Dodaj do ulubionych

Wkładka domaciczna przed menopauzą

02.01.23, 18:31
Jeden rabin mówi tak, drugi rabin mówi nie, trzeci...
Rodziłam przez cc, miesiączki jak w zegarku (co przed 40 się nie zdarzało). Czy któraś z Was zakladała po raz pierwszy w wieku 45+? A jeśli tak, to czy rodziłyście naturalnie?
Wcześniej używałam piguł, sprawdzałam krzepliwość raz na pół roku, było ok.
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 18:42
      Założyłam mirenę kilka dni po 50 urodzinach. Żałuję że tak późno.
      Jeszcze zmagam się z plamieniami, ale to co już dla mnie zrobiła wkładka jest nie do przecenienia.
      Rodziłam przez cc, miesiączki z grubsza reguralne. Ostanie dwa lata miały siłę wodospadu.
    • koronka2012 Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 18:47
      Miałam 3 Mireny pod rząd i okres tylko w przerwach. Menopauzę przeszłam spokojnie, oszalałabym gdybym jak moja koleżanka miała w pampersach chodzić, bo zwykle podpaski nie dawały rady…
    • snakelilith Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 18:48
      Nie miałam, ale pomysł sam w sobie nie jest zły, tym bardziej, gdy wezmiesz wkładką gestagenową. Po pierwsze, do menopuazy możesz mieć jeszcze dobrych kilka lat, więc nie ma co rezygnować z antykoncepcji. Po drugie, w wieku 45+ spada gwałtownie poziom progesteronu i u wielu kobiet estrogeny stymulują wtedy mocno endometrium. Efektem są mocne krwawienia, a także przerost śluzówki. Instensywnie rosną wtedy też polipy i mięśniaki. Gestagen w wkładce cię będzie przed tym chronił.
      Techniczne szczegóły zakładania, to nie wiem, ale wkładki nie są tylko dla kobiet po naturalnych porodach. Mi też kiedyś lekarz proponował, a ja nawet nigdy w ciąży nie byłam.

• larix_decidua77 Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 18:56
        A czy w takim wieku dobrym pomysłem jest pigułka dwuskładnikowa lub krążek hormonalny? Czy też zawarty w nich etynoloestradiol (estrogen) będzie źle wpływał endometrium?
        • snakelilith Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 19:05
          Generalnie wszystko co ma gestagen chroni przed tymi problemami, bo nie estrogeny same w sobie są tu winne, a brak hamującego progesteronu.
          Dwuskładnikowa pigułka czy inny preparat z estrogenami może łagodzić też ewentualne objawy przekwitania, bo bywa, że kobiety w tym wieku mają także wahania estrogenów.
          • larix_decidua77 Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 19:11
            Super, dzięki, bo nie wiedziałam czy nie powinnam odstawić.
    • koko8 Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 18:53
      Ja, po 40 założyłam Kyleenę. Jest trochę mniejsza niż Mirena i ma mniej hormonów( jestem po cc), skuteczność identyczna. Generalnie wspaniała rzecz.
      • bazia_morska Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 19:01
        Dziewczyny dziękuję za wszelkie porady. Tak, wkładka to Kyleene, rzeczywiście mam ostatnio bardzo intensywne krwawienia, a pigułki, które brałam są niedostępne.
    • eliszka25 Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 19:11
      Ja się właśnie zastanawiam. Mój lekarz mnie namawia. Między innymi mówiąc to, co napisała tu snake. Za parę dni stuknie mi 45 i chyba się w końcu zdecyduję. Rodziłam dwa razy naturalnie, ale to raczej nie ma tu znaczenia. A, mnie mój ginekolog namawia na mirenę.
      • qwirkle Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 19:13
        eliszka25 napisała:

> Ja się właśnie zastanawiam. Mój lekarz mnie namawia. Między innymi mówiąc to, c
        > o napisała tu snake. Za parę dni stuknie mi 45 i chyba się w końcu zdecyduję. R
        > odziłam dwa razy naturalnie, ale to raczej nie ma tu znaczenia. A, mnie mój gin
        > ekolog namawia na mirenę.

Bierz, jak mądrze radzi. Ja żałuję, że tak późno założyłam.
        • bazia_morska Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 20:04
          Ja już zamowiłam w aptece smile
          • qwirkle Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 20:24
            bazia_morska napisała:

> Ja już zamowiłam w aptece smile

To fantastycznie. Zuch dziewczyna!
            smile
            • bazia_morska Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 20:25
              Ileż można się męczyć z tymi wodospadami!
              • qwirkle Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 20:41
                big_grin to prawda. Gdyby wcześniej ktoś mi doradził, to zaraz po dzieciach założyłabym. Miałam straszne jazdy w trakcie cykli, huśtawki nastroju, bolące piersi dwa tygodnie przed okresem itp. Potem te wodospady, gdzie Niagara to byle strużka...
      • koko8 Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 20:07
        eliszka25 napisała:
        >Rodziłam dwa razy naturalnie, ale to raczej nie ma tu znaczenia.

No, u mnie akurat to było główne kryterium przy wyborze wkładki.🤷🏼‍♀️

• katie3001 Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 20:08
      A nie zdrowiej wysłac chlopa na wazektomie? Albo podwiazac jajowody za granicą?
      • koko8 Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 20:10
        Ja nie chciałam mieć miesieczki, wazektomia partnera niewiele by tu zdziałała.
      • snakelilith Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 20:17
        Ale tu nie chodzi przecież tylko o antykoncepcję, a o profilkatykę w okresie przekwitania. Mocne krwawienia i przeróżne inne upierdliwości nie są wcale tak zabawne, konsekwencje tego, jak konieczne potem zabiegi ginekologiczne, jeszcze mniej, a tu można przy okazji załatwić dwie sprawy za jednym zamachem.
        Ja żałuję, że odstawiłam pigułkę i nie założyłam wkładki. Nie miałabym anemii z powodu silnych krwawień i nie musiałabym poddawać się operacji usunięcia mięśniaków i ablacji endometrium. Zdrowiej jest więc pojęciem względnym.
      • bazia_morska Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 20:28
        Dla mnie prościej jest nie mieć bolesnych i obfitych miesiączek.

• ib_k Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 20:44
          Ale co jest powodem tych miesiączek? Bo jeżeli przerost endometrium to wkładka nie zawsze się sprawdza
          • bazia_morska Re: Wkładka domaciczna przed menopauzą 02.01.23, 21:07
            Endo prawidlowe

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka