maslova 02.01.23, 22:02 Jestem szatynką, typ lato. Mam piękny fioletowy płaszcz i chciałabym dokupić do niego szal lub chustę. Jaki kolor będzie pasował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:08 Żółty, pomarańczowy, błękitny, zielony, szary, biały, czarny, różowy, liliowy. Najlepiej dopasuj do kolorytu swojej cery. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:10 Nie ma jednego fioletu. Są różne nasycenia kolorem, są fiolety bardziej czerwone albo bardziej niebieskie. Są fiolety zgaszone, są jaskrawe. Bez zdjęcia, jako-tako pokazującego kolor (to i tak zależy od ustawień ekranu) nie obejdzie się. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:20 bene_gesserit napisała: > Nie ma jednego fioletu. Są różne nasycenia kolorem, są fiolety bardziej czerwon > e albo bardziej niebieskie. Są fiolety zgaszone, są jaskrawe. > > Bez zdjęcia, jako-tako pokazującego kolor (to i tak zależy od ustawień ekranu) > nie obejdzie się. > Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:23 jednoraz0w0 napisał(a): > bene_gesserit napisała: > > > > Bez zdjęcia, jako-tako pokazującego kolor (to i tak zależy od ustawień ek > ranu) > > nie obejdzie się. Dlatego najlepiej wyjaśniać kolor na zasadzie „taki jak opakowanie Milki” albo „taki jak logo Fedex” czy „Cadburry”. Te kolory są uniwersalne i drukowane identycznie na całej planecie albo choćby w skali kraju (Play) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:38 Ale istnieją jakieś tam ogólne reguły. Skoro autorka pisze, że jest latem, to kolor jest raczej chłodny i należy kombinować go chłodnymi i zgaszonymi odcieniami. Pomarańcz byłby kompletną pomyłką. Na dole pasujące kolory i praktycznie wszystkie można kombinować z fioletem. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:44 Ale ja mówię o opisie kolorze płaszcza w kontekście przekłamanych zdjęć i monitorów a nie o ogólnych regułach kolorów do karnacji. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:50 Skoro zdjęcia i tak przekłamują, to nic ci zdjęcie płaszcza autorki oraz jej objaśnienia nie dadzą. Generalnie należy wtedy trzymać się reguł kolorów do karnacji, bo do fioletu pasuje dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:57 🙄 ponieważ zdjęcia przekłamują, to jeśli ktoś ci poda markę znaną na całym świecie i na całym świecie we wszystkich materiałach promocyjnych i na opakowaniach używającej tego samiutenkiego koloru, to dokładnie wiesz o jaki kolor chodzi. Jak powiem, ze chodzi o płaszcza w kolorze opakowania Milki albo Pepto Bismol albo pudełek Tiffany’ego to każda dokładnie będzie wiedziała co to za kolor nawet bez zdjęcia. A chodzi o to żeby ten szalik pasował i do karnacji i do płaszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
efka_454 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 11:53 Co to jest pepto bismol? i o co chodzi z pudełkiem tiffany'ego? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 12:49 To jest lekarstwo na żołądek o bardzo charakterystycznym kolorze. Różne marki opierają swoją komunikację na różnych kolorach. Milla na przykład ma swój kolor zaprojektowany i mieszany dla siebie, nikt inny go nie jest w stanie użyć. I nawet jak widzisz ze na zdjęciach produktów z sieci ten fioletowy wygląda różnie to i tak wiesz o jaki kolor chodzi bo go znasz z reala. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:30 Po prostu - ten fiolet to bardziej bakłażan (ciepły), czy śliwka(chłodny)? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:37 Na zdjęciu niżej jest i akurat do niego faktycznie szary niespecjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:11 Pokaż jaki fiolet bo fiolet fioletowi nierówny Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:17 Oliwkowy, kremowy Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:25 Oliwkowy i kremowy dla lata. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:25 Do fioletu pięknie pasują szarości i kolory grafitu. Latu ładnie w takich kolorach. Na pewno pasują też inne kolory, jak biały, blady róż, jasna mięta, ciemna seledynowa zieleń, albo błękit, ale szarości bardziej uwypuklą fiolet płaszcza i całość będzie wyglądać bardzo elegancko. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:29 Szatynka o chłodnej cerze z szarym lub grafitowym szalem pod szyją może wywołać fatalny efekt nieboszczyka świeżo wyciągniętego z grobu. Odpowiedz Link Zgłoś
limelight7 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:33 Jako chłodna szatynka stanowczo zaprzeczam A do nasyconego fioletu poza chłodnymi zieleniami i błękitami lubię też nosić inne fiolety pastelowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:34 Ja tez. Chociaż grafit faktycznie nie jest mój ulubiony, ale w szarym mi się zdarza wyglądać jak milion dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:40 Szara cera to nie to samo co typ lata, któremu w chłodnym szarym akurat bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 00:19 Ależ przeciwnie- właśnie chłodnym tonom pasuje szary najczęściej. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:09 O nie, nie. Ja muszę mieć szary bardzo jasny, we wszystkich ciemniejszych odcieniach szarego wyglądam.. jakbym nie wyglądała. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:21 aqua48 napisała: > O nie, nie. Ja muszę mieć szary bardzo jasny, we wszystkich ciemniejszych odcie > niach szarego wyglądam.. jakbym nie wyglądała. Ja też nie wyglądam dobrze w ciemniejszych odcieniach szarości. W jasnych wyglądam dobrze. Z tego prostego powodu, że jestem jasną wiosną. Ale autorka jest latem, a lato wygląda w szarościach bardzo dobrze. Więc może być, że ty źle oceniasz swój koloryt. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:58 snakelilith napisała: > Więc może być, że ty źle oceniasz swój koloryt. Nigdzie nie pisałam, że jestem latem. Ja jestem zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 17:11 aqua48 napisała: > Nigdzie nie pisałam, że jestem latem. Ja jestem zimą. Lato i zima są jako typy wprawdzie oba chłodne, ale różnią się natężeniem światła i kontrastem i to ma duże znaczenie w wyborze odcienia pasującego koloru. Może więc być, że jesteś typem zimy, której ciemne, przygaszone szarości nie służą. Autorka pisze jednak, że jest latem. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:32 Jasnoszary, szałwiowy, zgaszony niebieski (odcień zależy od odcienia fioletu). Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:33 Dodaję zdjęcie fragmentu płaszcza: Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:36 Dodam jeszcze, że wolę raczej stonowaną stylizację, czyli żółcie, róże itp. raczej mi nie odpowiadają. Myślałam o jasnym odcieniu granatu, ale nie wiem, czy takie zestawienie nie wyjdzie zbyt ponuro. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:38 Czy jasny odcień granatu to coś w rodzaju różowych szafek w kolorze zielonego roweru? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:45 😄😄😄 Przepraszam za mój brak precyzji w określaniu kolorów, ale jestem kiepska w te klocki. Chodzi mi nie o głęboki, mocny granat, tylko taki przełamany szarością (chyba 😄 ). Oczyma wyobraźni widzę ten kolor, ale nie potrafię go nazwać 😏 Spróbuję coś znaleźć na necie. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:51 Może weź kilka par dzinsow i przy lustrze sobie do twarzy poprzykladaj w tym płaszczu, któraś może mieć odcień o jaki ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:59 Ładny ale nie wiem czy z tym fioletowym. Jak już koniecznie chcesz żeby ten szalik ani trochę nie kontrastował to znajdź taki w odcieniu płaszcza tylko jaśniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:03 > Jak już koniecznie chcesz żeby ten szalik ani trochę nie kontrastował No nie, aż tak to nie, nie chciałabym po prostu ostrego kontrastu. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:08 Podoba mi się bardzo np. Sea Green, który wkleiła niżej Snake, ale jak dla mnie połączenie z takim kolorem płaszcza byłoby już zbyt odważne. Mam stery/niestety dość zachowawczy styl. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 00:11 No to patrz na kreacje Kate Middleton, ona jest lato i ma zachowawczy styl a przy tym nie są to bure kolory. A można zestawiać kolory ciekawie (Michelle Obama na zaprzysiężeniu) i jednocześnie zachowawczo. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:05 Nie, niebieski z fioletem nie będzie dobry. Już prędzej kremowy, miętowy lub wrzosowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:42 Jak chcesz zachowawczo i nie nudno to moźe wzurek? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:46 Wybierz któryś z tych niżej: Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:49 Snake, dziękuję 😊 Podoba mi się Marlin. Mniej więcej o taki odcień granatu mi chodziło 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:55 Ale akurat ta kombinacja jest najbardziej zachowawcza, by nie powiedzieć nudna i dosyć trudna, bo trzeba dobrać dokładnie taki zgaszony odcień niebieskiego. Moim zdaniem lepiej, świeżej i mniej ponuro wyglądałoby z czymś jak open air, wild rose, albo aster purple, nawet jak odcienie byłby ciut jaśniejsze, albo ciemniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:01 Masz rację, aczkolwiek odrzuciłabym aster purple, nie bardzo chcę łączyć fiolet z fioletem. Odpowiedz Link Zgłoś
evolventa Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 11:01 Piękne byłoby moim zdaniem połączenie ze Storm blue..... Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:42 Ja jako lato nosiłabym z open airem. Chyba najbardziej ze wszystkich proponowanych w wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:47 Granat z fioletem jest ryzykowny. Jak chcesz stonowany to kremowy/ jasnoszary Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:36 Zgaszony żółty Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:41 Moze taki delikatny róż, jak na paznokciach? Odpowiedz Link Zgłoś
agdzieztam Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 10:04 O dobry pomysł! Będzie świeżo i delikatnie. Ja bym poszła w trawiasta lecz rozbielone lekko zieleń, ale watkodajka nie chce nic zbyt rzucająego się w oczy. Więc ten róż byłby fajnym pomyslem. Odpowiedz Link Zgłoś
efka_454 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 12:02 maslova napisała: > Dodaję zdjęcie fragmentu płaszcza: > To pewnie jakieś moje indywidualne skrzywienie, ale ja bym założyła czarny szal Ewentualnie poszukałabym cieniowanej włóczki (czerń przechodząca przez bakłażanowy w jasny fiolet/rozbielony fiolet z płaszcza) i zrobiłabym sobie chustę na szydełku Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 15:48 Płaszcz cudny, żadnych innych ozdób nie potrzebuje. Zostałabym przy tym samym kolorze, tylko w jaśniejszym tonie, ewentualnie szary, ale mocno wpadający w fiolet, albo coś wzorzystego w kolorze szary z fioletem. Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:55 Do płaszcza każdy kolor będzie pasował, do twojej karnacji to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 22:55 Nie czytałam wpisów. Różowy, liliowy lub oliwkowy. Może być mieszanka tych kolorów. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 02.01.23, 23:32 Ten odcień fioletu jest szczególny, ma w sobie dużo niebieskiego, jest intensywny, ma pazura. Jasny gołębi szary bardzo pasuje, ale ja wybrałabym do tego płaszcza szalik biało czarny i nie jakiś drobny wzór, a większy, zdecydowany pepita, krata, bloki tych dwóch kolorów. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 10:38 Ja mam do fioletowego płaszcza szal z miksem kolorystycznym w którym są fioletowe elementy w odcieniu bardzo zbliżonym do koloru płaszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 10:51 Szaro-srebrzysty, gołębi, biało-szaro-czarna krata, camel (chłodniejszy, bez żółtych tonów), gorzkie kakao z mlekiem. Przyszarzony odcień zieleni świerkowej też może się sprawdzić zwłaszcza jeśli masz brązowe oczy. Dla typu lato na pewno odpadają żółty, pomarańczowy, oliwkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 12:08 Ja nosiłabym szal wielokolorowy, z fioletem, rudością, turkusem, granatem, itd coś w tym stylu: albo wzorzysty, patchworkowy, np ten jest ciekawy: Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:15 Jakis wzorzysty kilkukolorowy z kolorem tego fioletu na plaszczu Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Jaki szal do fioletowego płaszcza? 03.01.23, 16:35 Cudnie razem wyglądacie Zazdroszczę figury ( ale dążę, dążę) Do tego dorzuciłabym coś liliowego. Fru fru albo mięciutkie i otulające Odpowiedz Link Zgłoś