Dodaj do ulubionych

Jak często wykonujecie usg piersi ?

04.01.23, 08:10
Raz do roku wykonuję: podstawowe badania krwi, USG piersi, ginekolog, usg brzucha.
Za każdym razem mam mega stres, że dowiem się o jakimś problemie, który zwali mnie z nóg.
Np. wczoraj byłam na usg piersi ( zmiany są ale dobrze odgraniczone, po biopsjach gruboigłowych)... i wyszłam z gabinetu z wielkim "ufff, to jeszcze nie moja kolej".
Takie czekanie: kiedy ja?
Boicie się takich badań? Czy usg piersi wykonujecie częściej niż raz do roku? ( podobno ten nowotwór rośnie bardzo szybko)
Lekarz zaleca usg piersi co 6 miesięcy. Ktoś wykonuje tak często?
Obserwuj wątek
    • ewula80 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 08:16
      Tak, co 6 mc
      • chwiledwie Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 08:17
        ewula80 napisała:

> Tak, co 6 mc

Czy wykonujesz to badanie prywatnie? Płacisz za nie?
        • ewula80 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 12:46
          Nie płacę, robie na nfz
    • purchawka2020 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 08:16
      Raz na dwa lata. Nie mam obciążeń dziedzicznych,
    • thank_you Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 08:19
      Wykonuję raz na rok. Do tego samokontrola.
    • nutella_fan Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 08:31
      Ja robię co pół roku i mam z tym taki sam problem jak ty. Po prostu się zmuszam żeby iść. Nie pomogła mi na to żadna z kilku terpaii.
    • kropka_kom Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 08:33
      raz na rok - 1.5 roku
    • primula.alpicola Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 08:35
      Raz w roku, razem z cytologią i usg transwaginalne.
      Nie, nie mam takich myśli, ze jeszcze nie i kiedy ja.
    • tilijka123 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 08:41
      Raz w roku. Nie boje się zachorowania. W mojej rodzinie nie było przypadków raka i liczę, że tak pozostanie.
      • sundace46 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 08:44
        Ja dzisiaj ide na usg i rtg jamy brzusznej, leczę się gastrologicznie, a w rodzinie bliskiej przypadki nowotworu jelita grubego, za kilka tygodni profilaktyczna kolonoskopia, gorzej mi, mdli mnie ze strachu, żołądek boli, że właśnie cos wykryją sad
        • chwiledwie Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:10
          Współczuję, rozumiem i trzymam kciuki.
    • ritual2019 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 08:59
      Nie robie. Robie samobadanie piersi
      • me-lissa Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 15:12
        Mój guz choć duży nie był wyczuwalny palpacyjnie. Nawet przez onkologów. Za to na usg birads 4c
        • ritual2019 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 15:17
          Statystyki pokazuja ze najwieksza wykrywalnosc jest wlasnie poprzez samobadanie. Nie jestem jeszcze w wieku na mammografie, nie mam obciazen rodzinnych.
          • me-lissa Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 22:25
            Ja też nie, żadnych nowotworów w rodzinie, za młoda na raka piersi. U mnie w mammo nic nie wyszło, za to na usg duży guz mocno unaczyniony.
            • me-lissa Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 22:30
              I absolutnie zgadzam się że samobadanie to podstawa! Ale niestety często nie wykryje tego co wykryje usg - u mnie stan przedrakowy, na szczęście guz w porę wycięty. Zero objawów, niewyczuwalny nawet przez specjalistów z warszawskiego instytutu onkologii. A po usg info że na 90% jest źle
          • hanusinamama Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 22:30
            Ale usg piersi nie wyklucza samobadania...
    • mea8 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:00
      2x do roku. Raz prywatnie raz na NFZ. Mam bardzo gruczołowatą budowę piersi. Bardzo trudne do samokontroli. Byłam już na ścieżce dilo, na szczęście wszystko zakończyło się pomyślnie.
    • anilorak174 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:01
      Ja robię co 6 mcy z powodu licznych torbieli.
      • chwiledwie Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:11
        anilorak174 napisała:

> Ja robię co 6 mcy z powodu licznych torbieli.

Prywatnie czy na nfz?
        • anilorak174 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:56
          Prywatnie. Do gina tez prywatnie chodzę.
    • anorektycznazdzira Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:02
      średnio co 1,5 roku
      ale nie mam takich lęków jak Ty, wybacz, ale chodzenie na badania w klimacie "czy to już wyrok śmierci" to lekka paranoja. Dobrze, że chodzisz na różne badania, ale może do terapeuty też się przejdź...
      • nutella_fan Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 10:27
        Mi kilka terapii na to nie pomogło niestety, machnęłam ręką. Ale próbowałam z terapiami przez dobre 20 lat (oczywiście z przerwami).
    • headonshouldersbaby Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:07
      ja robie co 6 mies piersi, sama place, ale spokojnie
      mam strachy jezeli mam jakies faktyczne dolegliwosci tylko

Za to badania krwi to mam palpitacje jak odbieram wyniki za kazdym razem. Bez powodu. Nie wiem dlaczego. Jak wariat.
    • biala_ladecka Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:11
      Rozumiem Cię.
      Też idę niby na luzie, ale atmosfera miejsca się udziela niestety.
      Badanie robię raz w roku.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:22
      Nie boję się. Piersi badam co rok mniej więcej. Do ginekologa też na cytologię chodzę raz na rok. Ale USG brzucha nie robię, ani badań krwi, jeśli nic mi się nie dzieje. Niedawno na USG piersi wyszła mi jakaś nieciekawa torbiel, miałam zaleconą biopsję. W ogóle sobie tym głowy nie zaprzątałam, w sensie martwieniem się. Umówiłam się do poradni chorób sutka, lekarz zrobił biopsję i wyszło, że wszystko ok. Jakoś w ogóle nie zakładałam innego scenariusza.
      • panna.nasturcja Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 17:42
        Usg jamy brzusznej to akurat warto robić, bo to jest badanie przesiewowe dla mnóstwa chorób, które we wczesnej fazie nie dają objawów i dobrze się leczą, za to wykryte po objawach są już dużo poważńiejsze.
    • extereso Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:24
      Raz w roku. Nie myślę o tym przedtem, trochę jadąc do gabinetu i czekając się stresuję. Lekarz radiolog jest tak miły, że w środku lęk mija, on wszystko na bieżąco omawia. Ale po wyjściu dotąd jednak było uff, więc lęk musiał się czaić.
    • piataziuta Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:27
      Ja wszystko jest ok, to badania robi się raz w roku.
      Jak jest coś co trzeba obserwować, to robi się częściej.
    • sueellen Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:34
      Raz na pół roku USG, raz na pół roku rezonans.
      • sueellen Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:36
        Raz na rok. Czyli badanie mam co pół roku naprzemiennie. Choć USG jest o kant d potłuc w moim przypadku. Nie wyłapalo 6cm raka, dlatego bardziej interesuje mnie rezonans.
        • chwiledwie Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 12:32
          sueellen napisała:

> Choć USG jest o kant d
          > potłuc w moim przypadku. Nie wyłapalo 6cm raka, dlatego bardziej interesuje mnie
          > rezonans.

Jakim cudem jest to możliwe ??!! Może ja na ten rezonans pójdę.
          • panna.nasturcja Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 17:44
            Ona jest chora onkologicznie, o czym nie napisała. To ńie jest profilaktyka. I nie mieszka w Polsce, więc nie ma mowy o nfz.
            • chwiledwie Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 20:47
              Tak, wiem. Pamiętam posty suellen. Miałam na myśli, jakim cudem w usg, nie był widoczny guz wielkości 6 cm. Czy to możliwe? Być może, że np guz pod gruczołem jest ukryty, nie wiem.
              • panna.nasturcja Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 22:37
                U mojej mamy nie był widoczny w mammografii, powtórzono i nadal nie widziano. Na usg się pokazał. To zależy od budowy piersi.
    • lilia-anna Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:35
      Tymczasem na stronie Luxmedu taka informacja na temat usg piersi:
      Zgłoś się na badanie, jeśli:
      podczas samodzielnych badań piersi wyczujesz w nich zmiany
      czujesz ból piersi niewiadomego pochodzenia
      zauważyłaś wyciek wydzieliny z brodawki
      przeszłaś pooperacyjne usunięcie gruczołu piersiowego
      zauważyłaś powiększenie pachowych węzłów chłonnych
      stosujesz hormonalną terapię menopauzalną
      I przyznam Wam, że już zgłupiałam, bo chodzę co roku na usg, a dodatkowo raz w roku też ginekolog bada mi piersi, no i sama raz w miesiącu sprawdzam. Mam 44 lata - co z mammografią na przykład? Bo z tego info, które zacytowałam wyżej, wynika, że nawet na usg nie trzeba, jeśli nie ma jakichś konkretnych objawów.
      • anilorak174 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 10:12
        Podobno czy usg czy mammo to zależy od budowy piersi, która zmienia się z wiekiem. Teoretycznie powyzej 40 roku zycia robi się mammo, ale ja np. mam zalecone usg bo i tak trzeba by je robić po mammo z uwagi na budowę.
        • panna.nasturcja Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 17:46
          Dokładnie tak jest. U mnie wyłącznie mammografia, usg nie ma wartości diagnostycznej, taką mam budowę piersi. Pierwszą mammografię miałam w wieku 25 lat.
          • dominika9933 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 21:16
            Mam podobnie, tylko, że lekarka zleca mi w jednym roku mammografię, w drugim USG, oprócz tego, oczywiście zawsze badanie przez nią.
            • panna.nasturcja Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 22:38
              U mnie usg nie ma sensu, dlatego robię mammografię co rok.
    • kura17 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 09:53
      mam 3 guzy w piersiach i chodze raz na rok na mammografie + usg. czasem, jak guzy "zle sie zachowuja", to chodze co pol roku. czasem tez jest potrzebna biopsja (to po mammo). nie place za te badania, bo mam wskazania, ale ja mieszkam w Niemczech.
      tez panikuje przed kazdym - mniej wiecej co drugie badanie slysze jakies "zle wiesci" - guz sie powiekszyl, pojawil sie nowy, kszalt sie nie podoba ...
      • chwiledwie Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 12:34
        To chyba lepiej już je wyciąć?
        Ja mam 2 lite guzki, rzekomo włókniaki i torbiel.
      • me-lissa Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 12:46
        A mogę zapytać czemu nie wycinasz? Ja po wykryciu guza miałam w przeciągu roku parę usg, mammografię, rtg, dwie biopsje gruboigłowe. Wszystko w centrum onkologiii. Mammo idealne, w biopsjach nic, tylko usg podejrzane. W końcu po czwartym usg chyba lekarz stwierdził że trzeba wyciąć. Guz (badany na Wawelskiej a potem jeszcze na Roentgena) okazał się łagodny ze zmianami przedrakowymi w jednym malusieńkim fragmencie. Także trzeba wycinać
        • kura17 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 12:57
          tutaj nikt nie proponuje wyninania, dopiero po zlej biopsji - dlatego kontroluje sie tak czesto.
          moja ginekolog powiedziala, ze takie sa wypracowane procedury. stwierdzila, ze widzi, ze mnie to duzo kosztuje (psychicznie) i mozemy sprobowac doprowadzic do wyciecia "z powodow psychologicznych".
          w sumie sama sie waham - ponoc wycinane lubi odrastac. mam miesniaka w macicy, raz wycinanego - odrosl bardzo szybko, na szczescie maly i teraz obserwujemy.
          • me-lissa Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 14:54
            No właśnie ja już nie wyrabiałam psychicznie, co dwa miesiące wizyta w centrum onkologii (kto był ten wie), kiedy po kolejnym usg lekarka powiedziała że trzeba wyciąć i dokładnie zbadać odetchnęłam z ulgą? Może to kwestia rodzaju guza? U mnie nie było mowy o odrastaniu choć teraz oczywiscie usg co 6 miesięcy konieczne, operacja/blizna nie są obojętne dla organizmu. A i mój był spory także pomimo biopsji bez zarzutu nie można było wykluczyć że nie pobrali tak gdzie trzeba
    • princy-mincy Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 10:06
      Robie co rok cytologie, chodze regularnie do ginekologa.
      USG piersi mialam ostatnio co 6 mcy, teraz mam przyjsc za rok. USG transwaginalne- co 3-6 mcy bo mam miesniaki. Przed miesniakami robilam raz w roku.
    • koko8 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 10:44
      Raz w roku, plus czasami dodatkowe usg z biopsją cienkoigłową. Mam piersi o budowie gruczolowej z licznymi torbielami. Mammo u mnie odpada.
    • pepsi.only Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 12:43
      Raz w życiu miałam USG piersi. Bo coś sobie wymacałam, i było to nic.
      USG brzucha i ginekologiczne miałam wiele razy, ostatnio ze 2 lata temu, w sytuacji gdy coś się działo.
      Podstawowe badania krwi, moczu, czy na krew utajoną miałam z miesiąc temu.

Jestem zdrowa, nie jestem obciążona genetycznie. Nie boję się badań.
    • emdar81 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 12:54
      Raz do roku i samokontrola co miesiąc. I właśnie na takiej samokontroli - 8 miesięcy po ostatnim usg- wyczułam coś co okazało się rakiem. Rósł bardzo szybko, od czasu wyczucia tego do diagnozy( usg》mammografia 》biopsja gruboigłowa)minęło niecale 1,5 miesiąca, a dziad miał już 6 cm. Od diagnozy do wdrożenia leczenia ( musiałam porobić szereg innych badań) minęło 3 tygodnie ( w tym był weekend około 1.11), jestem po 6 ( z 16 chemii) i dziad praktycznie zniknął. Wszyscy lekarze mi powiedzieli, że zareagowałam bardzo bardzo szybko, i że być może dlatego jest taka szybka reakcja na leki. Jak będzie dalej, tego nie wie nikt, ale ja wierzę że będzie dobrze. Podsumowując: badajcie się regularnie.
      • panna.nasturcja Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 17:47
        Zdrowia!
        • emdar81 Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 18:11
          Dziękujęsmile!
    • nammkha Re: Jak często wykonujecie usg piersi ? 04.01.23, 13:15
      Mam podobnie jak Ty.
      Do tej pory robiłam USG piersi raz na rok.
      Po ostatniej biopsji gruboigłowej mam wyznaczona wizytę jakoś za pare miesięcy i sądzę, że będę już pod opieką tego lekarza i tego szpitala do kiedy się da (nie wiem co ile robią usg kontrolne ale podejrzewam że właśnie co pół roku).

Warto dbać o siebie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka