Dodaj do ulubionych

Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę

01.01.23, 16:17
oko.press/8-groznych-skutkow-przemyslowej-hodowli-spurek kto jeszcze je mięso?
Obserwuj wątek
    • gorzka.gorycz Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:26
      Ja.
      • asia.sthm Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:30
        Ja jem tylko mięso szczęśliwych zwierzàt, takich co to miały tylko jeden zły dzień.
        Logiczniej byłoby zjadać tylko te nieszczęsliwe, nie?
        • arthwen Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 18:36
          Nie wiem czy logicznej. Szczęśliwe krowy mają lepsze mieso, więc logiczniej jest jeść lepsze niż gorsze. A ja zauważam bardzo dużą różnicę smakową prawdę powiedziawszy. I do tego taka krowa żyje sobie szczęśliwie do momentu uboju - to i tak lepiej niż krowa żyjąca nieszczęśliwie, czyż nie?
          Logiczniej byłoby jakby wszystkie zwierzęta hodowlane żyły szczęśliwie, bo i redukcja cierpienia i jakość mięsa wyższa. Ale byłoby drogo, a ludzkość potrzebuje taniej paszy, bo te 8 miliardów nie naje się szczęśliwymi krowami/kurami/świniami.
    • abidja Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:32
      Ja nie jem zwierzat. Zmiana przyzwyczajen,bo to o nie chodzi jest trudna. I powoduje ,jak sie za chwile przekonasz agresje. U tych ktorzy nie chca nic zmieniac ani widziec,ze to co jedza w drodze na ich talerz cierpiało ogromne meki.
      To,co jem teraz, warzywa w formie kotletow, parowek,wedlin, krokietow itp pozwala mi zachowac moje przyzwyczajenia do znanych mi posilkow ale nie obarczone krwia, padlina i cierpieniem. O aspekcie zdrowotnym nie wspomne,bo jest oczywisty.
      Chcialabym tez powiedziec,ze to co jedza inni to nie moja sprawa ale niestety nie moge. Nie moge bo holokaust zwierzat trwa w najlepsze a koszty srodowiskowe,zdrowotne przemyslu miesnego obciazaja takze cala ludzkosc. Placimy za to, chorujac, uswajac skutki zanieczyszczen wod grunt.rzek, morz, chorob zakaznych, leczac chorych na choroby nowotworowe.
      Jesli pomyslisz,ze 3% wszystkich zwierzat na ziemi to zwierzeta dzikie a az 97% to zwierzeta hodowlane, tzw rzeźne,ktore sa mordowane by konsument mial x wedlin do wyboru, ktore potem i tak czesc wyrzuca...
      • balbina1710 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:05
        Pojecia nie masz, jakie jest cierpienie roslin, jak one odbieraja zabranie im zycia. Co czuje marchewka, jak ja wyrywasz z korzeniami. To, ze Ty tego nie potrafisz zobaczyc ani sobie wyobrazic, nie znaczy, ze ona nie cierpi. To tylko jakies glupie zalozenie, ze homo sapiens wszystko widzi i slyszy i wie i wszystkie inne gatunki na tej planecie funkcjonuja tak samo jak on. W miedzyczasie jest od groma badan potwierdzajacych, ze warzywa czuja. Jesli nie chcesz szerzyc cierpienia, odzywiaj sie owocami. Niestety, tak ten swiat zostal stworzony. Jedne organizmy, zeby przezyc, musza zjesc inny organizm. Okropny Pan Bog tak to sobie wymyslil. Jedyne co sie da zrobic, to nie meczyc tych organizmow, ktore zamierzamy zjesc, kiedy jeszcze zyja.
        Milego frutarianizmu!
        • koko8 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:14
          balbina1710 napisała:

Niestety, tak ten swiat zostal stworzony. Jedne organizmy, zeby przezyc, musza zjesc inny organizm. Okropny Pan Bog tak to sobie wymyslil.

Pomijąc tę debilną, w zamierzeniu sarkastyczną wypowiedź, pragnę donieść, że jako człowiek możesz jeść co chcesz. Żaden bóg o tym decyduje o tym jak sie odżywiasz.
          • balbina1710 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:20
            koko8 napisała:

> Pomijąc tę debilną, w zamierzeniu sarkastyczną wypowiedź, pragnę donieść, że ja
            > ko człowiek możesz jeść co chcesz. Żaden bóg o tym decyduje o tym jak sie odżyw
            > iasz.

Rzeczywiscie. Wybor rzeczy do zjedzenie jest przedni. Dokladnie taki, jaki opisalam. Albo usmiercony zywy organizm, ktory zyl i czul, i zostal tego zycia pozbawiony i zjedzony. Albo owoce. Wegetarianie sa jednak jakby slepi na rzeczywistosc.
        • beaucouptrop Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:25
          A jak się okaże, że owoce też cierpią? A taki pomidor uważany za warzywo a tak naprawdę będący owocem. Cierpi czy nie?
          • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:27
            wtedy można jeść ziemię. albo kamienie.
            • balbina1710 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:33
              bib24 napisała:

> wtedy można jeść ziemię. albo kamienie.

No i moze wtedy niektorzy zrozumieja, ze organizmy na tej planecie musza sie nawzajem zjadac. Nie da sie inaczej. Co nie znaczy, ze nalezy im przysparzac cierpienia, kiedy zyja. Niemnie albo zjadamy innych albo jemy owoce. Albo wyprowadzka na inna planete, moze tam zycie jest inaczej zorganizowane.
              • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:39
                Pełna zgoda. Tylko że wtedy ludzi było ze 100 tys. a nie 8 miliardów.
              • asia.sthm Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:42
                > Co nie znaczy, ze nalezy im przysparzac cierpienia, kiedy zyja.

Tak powie kazdy dobry hodowca, szczesliwe zycie, jeden zly dzien, a potem to jest zywnosc, pozywienie dla innych. I kazdy z etapow nalezy traktowac z szacunkiem.
            • memphis90 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 19:41
              Nie radzę. Ziemia jest pełna drobnoustrojów, malutkich nicieni, grzybów itd.
          • balbina1710 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:30
            beaucouptrop napisała:

> A jak się okaże, że owoce też cierpią? A taki pomidor uważany za warzywo a tak
            > naprawdę będący owocem. Cierpi czy nie?

Nie no, troche rozsadku, logiki i myslenia, poprosze!
            Owoce nie cierpia. Jesli same spadly lub byly juz bardzo dojrzale, to i drzewo/krzak nie cierpi. Pomidor jest owocem (to ze ktos go uwaza za cos innego to juz jego problem) i tez nie cierpi. Jesli zostanie zerwany z krzaka zielony to krzak szczesliwy nie bedzie.
            • beaucouptrop Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:37
              A czyli to co spadnie to można, bo nie cierpi. Nie znałam tego konceptu.
            • memphis90 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 19:42
              Owoc to macica pełna kwilących pomidorów poczętych. Zjadanie macic z dziecmi to czyste barbarzyństwo!
          • panna.nasturcja Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:49
            Pomidor jest jednocześnie owocem i warzywem, bo jedno jest kategorią biologiczną w drugie kulinarną.
      • snajper55 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:45
        abidja napisała:

> Jesli pomyslisz,ze 3% wszystkich zwierzat na ziemi to zwierzeta dzikie a az 97%
        > to zwierzeta hodowlane...

To nie jest prawda. Wiesz ile jest dzikiego ptactwa? Ile jest dzikich owadów? Ile jest dzikich ryb? Gadów, płazów i wszystkich innych robali?

S.
        • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:49
          Serio? Nawet w Afryce prawie wszystko już tylko w rezerwatach znajdziesz...
          • memphis90 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 19:43
            Masz na myśli słonie i nosorożce czy owady, nicienie, żuki, ptaki, szczury itd?
      • maly_fiolek Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:55
        > Jesli pomyslisz,ze 3% wszystkich zwierzat na ziemi to zwierzeta dzikie a az 97% to zwierzeta hodowlane, tzw rzeźne,

No nie sądzę. No chyba że mowa tylko i wyłącznie o (dużych!) ssakach, to wtedy się zgodzę.
        Powód jest jednak trochę inny - pojemność środowiskowa. W przypadku dzikich zwierząt potrzebna jest duża powierzchnia, na przykład na jednego żubra powinno przypadać ca 130ha. Człowiek, dzięki przechowywaniu żarcia na zimę jest w stanie wyżywić krowę z niecałego 1ha. No i na zwierzęta hodowlane (raczej) drapieżniki nie napadają.
    • triss_merigold6 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:36
      Nie pier...ol, że nie jesz.
      Oczywiście, że jem, podobnie jak dzieci, partner, siostra z rodziną, znajomi etc.
      • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:45
        Nie jem.
        • triss_merigold6 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:47
          Może uda Ci się na ekosrekoweganizm wyrwać jakąś Julke z twittera, tylko nie przyznawaj się, że jesteś stary.
          • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:53
            Nie jem ze względów zdrowotnych.
          • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:53
            A na steka nie udało mi się nikogo wyrwać na tinderze...
      • koko8 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:59
        triss_merigold6 napisała:

> Nie pier...ol, że nie jesz.
        > Oczywiście, że jem,

Dlaczego "oczywiście"'?
    • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:44
      a niby monokultury soji, pszenicy to nikomu krzywdy nie robią? każde przemysłowe rolnictwo jest szkodliwe. nie jedz niczego najlepiej.
      • alicia033 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:50
        bib24 napisała:

> a niby monokultury soji, pszenicy to nikomu krzywdy nie robią?

Ale wiesz, że te monokultury to głównie właśnie na paszę dla zwierząt?
        • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:52
          rozumiem ze jak nikt nie będzie jadł mięsa to niby te monokultury znikną? tak po prostu będa uprawy warzyw zamiast soi?
          • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:56
            No właśnie.
            • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:57
              zawsze można po prostu karmić krowy trawą a nie soją. win win. ale nie tylko mięso jest szkodliwe, rolnictwo przemyslowe jest cacy.
              • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:02
                ale pani, to się nie opłaca!
                • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:04
                  najbadziej sie oplaca wmowić wszystkim, ze winne jest mięso a potem im sprzedawać przemysłowo zrobione kotlety udające mięso. koszmar jakiś.
                  • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:15
                    Wiem, że to zabrzmi jak teoria spiskowa, ale mam wrażenie, że te wszystkie nagonki są dlatego, że lobbyści mają już kolejny sposób na zarobienie kasy i nie tylko chcą mieć "podkładkę" ale i cały marketing w jednym. To samo jest z nagłym wzrostem cen paliw, energii i wszystkim innym. Te spekulacje nie mają nawet uzasadnienia w cenach giełdowych. Jedna wielka ściema.
                    • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:21
                      im starsza jestem tym więcej terorii spiskowych ma sens. a co do mięsa to pięknie widać nagonkę z wielu stron, z naciąganymi badaniami naukowymi wlącznie.
                      jest kilka pomyslów czemu tak jest. ale jeden z nich to po prostu będą sprzedawać przymyslowo produkowane mięso. czyli mega syf niszczący planetę wielokrotnie gorzej niż świnia a do tego zapewne szkodliwy. no ale na tym można zarobić.

• pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:35
                        Oczywiście, że widać, a od lat wprowadzano przepisy, które doprowadziły do zlikwidowania przydomowych hodowli świń czy krów, na własny użytek. Tylko czekam, aż zakażą całkowicie hodowli kur. Bo przecież fermy nie mogą być stratne. Przecież możemy jeść coś co jest e-jajkiem, albo czymś podobnym, ale np. z roślinek. I płacić za to majątek.
                        Ludzie w tym "ulepszaniu" wszystkiego totalnie już odpłynęli. Totalnie.
                      • milva24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:04

> jest kilka pomyslów czemu tak jest. ale jeden z nich to po prostu będą sprzedaw
                        > ać przymyslowo produkowane mięso. czyli mega syf niszczący planetę wielokrotnie
                        > gorzej niż świnia a do tego zapewne szkodliwy. no ale na tym można zarobić.
                        >

Zgodzę się, też mi się tak wydaje.
              • evening.vibes Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 18:20
                bib24 napisała:
                > zawsze można po prostu karmić krowy trawą a nie soją. win win. ale nie tylko mi
                > ęso jest szkodliwe, rolnictwo przemyslowe jest cacy.

Ludzkość nie jest w stanie produkować takiej ilości mięsa jak teraz bazując na wypasie.
    • beaucouptrop Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:45
      Ja. Dla poszerzenia twojej wiedzy można kupować mięso nie pochodzące z przemysłowych hodowli jak i też nie rezygnując z niego całkowicie nie zzrerac kotletów i parówek codziennie. Pozwala to w jakiś sposób ograniczyć problem.
      • summerland Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:29
        W niektorych krajach nie mozna. Nawet mleka od krowy nie mozna kupic.
        • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:31
          i przed tym sie musimy bronić a nie przed mięsem jako takim.
        • beaucouptrop Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 19:55
          W europejskich? Serio pytam, bo nie wiem.
          • summerland Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:24
            W Kanadzie
            • beaucouptrop Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:39
              Mieszkam w Belgii i jest pod tym względem ok. Jest nawet moda na kupowanie lokalne i z jak najkrótszym łańcuchem pośredników.
            • budyniowatowe Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 18:14
              summerland napisała:

> W Kanadzie

What???????????????????????//
        • abidja Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:40
          summerland napisała:

> W niektorych krajach nie mozna. Nawet mleka od krowy nie mozna kupic.

Dzieki lobbystom przemyslu mleczarskiego.
    • pyza-wedrowniczka Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:47
      Ja nie jem już od paru lat. Syn też mocno ogranicza (je okazjonalnie, czasami jak do kogoś pójdzie itp.). Przestałam jeść głównie ze względów ekologicznych, jak poczytałam jak wielki wpływ na środowisko ma hodowla, zwłaszcza wołowiny.
    • profes79 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:50
      Niedługo wybory do PE; mam nadzieję, że ta wariatka odejdzie w polityczny niebyt.
      • triss_merigold6 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:55
        Masz na myśli szaloną neofitkę Spurek? Ktoś na nią głosował.
        • profes79 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:25
          Głosował bo była częścią bloku Wiosny Biedronia po której już nawet wspomnienie nie zostało. Ciekawe która partia ją teraz przygarnie bo póki co w przeciwieństwie do dwóch pozostałych "wiosnowców" nie jest członkiem Nowej Lewicy a i pytanie czy będą chcieli ją sobie brać na kark. Ale to pokaże 2024. Generalnie babka jest tak odklejona od rzeczywistości, że nawet niektórzy PiS-owcy przy niej wyglądają na szczyt zdrowego rozsądku.
    • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:54
      Uprawa roślin również źle wpływa na środowisko.
      Przypomina mi to wszystko czasy, kiedy nagle zaczęto namolnie wmawiać ludziom, że masło jest szkodliwe, a margaryna dobra. A potem, że mleko.
      Jakby nie można było niczego uprawiać i hodować w zrównoważony sposób, zawsze musi być jakaś przewaga, monokultura.
      • triss_merigold6 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:56
        Jajka. Był jeszcze etap śmiertelnie niebezpiecznych cholesterolowych jajek.😅
        • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:01
          O właśnie. Niebezpieczne jajka.
          Teraz pora na mięso.
          Potem będzie pieczywo a na końcu pomidory.

Kurczę, problem nie jest w mięsie, jajach czy w zbożach, tylko w tym, że jest zgoda na to, by tworzyć wielkie monokultury, bez płodozmianu, wielkie hodowle, by stosować przeławianie ryb, czyli generalnie by się nachapać, aż do udławienia.
          • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:02
            i jeszcze problem w wielkich firmach producentach żywnosci i tego calego syfu sypanego do żarcia. ktorzy dzialają wg zasady "nie ma takich zyskow żeby się nie dalo mieć większych":
            • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:10
              Dokładnie.
              Pamiętam czasy kiedy pojawiły się Biedronki. Non stop słyszałam od znajomych i rodziny, że tam są te same np. słodycze co w innych sklepach (np. Wedel), tylko tańsze, bo produkowane specjalnie dla Biedry. No to poszłam i kupiłam czekolady. A fuj, jakie to było słodkie. Myślałam, że nie da się przebić tych biedronkowych słodyczy i Milki, ale jednak da się. Dostaliśmy na święta paczki z Anglii. Nie dałam rady zjeść całego ciastka. Serio.
              I teraz pytanie: w jakim celu produkuje się tak słodkie słodycze? Po co?
              Po co inne produkty są dosładzane? Żeby producenci kukurydzy i syropów glukozowo-fruktozowych mieli na czym zarabiać?
              To powinno być zabronione. Ziemia podziękuje. Ciała ludzkie również.
              • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:14
                Słodzi się bo cukier to konserwant.
                • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:16
                  Chodzi o ilość. To raz, a dwa, no sorry, ale już w czasach prehistorycznych znano inne metody konserwacji niż cukier.
                • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:18
                  he he śmieszne.
          • mysiulek08 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:08
            nie chcecie wiedziec jak sie 'norweskie' lososie produkuje sad hodowla bydla to pikus przy tym przemysle
            • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:11
              a czemu zaklądasz, że nie wiemy? wlaśnie hodowla przemyslowa na wielką skalę jest szkodliwa. czegokolwiek. zwierząt i roślin.
              • mysiulek08 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:14
                widzialas na wlasnie oczy spustoszenie jakie sieja salmonery np na pld chile? bo ja tak, widzialam tez co sie dzieje z antarktyda, ktora dluga sie bronila przed ludzka swolocza, ale nie trzeba i ten ostatni kawalek planety zajechac (mam wielkiego kaca moralnego, ze i my tam pojechalismy, mimo ze nie wielkim statkiem wycieczkowym)
                • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:15
                  no ale wlasciwie to o czym chcesz mnie przekonać? bo się gubię.
                  • mysiulek08 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:19
                    do niczego, zwracam tylko uwage, praktyka jest o wiele gorsza od teorii

a wyginiecia ludzkosci zycze jej z calego serca, za wszystko, nie tylko za przemyslowa produkcje
                    • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:21
                      A mogłabyś już wyginąć?
                    • black.emma Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:58
                      mysiulek08 napisała:

> a wyginiecia ludzkosci zycze jej z calego serca, za wszystko, nie tylko za prze
                      > myslowa produkcje
                      >
                      Poza tobą oczywiście? Co tu jeszcze robisz? Wkurzają mnie takie debilne teksty.
            • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:11
              Ja niestety wiem.
              • mysiulek08 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:15
                wiedziec w teorii a widziec to troche roznicy jest
                • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:17
                  I co w związku z tym?
                  • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:19
                    chyba chodzi o to, że ona we najbardziej najbardziej smile
                    • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:20
                      ahasmile
                    • mysiulek08 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:20
                      tak, wyobraz sobie, ze wiem bardziej i wiecej
                      • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:22
                        super pochwaliląś się i co?
                        • mysiulek08 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:24
                          i nic
                          • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:25
                            chylę czola w takim razie przed twoją niewiarygoda wiedzą i doświadczeniem
                      • jednoraz0w0 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:49
                        No i?
          • samawsnach Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:15
            pade napisała:

> O właśnie. Niebezpieczne jajka.
            > Teraz pora na mięso.
            > Potem będzie pieczywo a na końcu pomidory.
            >
            > Kurczę, problem nie jest w mięsie, jajach czy w zbożach, tylko w tym, że jest z
            > goda na to, by tworzyć wielkie monokultury, bez płodozmianu, wielkie hodowle, b
            > y stosować przeławianie ryb, czyli generalnie by się nachapać, aż do udławienia
            > .
            >
            Jaja czy zboża nie powodują wzrostu zachorowań na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne. Mięso owszem. Tu nie ma znaku "=".
            • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:17
              to zależy od tego, jakich się slucha ekspertow. smile
              są tacy, co mają przeciwne zdanie i wbrew pozorom jest ich trochę.
            • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:19
              Nie tyle mięso, co sposób obróbki.
              Ci od jajek też udowadniali, jak bardzo niebezpieczne jest ich spożywanie.
              Daj mi teorię a znajdę Ci ekspertasmile
              • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:24
                gdzieś ostatnio był wywiad z polską specjalistką od wege. i ona udowadniała, że ludzie wyewoluowali jedząc owoce. po prostu zatkało mnie jak przeczytałam dowód. otoż:

wg biblii w edenie ludzie jedli owoce! i to jest ten naukowy dowod. przecież ewa zjadla owoc dobra i zla i to dowodzi, że ludzie nie byli myśliwymi....

ciekawe jak ona sobie wyobraza jedzenie owoców w okresie, kiedy wszędzie leżal snieg a po ziemi lazily mamuty.
                • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:27
                  eee, no cóź big_grin
                • milva24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:13
                  Jakoś tak dziwnie młode ludzkie osobniki nie chcą się rozwijać na diecie wegańskiej.
        • heca7 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:29
          Jajka i masło pamiętam. To była nagonka! Najlepiej jedno jajko tygodniowo, nie więcej mówili tongue_out
          • triss_merigold6 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:40
            Na mleko nagonka jest do dziś, bo komuś się uroiło, że biali ludzie tak jak Azjaci mają problem z nietolerancją laktozy.
            • heca7 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:46
              Bo najpierw należy wymyślić problem a potem sprzedać na ten problem lekarstwo wink tongue_out W ten oto sposób okazało się, że tylko wyjątki w Polsce nie mają nietolerancji suspicious
              • snajper55 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:57
                heca7 napisała:

> Bo najpierw należy wymyślić problem a potem sprzedać na ten problem lekarstwo ;
                > ) tongue_out

Nietolerancję laktozy wymyślono? To może grypę i syfilis też wymyślono?

> W ten oto sposób okazało się, że tylko wyjątki w Polsce nie mają nietolera
                > ncji suspicious

Nieprawda. Nietolerancja laktozy dotyka w Polsce 20 - 30% populacji.

S.
            • snajper55 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:01

> Na mleko nagonka jest do dziś, bo komuś się uroiło, że biali ludzie tak jak Azj
              > aci mają problem z nietolerancją laktozy.

Niektórzy biali(?) ludzie mają problem z nietolerancja laktozy. W Polsce to 20 - 30% populacji. Ale może to nie są biali Polacy?

S.
              • memphis90 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 19:52
                20% to nie 100%. Powiedziałabym, ze oznacza to, ze zdecydowana większość może spożywać produkty mleczne, a niewielka mniejszość może kupić produkt bezlaktozowy albo laktazę w tabletce…
        • summerland Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:32
          No I jeszcze ptasia grypa, ktora podobno nie jest wcale grozna dla czlowieka, ale jest nastepnym pomyslem zeby zabronic jesc jajka czy kurczaki
        • black_halo Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:15

> Jajka. Był jeszcze etap śmiertelnie niebezpiecznych cholesterolowych jajek.😅

Nie zapomnij o pszenicy i zbozach (zbojczy gluten), ziemniakach (skrobia, ktora zywia sie bakterie w jelitach co prowadzi do wszystkich mozliwych chorob), kukurydza (jedzenie dla swin wedlug Montignaca). Jednoczesnie byl juz taki debil co propagowal picie soku ze stu cytryn - pan Tombak. Bylo juz zasadniczo wszystko zabronione chyba.
      • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 16:58
        dokładnie. teraz jest taki nalot na mięso, że aż to jest już śmieszne.
      • jednoraz0w0 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:00
        pade napisała:

> Uprawa roślin również źle wpływa na środowisko.

Tak, tyle że żeby nakarmić człowieka trzeba o wiele mniej tych uprawnych roślin niż żeby nakarmić zwierze hodowlane, więc ograniczenie hodowli zwierząt pociągnie za sobą ograniczenie uprawy roślin.
        • snajper55 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:04
          jednoraz0w0 napisał(a):

> pade napisała:
          >
          > > Uprawa roślin również źle wpływa na środowisko.
          >
          > Tak, tyle że żeby nakarmić człowieka trzeba o wiele mniej tych uprawnych roślin
          > niż żeby nakarmić zwierze hodowlane, więc ograniczenie hodowli zwierząt pociąg
          > nie za sobą ograniczenie uprawy roślin.

Niekoniecznie. Jeśli człowiek zamiast zjeść 100 g mięsa będzie musiał zjeść 300 g roślin, to ten bilans wcale nie będzie taki ładny.

S.
          • asia.sthm Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:18
            > ten bilans wcale nie będzie taki ładny.

I chyba bedzie musialo zabraknac naturalnego nawozu, a te sztuczne to takie śtucne i proces wytwarzania przewaznie podejrzany. Wielka synteza chemiczna.
            • snajper55 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:26
              asia.sthm napisała:

> > ten bilans wcale nie będzie taki ładny.
              >
              > I chyba bedzie musialo zabraknac naturalnego nawozu, a te sztuczne to
              > takie śtucne i proces wytwarzania przewaznie podejrzany. Wielka synteza che
              > miczna.

Jest jeszcze jedna różnica. Uprawiając kukurydzę dla ludzi, mamy dużo mniejszy zbiór z hektara niż w przypadku kukurydzy pastewnej. Powód jest prosty. Człowiek zjadać tylko ziarenka, krowa - całą roślinę.

S.
              • jednoraz0w0 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:08
                Tylko to nie jest tak, ze krowa zje całà kukurydzę i cyk- jest stek, ona musi jeść te kukurydze dzień w dzień przez wiele miesięcy
            • summerland Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:34
              Nawozow braki, likwidacja farm, np jak w Holandii
          • jednoraz0w0 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:02
            Litości…. A to mięso to rośnie na drzewach?
          • evening.vibes Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 18:23
            snajper55 napisał:
            > Niekoniecznie. Jeśli człowiek zamiast zjeść 100 g mięsa będzie musiał zjeść 300
            > g roślin, to ten bilans wcale nie będzie taki ładny.

Ale wiesz, że do wyprodukowania 100g mięsa potrzeba duuużo więcej niż 300g paszy?
        • pade Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:12
          Niekoniecznie. Produkcji kukurydzy nie zmniejszy. Chyba, że ktoś wreszcie narzuci ograniczenia.
    • snajper55 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:49
      tanebo001 napisał:

> oko.press/8-groznych-skutkow-przemyslowej-hodowli-spurek kto jeszcze je mięso?

Ja jem i nie mam zamiaru przestać. Do tego mam satysfakcję, że dzięki takim jak ja, mięsożercom, żyje na świecie tyle zwierząt. Gdyby nie my, mięsożercy, ich by nie było.

S.
      • hexella Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:12
        snajper55 napisał:

Do tego mam satysfakcję, że dzięki takim jak
        > ja, mięsożercom, żyje na świecie tyle zwierząt. Gdyby nie my, mięsożercy, ich
        > by nie było.

Nominuję te zdanie do najgłupszego na forum w roku 2023. Szkoda, że to początek, moc zwietrzeje do końca roku.
        • snajper55 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:14
          hexella napisała:

> snajper55 napisał:
          >
          > Do tego mam satysfakcję, że dzięki takim jak
          > > ja, mięsożercom, żyje na świecie tyle zwierząt. Gdyby nie my, mięsożercy
          > , ich
          > > by nie było.
          >
          > Nominuję te zdanie do najgłupszego na forum w roku 2023. Szkoda, że to początek
          > , moc zwietrzeje do końca roku.

Widzę że zaprzeczyć temu co napisałem nie potrafisz. 🙂

S.
      • marta.graca Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:45
        Argument na miarę nawiedzonego prolajfera. Ja wolałabym nie żyć, niż spędzić życie w klatce czy boksie bez słońca, a później umrzeć cierpiąc.
        • panna.nasturcja Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:58
          I wydaje Ci się, że zwierze ma Twoją swiadomość?
          • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 19:06
            Tak jak ematkowe pieski?
          • memphis90 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 19:59
            Kura nie musi mieć świadomości, żeby odczuwać ból obciętego dzioba. I jak najbardziej zwierzęta mogą chorować psychicznie - już jest udowodnione, ze agresywne zachowania byków mają związek z szybkim oddzieleniem od matki w okresie cielęcym i izolacją zwierzęcia. Zwierzęta w zoo, poddane izolacji w małych klatkach, również zdradzają oznaki chorób - jak stereotypowe godzinami powtarzane ruchy, anoreksja, samookaleczenia itp.
          • marta.graca Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 20:54
            Mam nadzieję, że nie piszesz poważnie.
      • memphis90 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 19:56
        Ale w jakich warunkach żyje…? Te kury z obciętymi dziobami i skrzydłami, maciory przykute w pozycji leżącej we własnych odchodach przez większość życia, konie stojące po brzuch w gnoju…
    • skumbrie Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 17:57
      Kiedy czytam złote myśli tej pani, mam ochotę zjeść soczysty stek.
    • milva24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:11
      Nie chce mi się czytać tych wywodów. Jem mięso, nie bardzo dużo ale to głównie ze względu na zdrowie, z niczym nie należy przesadzać. Natomiast chętnie zastąpiłabym przemysłową hodowlę czy też uprawę taką bardziej tradycyjną, wszystkim, łącznie z przyrodą wyszłoby to na zdrowie.
      • snajper55 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:18
        milva24 napisała:

> Nie chce mi się czytać tych wywodów. Jem mięso, nie bardzo dużo ale to głównie
        > ze względu na zdrowie, z niczym nie należy przesadzać. Natomiast chętnie zastąp
        > iłabym przemysłową hodowlę czy też uprawę taką bardziej tradycyjną, wszystkim,
        > łącznie z przyrodą wyszłoby to na zdrowie.

Problem byłby "jedynie" z zapewnieniem obecnej ilości mięsa w obecnej cenie.

Tkaniny też można tkać ręcznie zamiast produkowac je w fabrykach. Problem będzie taki sam - za mała ilość.

S.
        • cegehana Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:47
          Marnuje się tony żywności i tony przemysłowych tekstyliów.
        • maslova Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 04.01.23, 08:42
          magazynbiomasa.pl/modowe-cmentarzysko-na-pustyni-atakama/
    • sumire Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:18
      Nie jem, bo nie lubię, a fetyszyzm pt. "bez mięsa to nie obiad" letko mnie żenuje, ale wydaje mi się, że droga obrana przez panią Spurek nie jest dobra. Generalnie radykalizm z żadnej strony nie jest dobry, efekty zawsze odwrotne do zamierzonych.
      • dramatika Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:35
        sumire napisała:

> Gener
        > alnie radykalizm z żadnej strony nie jest dobry

Piekło zamarza, nawet sumirka nam się faszyzuje.
        To smutne. Po tym wątku widzę (straszne teorie spiskowe o korposach żywnościowych ustawiających narracje pod swoje zyski), że niedługo na ematce nie będzie z czego robić beki, bo w końcu nawet ematka wyłączyła telewizor i włączyła myślenie.
    • cegehana Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 18:44
      Ja jem mięso i głównie dlatego zależy mi na tym, żeby było ono zdrowe dla mnie i pozyskane drogą ekologicznejmhodowli , co zresztą idzie w parze. Weganizm sam w sobie nie jest rozwiązaniem, jeśli nie idzie w parze z ucywilizowaniem metod produkcji żywności.
    • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:09
      100 postów w 4 godziny...
      • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:25
        Lepiej niż w wątku o domu...
        • bib24 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:33
          i ty się dziwisz, że nikt cie jako rozmówcy nie traktuje poważnie.
          • profes79 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:43
            Na militariach już się dawno z dyskusji z nim wyleczyli.
    • anorektycznazdzira Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:09
      Ekologicznie problemem nie jest mięso, tylko ROLNICTWO INTENSYWNE. Hodowla czegokolwiek, nawet sałaty w tej wersji jest szkodliwa dla środowiska, a w niektórych pędzonych chemią na siłę monokulturach wręcz zabójcza.
      To z kolei wynika z prostego faktu, że ludzi jest za dużo. Nie wyżywią się z ekologicznych ogródków przydomowych.
      Chcesz ekologii?
      Pracuj nie nad mięsem, tylko nad rozpowszechnieniem na całym świecie antykoncepcji.
      • beaucouptrop Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:58
        On jest ekologiczny. Nie ma dzieci i chyba na to się już nie zanosi.
    • black_halo Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:16
      Ja jem i bede jesc dopoki mi tego nie zabronia. A jak zabronia to wyprowadze sie w jakies miejsce na swiecie gdzie nie bedzie to zabronione.
      • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:26
        Słyszałem to samo o papierosach...
        • black_halo Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:36
          tanebo001 napisał:

> Słyszałem to samo o papierosach...
          >

Jak widac palenie papierosow nadal nie jest zabronione, wprawdzie w Europie bardzo drogie ale nadal wzglednie wiele osob pali. W sumie sie zdziwilam jak wiele.
        • beaucouptrop Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 20:57
          A czyli już jesteśmy na takim etapie wyprania mózgu, że mięso jest równie szkodliwe jak papierosy 🤣
          • tanebo001 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 21:00
            Powiedz to mojemu wujowi który zszedł na raka jelita...
            • dramatika Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 01.01.23, 21:08
              tanebo001 napisał:

> Powiedz to mojemu wujowi który zszedł na raka jelita...

Raki jelita są od tego, że jemy syfiastą, przetworzoną wielokrotnie żywność, bo innej nie ma.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 04.01.23, 08:05
              Z rakiem jelita wiąże się wyłącznie czerwone mięso, najprawdopodobniej raczej jego obróbka (związki pierścieniowe powstałe podczas wędzenia i grillowania) i zależność jest dość słaba (Ameryka Południowa, gdzie głównie wpieprzają wołowinę z parilli, jakoś nie wymiera masowo na raka jelit).
              • gorzka.gorycz Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 04.01.23, 08:24
                Bzdura. Z rakiem jelita wiąże się np. palenie papierosów.
                • marta.graca Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 04.01.23, 08:33
                  Mięso też.
                  www.wylaczraka.pl/rak-jelita-grubego/czynniki-ryzyka
    • nutella_fan Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 16:50
      Ja i moja rodzina
    • memphis90 Re: Zrobiliśmy z Ziemi makabryczną stołówkę 03.01.23, 19:38
      Rany boskie, a kto hoduje przemysłowo spurki??? 😳😳😳

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka