Dodaj do ulubionych

Czy da się uratować monsterę?

04.01.23, 09:13
Moja biurowa monstera po ostatnich mrozach i staniu blisko kaloryfera jest bliska śmierci. Liście ma zielone, ale poskręcane. Ziemia w doniczce była cały czas mokra. Wyczytałam, że powietrze było za suche. Psikam ją spryskiwaczem z wodą, przetarłam liście mokrą szmatką, ale na razie bez efektu. Co jeszcze mogłabym zrobić, by ją zreanimować?
Obserwuj wątek
    • swinki_trzy Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 09:18
      marta.graca napisała:
      Ziemia w doniczce była cały czas
      > mokra.

Przelałaś ją, monsterę podlewa się raz na tydzień czy nawet dwa.
      • marta.graca Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 09:20
        No i tak była podlewana. Może za dużo nalewałam. Ale ona miała ponad dwa metry.
        • swinki_trzy Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 09:21
          Sama piszesz, że ziemia była cały czas mokra. I jakby było mało jeszcze ją spryskiwałaś.
          • marta.graca Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 10:12
            Spryskiwać zaczęłam dopiero wczoraj. A ziemia była mokra, bo wlewałam ok. litra wody raz w tygodniu.
        • bramstenga Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 09:58
          Za dużo wody. Możesz spróbować wyjąć ją z doniczki, zostawić na kilka godzin, żeby ziemia przeschła, i przesadzić do przepuszczalnego podłoża (np. dla sukulentów). I podlewać raz na tydzień lub dwa!
    • 35wcieniu Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 10:13
      Nie pryskać tylko zadbać o czystość liści, zwiększyć wilgotność otoczenia i przestać przelewać.
    • lilia.z.doliny Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 10:26
      One nie przepadają za spryskiwaniem. Czy monstera była przesadzana w ogóle? Do transportu daje się często nieodpowiednią ziemię, więc spróbuj kupić odpowiednią i przesadź kobitę do rozmiar większej donicy. Daj jej miejsce, nawilżone kamyki na podstawce i nie ustawiaj przy kaloryferze.
      • marta.graca Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 10:34
        Była, ale bardzo dawno. Od tego czasu mocno urosła.
        • 35wcieniu Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 11:19
          To ta ziemia już pewnie do niczego a korzenie nic nie chloną bo raz że nie mają z czego a dwa że są przerośnięte i nie mają jak.
        • 1matka-polka Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 12:11
          marta.graca napisała:

> Była, ale bardzo dawno. Od tego czasu mocno urosła.
          >

Potrafisz odróznić martwe korzenie od żywych?...
    • 1matka-polka Re: Czy da się uratować monsterę? 04.01.23, 11:16
      Podlewac w takich odstepach zeby ziemia pomiedzy podlewaniami zdazyla zupelnie wyschnac.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka