Dodaj do ulubionych

Co do mycia twarzy?

03.01.23, 05:25
I nie chodzi mi o polecenie żelu czy pianki, chociaż też można wink
Chodzi mi o gadżety typu gąbka konjac, jakaś szczoteczka do mycia twarzy ręczna lub elektryczna. A może ktoś używa rękawiczki materiałowej do mycia twarzy? Co używają e-matki?
I pytanie o wielorazowe waciki. Używa któraś? Jak się sprawują? Faktycznie warto? Taki wacik po jednym użyciu to do prania. I jak to się pierze? Osobno? Ręcznie ale czy to domyje wacik?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 05:29
      olejek w zelu - dlonie- woda- recznik, trzy ostatnie od zawsze i juz tak zostanie
    • primula.alpicola Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 06:34
      Używam własnych dłoni, sprawują się doskonale.
    • marta.graca Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 07:06
      Tylko ręce do mycia. Wielorazowych wacików używam, są świetne. Wrzucam razem z białym praniem.
    • 35wcieniu Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 07:09
      Od dawna używam tego, kupiłam w Rossmannie:

wizaz.pl/kosmetyki/produkt,88701,killys-silikonowa-szczoteczka-do-twarzy.html

Nie do zdarcia, chyba na całe życie mi wystarczy. Bardzo lubię.
      • dvdva Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 17:50
        Moja z lidla, bardzo dobra, zmniejszyla ilość zaskornikow
    • kurt.wallander Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 09:36
      Najdelikatniejsze będą własne dłonie. Kiedys miałam olejek, który się nie emulgował i trzeba było ścierać ściereczką, brrr....
    • milva24 Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 09:37
      Używam własnych dłoni.
    • karotka_plus Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 17:42
      Ja też używam dłoni ale ostatnio mam wrażenie, że skóra twarzy jakby nie domyta? Peeling robię 1-2 razy w tygodniu. I mimo wszystko takie uczucie nie w pełni oczyszczonej twarzy.
      • snakelilith Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 17:56
        Naskórek ci rogowacieje i skóra robi się szara, jak niedomyta. Przyczyną może być za częste peelingowanie.
      • primula.alpicola Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 18:21
        A czym myjesz?
        • karotka_plus Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 18:49
          Woda ręce i aktualnie że La Roche-Posay Effaclar i szczerze mówiąc jest mocno średni. Kończę go już.
          Nawet trudno mi ocenić cerę ale chyba mam tłustą? W przeciągu pól godziny od nałożenia kremu świecę się ale i mam też suche skórki. Mam wypryski, nie tylko przed @

Na ten moment moja pielęgnacja twarzy wygląda tak:
          Rano
          - tonik z La Roche (kończę go i przechodzę na Garnier płyn micelarny z wit c)
          - serum Biolique
          - krem też z la Roche (tez go kończę big_grin Żel, krem i tonik kupiłam razem w zestawie i zaczęłam używać w tym samym czasie)

Wieczór
          - płyn do demakijażu (podkład + tusz do rzęs)
          -żel w/w ale jak się skończy to w kolejce czeka Nivea pianka Green Tea)
          - woda różana w sprayu
          - serum Eveline z wit C
          - krem lekki Alantan dermoline, czasem jak widzę, że skóra sucha jak pieprz to używam maski regenerującej od tołpy

Rano i wieczorem krem pod oczy.

Ale fakt, moja skóra wygląda na szarą... Już od jakiegoś czasu zastanawiałam się co robię źle z pielęgnacją. Za dużo, za mało czy źle dobrane produkty.
          • primula.alpicola Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 19:07
            Te suche skórki to może być wina zbyt lekkiego kremu wieczorem, może jakiś bogatszy spróbuj?
            A ten płyn do demakijażu, co to za jeden, może on wysusza?
            Polecam masło do demakijażu Polemika, jest super wydajne i nadaje się do masażu (robię sobie masaż i demakijaż, takie 2w1), a potem delikatny, niewysuszający żel, BasicLab ma bardzo fajne, ale nie wiem, który dla Ciebie, do cery suchej, czy tłustej? Obstawiam (przez te skórki) że jednak odwodniona i z naruszoną barierą hydrolipidową.
            • karotka_plus Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 18:12
              Podumałam, poczytałam i wychodzi na to że mam cerę sucha. Do tego odwodnioną. Przeglądałam co jest dostępne na rynku i sporo tego. Zaczynając od BasicLab, przez Bielendę, Fitomed czy inne marki. Teraz sama nie wiem co wybrać a będę potrzebować coś do oczyszczania, tonizowania, krem na dzień i krem na noc. Zastanawiam się czy jakąś serię kupić jednej marki czy różne produkty.
              • marta.graca Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 18:54
                Zacznij od picia dużej ilości wody.
                • karotka_plus Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 19:20
                  Piję. Ja jestem na ciągłym kacu. Im więcej piję tym bardziej mi się chce pić. Nie mam cukrzycy, badam się regularnie pod tym kątem. Ponoć to efekt niedoczynności, sucha skóra, ciągłe pragnienie.
    • ayanna Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 17:48
      Gąbka konjac, najlepiej czarna. Kupuję duże (do ciała), nie lubię małych do twarzy.
    • snakelilith Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 17:54
      Tylko mleczko, emulsja do mycia i dłonie. Żadnego tarcia wacikami, gąbkami, szczoteczkami. Serio, nie wiem jak inne kobiety mogą tego używać. U mnie produkuje to tylko podrażnienia, wysuszoną skórę, zrogowacenia a nawet zaskórniki, czyli przeciwieństwo tego, co chce się oczyszczaniem osiągnąć.
      • 35wcieniu Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 19:23
        Strzelam że te, które uzywają mają skórę inną niż Ty, przecież nie robią tego pod przymusem, widać im służy.
        • snakelilith Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 22:24
          Pod przymusem pewnie nie, ale czy każdej służy, to śmiem wątpić. Cała masa kobiet ma problemy z twarzą.
          • marta.graca Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 06:13
            Byłam kiedyś na warsztatach kosmetycznych i była mowa właśnie o peelingach. Podobno powinno się ich używać rzadko, raz- dwa na tydzień to o wiele za często. Zapamiętałam, bo tez tyle używałam.
          • 35wcieniu Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 09:41
            Nie wiem, być może. Ale po co uzywalyby gdyby im nie służyło?
            Mnie ta wyżej wymieniona myjka zrobiła więcej dobrego niż cokolwiek innego. Żaden kosmetyk mi tak nie pomógł.
      • ayanna Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 21:44
        Nie miałaś chyba w ręku namoczonej gąbki konjac. To jest tak milutkie i delikatne...
        • snakelilith Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 22:26
          Nie nie miałam, bo po co mi coś, co zbiera tylko bakterie? U mnie ta gąbka nigdy nie byłaby sucha.
    • chococaffe Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 18:02
      Dłonie.
    • taje Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 19:10
      Dłonie, żadne mechaniczne ustrojstwa
    • jozefrobotnik Re: Co do mycia twarzy? 03.01.23, 19:14
      Myje ręcznie.
    • princesswhitewolf Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 08:56
      Czarna gabka, taka luzna z duzymi otworami. Do tego balsamy emma hardie czy good molecules. Mam tez elektryczna ale oczu sie tym nie zmysa i jest to w ramach masazu
      • pasquda77 Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 09:35
        Myję łapami 🙃 Najpierw olej, który zmywam żelem do mycia twarzy, raz na tydzień jak sobie przypomnę myję twarz szczoteczką xiaomi
    • princy-mincy Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 10:22
      Ja uzywam albo wlasnych dloni albo szczoteczki sonicznej dermafuture (to taki tanszy odpowiednik foreo).
      Po szczoteczce twarz lepiej umyta
      • apallosa Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 12:30
        Podobnie jak poprzedniczki - używam najczęściej własnych dłoni, a do mycia li i jedyne olejki dopyszczkowe😀. Wymiennie : Resibo ( świetny też jako olejek do włosów ", albo olejek w żelu Body Shop.
        Jako kobieta już w wieku konkretnym zauważyłam,że micele już mi przestały służyć...ostatnio micel Bielendy tak mi skórę pod oczyma zmasakrował, że o ja Cię 😱..
        Owszem, są w robocie też waciki i to te jednorazowe, wymiennie z chusteczkami , ale i tak ręce przede wszystkim.
        Peeling do twarzy to akurat niegłupia sprawa i co codziennie stosowany, z tym że nie garść na raz, a dosłownie pół ziarnka grochu na twarz i szyję. Tym sposobem zaskórników pozbyłam się raz na zawsze, a twarz jest naprawdę pięknie oczyszczona.
    • novembre Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 12:01
      Szczoteczki do twarzy naruszają barierę hydrolipidową, są zbyt agresywne do skóry twarzy. Ja myję twarz dłońmi (i moim ulubionym pyłkiem nacomi magic dust), spłukuję prysznicem. Czasami używam pociętych ręczniczków, wtedy mam efekt pilingu - chociaż coraz rzadziej ich używam, odkąd zaczęłam stosować kwasy.
      Wacików używam akurat jednorazowych, ale jedynie do zmywania paznokci. Makijaż zmywam dwufazowo pod prysznicem smile
    • konsta-is-me Re: Co do mycia twarzy? 04.01.23, 19:46
      Nie używam.
      Uważam, że trudno coś takiego utrzymać w higienicznym stanie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka