Dodaj do ulubionych

Bociany wróciły???? Teraz już?

03.01.23, 08:33
Wczoraj wracałam z miasta drogą między torami a małym polem, obecnie chyba nieużytkiem. I spokojnie sobie tam chodził bocian. Zdziwiłam się ale pomyślałam że może został jeden na zimę, może nie mógł lecieć czy coś.
Dziś jedziemy z młodym przed 8 do szkoły a na tym poletku 2 bociany.
To normalne o tej porze?
Zaczęłam się zastanawiać jak one te zapowiadana ne weekend mrozy wytrzymają.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 08:37
      Odleciały w zeszłym roku za wczesnie, może i powrót im się przesunął. Ale raczej wątpię. Na pewno bociany widziałaś?
      • heca7 Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 08:44
        A z czym można pomylić bociana?!
        • 35wcieniu Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 08:50
          Z czymkolwiek. Ludzie mają czasami dziwaczne przekonania co do ptaków, jak na dodatek mają średni wzrok to potrafią zobaczyć to co chcą albo co już kiedyś widzieli. Każda organizacja zajmująca się dzikimi zwierzętami dobrze wie co zdarza im się znajdować po dotarciu na miejsce zgłoszenia pt. "ranny bocian".
          No ale jeśli faktycznie bocian to po prostu nie odlecial i tyle.
        • aqua48 Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 14:51
          heca7 napisała:

> A z czym można pomylić bociana?!

Z wróbelkiem.

Pewnie to te które nie odleciały. Zawsze jakieś zostają.
        • 1matka-polka Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 14:56
          Na pewno z dzikiem.

https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/karta-identyfikacji-celu-dla-mysliwego-wszystko-to-dzik-jest-dzikiem-balon-meteo.jpg
    • bistian Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 08:40
      Może zaryzykowały i zostały?
    • woman_in_love Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 08:41
      Bociany to złe istoty.

Dokonują eutanazji swoich dzieci, gdy te są chore, albo niegrzeczne - np. gdy są niejadkami. Płakać mi się chce gdy o tym pomyślę. Powinny ulec cancel culture.
      • 1matka-polka Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 09:44
        woman_in_love napisała:

> Bociany to złe istoty.
        >
        > Dokonują eutanazji swoich dzieci, gdy te są chore, albo niegrzeczne - np. gdy s
        > ą niejadkami. Płakać mi się chce gdy o tym pomyślę.

Przypominają twoich rodziców? Głask😔
        • woman_in_love Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 09:45
          nie, twoich
          • 1matka-polka Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 09:48
            3/8
    • heca7 Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 08:43
      Pewnie nie odleciał. Na początku listopada jechałam drogą pod Warszawą, dookoła pola. I tak patrzę, po polu, całkiem niedaleko idzie bruzdą bocian. Skupiony na polowaniu. Pomyślałam sobie- o, bocian i pojechałam dalej. Po chwili dotarło do mnie, że jest listopad i dawno powinien odlecieć. Widocznie został. Bociany od lat zostają, zwykle są dokarmiane przez rolników, żywią się w okolicy gospodarstw. Część z nich zostaje bo na sejmiku nie zostały uznane za wystarczająco zdolne do przetrwania lotu. A część od niedawna świetnie kalkuluje ryzyko, które jest podobne- dostać strzałą w Afryce czy ewentualnie zamarznąć w Polsce. I wychodzi im, że lepiej ryzykować zamarznięcie niż telepać się taki kawał na inny kontynent. Generalnie życie bocianie jest bardzo okrutne.
      • jasnoklarowna Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 08:53
        No wczoraj tak pomyślałam o tym jednym, pewnie z jakichś powodów został.
        Ale dziś już dwa. To nie może być przypadek.
        Tak, na pewno to były bociany, nie czaple, nie pelikany ani flamingi smile.
        To obrzeża Lublina, nie Podlasie gdzie bocianów zawsze pełno. Stąd moje zdziwienie i zagwozdka.
        • 35wcieniu Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 08:57
          No nie przypadek, po prostu bociany które zostały.
        • heca7 Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 09:03
          Zimy są coraz bardziej łagodne i to też jest efekt ocieplenia. Bociany zostają, nie tracą czasu i energii na lot. Oraz nie ryzykują utraty życia i trafienia na afrykański talerz wink Bo nie ukrywajmy, w Polsce są bardzo lubiane i dba się o nie a tam są zjadane. Wybór jest oczywisty wink Szczególnie jeśli "ułatwia" go zmiana klimatu. Pewnie w przyszłości będzie ich więcej.
        • berdebul Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 10:49
          Zgłoś do OTOP, lepiej mieć na oku, bo zapowiadają mrozy, a tak w razie potrzeby się nimi zajmą.
          • bistian Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 12:47
            berdebul napisała:

> Zgłoś do OTOP, lepiej mieć na oku, bo zapowiadają mrozy, a tak w razie potrzeb
            > y się nimi zajmą.

Przy małych mrozach tak do minus kilkunastu stopni, powinny sobie poradzić, ale wtedy trzeba je dokarmiać, jakieś wątróbki, kurze skrzydełka pocięte na małe kawałki, a mają wpust smile
            • kachaa17 Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 21:11
              Przy mrozach nie ma potrzeby dokarmiania, nawet przy dużych, za to jak jest śnieg to już się powinno bo bocian ma utrudnione poszukiwania pożywienia. Kiedyś w mojej miejscowości został bocian na zimę się się dowiadywałam w TOZ-ie co trzeba robić.
    • bei Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 09:13
      Ja widziałam bociana kilka dni temu na łące przy zaporze, ale tam jest ciepło, i pewnie dlatego wybrał sobie takie miejsce na zimowisko. Może był chory i nie mógł odlecieć.
    • irma223 Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 09:23
      Bociany zawsze wracają 19 marca. Niezależnie od tego, jaka jest pogoda.
      • 35wcieniu Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 09:28
        big_grin
    • simply_z Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 09:40
      Czesc zostala w Polsce, nie dziekuj za info.
    • ritual2019 Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 09:48
      otop.org.pl/ptasie-porady/bociany/zimujace-bociany/#:~:text=Zdecydowana%20wi%C4%99kszo%C5%9B%C4%87%20polskich%20bocian%C3%B3w%20odlatuje,pr%C3%B3b%C4%99%20przezimowania%20w%20naszym%20kraju.&text=Co%20roku%20zdarzaj%C4%85%20si%C4%99%20przypadki%20bocian%C3%B3w%20podejmuj%C4%85cych%20pr%C3%B3b%C4%99%20przezimowania%20w%20naszym%20kraju.

Poczytaj o tych bocianach zamiast sie dziwic.
    • princesswhitewolf Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 17:15
      Bo to byli pracownicy biura podrozy dla reszty bocianow. Zajmuja sie organizacja ich w klucze. A potem jak juz wszyscy poleca to sprawdzaja stan gniazd bocianich. Ktos musi...🤣
    • engine8t Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 17:50
      Dzietnosc chca poprawic?
      Uwazajcie na siebie zeby wam czegos nie podrzucily smile
    • rulsanka Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 18:42
      Jesteś pewna, ze to nie żurawie?
      • heca7 Re: Bociany wróciły???? Teraz już? 03.01.23, 19:33
        Żurawie i czaple znacznie różnią się od bocianów. Mało który Polak, nie ślepy, nie upośledzony pomyli bociana z żurawiem. Poza tym autorka pisze, że dwa razy te bociany widziała. Nie da się dwa razy pomylić wink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka