Dodaj do ulubionych

Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR

03.01.23, 21:46
Ktoś z Was ogarnął już sobie wniosek o wyższy (3000 kWh) limit prądu po starej cenie dla gospodarstw domowych w przypadku posiadania Karty Dużej Rodziny?

I teraz dochodzimy do clue: czy jak dwie osoby w rodzinie mają KDR, to mogą zawnioskować o wyższy limit dla różnych nieruchomości? Myślałem, że ja mógłbym zawnioskować dla mieszkania a żona dla domu.
Ciekawe czy to przejdzie? smile
Obserwuj wątek
    • bywalec2023 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 03.01.23, 22:57
      w sumie to pytanie dotyczy nie tylko osób z kartą dużej rodziny tylko wszystkich którzy mają 2 lub więcej nieruchomości: czy wówczas limit 2000 kWh jest osobno na każdą nieruchomość?
      Orientuje się ktoś?

Widzę, że problematykę ktoś już zauważył:
      "– Czy zakładać stałą cenę na licznik / adres czy rodzinę? (problem przerabiany już przy dopłatach węglowych) Czy osoby, które mają dwa domy / mieszkania, a liczniki są zarejestrowane na innych współmałżonków mają stałe ceny w dwóch miejscach (czyli zużycie 4000 kWh)? A co, jeśli pod danym adresem jest jeden licznik, a mieszkają dwie rodziny? Co, jeśli są to rozwodnicy (teoretycznie żyją oddzielnie, ale tu mają tarczę podwójną). Jak liczymy rodziny wielodzietne, jeśli dzieci są z patchworkowych małżeństw? Czy mając kilka domów można sobie wybrać na który z nich będzie zamrożona cena, a może jak są różne domy to i w każdym będzie 2000 kWh po starej?"
      konradswirski.blog.tt.com.pl/zamrozenie-cen-pradu-wszystkie-tarcze-sa-najlepsze-dla-prawnikow/
      • mysiaapysia Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 03.01.23, 23:27
        Znając życie i automatyzację rozliczeń - limit na lokal mieszkalny narzucony ustawą, czyli 2000 kWh będzie dla każdego lokalu i już, zresztą ustawa nie wprowadza ograniczenia 1 lokal na 1 osobę. Ale te wyższe limity, wymagające dodatkowego zgłoszenia, to już trudniejsza kwestia.
        • bywalec2023 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 03.01.23, 23:35
          też znalazłem gdzieś info, że na każdy punkt poboru energii (czyli licznik) jeden limit
    • bywalec2023 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 10:28
      nikt nic? XD
      • aw_1 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 11:47
        składałam wniosek, przez aplikację mObywatel, mam 3 punkty poboru i złożyłam na wszystkie 3, nie było problemu.
        • bywalec2023 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 11:49
          jeden wniosek na wszystkie 3 punkty poboru czy na każdy punkt poboru osobny wniosek?
          • aw_1 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 13:12
            w aplikacji, po wypełnieniu danych dla danego punkt pojawia się komunikat: dodaj kolejny punkt. W ten sposób dodałam 3.
            • bywalec2023 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 16:08
              dzięki!
    • kazaszkaa Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 11:43
      Przejdzie, dla każdej nieruchomości jest oddzielny limit, we wniosku wpisuje się wszystkie numery PPE.
      • bywalec2023 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 11:48
        Pytanie, czy zrobić przez ePUAP jeden wniosek i tam podać wszystkie numery PPE czy też zrobić 2 wnioski?
        • kazaszkaa Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 13:36
          Można zrobić w aplikacji mObywatel, tam się w jednym wniosku podaje wszystkie PPE.
          • bywalec2023 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 16:09
            dzięki również, zrobiłem przez ePuap bo było mi wygodniej wkleić zdjęcia KDR
    • tol8 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 16:19
      Ja ogarnęłam.
      Możesz dla wszystkich nieruchomości nawet jako samodzielny rodzic.
      Ba, nikt nie żądał nawet tytułu własności do lokalu więc mamie też zgłosiłam na KDR
      • bywalec2023 Re: Wyższy limit prądu po starej cenie a KDR 05.01.23, 17:11
        tol8 napisała:

> Ba, nikt nie żądał nawet tytułu własności do lokalu więc mamie też zgłosiłam na
        > KDR

To idzie do firmy energetycznej i działa na osobę która ma z nia umowę. Mama ma umowę o prąd i KDR a nie ma własności lokalu?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka