Dodaj do ulubionych

Plamienia przed i po okresie

02.01.23, 20:15
Mam 47 lat, ostatnia wizyta u gin. 6 miesiecy temu badane hormony w normie tylko prolaktyna podwyzszona. Ostatnie 2 cykle brazowe plamienia przed okresem i kilka dni po. Okres regularnie. Czy przed kolejna wizyta zrobic badanie jakiegos hormonu?
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Plamienia przed i po okresie 02.01.23, 20:59
      Strzelam: masz mięśniaki?
      Drugi strzał: zapytaj lekarza o wkładkę domaciczną z gestagenem.
    • akseinga1975 Re: Plamienia przed i po okresie 02.01.23, 21:04
      W ostatnim usg wyszly niewielkie miesniaki.
    • snakelilith Re: Plamienia przed i po okresie 02.01.23, 21:19
      W tym wieku masz obniżony progesteron. Nawet jak w jednym owulacyjnym cyklu wartości masz jeszcze w normie, to w drugim już być nie musi. Ale zawsze jeszcze raz możesz sprawdzić, w 21 dni cyklu, albo około 7 dni przed miesiączką. Wtedy wartości progesteronu są najwyższe i spadek widać najlepiej. Mięśniaki też świadczą o tzw. estrogenowej dominacji. Zapytaj o suplementowanie progesteronu w drugiej połowie cyklu, albo od razu gestagenowa wkładka.
      • akseinga1975 Re: Plamienia przed i po okresie 02.01.23, 21:27
        Dzieki snake liczylam na Twoj wpis
        • snakelilith Re: Plamienia przed i po okresie 02.01.23, 21:45
          Z drugiej strony nie lekceważ problemu mięśniaków. Piszę to z doświadczenia. U mnie też pokazało się coś małego gdzieś w okolicach 48-49 roku życia i ginekolog uspokajała, że to typowe dla tego wieku, takie tam maleństwa. Moje miesiączki robiły się jednak coraz bardziej obfite i miałam plamienia przed i po. Kuracja progesteronem działała tak se. Dopiero histeroskopia pokazała, że te mięsniaki były wprawdzie bardzo małe, ale rosły w kierunku śluzówki macicy utrudniając złuszczanie podczas miesiączki. Dopiero wycięcie podziało i od raz na wszelki wypadek zrobiłam ablację endometrium.
          U każdej kobiety więc może być potrzebna inna terapia. Jednej pomoże progesteron/gestagen, u innej sprawdzi się lepiej od razu wyłączenie cyklu pigułką, a u jeszcze innej może być konieczna dalsza diagnostyka.
          • akseinga1975 Re: Plamienia przed i po okresie 03.01.23, 10:09
            Dziękuję.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka