Dodaj do ulubionych

Nawet w 25-ce Polski nie ma?

01.01.23, 01:08

Rosja #3 , Ukraina zdobyla 19-te miejsce?
A Polska gdzie?

www.yahoo.com/news/most-powerful-countries-earth-2022-102200522.html
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 01.01.23, 01:18
      engine8t napisał:

>
      > Rosja #3 , Ukraina zdobyla 19-te miejsce?
      > A Polska gdzie?

W czarnej doopie, bo tacy jak engine głosują na PiS tongue_out
      • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 01.01.23, 01:26
        hehehehehe ja na nikogo u was nie glosuje....
    • glanaber Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 01.01.23, 01:21
      engine8t napisał:

>
      > A Polska gdzie?
      >
      W d.u.p.i.e jak zawsze. Wygodnie urządzona.
      • engine8t [...] 01.01.23, 01:37
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • sol_13 Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 01.01.23, 11:34
      Z imigrantami na tym forum (nie wszystkimi ale ze sporą częścią) jest coś nie tak. Ciągle muszą sobie uzasadniać swój wybór, pieją peany na temat nowego kraju, utozsamiaja się z nim jakby się tam urodzili, non stop krytykują Polskę, zakładając podjudzające do kłótni wątki. Przy czym - spędzają bardzo dużo czasu na polskim forum. Może ktoś mi to wyjaśni.
      • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 01.01.23, 19:03
        Przeciez i tak juz masz swoja niezmienialna opinie wiec niby po co ci cokolwiek "wyjasniac" skoro to i tak ponad twoje mizliwosci ? Dorosniesz to zrozumiesz.
        Imigranci maja to przewage nad toba ze oni widza to z innej perspektywy i was ostrzegaja oraz koryguja bledy w ocenach...
        Zczynasz cos kapowac czy ciagle nie nie?
        • woman_in_love Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 01.01.23, 19:18
          polonia twojego pokroju to przegrywy
          • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 01.01.23, 19:23
            A ja sadze ze jednak wygrywy..... Przegrywy to obecne pokolenie milinialsow.
            Zobacz jakie i ile oni maja problemow w porownaniu z moim pokoleniem
      • hanusinamama Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 00:07
        Nie wszyscy...engine to taka amerykańska wersja Najmy,
        Przy czym nie wiem czemu najma nadal udowadnia sobie, że dobrze zrobiła wyjeżdzając (UK to jak najbardziej dobre miejsce do życia)...ale engine? On żyje w USA...
        • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 00:27
          Happy New Year smile

Mozna konia do studni zaciganc ale do picia sie go nie da zmusic , niestety
      • mallard Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 08:05
        sol_13 napisała:

> Z imigrantami na tym forum (nie wszystkimi ale ze sporą częścią) jest coś nie tak. Ciągle muszą sobie uzasadniać swój wybór,

W stosunku do ojczyzny, to są EMIgranci (a "bynajmniej", to nie "przynajmniej" 😉)
    • snajper55 Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 01.01.23, 19:48
      engine8t napisał:

>
      > A Polska gdzie?
      >
      > www.yahoo.com/news/most-powerful-countries-earth-2022-102200522.html

Polska na 38 miejscu, za takimi mocarstwami jak Tajlandia (36), Indonezja (32), Wietnam (30) czy Singapur (26).

S.
      • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 01.01.23, 23:34
        Lista zrobiona przez amerykanska agencje?
        Polska wsrod sluzby a nie przy stole?
        No coz, nie mowcie ze nie wiedzieliscie kto zasiadze przy stole jak sie to wszystko skonczy a kto bedzie kartofle skrobal i smieci wynosil.

Ta lista powinna dac duzo do myslenia..
        • milva24 Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 01.01.23, 23:40
          Wiesz co? Ja jakieś tam listy "wpływowych" I to na którym miejscu jest Polska mam jako zwykły szary obywatel w głębokim poważaniu. Nie mam zacięcia godnościowego ani nie jestem wstawaczem z kolan więc podziękuję za to, że zwykłemu człowiekowi jednak w Polsce żyje się lepiej niż w wielu innych krajach znajdujących się wyżej na tej liście. A już wiedząc co stoi za 19 miejscem Ukrainy to zupełnie.
          • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 00:00
            No gdxie ty to masz to malo wazne
            Ale ta list nie ocenia gdzie i komu zyje sie lepiej ale kto jest wazny w Swiecie ja to widzi USA zwszcza teraz kiedy waza sie losy Ukrainy ale i Polski... I Polska sie poswieca dla wielkiego brata liczac na to ze Wielki Brat Polske traktuje jako bliskiego przyjeciela... i w razie czego pomoze..
            A tu sie okazuje ze jest lista ktora poakzuje kto jest dla Brat wazny i ze Polska jest tam gdzi Tajlandia?
            I ze Ukraina by sie przy stole znalazla . a Polska?

Wyobraz sobei teaz ze masz przyjaciol ktorych traktujesz jako waznych i oni mowia to samo o Tobie, poswiecasz sie dla nich, a sie okazuje ze maja cie daleko, daleko w D?
            I wyobraz sobie ze teraz robi si zawierucha i wielki brat musi oszczedzic 20 krajow na swiecie?
            Gorzej, ,Rosja albo Niemcy oferuja wspolprace ale w zamian chca Polske?

No ale realnie patrzaca to jak Ukraina wyga ta wojne to kto tu bedzie postawiony na jakim miejscu i kto bedzie decydentem a kto wykonawca i sluzacym?
            Polska czy Ukraina?

Smutne, chyba?
            • milva24 Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 00:08
              Co Ty pierdzielisz? Te wypociny się tylko do kosza nadają.
              • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 00:25
                No to wyrzuc do kosza i nie mow ze potrafisz na rzeczy spogladnac obiektywnie.

Pokazuje Ci co sie dzieje i co przed Toba a Ty kazesz wyperd bo to nie pasuje do Twojej teorii?

Tu jest wlasnie problem z ta generacja.
                sluchacie w wersje FB i oficjalne - podbni ejak z innymi przcxami o ktoeeych juz nie wspomne i jak sie wam pokazuje inna strone to was to wnerwia....
                AA moze by tak sie zastanowic i na trzezwo pomyslec?

Nie to nie... W koncu to nie moj a Twoj problem?
                • milva24 Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 00:36
                  Ale do jakiej teorii? Ja jestem świadoma, że jesteśmy tylko małym, niewiele znaczącym w skali globu kraikiem ale nie dorabiam do polityki zagranicznej, mniej lub bardziej udanej, jakichś koncepcji o przyjaźni czy braterstwie. To wszystko są tylko interesy, nic więcej. A pod skrzydłami ZSRR już byśmy i nam się nie podobało więc ten... To Ty się ciesz, że mieszkasz w supermocarstwie choć nie zmieniłabym się z Tobą. Wolę mój własny, służalczy grajdołekwink
            • langsam Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 09:05
              Nędzna rola Polski jest efektem polityki rządu od 8 lat, w efekcie której ogromnie wiele możliwości wpływów straciliśmy. W kwestii ukraińskiej Polska bynajmniej nie poświęca się dla USA. Utrzymanie niezależności Ukrainy leży w naszym żywotnym interesie i to jest jeden z bardzo niewielu punktów, w których zgadzam się z PiS.
              Twoje scenariusze nie mają sensu. Niemcy nie chcą w zamian za nic żadnej Polski - nie są w stanie całkowicie zintegrować NRD. Natomiast owszem, gdyby Rosja nie upadła jako partner o względnej wiarygodności, to w rozgrywce USA z Chinami - a podobno to ona będzie najważniejsza - Polska i okolice mogłyby zapewne stać się jakimś punktem przetargowym.
              Jeżeli Ukraina wygra, to spędzi kolejne dwie czy trzy dekady odbudowując państwo. Po tym czasie rolę wiodącą przyjmie prowadzące najzręczniejszą politykę państwo o większym potencjale gospodarczym.
              • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 18:17
                Polska nie poswieca sie dla Ukrainy - masz racje, ona robi dokladnie i tylko to co jej Wileki Brat nakazuje.
                No nie rozumiesz chyba z okreslenia ze Nimecy chca Pilski....Niemcy nie chca Polski jako swojego Landu ale chca aby Polska byla tam gdzie jest i sie nie wychylala tzn ma byc panstwem perfyferyjnym, wspomagajacym gospdarke niemiecka... w uproszczeniu - ma byc montownia. Nic mnei i nic wiecej. Ma byc po stronie Niemcow politycznie i jak siebedzi wychylac to bedzi karana i petla zaciskana az sie upokorzy. A Stany Polska manewruja i zaltwija wlasne problemy lecz jak przyjdzie potrzeba to znow ja oddadza pod okregg wplywow temu komu im bedzi pasowac.
                No wlasnie - odbudowa. Ukraina sie nie bedzi sama odbudowywac.... Na udbudowie ktoss musi duzo zarobic.
                Czy Ukraina wygra i kto o tym zdecyduje oraz na jakich ukladach ustawi sie "pokoj" i kto bedzie odbudowywal ukraine - to sa glowne pytania poniewza tu beda ci co zarobia i ci co sie narobia.
                A pozniej bedzie pytanie czy i jak Ukraina wpisze sie w EU i jakie bedzi miec uklady z Polska a najwazniejsze kto o tym zdecyduje.
                I o tym Polska musi myslec nawet nie dzis bo powinna myslec wczoraj bo jutro bedzie za pozno..
                Polsce bedzie znow "dane" bez wiekszego wplywu na to... i tu jest problem.
                Pokazuje sie juz gdzie Polska jest a Polska mowi -
                "E takie rankingi to mamy w D, bo sa z D wyjete...."
                Moze i sa ale po ich wyjeci zoastala w D dziura ktroa ktos tam wypelnic musi...
                • bywalec2023 Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 20:15
                  no my mamy do wyboru „przyjaźnić” się z niemcami (które przecież były w układzie z rosja), z rosja albo z Ameryka.

To chyba jednak najkorzystniej z Ameryka? A supermocarstwem nigdy nie będziemy wiec dlaczego miałaby nas traktować jak supermocarstwo?
                  Mamy na razie zbieżność wielu interesow - zarówno dla PL jak i USA dobra rosja to słaba, upadająca rosja a niemcy niezbyt wpływowe.
    • tokyocat Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 02.01.23, 23:31
      Gdzie ? W czarnej d….
    • feel_good_inc Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 03.01.23, 01:16
      No nie ma, nie ma. Pisowcy zamordowali polską dyplomację, przez co na arenie międzynarodowej kompletnie nic nie znaczymy. Gdyby nie wojna na Ukrainie i rola Polski jako kraju tranzytowego dla pomocy wojskowej, to dalej bylibyśmy tylko prowincją, gdzie Rosja i Chiny rozgrywają swoją politykę.
    • al_sahra Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 03.01.23, 01:57
      US News and World Report? Ta sama publikacja, w której w rankingu stanów Waszyngton jest na 1 miejscu, Minnesota na 2, a Kalifornia na 24?
      • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 03.01.23, 03:39
        Ta sama smile Nie nam z autopsji jak jest gdzi indziej ale
        California lezy i jeszcze udaje ze oddycha ale lewackie rzady skutecznie ja rujnuja. Bo granica z Meksykierm otwarta, edukacja oparta na CRT i gender, leci na pysk i produkuje wiecej skrajnego lewactwa, kasa wydawana na nielagalanych, wysokie emrytury stanowe i inne lewackie projekty - jak darowe pensje dla nierobow, a brakuje i na drogi i na szkoly i na leczenie placactch podatki obywateli, dogie zycie zamyka opcje przyjazdu, lewactwo ktore na to wszytko glosowalo wynosi sie bo ich juz na to nie stac, hiTech sie wynosi a kradzieze, narkotyki i przestepstwa ktore kiedys byly nielgalalner sa obecnie legalne i policja nie jest nikomu potrzebna.
        Sa jeszcze zakatki i oazy dla tych co ich na to stac ale dla mlodych rodzin ? Powonna byc wg mnie blisko konca i pozycja #24 jest nacignieta.
        • al_sahra Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 03.01.23, 13:06
          Bardzo się rozpisałeś o lewactwie, ale przecież chodzi właśnie o to, że w tym rankingu na topie są głównie “lewackie” stany, a na szarym końcu - te rządzone od lat przez Republikanów.

To jak z tymi rankingami US News, mają sens czy nie? Czy może tylko te mają sens, które pasują do jakiejś Twojej tezy?
          • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 03.01.23, 18:03
            Ranking US News ma absolutnie sens dla kumatych bo dla niekumatych najmniejszego - jak widac.

Ty nie masz pojecia i nie odroznasz stanow demokratycznych od skrajnie lewackich.... Nic nie bije Kaliforniskiego lewactwa ktore samo sobie galaz na ktorej siedzi podcina.. ale lewactwo ciagle sieja dookola.

O zobacz tu inny ranking.... juz nie amerykanskich chyba bo w sumie lista krajow podoba a Ukrainy njet i Polska jakos spadla na 50 te miejsce?

Cos juz cos zaczynasz kapowac o co tu chodzi - czy ciagle ni cholery...?
            • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 03.01.23, 18:04
              oopps
              worldpopulationreview.com/country-rankings/most-powerful-countries
            • al_sahra Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 03.01.23, 18:37
              engine8t napisał:

> dla niekumatych najmniejszego - jak widac.

> Ty nie masz pojecia i nie odroznasz

> Cos juz cos zaczynasz kapowac o co tu chodzi - czy ciagle ni cholery...?

OK, w tym tonie nie będziemy rozmawiać. Dawałam Ci dotychczas the benefit of the doubt, ale widzę, że to nie ma sensu. EOT
    • iwles Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 03.01.23, 06:26

Mam wrażenie, że ciebie bardziej cieszy 3 miejsce Rosji, niż martwi brak Polski w pierwszej 25.
      • engine8t Re: Nawet w 25-ce Polski nie ma? 03.01.23, 20:28
        Moze w takim razi z innej beczki - czy do zmywarki trzeba wkladac cala tabletke proszklu czy polowe? smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka