Dodaj do ulubionych

Studniówka w szkole podstawowej

02.01.23, 15:48
Słyszałyście o czymś takim? Dziś dostałam informację, że za dwa tygodnie odbędzie się impreza "studniówkowa" klas ósmych i gościnnie siódmych, z okazji stu dni do ukończenia szkoły podstawowej. Mają być przekąski, napoje i pizza. Składka 50zł od łba, udział dobrowolny. Przyznam, że pierwszy raz się spotkałam z czymś podobnym.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 15:49
      XD
    • angazetka Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 15:51
      Bal ósmych klas, to tak, ale studniówka? big_grin
    • jammer1974 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 15:55
      Chyba kiedys to sie komersy nazywaly. Ale moge sie mylic.
      • little_fish Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 15:59
        Komers to właśnie na zakończenie jest. A nie 100 dni wcześniej.
      • kamin Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:32
        Pierwszy raz nazwę komers usłyszałam jako czterdziestolatka, na wyjeździe do Zakopca.
        U nas to po prostu był bal ósmoklasisty.
        • aamarzena Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:59
          A u mnie komers. Wczesne lata 90. Może to zależy od regionu
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 22:55
          Ja na ematce rok temu a bliżej mi do 50- tkiwink
          • sol_13 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 23:04
            Ja się dowiedziałam co to, jak obejrzałam z rok temu film o tym tytule (skądinąd średni).
        • sylwianna2018 Re: Studniówka w szkole podstawowej 04.01.23, 21:13
          kamin napisał(a):

> Pierwszy raz nazwę komers usłyszałam jako czterdziestolatka, na wyjeździe do Za
          > kopca.
          > U nas to po prostu był bal ósmoklasisty.

Ja komers miałam w 1989 r., moja córka w w 2019 r
    • little_fish Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 15:58
      Kurczę, mam wrażenie że to się wszystko jakoś dezawuuje. Kiedyś poloneza tańczyło się na studniówce, taki trochę symbol to był. Teraz polonez występuje już na zakończenie przedszkola 😁. Biret na głowę założyłam na absolutorium, po zakończeniu studiów - moje dzieci mają zdjęcia w birecie z przedszkola. Teraz studniówka w podstawówce...
      • milva24 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 15:59
        Poloneza na zakończenie ósmych klas to i ja tańczyłam.
        • kamin Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:28
          Ja też. To był jedyny polonez w moim życiu, bo na licealną studniówkę nie poszłam.
      • agnes_gray Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 16:16
        Poloneza na zakończenie przedszkola tańczyłam +/- 40 lat temu.
      • mea8 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:12
        Poloneza na zakonczenie przedszkola tanczyłam prawie 40 lat temu smile
        • little_fish Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:14
          Widocznie do mojego małego miasteczka takie trendy docierały z opóźnieniem 😉
        • sportowaemama Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:20
          Ja to samo. I po przedszkolu i po podstawówce na studniowce
        • aamarzena Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 19:02
          I ja też. Na zakończenie przedszkola był polonez, jakieś tańce i piosenki "ludowe" z regionu. Moje dzieci miały podobnie, a inne przedszkole, choć to samo miasto.
      • ichi51e Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:29
        Melduje ze poloneza tańczyłam na zakończenie przedszkola. co roku mam wrażenie był inny taniec - 3latki polka 4latki walc 5latki krakowiak i 6latki polonez… dysponuje zdjęciami z wszystkich imprezy mielismybtez odpowiednie stroje (przedszkole pożyczalo, buty trzeba było samemu pamietam ze brat krakowiaka w czerwonych kaloszkach odstawiał) cały rok na rytmice uczyli a potem na koniec występ…
      • memphis90 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:37
        Bo ja wiem, czy dezawuuje…? Taniec chłopski, tradycyjnie tańczony przed przeróżnymi balami…

„Pierwowzorem poloneza był taniec pieszy pochodzenia ludowego, tańczony najpierw wśród ludu, znany w swym pierwowzorze – chmielowym, „chodzony” z drugiej połowy XVI i początku XVII wieku, z czasem przyjął się na dworach magnackich. Na dworach królów polskich polonez stanowił element ceremoniału dworskiego, będąc paradą szlachty przed monarchą. Tańczony był na rozpoczęcie balów, również obecnie inauguruje niektóre imprezy”.
        • little_fish Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:43
          No właśnie "tańczony przed przeróżnymi balami…".
          No chyba że słowa bal będziemy używać również w odniesieniu do zabawy przedszkolaków 😉
          • aamarzena Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 19:05
            O ludzie, ale problem. Podrepczą sobie poloneza przedszkolaki na koniec przedszkola, co to komu przeszkadza.
            • ichi51e Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 19:42
              Jak przedszkolaki nie będą dreptać to potem skąd licealiści maja nagle umieć? To jest świetny taniec dla dzieci - prosty a fajnie wychodzą te wszystkie układy
              • little_fish Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 23:04
                Myślisz, że pamiętają ci licealiści od przedszkola? Chyba słabo, bo we wszystkich znanych mi szkołach średnich jednak się tego poloneza uczą i ćwiczą jakieś układy przed studniówką.
                • sol_13 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 23:12
                  Ja to nawet zakończenia przedszkola nie pamiętam a cóż dopiero jaki był taniec 🙈
                  • little_fish Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 23:55
                    I jak dałaś radę na studniówce? 😁
                    • sol_13 Re: Studniówka w szkole podstawowej 04.01.23, 17:29
                      Chyba były jakieś próby najpierw na sali gimnastycznejwink
                      • little_fish Re: Studniówka w szkole podstawowej 04.01.23, 20:29
                        Ufff 😁
    • milva24 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 15:59
      O takim czymś słyszę pierwszy raz ale bał ósmych klas to ja sama miałam prawie 30 lat temu.
    • kaki11 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 16:00
      Za moich czasów organizowało się tzw komers pod koniec gimnazjum i jakąś podobną imprezę (którą nie pamiętam jak nazywaliśmy) pod koniec podstawówki. Pewnie to coś podobnego, tylko u was nazwano to studniówką, co może się wydawać nieco dziwne, ale sam pomysł imprezy z takiej okazji to raczej nic nowego.
      • kaki11 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 16:01
        * sorry, jakoś pomieszam- my mieliśmy oczywiście imprezy na zakończenia szkół, nie żadne 100 dni przed zakończeniem/egzaminem- ta była tylko przed maturą.
    • mia_mia Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 16:05
      Coś w stylu balu ósmoklasisty, nazwali jak nazwali.
    • triss_merigold6 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 16:19
      Dzieciom na zakończenie 8. klasy w zupełności wystarczy szkolna dyskoteka, nie ma potrzeby zmieniać nazwy na bardziej szumna.
      • larix_decidua77 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:33
        U nas od zawsze był to komers. Nie wiem czy to szumnie ale tak to się u nas nazywa.
        • larix_decidua77 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:33
          Oczywiście odbywa się w czerwcu nie w styczniu.
    • izabelka55 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 18:33
      Nie slyszalam, raczej bale ósmoklasisty ale to w czerwcu...
    • biala_ladecka Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 19:23
      Miałam studniówkę i bal zakończeniowy, a podstawówkę kończyłam ćwierć wieku temu, także żadna nowość.
      • little_fish Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 23:57
        I ten bal zakończeniowy miałaś w styczniu? Bo jakby na tym polega ta nowość 😉
    • segregatorwpaski Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 22:44
      Komers.
      Normalna rzecz, miałam ja lat temu ...ojojoj wink, miały i moje dzieci.
      • kaki11 Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 22:51
        ale 100 dni przed zakończeniem? bo my mieliśmy jakoś pod koniec roku (chyba zaraz po zakończeniu)
    • tokyocat Re: Studniówka w szkole podstawowej 02.01.23, 23:28
      Hein ?
    • vivi86 Re: Studniówka w szkole podstawowej 03.01.23, 07:16
      Tzw. komers.
      • little_fish Re: Studniówka w szkole podstawowej 03.01.23, 07:21
        Tzw. komers jest na zakończenie szkoły, nie w styczniu
      • fibi00 Re: Studniówka w szkole podstawowej 03.01.23, 07:25
        Ale komers to jest na zakończenie podstawówki a nie 100 dni przed.... Przynajmniej u nas tak to wygląda. Chyba że tu postanowili zrobić 100 dni przed, nazwać go studniówka i potem na zakończenie już żadnej imprezy nie będzie.
        • milin94 Re: Studniówka w szkole podstawowej 03.01.23, 09:15
          fibi00 napisała:

> Ale komers to jest na zakończenie podstawówki a nie 100 dni przed.... Przynajmn
          > iej u nas tak to wygląda. Chyba że tu postanowili zrobić 100 dni przed, nazwać
          > go studniówka i potem na zakończenie już żadnej imprezy nie będzie.
          Właśnie o to chodzi, że bal ósmoklasisty na zakończenie będzie. W tym roku mamy zupełnie nową trójkę klasową, składającą się z nadgorliwych mamuś. Dopiero cztery miesiące szkoły, a imprez i składek było już chyba z piętnaście. Dobra, rozumiem Mikołajki (choć może nie do końca) Wigilię klasową, święto patrona szkoły, ale już bzdety typu Dzień Chłopaka naprawdę można sobie darować. Czy Dzień Bitej Śmietany na przykład. Studniówkę ósmoklasisty uważam za kretyński pomysł.
          • little_fish Re: Studniówka w szkole podstawowej 03.01.23, 10:13
            Ale nie było o tym mowy na żadnym zebraniu? Wszystkie szczegóły ustalono w gronie tej trójki i wy dostaliście info, że za dwa tygodnie impreza?
            • milin94 Re: Studniówka w szkole podstawowej 03.01.23, 12:57
              little_fish napisała:

> Ale nie było o tym mowy na żadnym zebraniu? Wszystkie szczegóły ustalono w gron
              > ie tej trójki i wy dostaliście info, że za dwa tygodnie impreza?
              Nie, o imprezie "studniówkowej " nic nie było. Widocznie nowy pomysł.
    • iberka Re: Studniówka w szkole podstawowej 04.01.23, 20:21
      U nas będzie bal 8 klasisty, ale jeszcze nie teraz.
    • szmytka1 Re: Studniówka w szkole podstawowej 04.01.23, 20:47
      Miałam taka impreze na koniec podstawówki już ponad 25 lat temu

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka