Dodaj do ulubionych

Jaki szal do fioletowego płaszcza?

02.01.23, 22:02
Jestem szatynką, typ lato. Mam piękny fioletowy płaszcz i chciałabym dokupić do niego szal lub chustę. Jaki kolor będzie pasował?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:08
      Żółty, pomarańczowy, błękitny, zielony, szary, biały, czarny, różowy, liliowy.
      Najlepiej dopasuj do kolorytu swojej cery.
    • bene_gesserit Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:10
      Nie ma jednego fioletu. Są różne nasycenia kolorem, są fiolety bardziej czerwone albo bardziej niebieskie. Są fiolety zgaszone, są jaskrawe.

Bez zdjęcia, jako-tako pokazującego kolor (to i tak zależy od ustawień ekranu) nie obejdzie się.
      • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:20
        bene_gesserit napisała:

> Nie ma jednego fioletu. Są różne nasycenia kolorem, są fiolety bardziej czerwon
        > e albo bardziej niebieskie. Są fiolety zgaszone, są jaskrawe.
        >
        > Bez zdjęcia, jako-tako pokazującego kolor (to i tak zależy od ustawień ekranu)
        > nie obejdzie się.
        >
        • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:23
          jednoraz0w0 napisał(a):

> bene_gesserit napisała:
          > >
          > > Bez zdjęcia, jako-tako pokazującego kolor (to i tak zależy od ustawień ek
          > ranu)
          > > nie obejdzie się.

Dlatego najlepiej wyjaśniać kolor na zasadzie „taki jak opakowanie Milki” albo „taki jak logo Fedex” czy „Cadburry”. Te kolory są uniwersalne i drukowane identycznie na całej planecie albo choćby w skali kraju (Play)
          • snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:38
            Ale istnieją jakieś tam ogólne reguły. Skoro autorka pisze, że jest latem, to kolor jest raczej chłodny i należy kombinować go chłodnymi i zgaszonymi odcieniami. Pomarańcz byłby kompletną pomyłką. Na dole pasujące kolory i praktycznie wszystkie można kombinować z fioletem.
            • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:44
              Ale ja mówię o opisie kolorze płaszcza w kontekście przekłamanych zdjęć i monitorów a nie o ogólnych regułach kolorów do karnacji.
              • snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:50
                Skoro zdjęcia i tak przekłamują, to nic ci zdjęcie płaszcza autorki oraz jej objaśnienia nie dadzą. Generalnie należy wtedy trzymać się reguł kolorów do karnacji, bo do fioletu pasuje dużo.
                • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:57
                  🙄 ponieważ zdjęcia przekłamują, to jeśli ktoś ci poda markę znaną na całym świecie i na całym świecie we wszystkich materiałach promocyjnych i na opakowaniach używającej tego samiutenkiego koloru, to dokładnie wiesz o jaki kolor chodzi. Jak powiem, ze chodzi o płaszcza w kolorze opakowania Milki albo Pepto Bismol albo pudełek Tiffany’ego to każda dokładnie będzie wiedziała co to za kolor nawet bez zdjęcia. A chodzi o to żeby ten szalik pasował i do karnacji i do płaszcza.
                  • efka_454 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 11:53
                    Co to jest pepto bismol? i o co chodzi z pudełkiem tiffany'ego?
                    • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 12:49
                      To jest lekarstwo na żołądek o bardzo charakterystycznym kolorze. Różne marki opierają swoją komunikację na różnych kolorach. Milla na przykład ma swój kolor zaprojektowany i mieszany dla siebie, nikt inny go nie jest w stanie użyć. I nawet jak widzisz ze na zdjęciach produktów z sieci ten fioletowy wygląda różnie to i tak wiesz o jaki kolor chodzi bo go znasz z reala.
      • aqua48 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:30
        Po prostu - ten fiolet to bardziej bakłażan (ciepły), czy śliwka(chłodny)?
        • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:37
          Na zdjęciu niżej jest i akurat do niego faktycznie szary niespecjalnie.
    • livia.kalina Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:11
      Pokaż jaki fiolet bo fiolet fioletowi nierównysmile
    • alina460 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:17
      Oliwkowy, kremowy
      • snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:25
        Oliwkowy i kremowy dla lata. big_grin
    • snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:25
      Do fioletu pięknie pasują szarości i kolory grafitu. Latu ładnie w takich kolorach. Na pewno pasują też inne kolory, jak biały, blady róż, jasna mięta, ciemna seledynowa zieleń, albo błękit, ale szarości bardziej uwypuklą fiolet płaszcza i całość będzie wyglądać bardzo elegancko.
      • aqua48 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:29
        Szatynka o chłodnej cerze z szarym lub grafitowym szalem pod szyją może wywołać fatalny efekt nieboszczyka świeżo wyciągniętego z grobu.
        • limelight7 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:33
          Jako chłodna szatynka stanowczo zaprzeczam smile
          A do nasyconego fioletu poza chłodnymi zieleniami i błękitami lubię też nosić inne fiolety pastelowe.
          • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:34
            Ja tez. Chociaż grafit faktycznie nie jest mój ulubiony, ale w szarym mi się zdarza wyglądać jak milion dolarów.
        • snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:40
          Szara cera to nie to samo co typ lata, któremu w chłodnym szarym akurat bardzo dobrze.
        • konsta-is-me Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 00:19
          Ależ przeciwnie- właśnie chłodnym tonom pasuje szary najczęściej.
          • aqua48 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:09
            O nie, nie. Ja muszę mieć szary bardzo jasny, we wszystkich ciemniejszych odcieniach szarego wyglądam.. jakbym nie wyglądała.
            • snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:21
              aqua48 napisała:

> O nie, nie. Ja muszę mieć szary bardzo jasny, we wszystkich ciemniejszych odcie
              > niach szarego wyglądam.. jakbym nie wyglądała.

Ja też nie wyglądam dobrze w ciemniejszych odcieniach szarości. W jasnych wyglądam dobrze. Z tego prostego powodu, że jestem jasną wiosną. Ale autorka jest latem, a lato wygląda w szarościach bardzo dobrze. Więc może być, że ty źle oceniasz swój koloryt.
              • aqua48 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:58
                snakelilith napisała:

> Więc może być, że ty źle oceniasz swój koloryt.

Nigdzie nie pisałam, że jestem latem. Ja jestem zimą.
                • snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 17:11
                  aqua48 napisała:

> Nigdzie nie pisałam, że jestem latem. Ja jestem zimą.

Lato i zima są jako typy wprawdzie oba chłodne, ale różnią się natężeniem światła i kontrastem i to ma duże znaczenie w wyborze odcienia pasującego koloru. Może więc być, że jesteś typem zimy, której ciemne, przygaszone szarości nie służą. Autorka pisze jednak, że jest latem.
    • fil.lo Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:32
      Jasnoszary, szałwiowy, zgaszony niebieski (odcień zależy od odcienia fioletu).
    • maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:33
      Dodaję zdjęcie fragmentu płaszcza:

• maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:36
        Dodam jeszcze, że wolę raczej stonowaną stylizację, czyli żółcie, róże itp. raczej mi nie odpowiadają. Myślałam o jasnym odcieniu granatu, ale nie wiem, czy takie zestawienie nie wyjdzie zbyt ponuro.
        • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:38
          Czy jasny odcień granatu to coś w rodzaju różowych szafek w kolorze zielonego roweru?
          • maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:45
            😄😄😄

Przepraszam za mój brak precyzji w określaniu kolorów, ale jestem kiepska w te klocki.
            Chodzi mi nie o głęboki, mocny granat, tylko taki przełamany szarością (chyba 😄 ). Oczyma wyobraźni widzę ten kolor, ale nie potrafię go nazwać 😏 Spróbuję coś znaleźć na necie.
            • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:51
              Może weź kilka par dzinsow i przy lustrze sobie do twarzy poprzykladaj w tym płaszczu, któraś może mieć odcień o jaki ci chodzi
              • maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:57
                Coś w tym stylu
                • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:59
                  Ładny ale nie wiem czy z tym fioletowym. Jak już koniecznie chcesz żeby ten szalik ani trochę nie kontrastował to znajdź taki w odcieniu płaszcza tylko jaśniejszy.
                  • maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:03
                    > Jak już koniecznie chcesz żeby ten szalik ani trochę nie kontrastował

No nie, aż tak to nie, nie chciałabym po prostu ostrego kontrastu.
                  • maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:08
                    Podoba mi się bardzo np. Sea Green, który wkleiła niżej Snake, ale jak dla mnie połączenie z takim kolorem płaszcza byłoby już zbyt odważne. Mam stery/niestety dość zachowawczy styl.
                    • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 00:11
                      No to patrz na kreacje Kate Middleton, ona jest lato i ma zachowawczy styl a przy tym nie są to bure kolory. A można zestawiać kolory ciekawie (Michelle Obama na zaprzysiężeniu) i jednocześnie zachowawczo.
                • mania_222 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:05
                  Nie, niebieski z fioletem nie będzie dobry. Już prędzej kremowy, miętowy lub wrzosowy.
        • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:42
          Jak chcesz zachowawczo i nie nudno to moźe wzurek?
          • maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:46
            Podoba mi się.
        • snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:46
          Wybierz któryś z tych niżej:
          • maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:49
            Snake, dziękuję 😊 Podoba mi się Marlin. Mniej więcej o taki odcień granatu mi chodziło 😏
            • snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:55
              Ale akurat ta kombinacja jest najbardziej zachowawcza, by nie powiedzieć nudna i dosyć trudna, bo trzeba dobrać dokładnie taki zgaszony odcień niebieskiego. Moim zdaniem lepiej, świeżej i mniej ponuro wyglądałoby z czymś jak open air, wild rose, albo aster purple, nawet jak odcienie byłby ciut jaśniejsze, albo ciemniejsze.
              • maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:01
                Masz rację, aczkolwiek odrzuciłabym aster purple, nie bardzo chcę łączyć fiolet z fioletem.
                • evolventa Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 11:01
                  Piękne byłoby moim zdaniem połączenie ze Storm blue.....
              • katriel Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:42
                Ja jako lato nosiłabym z open airem. Chyba najbardziej ze wszystkich proponowanych w wątku.
        • asia_i_p Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:47
          Granat z fioletem jest ryzykowny. Jak chcesz stonowany to kremowy/ jasnoszary
      • jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:36
        Zgaszony żółty
      • livia.kalina Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:41
        Moze taki delikatny róż, jak na paznokciach?
        • agdzieztam Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 10:04
          O dobry pomysł! Będzie świeżo i delikatnie. Ja bym poszła w trawiasta lecz rozbielone lekko zieleń, ale watkodajka nie chce nic zbyt rzucająego się w oczy. Więc ten róż byłby fajnym pomyslem.
      • efka_454 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 12:02
        maslova napisała:

> Dodaję zdjęcie fragmentu płaszcza:
        >

To pewnie jakieś moje indywidualne skrzywienie, ale ja bym założyła czarny szal smile

Ewentualnie poszukałabym cieniowanej włóczki (czerń przechodząca przez bakłażanowy w jasny fiolet/rozbielony fiolet z płaszcza) i zrobiłabym sobie chustę na szydełku wink
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 15:48
        Płaszcz cudny, żadnych innych ozdób nie potrzebuje.
        Zostałabym przy tym samym kolorze, tylko w jaśniejszym tonie, ewentualnie szary, ale mocno wpadający w fiolet, albo coś wzorzystego w kolorze szary z fioletem.
    • veryvery Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:55
      Do płaszcza każdy kolor będzie pasował, do twojej karnacji to nie wiem smile
    • mania_222 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:55
      Nie czytałam wpisów.
      Różowy, liliowy lub oliwkowy. Może być mieszanka tych kolorów.
      • nuta15 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:32
        Ten odcień fioletu jest szczególny, ma w sobie dużo niebieskiego, jest intensywny, ma pazura. Jasny gołębi szary bardzo pasuje, ale ja wybrałabym do tego płaszcza szalik biało czarny i nie jakiś drobny wzór, a większy, zdecydowany pepita, krata, bloki tych dwóch kolorów.
    • milva24 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 10:38
      Ja mam do fioletowego płaszcza szal z miksem kolorystycznym w którym są fioletowe elementy w odcieniu bardzo zbliżonym do koloru płaszcza.
    • swinka-morska Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 10:51
      Szaro-srebrzysty, gołębi, biało-szaro-czarna krata, camel (chłodniejszy, bez żółtych tonów), gorzkie kakao z mlekiem. Przyszarzony odcień zieleni świerkowej też może się sprawdzić zwłaszcza jeśli masz brązowe oczy.

Dla typu lato na pewno odpadają żółty, pomarańczowy, oliwkowy.
    • korniz Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 12:01
      Beż
    • pepsi.only Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 12:08
      Ja nosiłabym szal wielokolorowy, z fioletem, rudością, turkusem, granatem, itd
      coś w tym stylu:
      https://a.allegroimg.com/original/11c0ca/93dac9d243ce823474348cbc5db7/SZAL-SZALIK-krata-wielokolorowy-CIEPLY-z-pomponami
      https://a.allegroimg.com/original/116762/aaf013d140dbbfefedd11272513f/SZAL-SZALIK-SZALE-W-KRATE-KRATA-KOLOROWY-COLORFUL

albo wzorzysty, patchworkowy, np ten jest ciekawy:
      https://www.akcesoriamody.pl/pol_pl_Kolorowy-Szal-Chusta-Szalik-modny-Welniany-z-Jedwabiem-70x180cm-Patchwork-4573_6.jpg
    • summerland Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:15
      Jakis wzorzysty kilkukolorowy z kolorem tego fioletu na plaszczu
    • lilia.z.doliny Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:35
      Cudnie razem wyglądaciesmile
      Zazdroszczę figury ( ale dążę, dążę)
      Do tego dorzuciłabym coś liliowego.
      Fru fru albo mięciutkie i otulające
    • nutella_fan Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:47
      Szary

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się