Dodaj do ulubionych

a takie zasady?

01.01.23, 22:35
Osrodek, w którym od 3 lat moja córka ma rehabiliatcję, wprowadzil od stycznia nowe zasady. Mianowicie trzeba wykupić pakiet 10 zajęć (my akurat mamy 2 razy w tygodniu tam zajęcia) i z góry zapłacić. Jeśli wypadnie choroba dziecka czy wyjazd czy inne zdarzenia i odwoła się zajęcia (nawet z wyprzedzeniem) to koszt zajęc to 50%, a jesli w dniu terapii to oczywiście 100%. Jesli terapeuta odwola czy zachoruje to zajęcia przechodzą na kolejny pakiet. Mam mieszane uczucia bo moje dziecko dość często choruje, więc nawet jeśli odwołam zajęcia 5 dni wczesniej to i tak płacę. Koszt zajęc tam to 190zl. Co sądzicie o takim regulaminie?
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: a takie zasady? 01.01.23, 22:40
      Dziwi mnie brak wzajemności j przerzucenie wszystkich skutków na klienta. Powinno być symetrycznie tj odwołanie tego samego dnia przez nich to darmowe kolejne zajęcia dla was, a odwołanie z wyprzedzeniem przez nich to 50% koszt kolejnych zajęć dla was.
    • escollo Re: a takie zasady? 01.01.23, 22:43
      Dodam tylko, że do tej pory mozna było bezpłatnie odwołac zajęcia 24h wcześniej a potem oczywiście 100%.
    • zuzanna_a Re: a takie zasady? 01.01.23, 22:44
      Przegięcie. Za 30 zl to jeszcze bym przełknęla ale 190? Z 5 dniowym wyprzedzeniem? Absolutnie nieuzasadnione, pozegnalabym sie z nimi.
    • little_fish Re: a takie zasady? 01.01.23, 22:45
      Przy często chorującym dziecku (a taka jest spora część małych dzieci) nie zdecydowałabym się na takie warunki.
      • escollo Re: a takie zasady? 01.01.23, 22:47
        No właśnie, wydaje mi się to nie w porządkusad. Jestem rozczarowana bo jestesmy z nimi od kilku lat i rozumiem, że chcą zminimalizować odwolane zajęcia ale w przypadku małych i na dodatek niepełnosprawnych dzieci to okrutne zasady. Waham się, bo moja córka lubi swoich terapeutów ale przegieli chyba.
        • taki-sobie-nick Re: a takie zasady? 01.01.23, 22:52
          Okrutne wobec portfela rodzica, jeśli już. Czy ich terapeuci nie przyjmują też w innych miejscach?
    • disco-ball Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:02
      W miejscu gdzie pracuje pobierają opłatę, jeśli rodzic nie odwoła do 17 w dniu poprzedzającym zajęcia. Ale jeśli dzwoni mama/ ojciec z info, ze dziecko z rana zagoraczkowalo to kaman, ja tez jestem matka - zgłaszam, ze odwołano wczesniej. Ja nic wtedy nie zarobię ale za to mam dobre relacje z rodzicami.
      Co innego, jak ktoś wyjechał na Bali i zapomniał odwołać.
      • taki-sobie-nick Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:05
        A jeśli wyjechał na Bali i opowiada o gorączkującym dziecku?
        • danka88 Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:08
          Chodziłabym z chorym dzieckiem , chyba że było by osłabione gorączką
          • escollo Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:13
            Napisali, ze dzieci przed terapia beda badane (pewnie temperatura) i w przypadku objawow odsylane. Oczywiscie w teorii żeby ustrzec sie przed argumentem rodziców, że chore dzieci beda inni rodzice przyprowadzac. Wlasnie nasz terapeuta przyjmuje tylko tam i na dodatek gdy moje dziecko ma zapalenie uszu to robimy tam tez od razu serie laserów na uszy, mamy tam blisko i dziecko zna to miejsce. Wiec troche maja nas w garsci...
            • little_fish Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:19
              Może mają, a może nie - wątpię żeby inni przełknęli takie warunki bez mrugnięcia okiem. Nie wiadomo czy nie będą zmuszeni tych warunków zweryfikować. Bo przy odwołania 5 dno wcześniej spokojnie znajdą kogoś i zlikwidują dziurę. I wtedy pobierają półtorej opłaty. To naprawdę mało uczciwie. Zwłaszcza przy takiej cenie.
              • escollo Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:27
                Wiesz ja w ogóle nie mogę odwolac, nawet 10 dni wcześniej. Czyli nawet jak moje dziecko zachoruje i trafi do szpitala to i tak wszystkie zajęcia są płatne. Właśnie zastanawiam się czy wszyscy rodzice to przełkną, liczę ze nie…
                • taki-sobie-nick Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:29
                  Dlaczego nie możesz?
                • little_fish Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:30
                  Odwołać możesz, choćby po to, żeby zapłacić 50%, ale oni spokojnie znajdą kogoś na tę godzinę i zainkasują 150%. Lecą w kulki
              • panna.nasturcja Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:29
                Znajdą tylko wtedy jeśli ich terapia ma sens w pojedynczych sesjach. Jeśli nie ma to nie znajdą i są stratni.
                • little_fish Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:33
                  Przecież nie będą łapać z ulicy tylko wśród swoich klientów. Np Jasia któremu 3 dni wcześniej zajęcia przepadły. Albo Zosię która chętnie przyjdzie na dodatkowe zajęcia.
                  • panna.nasturcja Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:43
                    Podejrzewam, że wyszło im, że wtedy się nie utrzymają. Że za mało tych dodatkowych mogą wtedy złapać albo musieliby zatrudnić dodatkową osobę do obsługi i budżet im się nie spona.
    • berdebul Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:20
      Wzrosły opłaty stałe (prąd, ogrzewanie, wynajem itd), więc bronią się przed podniesieniem cen za godzinę terapii. Przyjmuję ze zrozumieniem.
      • little_fish Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:26
        Ale to nie jest podniesienie ceny za godzinę, tylko pobieranie opłaty za zajęcia, które się nie odbyły. Nawet odwołane z wyprzedzeniem
        • little_fish Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:28
          Przy czym, jak rozumiem,na zajęcia umawiasz się w momencie wykupienia pakietu. Czyli jak ktoś chodzi na zajęcia raz w tygodniu, to wyskakuje z 2000 zł, z wyprzedzeniem ponad dwa miesiące i musi przewidzieć, że nic mi się w tym terminie nie wydarzy. Bardzo niehalo układ.
          • escollo Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:41
            Dokladnie tak.
        • berdebul Re: a takie zasady? 02.01.23, 00:02
          ZAMIAST podnosić cenę każdej godziny, nie zwracają za zajęcia, które się nie odbyły. Częsta praktyka (karate, basen, angielski), tutaj imho wynikająca z wyższych cen - grzeją, swieci się światło, pensje, składki itd trzeba opłacić nawet jak Franciszek dostanie gorączki, a Amelia pojedzie na Madagaskar.
      • ichi51e Re: a takie zasady? 02.01.23, 11:19
        to ja już bym chyba wolała żeby podnieśli te ceny tym bardziej ze wtedy by się rozłożyło na wszystkich
        • little_fish Re: a takie zasady? 02.01.23, 11:22
          Dokładnie. Choć cena i tak mocno wysoka.
          Ale brak odwołań połączony z koniecznością wykupu całego pakietu (za 2000 zł i czasem na dwa miesiące do przodu) już nie jest fajny
    • panna.nasturcja Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:32
      A to są terapie długoterminowe? Bo jeśli tak to ja ich rozumiem. Nie mają opcji żeby znaleść ludzi na powstałe okienka i nie zarabiają. Liczą na mobilizację rodziców oraz na to, że ci którym ciągle coś wypada zrezygnują z tej placówki.
      Po prostu wychodzi im, że muszą mieć większy procent odbytych zajęć by się utrzymać.
      • little_fish Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:35
        Żeby się tylko nie okazało, że będą mieli dużo niepłatnych okienek. Jako rodzic nie zdecydowałabym się na taki układ.
        • panna.nasturcja Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:44
          Myślę, że oni to przekalkulowali. Pytanie czy dobrze.
      • escollo Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:40
        Nie wiem czy nie mają. Nasz terapeuta jest bardzo dobry i zawsze mnie prosil zeby z jak najwiekszym wyprzedzeniem odwolywać np. w przypadku wyjazdu, bo oni sobie w piątki robia grafik na kolejny tydzien i jak my odwolywalismy to on natychmiast mial kogos na nasze miejsce. Tam są i terapie dlugoterminowe ale chyba glownie turnusy- mnostwo dzieci z Ukrainy zawsze mieli. Ja na turnus nie moge sie dostac bo nie ma miejsc do tych lepszych terapeutow. My korzystamy z uslug kilku osrodkow i nigdzie nie ma takich zasad...
        • panna.nasturcja Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:44
          U dorosłych takie zasady są dość popularne.
          Tutaj ktoś poszedł w tę samą stronę.
    • ophelia78 Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:53
      Takie obostrzenia nie biorą się z nikąd. Są zapewne pokłosiem zachowania rodzicow...
      Podejrzewam ze odsetek odwołujących za pięć dwunasta (gdy już sir nie dało zapelnic) okienka był zbyt duży.

• taki-sobie-nick Re: a takie zasady? 01.01.23, 23:58
        Albo pokłosiem inflacji.

ps. "znikąd"
      • little_fish Re: a takie zasady? 02.01.23, 00:10
        Ale nikt chyba nie będzie miał pretensji o opłacenie zajęć odwołanych za pięć dwunasta - zresztą tak było i do tej pory. Ale teraz wyobraź sobie że płacisz za zajęcia 2000 na 6 lub 12 tygodni naprzód. A potem ci się dziecko rozkłada na dwa tygodnie i 4 zajęcia ci przepadają. Choć najprawdopodobniej (jak wynika z wypowiedzi autorki) godziny nie będą puste, bo znajdą się na nie chętni.
    • anorektycznazdzira Re: a takie zasady? 02.01.23, 11:02
      Pakiet 10 zajęć przy takich cenach wypada bardzo drogo- to są 2 tys z góry.
      Rozumiem odwołanie w tym samym dniu, czy nawet 48h przed zajęciami jako pełnopłatne. Nie rozumiem odwołania czegoś np. tydzień wcześniej i konieczności zapłaty połowy ceny za nic. To jest przegięcie.
      Poza tym- jak oni odwołują, to nie ponoszą żadnych konsekwencji, tylko klient ma płacić i płakać.
      Podejrzewam, że rodzice przeginali i stąd takie drakońskie zasady, jak również stąd, że popyt na usługi medyczne przekracza podaż kilkukrotnie i i tak będą mieli klientów. Ale jest to nie halo.
    • ichi51e Re: a takie zasady? 02.01.23, 11:17
      ze bym się nie zgodziła - moim zdaniem to niezgodne z prawami konsumentów (mowa tu przecież o dzieciach i to o takich z definicji pewnie bardziej chorowitych)
    • droch Re: a takie zasady? 02.01.23, 12:21
      Rażąco wysoka kwota odstępnego oraz nierównoważne zasady obowiązujące w przypadku przekładania zajęć mogą być klauzulą abuzywną. Oczywiście, długa droga, żeby tego dowieść w konkretnym przypadku.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka