Dodaj do ulubionych

"Miło się" zaczyna ten Nowy Rok

01.01.23, 13:55
Moja wina i koniec.
Rano byłam po prostu wkurzona, odebrałam tel od mamy. Mama chciała mi złożyć życzenia i zapytała czy wszystko w porządku, bo wczoraj też nie odbierałam (bo też nie miałam nastroju).
A ja na to odwarknęłam "a co się miało na boga stać ?!?"
No i mama rozłączyła się a kiedy chciałam oddzwonić z przeprosinami to powiedziała, że nie ma ochoty rozmawiać.
I co teraz ?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 13:58
      Zbadaj prostatę.
    • m_incubo Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 13:58
      Nic.
      Ty się nauczysz normalnie odzywać do matki, a matka nauczy się, że nie truje się nikomu dupy telefonami, tylko się czeka, aż oddzwoni.
      • gorzka.gorycz Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 17:06
        Nie truła, chciała złożyć noworoczne życzenia. I jeśli mgła nie oddzwoniła wczoraj, to jak najbardziej mogła zadzwonić dziś (matka). Dziwne, że autorka się nie zainteresowała, co z matka, po co dzwoniła, i sama nie oddzwoniła wcześniej.
        • jesien.za.mgla Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 17:36
          Co zrobiłabyś na moim miejscu teraz? Dzwonić dzidiaj, jutro? Za parę dni?
          • jesien.za.mgla Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 17:36
            dzisiaj
            • gorzka.gorycz Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 02.01.23, 12:28
              Zadzwoniłabym od razu i przeprosiła. Nie wiem, jaki masz układ z matką, ale jeśli jest samotna, to nie dodzwonienie tego samego dnia jest słabe. Nie musisz zawsze odbierać, ale oddzwonić już tak.
        • m_incubo Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 05.01.23, 08:29
          A skąd wiesz?
          Zaserwowała córce klasycznego foszka - niby odebrała kolejny telefon, ale przeprosić się nie pozwoliła (serio, to jest powód do odrzucenia przeprosin?) i powiedziała, że nie ma ochoty rozmawiać. No klasyczny toksyk. Odbiera, żeby ci powiedzieć, że nie będzie z tobą rozmawiać. 🤦🏻‍♀️
          A wcześniej dzwoni ponownie, mimo że córka nie odbiera, zamiast poczekać, aż sama oddzwoni, z superistotną sprawą, jaką są życzenia.
          • gorzka.gorycz Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 05.01.23, 09:23
            Ale córka nie wiedziała, czemu matka dzwoniła. Może się złe czuła? Może coś jej było potrzebne? I nie oddzwoniła. A w tej sytuacji ma prawo do focha, bo córka zachowała się słabo.
            • m_incubo Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 05.01.23, 16:17
              Nadal nie jest to powód by ostentacyjnie odmówić przyjęcia przeprosin. Przeprosin z powodu jakiejś pierdoły.
              • gorzka.gorycz Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 05.01.23, 16:29
                Może nie, może tak. Nie wiemy, jak się ta córka normalnie zachowuje. Generalnie nieoddzwanianie do matki przez dwa dni jest słabe i już samo to może być powodem uzasadnionego focha. Chyba że matka nie mieszka sama i dzwoni 14 razy dziennie - wtedy rzeczywiście spokojnie można nie oddzwaniać jakoś czas.
    • marzeka11 Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 13:59
      Dać na razie spokój. Emocje są przejściowe.
      • jesien.za.mgla Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 14:01
        marzeka11 napisała:

> Dać na razie spokój. Emocje są przejściowe.

No nie wiem czy aż takie przejściowe skoro ludzie potrafią się latami do siebie nie odzywać ( piszę o sytuacji: brat z bratem czy syn z ojcem itp)
        • unikotka Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 14:03
          Chyba nie sądzisz, że w tym przypadku tak właśnie będzie? Bo jeśli tak to by było zdecydowanie coś więcej niż chwilowe nieporozumienie.
    • anorektycznazdzira Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 14:01
      Nic. Przejdzie wam.
    • unikotka Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 14:02
      Nic. Zajmij się swoimi sprawami. Zdzwonicie się kiedy indziej.
    • primula.alpicola Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 14:03
      Napisz wiadomość z przeprosinamj.
    • mgla_jedwabna Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 14:35
      Trzeba było jak cywilizowany człowiek powiedzieć, że nie masz humoru/ jesteś wkurzona, bo coś tam. Tymczasem nawarczałaś na matkę, która chciała złożyć ci życzenia i okazała troskę. Mamusia okazała się równie dojrzała, skoro nie dała się przeprosić. Jesteście jak dwie obrażalskiego dziewczynki z piaskownicy.
    • mid.week Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 14:50
      I tu wychodzi wyzszosc komunikacji via messenger nad telefoniczna. Nie trzeba reagowac od razu, jest czas na 10 glebokich wdechów i wydechów. Moze powinnyście zaczac pisać?
    • szybki-lisek Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 15:12
      Kiedyś takim warknięciem potraktowałam moją miłą, łagodną mamę 🫣 a dodatkowo dzwoniła czy chcialabym żeby coś mi przygotować do obiadu. Do dzisiaj mi wstyd, nie zapomnę sobie tego.
    • alpepe Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 15:40
      Obieście siebie warte.
      • milva24 Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 18:16
        Jaka mać taka naćsmile
    • kozica111 Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 15:55
      Cos na meno?
    • zonkli Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 16:16
      Ogarnąć długofalowo własne chamstwo codzienne wobec matki i skupianie się tylko na własnym ego
      a dziś napisać sms z przeprosinami i wyjaśnieniem.
      Kiedyś przegniesz i już nie będzie odwrotu.
      Członek rodziny który mi tak odwarkiwał dostał szlaban na kontakty na długo. Się nauczył i teraz jest milutki, inaczej kontaktów nie będzie.
    • panna.nasturcja Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 16:46
      Nic. Trzeba poczekać aż Wam obu przejdzie.
      • panna.nasturcja Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 16:48
        A swoją drogą to nie znoszę tego „czy coś się stało” jak nie odebrałam telefonu jeden dzień.
        Nie mam obowiązku odbierać telefonów, a już zwłaszcza w dni świąteczne wiążące się z wyjazdami, pójściem na jakąś imprezę, bal, wieczór w teatrze.
        • emateczka Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 02.01.23, 08:42
          Ale to zależy od sytuacji. U mnie i mojej mamy jest tak, że jeśli któraś z nas nie odebrałaby telefonu i nie oddzwoniłaby następnego dnia, można by przypuszczać, że coś się mogło stać, bo normalnie odbieramy/oddzwaniamy. Więc może i autorki też tak jest.
          Odpowiedź mgły, a potem foch mamy, wydają mi się jednak dziwne...
          • panna.nasturcja Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 03.01.23, 00:03
            Oczywiście, że zależy.
            U nas było tak, że jak teść nie odebrał telefonu przez kilka godzin to wsiedliśmy w samochód i ruszyliśmy w trasę po drodze dzwoniąc na policję i do szpitali.
            Ale to sytuacja szczególna, gdy ktoś jest chory i jest umowa, że codziennie dzwonimy.
            A z takim tekstem potrafi wyskoczyć każdym kogo telefonu się nie odbierze.
            Ludzie uwazają, że skoro oni się nie rozstają z telefonem to inni też.
    • iwles Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 16:49

Przeciez mama zrobiła dokładnie to samo, co ty wczoraj.
    • princesswhitewolf Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 17:28
      A myslalam ze o intensywnym bombardowaniu Kijowa w Sylwestra i dzis bedzie....
    • mallard Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 01.01.23, 18:55
      "się" nie powinno być w cudzysłowie.
    • youngagain Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 02.01.23, 12:34
      Nie pociesze bo jako osoba, która pół roku temu straciła mamę jedyne co mam ochotę Ci powiedzieć - doceniają, że ją jeszcze masz. Wszystko może się zdarzyć. U mnie od diagnozy do śmierci minęło raptem 9 miesięcy.
      Wiem, dojechałam Cię, przepraszam.
      Ale pomysł w ten sposób. Nie w poczucie winy ale po prostu od teraz spójrz na to tak. Oddalabym wszystko zeby mieć mamę...
      • panna.nasturcja Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 03.01.23, 00:05
        Przestań pisać takie posty.
        Ty straciłaś mamę, z którą miałaś dobre relacje.
        Ale są ludzie, dla których matka jest toksyczna i niszcząca. Nie mam już ojca i nie oddałabym nic by go mieć.
        Matka żyje, ale też jej nie mam i nic nie oddam, bo „oddałam” całe dzieciństwo.
        Warto się zastanowić, że ńie każdy ma takie samo życie.
        • hummorek Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 03.01.23, 00:20
          To prawda.
        • youngagain Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 03.01.23, 16:44
          No to ja nie pisze do Ciebie. Proste. Nie wszystko jest o Tobie
          • panna.nasturcja Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 05.01.23, 01:29
            Nieprawda.
            Piszesz do kogoś, o kogo relacjach z matką nie masz pojęcia, opierając się o własne relacje.
            Więc jasno pokazuję, że nie, nie każdy ma tak, jak ty więc obejdź się bez głupich rad, wpędzających ludzi w poczucie winy.
            • youngagain Re: "Miło się" zaczyna ten Nowy Rok 05.01.23, 09:34
              A Ty obejdź się bez wiecznie pouczającego tonu co kto może i ma pisać na publicznym forum. Nie jesteś żadna krynica mądrości

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka