Dodaj do ulubionych

Stresuję się, badania dzisiaj

04.01.23, 08:48
Ja dzisiaj idę na usg i rtg jamy brzusznej, leczę się gastrologicznie, a w rodzinie bliskiej przypadki nowotworu jelita grubego (dziadek, wujek, kuzyn), za kilka tygodni profilaktyczna kolonoskopia, którą powtarzam co 5 lat, gorzej mi, mdli mnie ze strachu, żołądek boli, że właśnie coś wykryją sad Niby nic się nie dzieje. Ibs i objawy pod kontrolą, objawy te same od kilku lat, typowe dla unormowanego ibs, ale strach przed badaniami jest. Nakręcam się bo czytam w internetach o tym, że początkowe stadium raka nie daje objawów bla bla bla i leci już machina wyobraźni.
2 tygodnie temu miałam bardzo obszerne badania krwi, wyszły wzorcowe, a mimo to sie stresuję. Bo przeciez początkowe stadium raka rzadko daje objawy itd.... Do tego muszę być na czczo na usg i wściekła jestem bo głodna.
Pocieszcie mnie, że ktoś też tak ma big_grin
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Stresuję się, badania dzisiaj 04.01.23, 08:52
      Wolisz nie wiedzieć, czy ci coś dolega?
    • headonshouldersbaby Re: Stresuję się, badania dzisiaj 04.01.23, 08:56
      nic ci nie jest
      zanim rak sie zrobi to sa polipy po to robisz kolonoskopie
      uloz diete tak zeby nie byla pro zapalna , zyj zdrowo i sie nie stresuj.
      Jak masz CRP niskie to male szanse na nowotwor gastryczny, naprawde.

Rob sobie tez co rok test nowy nazywa sie KALPROTEKTYNA . Jak kolonka tylko z kalu.

NIE STRESUJ SIE.

• primula.alpicola Re: Stresuję się, badania dzisiaj 04.01.23, 11:19
        Podpisuję się.
    • triss_merigold6 Re: Stresuję się, badania dzisiaj 04.01.23, 09:05
      Pocieszam. Też tak mam, okresowe schizy, po badaniach mi przechodzi.
    • lucky80 Re: Stresuję się, badania dzisiaj 04.01.23, 09:09
      nic się nie martw. Psychika Ci szaleje i buduje chore wyobrażenia. A dodatkowo, pamiętaj - rak to nie wyrok dziś. Moja koleżanka która prowadzi fundację onkologiczną, mówi że ona się stresuje tylko wtedy nie kiedy ktoś ma raka, tylko wtedy, gdy ma raka i złe rokowania.
    • princy-mincy Re: Stresuję się, badania dzisiaj 04.01.23, 10:19
      Ja tez sie stresuje, ale wole sie postresowac przed badaniem i wiedziec ze jest ok, niz nie robic nic.
    • zuzanna_a Re: Stresuję się, badania dzisiaj 04.01.23, 10:25
      rak jelita rozwija się latami. w najgorszym wypadku wyjda ci na badaniu pojedyncze polipy które po prostu się usunie. to na szczęście choroba która rozwija się długo a kolonoskopie co 5 lat są dlatego tak rzadko, bo to wystarczy by wychwycić to w początkowym stadium. stres rozumiem, ale akurat w tym przypadku jest on nieuzasadniony. głowa do góry.
    • bei Re: Stresuję się, badania dzisiaj 04.01.23, 11:44
      Spokojnie, idziesz wykluczyć, a nie potwierdzić złe.
    • aqua48 Re: Stresuję się, badania dzisiaj 04.01.23, 11:50
      Spokojnie, ja pochodzę z rodziny w której wszyscy (moja Mama i jej liczne rodzeństwo, a teraz starzejące się kuzynostwo) zapadają na nowotwory, różne na dodatek, rozstrzał mamy spory.
      Badam się regularnie, staram się prowadzić zdrowy tryb życia i nie zamartwiać na zapas bo to nic nie da, wręcz przeciwnie, stres nie jest w takim przypadku wskazany.
    • malaperspektywa Re: Stresuję się, badania dzisiaj 04.01.23, 12:24
      Też tak mam. Właśnie wróciłam z USG. Nie pisałam wcześniej bo się denerwowałam, a najbardziej mnie steruje, jak lekarz podczas badania, zbyt długo moim zdaniem, ogląda jskieś miejsce, bo to oznacza, że coś go tam zsinteresowało. To mnie stresuje zawsze najbardziej podczas badania. Wrrrr..... Nie lubię jak coś zbytnio lekarza zainteresuje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka