Dodaj do ulubionych

Czekam już na wiosnę bla, bla, bla

03.01.23, 12:53
Wszędzie można przeczytać o tym czekaniu na wiosnę. A kto nie czeka już teraz, w styczniu? Żeby było jasne, lubię wiosnę, jak najbardziej, ale za szybko to dla mnie wszystko, takie wybieganie w przód. Mam wrażenie, że jeszcze zimy nie było. Chciałabym sobie na spokojnie "pozimować". Zimą bardziej mam wrażenie, że jeszcze na wszystko sporo czasu. Ktoś ma podobnie, czy wszystkich już opanowało wiosenne szaleństwo?
Obserwuj wątek
    • melisananosferatu Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 12:57
      Ja, ja nie czekam na wiosne. Ja lubie gdy zima jest zima. Nie rajcuje mnie 20 stopni w styczniu.
    • mikams75 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:00
      ja czekam na zime, na snieg, na mroz.
    • daniela34 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:01
      Mnie ten ciepły okres teraz martwi, bo jednak sądzę, że ochłodzenie przyjdzie i niedobrze by było, gdyby zmroziło pozawiązywane już pąki. Natomiast z czekaniem na wiosnę u mnie jest bardziej skomplikowana sprawa, bo ja rzeczywiście po świętach już na nią czekam, ale nie chodzi o to, że chciałabym, żeby już, natychmiast przyszła. To jest takie oczekiwanie polegające na uświadomieniu sobie, że już do niej bliżej niż dalej, że dzień jest już dłuższy.
    • berdebul Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:01
      Czekam na więcej światła, pora roku obojętna. Listopad był dramatycznie ciemny, podobnie grudzień.
    • 35wcieniu Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:05
      Nie czekam. Nigdy nie czekam na ocieplenie. Wiosna spoko ale później zaraz lato, którego nienawidzę, więc nie, nie czekam.
      • melisananosferatu Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:10
        O rany, myslalam, ze jestem sama. Tez nie lubie lata a wlasciwie to nie lubie upalow
        • primula.alpicola Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 14:41
          melisananosferatu napisała:

> O rany, myslalam, ze jestem sama. Tez nie lubie lata a wlasciwie to nie lubie u
          > palow

No coś Ty, przecież tu ze dwa razy w roku odbywa się festiwal pt: "Nienawidzę lata/zimy")
          • koko8 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 15:54
            Ze znaczną przewagą nielubiących lata, co budzi moje wielkie zdumienie. Zawsze.
            • melisananosferatu Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 16:15
              A to przeciez bardzo proste: rozni ludzie maja rozna wrazliwosc na okreslony typ pogody. Ja od dziecka bardzo zle znosze upaly, mam jasna karnacje, slonce mnie pali a nie opala. Kocham ciepla, zlota jesien kiedy slonce grzeje a nie wysusza.
            • panna.nasturcja Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 17:16
              Dlaczego? Przecież to są kwestie indywidualne. Ja lubię lato, ale żle się czuję w upały a tych jest coraz więcej dlatego sympatia dla lata mi mija.
              Uwielbiam zimę, jestem calkowicie niewrażliwa na brak światła i depresję sezonową, ale nie piszę ze zdziwieniem jak można nie lubić listopada.
              • koko8 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 17:26
                Zdziwienie moje nie wynika z tego, że ktoś nie lubi jakiejś pory roku - tego nie musisz mi tłumaczyć - tylko z tego, że jest tak wielu nielubiących lata. W letnich wątkach pogodowych (choć przyznaję uczciwie, że czytam je pobieżnie) znakomita wiekszość narzeka na upał i słońce. Te 2 akurat są dla mnie składową raju ;P, okazuje się, że jestem w mniejszości.
                • snakelilith Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 17:35
                  koko8 napisała:

> W l
                  > etnich wątkach pogodowych (choć przyznaję uczciwie, że czytam je pobieżnie) zna
                  > komita wiekszość narzeka na upał i słońce.

No ale co w tym takiego dziwnego? Upał i słońce to duża upierdliwość. Przed tym nie uciekniesz. Przy chłodzie możesz się cieplej ubrać. A to, że lata stają się coraz bardziej upalne, to fakt. To nie jest więc fajne słoneczko przy 25 stopniach, przy którym przebywanie w naturze sprawia nawet przyjemność, a skwar powyżej 35 stopni w betonowych i wysuszonych na wiór miastach. Takie lato, to koszmar.
                • panna.nasturcja Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 17:46
                  To nie jest kwestia pory roku jako takiej. Ja bardzo lubię lato. Nie znoszę natomiast upałów a te są coraz częstsze i sprawiają, że z uroków lata nie można korzystać.
                  • little_fish Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 04.01.23, 06:41
                    Dokładnie tak....mam wrażenie, że to lato przecieka mi między palcami, bo zamiast korzystać,to siedzę w klimatyzowanym domu 😟
            • escott Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 19:18
              Myślę, że nielubiący lata są jednak w mniejszości, i właśnie dlatego bardziej ochoczo się zgłaszają, bo to zawsze troszkę oryginalne wink Tzn ja się czuję dość banalna z nienawiścią do zimy, zimna i ciemnic i miłością do słońca i ciepła, przeważnie nie chce mi się nawet o tym pisać.

To, co mnie trochę frustruje natomiast, to że obowiązuje teraz jakaś poprawność klimatologiczna; tzn. nie wolno powiedzieć, że osobiście nie ma się ochoty na śnieg i mróz, bo powinien być, bo susza bo to bo siamto. No ja wiem, jak powinno być w Polsce w zimie, serio, gdybym miała naciśnięciem guzika zrujnować klimat i przyrodę, bo nienawidzę polskiej normalnej zimy, to bym tego nie zrobiła. Ale chyba nie ma to znaczenia dla tego, czy coś przedwcześnie się obudzi i potem zamarznie, że dzisiaj z rozkoszą poszłam na rower? Tzn. gdyby było mi smutno i przykro, że jest ciepło, to również by się obudziło i zamarzło.
              • snakelilith Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 22:37
                escott napisała:

>
                > To, co mnie trochę frustruje natomiast, to że obowiązuje teraz jakaś poprawność
                > klimatologiczna; tzn. nie wolno powiedzieć, że osobiście nie ma się ochoty na
                > śnieg i mróz, bo powinien być, bo susza bo to bo siamto.

No ale czemu? Ja nienawidzę upałów, ale zimy ze śniegiem i mrozem też nie lubię. Nie przepadam w ogóle za skrajnościami. Najlepiej żyłabym w nudnych, stałych 10-20 stopniach, z wysoką wilgotnością i może się to nazywać jak chce, lato-zima, czy wieczna jesień/wiosna. I zima jaką teraz mamy w ogóle bym nie martwiła, gdyby nie to, że ocieplenie klimatu oznacza też koszmarnie upalne i suche lato, więc z dwoja złego wolę już mroźną zimę.
        • 35wcieniu Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 16:00
          Nie, luz, jest nas więcej. Koncept wypoczynku w upalnych miesiącach jest mi obcy, w upale nie odpoczywam tylko walczę o przetrwanie. Fuj!
    • simply_z Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:07
      Nie czekam, chociaz sniegu nie lubie. Zreszta za niedlugo jade do cieplejszego ciut klimat, wiec bez roznicy.
    • mia_mia Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:07
      Ja dziś po ziewnięciu 20 raz powiedziałam „kiedy w końcu będzie ta wiosna”, niestety na jesień i zimę hibernuję i ich nie znoszę.
      • fibi00 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 04.01.23, 07:27
        mia_mia napisał(a):

> Ja dziś po ziewnięciu 20 raz powiedziałam „kiedy w końcu będzie ta wiosna”, nie
        > stety na jesień i zimę hibernuję i ich nie znoszę.

To tak jak ja. Niekoniecznie chcę mieć wiosnę już, czy za miesiąc ale po prostu czekam z utęsknieniem na marzec, na dłuższe i cieplejsze dni.
    • primula.alpicola Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:08
      Lubię wiosnę, ale bardziej lubię carpe diem.
      • grey_delphinum Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:16
        Wiosna to marzec i kwiecień, teraz mamy do czynienia z pogodową anomalią, więc raczej się martwię niż chciałabym "przyśpieszyć" nadejście wiosny...
    • e-ness Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:28
      Ja, czekam na wiosnę, już os jesieni.
      Odliczałam najpierw do końca roku, bo wtedy wyraźnie zaczyna przybywać dnia. Teraz to takie spokojne oczekiwanie, bo wiem, ze to co najgorsze już minęło.
    • koko8 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:36
      Czekam na wiosnę od ostatniego wrześniowego ciepłego dnia. Wtedy się zamykam w sobie i przeczekuję .
      • kamin Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 19:50
        Mam podobnie. Już w sierpniu mam takie piknięcia wewnętrznej rozpaczy, gdy dociera do mnie, że to schyłek lata. W miarę normalnie żyję Od kwietnia do połowy września.
    • ankanka3 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:42
      Ja czekam na wiosnę. Nienawidzę zimy w polskim wydaniu: braku słońca, ciężkich chmur, śniegu z deszczem, wilgoci, ciemności, zimna, braku zieleni. Co roku zmagam się z sezonowym spadkiem nastroju i czekam na wiosnę jak na zmiłowanie. Powinnam albo zapadać w sen zimowy albo emigrować na te parę miesięcy do ciepłych krajów, bo dla mnie zima=koszmar.
    • homohominilupus Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 13:49
      Ja nie czekam, to nie jest normalne wiosna w styczniu.
      Nawet na nartach jeszcze nie pojeździłam.
      • kandyzowana3x Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 04.01.23, 06:51
        Ja też, przegapiłam grudzień, zimę dopiero mam zamiar zacząć smile
    • la_felicja Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 14:01
      Im jestem starsza, tym bardziej się staram nie przeczekiwać czasu. Nie stać mnie na jego marnowanie.
      W każdej porze roku próbuję znaleźć coś fajnego. Nawet lato - chociaż upałów nienawidzę - staram się doceniać.
      Kiedyś myślałam, że nie lubię listopada, ale 10 lat temu znalazłam sposób, żeby ten miesiąć oswoić - a teraz jest on jednym z moich ulubionych.
    • nenia1 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 14:14
      zupełnie nie czekam na wiosnę. Ja lubię zmienność, różnorodność, więc mnie akurat to, że teraz jest inaczej niż wiosną nie przeszkadza. Szkoda mi bardziej, że śnieg tak szybko stopniał. Bo w pewnym momencie była zima i zwały śniegu jak za dawnych lat.
    • woman_in_love Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 14:21
      ja czekam na śnieg i uczciwe -20

• chococaffe Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 14:37
      Ja czekam na wiosnę we wszystkie pory roku, które wiosną nie są. Co nie znaczy, że innych nie lubię (no, moża poza upalnym latem, które ostatnio zbyt szybko przegania wiosnę). Nie znaczy też, że smutno gapię się w okno, zawsze jest coś fajnego w przyrodzie/pogodzie.
    • zaczarowanyogrod Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 16:23
      Nie czekam. Wszystko w swoim czasie. Zima też jest potrzebna. Jak nie będzie zimy to będzie susza na wiosnę lato i będzie problem z roślinami. Każda pora roku jest ładna. Zima też może być o ile da się wydostać ze wsi i nie jest za ślisko. Zimno mi nie przeszkadza zawsze się można cieplej ubrać, lepiej to niż upał.
    • panna.nasturcja Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 16:38
      Ja czekam na zimę. Mroźną i śnieżną, białą. Czekanie na wiosnę mogę rozpocząć w marcu.
    • pepsi.only Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 16:40
      Uwielbiam wiosnę, ale jeszcze nie czekam.
      Za szybko to ocieplenie przyszło, to taka anomalia pogodowa, która nie wróżny niczego dobrego. Spodziewam się jeszcze ochłodzenia, burz z zawiejami i zamieciami, i nie wiadomo co jeszcze...
      Boję się, że zmrozi to, co właśnie zaczyna się budzić do życia (kaliny kwitną!!! ciemierniki, no ok, ciemierniki w styczniu- bywa, ale kaliny ?! ) ...
      No i nie zdążyłam wypocząć, polenić się przed kominkiem, nacieszyć się zimowym nicnierobieniem....
      • pepsi.only Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 17:07
        No tak, już zapowiadają powrót zimy:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29320238,czeka-nas-zalamanie-pogody-w-trzech-kroli-spadnie-duzo-sniegu.html#do_w=46&do_v=723&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1017&do_a=1017&s=BoxNewsImg8&do_upid=723_ti&do_utid=29320238&do_uvid=1672680219821
    • milva24 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 17:10
      Ja czekam na zimę ale sądząc po prognozie na ten tydzień jeszcze sobie poczekam.
      • kamin Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 17:18
        Przecież za 3 dni ma być znowu mróz, śnieg i ochłodzenie o 30 stopni.
    • smoczy_plomien Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 17:48
      Nie czekam. Wiem, że jakbym już teraz zaczęła myśleć o wiośnie, to psychicznie ciężko by mi było do niej dotrwać. To jeszcze spokojnie z 3-4 miesiące.
    • kachaa17 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 21:13
      Ja nie czekam, za to czekam na powrót zimy. Jeszcze nie zdążyłam porobić fajnych zimowych zdjęć.
    • gama2003 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 03.01.23, 21:16
      Też team zimowanie.
      Mam dwie gawry mięciutkie i nie tęsknię za goruncem ani trochę. A od wiosny do gorunca maleńki krok.

Zima ma sens dla przyrody również.
      I dlatego anomalie są wkurzające i niszczycielskie
    • milin94 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 04.01.23, 06:26
      Lubię zimę, co nie znaczy, że nie czekam co roku na wiosnę. W tym roku po raz pierwszy od lat była taka prawdziwa - ze śniegiem, mrozami. Mam nadzieję, że jeszcze wróci, przecież to dopiero początek stycznia.
      • milin94 Re: Czekam już na wiosnę bla, bla, bla 04.01.23, 06:26
        milin94 napisała:

> Lubię zimę, co nie znaczy, że nie czekam co roku na wiosnę. W tym roku po raz p
        > ierwszy od lat była taka prawdziwa - ze śniegiem, mrozami. Mam nadzieję, że jes
        > zcze wróci, przecież to dopiero początek stycznia.
        Zima była - przez chwilę

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka