Dodaj do ulubionych

Opiekun dzienny-odmowa dofinansowania

02.01.23, 13:22
ZUS wydał odmowę dofinansowania w ramach korzystania przez dziecko z opieki dziennej.
Powodem był nieprawidłowo złożony wniosek i/lub niezgłoszenie dziecka przez placówkę.
Mam wrażenie, że placówka podała mi nieprawidłowe dane opiekuna dziennego przy czym sama zaniedbała zgłoszenie.
Nie jestem w stanie tego zweryfikować, a dyrektorka nie odpowiada, bo sie obraziła, że zrezygnowaliśmy.
A zrezygnowaliśmy, bo dziecko się nie zaadoptowało. Do tego przez 3 mce dyrektorka nie znalazla dla nas chwili, żeby podpisać umowę.
Opłaty uiszczaliśmy w pełnej wysokości w oparciu o rachunki wystawiane w aplikacji, a placówka miała się z nami rozliczyć po wyrównaniu z ZUS.
No i jestem w d., bo placówka swoje dostała i śmieje mi się w twarz, a ZUS rozkłada ręce, zresztą wypłata dofinansowania byłaby i tak do placówki.

Macie pomysł, co moge zrobić, żeby otrzymać wyrównanie?
Ewentualnie czy można gdzieś formalnie zgłosić zastrzeżenia do funkcjonowania placówki.

Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Opiekun dzienny-odmowa dofinansowania 02.01.23, 13:56
      kto lub co jest organem zwierzchnim dla placowki ?
      • fin_de_siecle_2202 Re: Opiekun dzienny-odmowa dofinansowania 02.01.23, 16:53
        Wygląda na to że wójt/burmistrz/prezydent 😁
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Opiekun dzienny-odmowa dofinansowania 02.01.23, 16:27
      Jak nie miałaś podpisanej umowy, to chyba nic nie ugrasz.
      Moim zdaniem placówka nie uczciwa, naciągnęła cię.
      Zapytaj prawnika, czy masz szansę coś w sądzie ugrać i kasę od placówki odzyskać.
      Ewentualnie poszukaj innych osób tak samo potraktowanych, może to stały plan ich działania?
      Wtedy ewentualnie zbiorowy pozew.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Opiekun dzienny-odmowa dofinansowania 02.01.23, 16:30
        Przejdź się do zusu, może tam ci powiedzą, czy placówka dziecko zgłosiła.
        • fin_de_siecle_2202 Re: Opiekun dzienny-odmowa dofinansowania 02.01.23, 17:48
          Byłam w ZUSie. Nie mają możliwości sprawdzenia do ktorej placówki dziecko zostalo zgloszone i czy w ogole.
          Widzą tylko, że dziecko nie jest zgloszone w ramach tej placówki, która ja podalam we wniosku.

Placówka na ten moment nic tu nie traci ani zyskuje. Dostali 100% należności ode mnie i "tylko" blokują rozliczenie.
          Zwykła złośliwość.

Umowy nie mam w formie papierowej, ale mam korespondencję mailową, smsy i potwierdzenia płatności rachunków wystawianych przez podmiot prowadzacy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka