Dodaj do ulubionych

Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna)

03.01.23, 18:22
... mężowie, synowie, bracia, ojcowie którzy gotują, gotują "czysto" czy robią w kuchni sajgon?

Pytam, bo wczoraj przyjechał znajomy, zatrzymał się u nas na jedną noc i uparł się, że w ramach wdzięczności coś nam ugotuje..
Oczywiście do sprzątania już go nie zaganiałam, ale grzyby to jeszcze dziś rano skrobałam spod szafek , że o kuchence nie wspomnę :p
Mój osobisty mąż niestety też taki burdel robi 😐
A wasi?

Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:27
      Ojciec gotuje i doprowadza do pobojowiska. Ale, ale, ale- sam to pobojowisko sprząta. Może nie do końca idealnie, ale sprząta.
      Jacenty gotuje schludnie i w dodatku czasem sprząta po mnie.
      • szarmszejk123 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:28
        Pobojowisko mężowskie zostawiam mężowi i niech sobie sprząta ale i tak mnie to drażni :p
        Gościa jakoś głupio do sprzątania gonić mi było:p
        • kropkacom Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:43
          Jesteś urocza wink
          • szarmszejk123 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 21:19
            Szczerze mówiąc, to trochę się też bałam, że sprząta tak, jak gotuje 😂
        • eriu Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 20:44
          Się chciał odwdzięczyć przecież. Ja bym powiedziała, że sprzątanie grzybów spod szafek nie jest moim ulubionym zajęciem i poprosiła o zajęcie się tym skoro mi chciał sprawić przyjemność.
      • stephanie.plum Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:39
        Jacenty, jak ładnie.
      • woman_in_love Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:44
        tak tak, dokładnie to widzę, gdy mówi do danieli: a teraz wyciągnę jacentego z brodą, a daniela mdleje
        • woman_in_love Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:45
          a może to jacenty z wąsami
          • alicia033 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 19:08
            woman_in_love napisała:

> może to jacenty z wąsami

Nie. Z wąsami był Antoni.
            • taje Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 20:59
              A nie cygaro?
              • alicia033 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 21:18
                taje napisała:

> A nie cygaro?

Nieeee
                U Dunin-Wąsowicz służba była comme il fault.
    • primula.alpicola Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:27
      Inne: nie gotuje, ale doskonale, dokładnie sprząta, jak tylko się oddalam z pobojowiska, które stworzyłam.
      Oczywiście kiedy go nie ma, sprzątam sama, nie jestem fleją, żeby ten pierdolnik zostawić i wyjść.
      • arwena_11 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 19:56
        O to podobnie jak u mnie. Mój robi za kuchcika, kroi, obiera itd. A potem ogarnia kuchnię big_grin
      • emdar81 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 19:58
        Mój tak samo!!! Osobiście uważam,że to najlepsza opcja eversmile
      • pade Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 22:23
        to tak jak u mnie
      • limelight7 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 04.01.23, 21:47
        U nas wygląda to tak samo smile
    • alicia033 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:32
      jest czysta, oczywiście. Bez względu czy gotuje mąż, dzieci czy ja. Dla mnie to elementarz życia pod jednym dachem.
    • homohominilupus Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:33
      Nie będę głosować bo robi niezły bajzel ale też pyszne jedzenie i najczęściej wszystko sprząta. No i to on gotuje, ja mam podstawione pod nos to się o bajzel nie ciskam.
      • szarmszejk123 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 21:24
        Ja się też nie ciskam, tylko wewnętrznie mnie to gnębi :p Nie lubię patrzeć jak gotuje, bo mi się irytacja wzmaga:p więc za zwyczaj zmieniam miejsce pobytu do czasu podania do stołu a potem na czas sprzątania :p
    • snakelilith Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:34
      U mnie nie gotuje nikt oprócz mnie. Nie i koniec. Nawet własnej matce nie pozwalam. My Kitchen is my Castle. Dlatego mam tam jak chcę. No dobra, facetowi pozwalam opróżnić zmywarkę i robić sobie śniadania.
    • aqua48 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:36
      Gotuje i sprząta normalnie, ale nie bałagani, a najczęściej to ja gotuję a on myje naczynia. Taki podział ról.
    • sueellen Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:37
      Jest odwrotnie. On minimalista. Używa jedna deseczkę, jeden nożyk, góra 5 składników. A ja robię burdel jakby kuchnie wysadziło. Używam 5 garnków i 3 desek do krojenia. 4 noży, jakieś miseczki, łyżeczki, szpatułki i inne cuda. Potem jest fura zmywania.
      • stephanie.plum Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:38
        o, to tak jak ja!
    • stephanie.plum Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:37
      JA robię pobojowisko, mąż sprząta na błysk. tyle, że on rzadko gotuje.
      • igge Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 04.01.23, 02:35
        I u mnie tak samo.
    • slonko1335 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:41
      Ja robię większy sajgon niż mój mąż ale mistrzem jest syn.
    • kropkacom Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:41
      Mój mąż gotuje i nie robi bałaganu. Sprząta też samodzielnie. Nie pożyczam.
    • extereso Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:44
      Sprząta tak jak uważa, że ja bym oczekiwała, ale zawsze coś przegapi. Zawsze coś innego, bo wskażę, to następnym razem pamięta, ale coś nowego wymyśli 🤔
    • arthwen Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:44
      Ja chyba robię większe pobojowisko, ale sprzątam (tzn brudne gary układam w ładne stosiki, żeby mężowi było łatwiej zmywać tongue_out), mąż gotuje zdecydowanie mniej, prostsze potrawy i oprócz pierogów, przy których robi totalny burdel (ale sprząta po sobie, aczkolwiek ja potem poprawiam, bo moje stardardy czystości blatu są bardziej wyśrubowane) to nie ma tragedii.
    • mgla_jedwabna Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:47
      Gotuje, nie robi przy tym chlewu, a nieuniknione drobne zabrudzenia sprząta sam. Bez pokazywania palcem i przypominania, zaraz po skończonym gotowaniu/jedzeniu. Ogólnie pod tym względem mam chłopa prawie ideał, bo i naczynia zmywa, i śmieci wyrzuca BEZ ZAGANIANIA z mojej strony.
    • gr.ruuu Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:47
      Inne, czyli robi taki sam bajzel jak ja. Za to on częściej sprząta kuchnię. I narzeka, że ja robię syf.
    • szmytka1 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:48
      Jest czysto i od razu widać, że nie ja gotowałam. Od Sajgonu w tym domu to jestem ja. Po mnie jest syf, kila i mogila. Stary mógłby robić w laboratorium.
    • em_em71 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:50
      Mój ma pierdolca na punkcie porządku i czystości, więc nawet jak nasyfi, to potem wyczyści na błysk. Przez wiele lat ja tylko gotowałam i nie sprzątałam nigdy, bo on już się czaił.
    • karotka_plus Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:52
      Mąż jak gotuje to jest bez przerwy czysto. Ja nie wiem jak on to robi. Ja jak gotuje to mam pobojowisko. Nawet jak robimy te same dania, w ten sam sposób to on jest w stanie na bieżąco sprzątnąć tak, że umyje, wytrze i schowa a ja nie big_grin Syn to samo - pobojowisko większe 2 x jak ja, tylko że on nie widzi, że jest brudno tongue_out
      • m_incubo Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 21:02
        To ja tak gotuję jak twój mąż. Wszystko sprzątam na bieżąco, bo mnie sajgon przy pracy dekoncentruje i wkrwia.
        Ale gotuję na tyle rzadko, że właściwie jednak nie gotuję big_grin
        • szarmszejk123 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 21:12
          Ja też i nie mogę inaczej:p szlag by mnie trafił:p
          Z tym, że ja gotuję prawie codziennie:p
    • anilorak174 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:56
      Tata gotuje w moim stylu. To znaczy co niepotrzebne to od razu chowa, jak cos się rozsypie, od razu zamiata itp.
      Mój starszy syn (wkrótce pelnoletni) jak gotuje to w stylu mojej mamy. Wszystko jest powyciagane, rozsypane itp i po gotowaniu trzeba z godzinę lub dłużej sprzątać i myc wszystko.
    • nenia1 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 18:58
      Zależy co gotuje. Najgorzej coś z sosami, bo wtedy widzę, że jednak co nieco pochlapane. Ale nie widzę problemu bo sprząta po swoim gotowaniu a gotuje naprawdę nieźle, niektóre potrawy wręcz doskonale. Z czasem wręcz rozwinął się kulinarnie i widzę, że gotowanie go wciągnęło i sprawie mu frajdę, szczególnie lubi przepisy z innych krajów typu kuchnia tajska/chińska, albo potrawy gotowane na żywym ogniu, różne kociołki, woki, dania z grilla - cuda robi, w towarzystwie uchodzi za mistrza i to go łechce wink. Co o tyle godne odnotowania, że jest z tradycyjnego domu "synu zostaw, w domu gotuje kobieta" i kompletnie nie potrafił gotować. Ale ja zawsze kochałam mężczyzn, którzy potrafią gotować, zwłaszcza z fantazją.
    • mamamisi2005 Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 19:02
      Ponad 40 głosów i wypowiedzi w gratisie. I już masz materiał na doktorat 😉
    • bi_scotti Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 19:09
      Po swoim gotowaniu posprzata okay ale zawsze przy okazji znajdzie cos, co wyczysci extra np. szufladki na sztucce, bo cos zobaczy i musi, bo sie udusi big_grin Jeden minus - ten moj Pan Domu jest much slower niz ja we wszystkich dzialaniach sprzatalniczych, co wymaga ode mnie lots of patience & more patience wink Zawsze bede wdzieczna jego matce, ze nauczyla, wymagala, nie odpuszczala - in this regard, perfect mother-in-law smile Cheers.
    • m_incubo Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 19:10
      Mąż gotując robi wokół nie tylko pobojowisko. To prawdziwy roz$#$dol. Ogarnia w miarę, tzn. w mojej opinii 50% do poprawki,
      ale ponieważ to on rządzi w kuchni, znaczy gotuje właściwie wyłącznie on, to się nie wtrącam ani do gotowania ani do sprzątania. Raz w tygodniu pani doczyszcza na błysk i może sobie znowu obrzucać ściany ciastem/oblewać płytki barszczem itp.
    • majenkirr Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 19:16
      Inne - jest czysto, ale do moich standardów i tak daleko.
      • al_sahra Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 04.01.23, 02:43
        majenkirr napisała:

> Inne - jest czysto, ale do moich standardów i tak daleko.

U mnie tak samo. Stara się biedak, ale poprzeczka jest bardzo wysoko smile.
    • kurt.wallander Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 19:26
      Wybrałam inne, bo mąz zostawia czyściej niż ja. Tzn. ja sprzątam, ale przeważnie po zjedzeniu obiadu, on raczej nie siada do jedzenia, zanim nie sprzątnie. Z tym, że ja gotuję codziennie, on średnio raz na tydzień, dwa.
      • annaboleyn Re: Czy wasi faceci.. ( sonda uliczna) 03.01.23, 21:09
        Też wybrałam inne, bo #toskomplikowane wink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka