glusia Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 17:24
        I jak się to czyta?
        • leosia-wspaniala Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 19:36
          Fantastycznie, o ile można tak powiedzieć o takiej książce. Na pewno bardzo polecam, nawet jeśli ktoś dobrze zna historię.
          • zona_glusia Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 01.01.23, 09:15
            Dzięki smile
    • chococaffe Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:11
      O dziwo w miarę wyczyściłam stosik na biurku (a jak na mnie był dość spory bo około 3-4 książek)

Reszta jest niespodzianką. Przez pomyłkę też zapisałam się do klubu ksiązkowego (on-line) - myślałam, że zapisuję się na spotkanie z autorem konkretnej książki big_grin Zobaczymy co z tego wyniknie.

A reszta - dryfuję, zobaczymy co wpadnie w ręce.

Na pewno też przez cały rok albo i dłużej będę korzystała z moich dwóch prezentów - książki kucharskiej i z obrazkami ( Sempé) - nie wiem jak mogłam przeżyc pandemię bez nich - kategoria zdecydowanie Hygge
    • sliwka_fioletowa Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:11
      Cztery tysiące tygodni - muszę się nauczyć olewać większość spraw którymi się przejmuję
      • sylwianna2018 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:15
        Przełęcz Diatłowa.
    • 7katipo Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:18
      Od 🎅
      Nie zdążyłam nawet zacząć 😋
      • lella_two Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 13:00
        Krauze doskonały, tylko trzeba się nauczyć oddychać w tym środowisku, tłumaczenie pomaga😊
        Bardzo jestem ciekawa tej drugiej, z opisu wygląda na świetną, Gałązka też jest jakimś gwarantem🤔
        • 7katipo Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 14:51
          Mój kolega z liceum 🤗
          Wszędzie się chwalę 😋
      • zona_glusia Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 15:00
        "Sny o pociągach" są specyficzne, ale bardzo mi się podobały.
        • lella_two Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 01.01.23, 10:15
          O, to wciągam na listę😊
    • tt-tka Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:36
      Kolodko Wojna i pokoj, specjalnie sobie na sylwestra zostawilam.
      Jako przerywnik, gdybym potrzebowala przerywnika, Notatki na mankietach.
    • angazetka Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 12:44
      "Matrymonium", o małżeństwach na przełomie XIX i XX wieku w Polsce/na ziemiach polskich. Boska lektura.
      • ginger.ale Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 13:50
        Brzmi super, poszukam.
        • andaba Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 21:57
          Też mi się podobała.
    • jkl13 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 13:50
      Zawsze dziwiłam się,że ktokolwiek potrafi czytać kilka książek na raz. Nie krytykuję, brońcie boginie, ale ja umiem czytać tylko jedną książkę na raz, no nie umiem inaczej i już.
      U mnie chwilowo niemoc czytelnicza i na niczym nie mogę się skupić, choć stosik książek (chcianych i kupowanych osobiście) rośnie. Na razie osiągnął ok. 20 pozycji, mam nadzieję,że w nowym roku chęci na czytanie powrócą ze zdwojoną siłą.
      • inez21 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 14:40
        Ja kiedyś w młodości jak miałam duuużo więcej wolnego czasu, dużo mniej problemów i dużo więcej czytałam to zdarzało mi się czytać po kilka na raz. 2-3 to był standard a czasem nawet więcej. Teraz daję radę tylko z jedną smile
        A obecnie też mam jakiś kryzys czytelniczy. Utknęłam na drugiej części serii Mroczne umysły. Chyba muszę ją rzucić w kąt i zabrać się za coś bardziej wciągającego z ogromnego stosu wstydu sad
    • mava1 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 14:48
      >Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok

k.bosacka "obiady za 5 zł". Własnie wyjełam z paczkomatu.
      Skusił mnie makaron z ogórkami, którym ponoc zajadali się znajomi pani kasi. Mój mąż powiedział, żebym najpierw spróbowała na sobie bo on nie zamierza eksperymentowac kulinarnie.
      ps. "Myśli nieuczesane" to chyba dosyc stara lektura? był czas żeby ja przeczytać.
      Wiem. Nie pomogłam.
      • aadrianka Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 15:11
        A jest jakis obowiązek czytania wyłącznie nowości wydawniczych?
        • mava1 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 15:28
          nie ma. Aczkolwiek nie zachwycam sie "Panem Tadeuszem".
      • tt-tka Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 15:38
        mava1 napisał(a):

> >
        > ps. "Myśli nieuczesane" to chyba dosyc stara lektura? był czas żeby ja przeczy
        > tać.
        >

Czytam od lat. A i tak zawsze znajduje jakas mysl, ktorej nie pamietalam.
        • mava1 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 16:15
          >A i tak zawsze znajduje jakas mysl, ktorej nie pamietalam.

no ba...
          I zawsze mozna znaleźć "mysli" nowszych autorow albowiem Lec chyba nie był/nie jest panaceum.
          • ginger.ale Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 16:46
            Ba, zawsze można znaleźć ciekawsze przepisy niż Bosacka... Niech każdy czyta, co chce.
            • mava1 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 16:59
              >Ba, zawsze można znaleźć ciekawsze przepisy niż Bosacka... Niech każdy czyta, co chce.

właśnie. I dlatego weszłam (wchodze) w nowy rok z Bosacka. Albowiem to ostatnia ( w tym roku) ksiązka, która nabyłam, drogą kupną. Czyli, wpisuje się w tytuł wątku.
              A Lec to był "już aktualny" kiedy jeszcze pobierałam nauki a które skonczyłam dawno temu. Stąd moje zdziwienie. Że można odkrywać coś, co zostało odkryte pół wieku temu.

• ginger.ale Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 18:27
                Można.
                Można nie mieć pół wieku smile

Można i starsze, jak 365 obiadów za 5 złotych, ale Lucyny Ćwierczakowiczównej napisane w XIX w.

Wszystko można.
                • mava1 Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 19:18
                  >Lucyny Ćwierczakowiczównej napisane w XIX w.

Ćwierczakiewiczowa ( a nie Ćwierczkowiczówna, to jednak jest różnica) chyba nie jest wydawana od wielu dobrych lat, 50? albo może więcej? bo nigdy nie spotkałam się z jej książkami w ksiegarniach.I chociaz mam książke "365 obiadów" to jednak w tytule nie ma "za 5 zł" bo autor byłby kretynem wydając 500 stronicowa ksiązkę, z takim obciążeniem.
                  • ginger.ale Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 19:31
                    Żeby coś przeczytać nie trzeba tego kupić. Ja mam sporo książek po babci, tak samo ktoś może mieć w domu aforyzmy przywołanego wyżej Leca. Ostatnio przeglądałam u rodziców fraszki Sztaudyngera (Piórka), wydane pewnie przed moim urodzeniem, albo w jego okolicach. Nie wiem co to za różnica czy czytasz coś nowego czy starego, jeśli Ci się podoba i nasz ochotę.

"A lasy wiecznie śpiewają" czytałam lata po tym, jak kupiła i przeczytała je moja babcia i co, miała robić uwagi, że to dawno wydane, zamiast dać poczytaćna wakacjach?
                  • tt-tka Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 20:04
                    mava1 napisał(a):

> Ćwierczakiewiczowa ( a nie Ćwierczkowiczówna, to jednak jest różnica) chyba nie
                    > jest wydawana od wielu dobrych lat, 50? albo może więcej? bo nigdy nie spotkał
                    > am się z jej książkami w ksiegarniach.

A ja wielokrotnie. Nawet nabylam kilka reprintowych wydan, w tym te obiady, owszem, z podtytulem za 5 zlotych. Wydania z lat 90-tych, ale wczesniejsze powojenne tez byly, dla hobbystow, niskonakladowe.
          • tt-tka Re: Książki, z którymi wchodzicie w nowy rok. 31.12.22, 20:08
            mava1 napisał(a):

> >A i tak zawsze znajduje jakas mysl, ktorej nie pamietalam.
            >
            > no ba...
            > I zawsze mozna znaleźć "mysli" nowszych autorow albowiem Lec chyba nie był/nie
            > jest panaceum.

po diabla ja czytalam Wesele Figara, albo Szekspira, albo Edypa, takie starocie, mozna przeciez znalezc nowszych autorow !

PS nie szukam panaceum (na pewno rozumiesz znaczenie tego slowa?), tylko dobrej literatury, a Lec takowa jest

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka