Dodaj do ulubionych

Zupy, zupy, zupy

02.01.23, 17:49
Dawajcie przepisy bo weny potrzebuje. W zimie jem zupe nawet na sniadanie, zawsze mam przynajmniej 2 w lodowce, ale mi sie jakos przejadaja, lubie geste, ale nie ciezkie, wiec bez zadnych zasmazek, z warzywami, moze byc posypane parmezanem i lekko doprawione smietana na talerzu.

W repertuarze stalym mam: pomidorowo-paprykowa z pieczonych pomidorow z tortelini, krupnik, grzybowa, porowo-ziemniaczana, toskanska: biala kielbasa, ziemniaki, jarmuz(szpinak), lososiowy chowder z kukurydza i malymi ziemnaiczkami, kapusniak, fasolowa ze slodkimi ziemniakami I szpinakiem, marokanska: slodkie ziemniaki, szpinak, maslo orzechowe, Italian wedding soup: ze zrazikami, orzo I…. szpinakiem 🙄, jarzynowa z pierdylionem warzyw typu zupa-smietnik, meksykanska: kurczak, avocado, tortilla chips etc. , chili wszelakie z roznych fasoli wege albo miesne, , cebulowa zapiekana,

Kremow nie bardzo lubie, bo konsestencja papkowata, jak jedzenie dla niemowlecia, nawet z groszkiem ptysiowym nie bardzo. Ale wczoraj zrobilam z pieczonej dyni pizmowej z jablkiem i przyprawami korzennymi i jadlam ja na sniadanie.

Dajcie mi cos nowego, tak w ramach nowego przepisu raz w tygodniu
Obserwuj wątek
    • mamamisi2005 Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:02
      Tajska i tom yum.
    • palacinka2020 Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:04
      m.youtube.com/watch?v=y7GC6ZG3e1g
      Mie noodles
    • wapaha Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:10
      nie widzę krupniku - lubię
      ogórkowej
      brokułowo-cukiniowej
      grzybowej z makaronem
    • chococaffe Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:15
      Daj przepis na chowder
      • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:56
        To tak.
        Male ziemniaczki na cwiartki, podsmazyc na oliwie i masle (sol, pieprz czarny i platki pieprzu czerwonego), dodac bulion I kukurydze. Jak swieza w kolbie to gotowac osobno, (3-4 kolby), skroic wzdluz kolby, mozna mrozona, ale nie z puszki. Ja na czas gotowania wrzucam zupy wrzucam te obrane kolby do garnka, pozniej wyjmuje.
        Pokroic lososia na 2cm kawalki, peczek zielonej cebulki poszatkowac,, ma jej byc duzo. Jak ziemniaki w zupie sa miekkie,, wylaczyc i dodac szklanke slodkiej smietanki, lososia i zielona cebulke, NIE GOTOWAC. Ryba wychodzi delikatna I nieprzegotowana. Doprawic, ja wrzucam jeszcze swiezy albo suszony tymianek i kurkume troche, dla koloru
        • chococaffe Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 21:23
          Dzięki. Bulion rybny czy może być warzywny?
          • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 13:54
            Warzywny, nigdy rybnego nie probowalam, ale moze sprobuje

            Smacznego
            • chococaffe Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 14:10
              Dzięki.

              I jeszcze a propos wpisu taje - mnie się wydaje, że jadłam z łososiem świeżym, nie wędzonym - dobrze mi się wydaje? Z jakiego korzystacie?
              • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 16:39
                tylko swiezy, mieso delikatne wychodzi i tluszcz wchodzi w zupe, najlepsza jest na drugi dzien jak przejdzie tymi smakami
        • taje Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 13:56
          Ja robię coś podobnego i to jedna z moich ulubionych zup. Ale na początku dodatkowo podsmażam drobno pokrojony boczek z dymką, dopiero na to ziemniaki (pokrojone w 2 cm kostkę), kukurydzę, na to bulion i cały kawałek grubego wędzonego łososia (nie w plastrach), świeży tymianek i liść laurowy, a na koniec śmietanka i drobne krewetki.
          • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 16:37
            ten boczek i na koncu krewetki.... hmm, na pewno zrobie wariacje na temat.

            Dzieki za pomysl
    • nanuk24.0 Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:16
      Z fasola i jarmużem, moja ulubiona.

      Poszatkowana cebule, marchewke, seler i czosnek trzeba zeszklić na oliwie (robię to w garnku żeliwnymi, w którym gotuje zupę), powolic i popieprzyć, dodać gałązki tymianku(jeśli to świeży tymianek), dusić kilka minut.
      Zakaz bulionem, gotować kilka minut, dodać czerwona fasole z puszki lub wcześniej ugotowana, pęk liści jarmużu, podgotować dwie minutki. Na końcu, kiedy zupa jest już gotowa i wyłączona, dodać łyżkę octu ryżowego, zamieszać.
      • nanuk24.0 Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:17
        *posolić
        *zalać bulionem
      • rosie Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 13:36
        Co zamiast octu ryżowego? I może jakieś inne warianty tej zupy gotujesz? Nie muszą być wegańskie. Akurat mam jarmuż w ogródku, wszystkie skladniki oprócz octu.
        • magia Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 15:31
          zamiast ryzowego jablkowy powinoen byc om
        • nanuk24.0 Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 15:46
          Możesz dodać zwykły ocet, albo całkiem pominąć, chociaż ja wole z dodatkiem octu, bo daje zupie taki delikatny kwaskowaty posmak.
          • rosie Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 18:31
            Zrobiłam, pierwszy raz coś z jarmużu. Zupa pyszna, jarmuż ciekawy w smaku, już szukam innych przepisów. Octu nie dałam, dla podkręcenia smaku sypnęłam szczyptę papryki słodkiej wędzonej (moje odkrycie do zup, jak coś jest mdłe i niewiadomo czego brakuje papryka wędzona zawsze podkręca smak)
            • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 21:21
              rosie, ja dodaje sok z cytryny do wielu zup np rosolu, poprawia smak
      • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 16:40
        robie podobna ze slodkimi ziemniakami, fasola typu jasiek, albo na masle plus smietana slodka, albo 2 lyzki masla orzechowego na koniec, podawana z posiekanymi orzeszkami ziemnymi na talerzu
    • al_sahra Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:24
      myelegans napisała:

      > Kremow nie bardzo lubie, bo konsestencja papkowata, jak jedzenie dla niemowlecia

      Ja czasem dodaję do zup-kremów jakieś nasiona albo orzechy, np. do zupy dyniowej nasiona dyni, do innych warzywnych - słonecznika. Do marchewkowej dobrze pasują orzechy nerkowca (cashews). Można przez moment potraktować blenderem, tak żeby tylko trochę rozdrobnić.

      Jedyny problem z nasionami słonecznika jest taki, że najbardziej kolorowej zupie nadają odcień brudnej ścierki.
    • slonko1335 Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:25
      Meksykański krem z kukurydzy z jadłonomi. Ja też nie przepadam za kremami zatem części kukurydzy nie miksuję, jak dodaje kuraka to też zostaje w kawalkach.
    • summerland Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:28
      Moze cebulowa, ja ostatnio robilam I wyszla pyszna
      • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:45
        Robie zapiekana z grzanka I serem Gruyère jest pyszna, jest troche roboty z karmelizowaniem cebuli, Ja robie ze slodkiej cebuli typu Vidalia
        • summerland Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:53
          Ja tez robie podobnie. Cebula sama sie podsmaza, no troche to trwa. Do tego tymianek :p
          • agaagaaga123 Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 13:20
            summerland napisała:

            > Ja tez robie podobnie. Cebula sama sie podsmaza, no troche to trwa. Do tego tym
            > ianek :p

            I białe wino koniecznie (do garnka, nie w kieliszku obok)
            • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 14:05
              Oh, Ja dodaje lyzeczke cukru jak smaze cebulke I kieliszek portu, sprobuje z winem
    • princesswhitewolf Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:33
      Wloska Minestrone? Francuska zupa cebulowa? Japonski Ramen? Tajska kokosowa z lemon grass ( t u wersja wege ale z kurczakiem mozna tez), Amerykanski Chowder? Brityjska Carrot & Corriander lub Stilton Brocolli? Albo moze zupa z soczewicy?

    • magda.z.bagien Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:55
      Pho. Bulion mięsny lub wege, ale trzeba koniecznie dodać gwiazdkę anyżu, goździki, kawałek cynamonu i imbir. Do tego warzywa - ja wrzucam na patelnię co akurat mam - grzyby, cebula, brokuł, groszek w strączkach, pak choi itp. Do tego makaron ryżowy. Sok z cytryny i chili opcjonalnie. Wszystko posypane sezamem i świeżą zieleniną - może być mięta, pietruszka, czy kto co lubi.
      • summerland Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:57
        Brzmi fajnie. Mam akurat makaron ryzowy, moze zrobie
      • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 18:57
        Rany, pho moge jesc 3razy dziennie, w Wietnamie jadlam na …. sniadanie
        • summerland Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 20:21
          Ja jeszcze nigdy nie jadlam 🙊
          Ale sobie przypomnialam, ze bywalam nieraz u Wietnamczykow w domu I ona gotowala zupy I wrzucala do garnka wszystko co tam miala pod reka, za kazdym razem cos tam innego bylo I to chyba byla ta zupa
          • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 20:39
            W Wietnamie przynosili wywar w garnka nad palnikiem gazowym, wywar byl albo na kosciach, z chrzastkami, kawalkami miesa, albo rybny, takie kawalki ryby z glowa wlacznie i do tego przynosili rozne dodatki na boku, ryz, macaron ryzowy, krewetki, takie duze prawns, i cale peki roznych ziol, sosy rybne, sojowe, papryczne, wszystkie robione lokalnie wg receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
            Rany jakie to bylo dobre,
    • stephanie.plum Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 19:21
      grochówka (by mąż, więc przepisu nie znam)

      rybna z papryką i pomidorami

      grzybowa (nie pieczarkowa) z boczkiem i lanymi kluseczkami

      szczawiowa (szczaw ze słoika o tej porze), z kurzymi sercami (albo bez...)
    • jkl13 Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 19:27
      Rosół
      Barszcz ukraiński
      Krupnik
      Kalafiorowa
      Grochówka
    • fragile_f Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 19:32
      Barszcz ukraiński z białą fasola
      Ramen na pierdyliard sposobów i z rozmaitymi dodatkami
      Żurek
      Pho

      Jak lubisz zupy, to może rzadsze curry + ryz?
      • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 20:41
        Nigdy nie gotowalam barszczu, zawsze kupuje w sloiku
    • mysiulek08 Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 19:36
      wariacje w temacie barszczu ukrainskiego (bez zakwasu), cukiniowobazyliowa z oliwa (to idzie w krem ale nie musi)

      jak chce ci sie bawic z zakwasem to zurek i barszcz bialy

      grzybowa z suszonych grzybow, groszkowa z zielonego groszku, z avocado (tez krem ale da sie zjesc)

      i

      allegro.pl/oferta/henryk-debski-zupy-codzienne-i-wykwintne-12950885340
    • pepsi.only Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 19:37
      Rosół z drobniutkim makaronem.
      Pomidorowa z makaronem (najlepiej świderkismile)
      Pomidorowa z ryżem
      Kalafiorowa- możesz zblendować, i będzie krem, a jak nie zblendujesz, to będziesz mieć nie-krem tongue_out
      Zupa z czerwoną soczewicą.
      Grochówka
      ZALEWAJKA, żurek z jajkiem i kiełbasą lub barszcz biały z kiełbasą
      Barszcz czerwony czysty z ravioli
      Barszcz ukraiński
    • kotejka Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 20:45
      Oprócz wszystkich wymienionych (ja zupiara też jestem) bogracz węgierski,.ukraiński kuleszyk, zupa porowo-ziemniaczana Jamiego Oliviera
      • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 14:09
        Bogracz sprobuje,

        Dzieki
    • mandre_polo Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 21:22
      Czeska z czosnkiem
      Może rosół peruwiański?
      Lubimy też zupę na resztkach pieczonego kurczaka
      Zacierkowa
      Zupę ogórkowa wg prezydentowej
      Ziemniaczane wszelkie
      • dominika9933 Re: Zupy, zupy, zupy 02.01.23, 21:44
        Kwaśnica, ostro kwaśna.
    • jozefrobotnik Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 13:51
      Szczawiowa
      • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 14:10
        Tu gdzie mieszkam szczawiu nie dostane 😟
    • mamkotanagoracymdachu Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 16:24
      myelegans napisała:

      > fasolowa ze slodkimi ziemniakami I szpinakiem,

      marokanska: slodkie ziemni
      > aki, szpinak, maslo orzechowe,

      Mogę poprosić o przepisy na te dwie?
      • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 16:59
        Fasolowa ze slodkim ziemniakami:
        Marchewke i seler naciowy podsmazyc na oliwie, dodac 2 duze pokrojone slodkie ziemniaki 2cm kostke, podsmazyc troche, dodac bulion, swiezy albo suszony tymianek, sol pieprz, jak sie ugotuja dodac biala fasole 2 puszki, pogotowac, dodac na koniec peczek jarmuzu porwanego na kawalki albo szpinak, swiezy albo mrozony, i pogotowac kilka minut, dodac slodka smietanke

        Marokanska
        Slodkie ziemniaki pokrojone na 2cm kawalki
        puszka cicierzycy
        puszka pomidorow w kawalku
        8 lyzek masla orzechowego, ja lubie z kawalkami orzeszkow nie gladkiego
        swieze liscie kolendry
        kminek
        czosnek
        szczypta cynamonu
        1/2 lyzeczki czerwonej papryki
        jarmuz

        posiekane orzeszki ziemne do dodaniana talerzu

        ziemniaki podsmazyc na oliwie, dodac czosnek, i przyprawy, podsmazyc troche, dodac bulion, jak beda miekkie dodac ciecierzyce z puszki, pomidory, pogotowac troche. Maslo orzechowe mozna troche rozrzedzic bulionem przed dodaniem do zupy, na koniec jarmuz,
        podawac z posiekana kolendra i kawalkimi orzeszkow.

        Smacznego
        • mamkotanagoracymdachu Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 17:03
          Dzięki, zrobię obie!
        • mysiulek08 Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 18:39
          kminek jestes pewna, ze kminek a nie , tfu, kumin? czesty blad w tlumaczeniach
          • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 21:23
            Masz racje, cumin, google translator zrobil kminek

    • summerland Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 16:31
      Neapolitanska (u nas nazwana napoleonska)
      Brokulowo-cukiniowo-groszkowa (u nas zielona zupka)
    • mikams75 Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 16:54
      grochowka z jablkiem z jadlonomii
    • bazia_morska Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 17:34
      Turecka corba i harira, obie z jadłonomii.
      • taje Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 17:52
        O właśnie, harira. Przy czym ja jadam wersję mięsną, mam bardzo dobry przepis z Mon cours de cuisine (taka francuska ilustrowana książka kucharska z klasykami kuchni świata, świetna).
        • myelegans Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 18:12
          o dzieki, obie wygladaja smacznie i to moje smaki.

          Jadlonomia!!!! dlaczego ja sie o tym dopiero teraz dowiaduje? kopalnia przepisow,
          • bazia_morska Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 19:58
            Ekhm, no tak wink
      • magda.z.bagien Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 21:17
        Bardzo fajne przepisy, wypróbuję. Dzięki za pomysł.
        • bazia_morska Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 21:24
          W dodatku potrafi je ugotować taki gamoń kuchenny jak ja!
    • fogito Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 18:28
      W zimie zupa z dyni hokaido.non stop
    • smoczy_plomien Re: Zupy, zupy, zupy 03.01.23, 21:00
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/minestrone/minestrone.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka