Dodaj do ulubionych

Zawody deficytowe

03.01.23, 22:52
tvn24.pl/biznes/najnowsze/i84hgg-Barometr-zawod%C3%B3w-2023
Okazało się, że w tym roku, jako nauczycielka matmy, wykonuję zawód deficytowy.
Patrząc na tę listę jesteście w "równowadze" czy w "deficycie"?
Obserwuj wątek
    • kura17 Re: Zawody deficytowe 03.01.23, 22:57
      nie znalazlam swojego zawodu ... moze zle patrzylam ...
      z tego co obserwuje, jest nas w nadmiarze wink
      • jednoraz0w0 Re: Zawody deficytowe 03.01.23, 23:20
        Ja swojego tez nie, ale generalnie z małymi wyjątkami te deficytowe to takie, gdzie jest ciężka praca z marnymi lub takimi sobie zarobkami, no któż by się spodziewał.
    • bistian Re: Zawody deficytowe 03.01.23, 23:16
      Mój też deficytowy, a nawet trzy moje zawody, wszystkie deficytowe.
      Wszystkie deficytowe, ale każdy z inną pensją
      • asia.sthm Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 01:15
        > Wszystkie trzy deficytowe, ale każdy z inną pensją

U mnie tez, az sie zdziwilam. Deficytowa specjalistka szerokiego zasiegu.
    • nuka_2 Re: Zawody deficytowe 03.01.23, 23:19
      Mój też deficytowy, jeszcze parę lat na pewno taki będzie. Potem zobaczymy, powstało sporo nowych wydziałów lekarskich, będzie dużo absolwentów. Choć zanim zrobią staż, specjalizację, to ja już blisko emerytury będę
    • taki-sobie-nick Re: Zawody deficytowe 03.01.23, 23:26
      Terapeutów za mało? Gdzie człowiek się nie obróci, tam jacys siedzą.

• georgia.guidestones Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 00:56
        taki-sobie-nick napisała:

> Terapeutów za mało? Gdzie człowiek się nie obróci, tam jacys siedzą.
        >
        >
        W Twojej bańce pacjenta psychiatrycznego z dużego miasta. Jakbys byla kilkulatką z wioski na Podkarpaciu, z rodziny bez kasy i ze znikomym kapitalem kulturowym, mialabys inny ogląd.
      • purchawka2020 Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 08:06
        A spróbuj się zapisać na nieodległy termin.
      • marta.graca Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 08:30
        Mówisz o tych z prywatną praktyką, liczących sobie min 150 zł za 50 minut?
    • koko8 Re: Zawody deficytowe 03.01.23, 23:32
      Niestety, nie ma mojego zawodu. Na oko- jesteśmy w równowadze.
    • sueellen Re: Zawody deficytowe 03.01.23, 23:33
      Ja jestem biurwa, wonska specjalistka jakich w nadmiarze 😅
    • little_fish Re: Zawody deficytowe 03.01.23, 23:35
      Mój deficytowy. Małżonka (te kilka, które ma 😁) też deficytowe.
    • kocynder Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 06:34
      Co najmniej część tych "w równowadze" jest w równowadze tylko w oczach władz najwyższych... Np mam w rodzinie listonosza, od dwóch lat robi codziennie półtorej etatu, płacone ma za jeden, czasem użebrze nadgodziny, to samo WSZYSCY jego koledzy z pracy... No, ale firma się kręci, znaczy jest równowaga. W moim zawodzie jest deficyt, ale dostanie pracy graniczy z cudem, albo układami, a już jeśli jest się tuż po studiach to "wbić do branży"...
      • kokosowy15 Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 06:43
        Listonosz to zawód deficytowy, szczególnie gdy trzeba pracować na "półtorej etatu". Może zaproponować pracę zdalna?
        • kocynder Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 06:55
          Półtora. Edytor w telefonie.
        • kocynder Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 06:57
          A listonosz wg załącznika to zawód w równowadze, a nie deficytowy. Pracy zdalnej nie da się i nie dało nawet w czasie największego szału pandemicznego.
          • kokosowy15 Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 08:46
            Wszystko zależy od organizacji pracy. Przecież listonosz może czytać listy, a wysyłać SMS do adresata gdy znajdzie coś istotnego. Nie będzie przecież chodził z bzdurami.
            • georgia.guidestones Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 09:32
              kokosowy15 napisał(a):

> Wszystko zależy od organizacji pracy. Przecież listonosz może czytać listy, a w
              > ysyłać SMS do adresata gdy znajdzie coś istotnego. Nie będzie przecież chodził
              > z bzdurami.
              Listonosz na zadoopiu (z wlasnym samochodem, kilometrowka nedzna) moze jeszcze za te zawrotna minimalna krajowa za 1.5 etatu dolozy do interesu i zatrudni kamerdynera do czytania. Cud że ty odklejony dziadersie prowadząc czytałeś i nikogo nigdy nie potraciles.
              • kokosowy15 Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 12:43
                Dlaczego usiłujesz nieudolnie mnie obrazić? Może to kamerdyner czyta ci forum i streszcza wypowiedzi? Jesteś listonoszka na Podlasiu?
      • niemcyy Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 06:56
        półtora
        • kocynder Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 06:58
          Półtora. Piszę z telefonu i edytor zmienił. Owszem, powinnam sprawdzić przed wysłaniem...
      • marta.graca Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 08:31
        To właśnie przez to robienie na półtorej etatu władzom się wydaje, że jest równowaga. Z lekarzami podobnie.
      • ga-ti Re: Zawody deficytowe 05.01.23, 00:40
        A wiesz, że jak tylko przeczytałam tytuł to o listonoszach pomyślałam. U nas od ładnych kilku lat jest cholerny deficyt. I tak, dostajemy listy raz na tydzień, dwa tygodnie, gdy któryś z listonoszy dostanie akurat nasz rejon do rozniesienia. Podejrzewam, że nie dostaje za to dodatkowych pieniędzy uncertain
        • kocynder Re: Zawody deficytowe 05.01.23, 07:01
          Ale z zamieszczonych danych wynika, że w listonoszach nie ma deficytu. A że "nie ma" kosztem pracowników? Że "nie ma" kosztem klientów? A kogo to?
    • niemcyy Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 07:27
      W deficycie i zgadza się to z obserwacjami w realu.
    • lucadimontezemolo Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 07:46
      O dziwo wyszło, że wykonuję zawód deficytowy.
    • marta.graca Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 08:28
      Mój w równowadze, a wg mnie nawet jest nas nadmiar.
    • klaramara33 Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 08:32
      Każda szanująca się ematka napisze,że deficytowy .
      • marta.graca Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 08:33
        Biorąc pod uwagę wysokość zarobków przy tych deficytowych wolę swój.
        • panna.nasturcja Re: Zawody deficytowe 05.01.23, 01:16
          Zależy przy którym. Jest tam sporo zawodów, w których można bardzo dobrze zarabiać.
          • marta.graca Re: Zawody deficytowe 05.01.23, 06:49
            Ale raczej wiążących się z orką. I tak samo sporo takich, przy których zarabia się minimalną za ciężką harówkę.
    • rosie Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 08:45
      No cóż, większość z zawodów deficytowych to ciężka praca. Murarze i inni związani z budownictwem, zawody deficytowe. Wszyscy, których znam raczej nie przekażą firmy dzieciom, jak osiągną wiek emerytalny zamkną firmę. Technicy budownictwa już deficytowi nie są, wiekszość nie pracuje w zawodzie.
    • jasnozielona_roslinka Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 10:11
      bardzo to dziwne że w deficytowym zawodzie trudno dostać pracę po studiach i jest nisko płatna - więc ja nie wiem jak oni to ustalają. Chyba ze deficyty są w jakiś małych miasteczkach do których nikt nie dojedzie bo się to nawet finansowo nie opłaci.
      • marta.graca Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 12:57
        Pewnie dlatego właśnie jest deficytowy- za tak niską pensję nikt nie chce pracować.
        • little_fish Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 15:11
          Operatorzy obrabiarek skrawających , operatorzy i mechanicy sprzętu do robót ziemnych, spawacze , wykonczeniówka w budowlance potrafią zarobić niezłe pieniądze.
    • aagnes Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 12:53
      Mój zawód jest w totalnym deficycie, ale za te pieniadze za kilka lat w tym zawodzie nie bedzie nikogo.
    • marzeka11 Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 14:40
      Zawód deficytowy: nauczyciel przedmiotów ogólnokształcących. A w tym dziale to zauważalny jest brak nauczycieli matematyki, fizyki, chemii, biologii. Polonistów też zaczyna powoli brakować.
    • kaki11 Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 14:41
      Ja w równowadze
    • princy-mincy Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 16:50
      Dobrze, ze wpisali nauczycieli jako deficytowych. Ostatnio Czarnek debil wymyslil, ze nauczycieli jest za duzo i trzeba bedzie zwalniac!
      • sol_13 Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 17:21
        No właśnie. A u dzieci w szkole wf łączony chłopcy z dziewczynami, bo nie ma wuefistówuncertain
    • lemonetka Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 17:07
      Jestem w deficycie, mam dwa zawody i oba deficytowe. Tylko że nadal tak będzie, jeśli płace w nich nie pójdą w górę. W drugim z moich zawodów prywatnie można zarobić dużo, tylko nie każdego na to stać. Państwowo jest niedobór specjalistów, bo płace kiepskie, a to wykształcenie kosztuje bardzo dużo, więc nic dziwnego, że ten kto zakończy edukację woli zakładać praktykę prywatną...
      Z nauczycielami jest to samo - prywatnie jeśli mają glowę na karku i swój biznes zarobią dużo, dlatego w szkołach brak matematyków, fizyków, chemików, językowców (też jestem w jednej z tych grup i wiem ile płacą w szkole, a ile za lekcje prywatne na swoim).
      Więc deficyt jest, ale jeśli klient ma pieniądze to ten deficyt odczuje o wiele słabiej...
      • jasnozielona_roslinka Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 17:33
        Jeśli w jednym z zawodów deficytowych płacą 2900 po 5 latach całkiem wymagających studiów i doktoracie ( bo za dr w szkole to jedynie co dają to skracaja o "aż"cały rok ścieżkę awansu ale pensja jest taka sama jak osoby bez dr) to serio nie rozumiem na co liczą.
        • marta.graca Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 17:53
          W mojej branży za dr też nic nie dają.
    • sumire Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 17:13
      W ogóle mojego zawodu nie ma na tej liście, czyli jestem totalnie zbędna smile co od paru lat podejrzewałam.
    • sol_13 Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 17:22
      Mojego nie ma.
    • awf-33 Re: Zawody deficytowe 04.01.23, 20:02
      W deficycie.
    • ga-ti Re: Zawody deficytowe 05.01.23, 00:44
      Zdziwiło mnie, że wśród deficytowych cała branża budowlano-wykończeniowa. Mam wrażenie, że "budowlańców" wokół pełno. Ale i popyt duży i, podejrzewam, sporo z nich to "budowlańcy-samozwańcy" wink
      • georgia.guidestones Re: Zawody deficytowe 05.01.23, 01:05
        Deficytowe, bo zdecydowana wiekszosc to pewnie szara strefa. nierzond wykoncypowal, ze za malo podatkow z tej branży wplywa do budżetu.
    • panna.nasturcja Re: Zawody deficytowe 05.01.23, 01:13
      Mój jest deficytowy.
      Ale to widać na rynku i bez takich badań.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka