Dodaj do ulubionych

Podstawy wiedzy o gotowaniu

04.01.23, 10:14
Uświadomił mi sąsiedni wątek, że nie mam pojęcia. Gotuję słabo, nienawidzę tej czynności szczerze. Gdyby nie dzieci jadłabym kanapki i zamawiane żarcie wyłącznie. Nikt mnie w domu nie uczył tzw podstaw (moja mama też nie lubi gotować). Nie mam żadnej wyobraźni, finezji, pomysłu, potrafię spieprzyć potrawę, którą teoretycznie umiem i nie wiedzieć co zrobiłam źle. Czytam wątki kulinarne zawsze z mieszanką podziwu i niedowierzania 😁
I jest podobno jakiś kanon zasad, forumka pisała np, że najpierw rozgrzewa się patelnię, potem tłuszcz (nigdy o tym nie słyszałam), albo że coś się soli w jakimś momencie dopiero.
Wiem, że sobie można przeczytać książkę, pewnie to nawet zrobię, ale może komuś by się chciało podzielić jakimś swoim żelaznym patentem, z domu, od babci, a może osobiście odkrytym. Mówię o podstawach podstaw, niekoniecznie o tym, jak się obrabia trufle wink.
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 10:17
      a co lubisz jeść?
      • szarmszejk123 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 10:21
        No właśnie, żeby nie tracić czasu na coś, co się autorce i tak nie przyda:p
      • madame_edith Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 10:35
        Mnie to jest doskonale obojętnie 😁, pytam o podstawy rzemiosła. I rozumiem, że można nie chcieć się dzielić.
        A w mojej rodzinie każdy lubi co innego, ale mamy fana kuchni polskiej, fanów kuchni włoskiej, indyjskiej, ogólnie wszystko co z mięsem, bez mięsa też, ale raczej tradycyjne kluchy/placki niż seleryba.
        • piataziuta Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 10:45
          Jeśli jest ci obojętne co jesz, to i tak nie nauczysz się gotować, więc nie traćmy czasu.

          Podrzuciłabym parę tipów, ale do tego jest potrzebny jakiś punkt zaczepienia, a póki co, to ten wątek mógłby się równie dobrze nazywać "porozmawiajmy o świecie".
    • motyllica Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 10:40
      lubimyczytac.pl/ksiazka/272921/abc-gotowania

      polecam, kupiłam kiedyś siostrzenicy
      jest też 2 i 3 część
      • madame_edith Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 10:42
        Dzięki!
    • palacinka2020 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 10:45
      Mnie dobrze wychodzi wszelkie mięso duszone, więc tym się podzielę:
      1. kupujesz jakikolwiek kawalek mięsa, moze byc tanie
      2. kroisz w grube kawalki albo plastry
      3. rozgrzewasz patelnie i olej, bardzo mocno.
      4. podsmazasz to mięso szybko i mocno. Kłasc w porcjach- nie moze przykryc całego dna patelni bo bedzie sie dusic a nie smazyc. Niech przykrywa max polowe. Obsmażyc z kazdej strony.
      5. Na koncu przesmazyc duża ilość cebuli pokrojonej w grube piórka.
      6. dorzucic mieso, zalac dobrze wodą, dorzucic przyprawy. Jak sie zacznie gotowac to zmniejszyc grzanie by tylko bulgotało, przykryc i zapomniec o tym na 2-3godziny.
      tadaaam!
      • piataziuta Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 10:49
        Nie rozgrzewa się oleju "bardzo mocno".
        Rozgrzewa się na tyle, żeby nie doszło do punktu dymienia.

        Chyba, że nie lubisz autorki wątku i chcesz, żeby się truła.
      • elinborg Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:24
        Eee? jakikolwiek kawałek mięsa? drobiowe też katujesz 2-3 godziny? wieprzowe?
        Tanie mięso często ma dużo wody w sobie.
        Zabrakło np. uwagi, by mięso przed smażeniem porzadnie osuszyć np. w re czniku papierowym, olej nie może dymić.
      • jan.becher Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:26

        > 5. Na koncu przesmazyc duża ilość cebuli pokrojonej w grube piórka.
        > 6. dorzucic mieso, zalac dobrze wodą, dorzucic przyprawy. Jak sie zacznie gotow
        Gdzie dorzucić to mięso, przecież już jest na patelni?
        • gama2003 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:34
          Pewnie skrót.
          Podsmażone mięso zdjąć z patelni, cebulę podsmażyć na tej samej patelni ( na tych mięsnych aromatach i pozostałościach oleju).
          Potem mięso wraca na patelnię i dalej jak wyżej.
          • 7katipo Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:41
            Ja smażę cebulę razem z podsmażonym wstępnie mięsem. Tzn. nie zdejmuję mięsa, by wrzucić cebulę.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:44
              7katipo napisała:

              > Ja smażę cebulę razem z podsmażonym wstępnie mięsem. Tzn. nie zdejmuję mięsa, b
              > y wrzucić cebulę.

              To dusisz cebulę, a nie smażysz.
        • konsta-is-me Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:25
          Chodzi chyba o resztę mięsa ( na początku smaży się część ).
      • mandre_polo Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:51
        Wieprzowina duszona 2-3 godziny? Nie ma potrzeby dusić jakiegokolwiek mięsa tyle czasu... Czytałam na tym forum że schab duszony też podobno smakuje, nie jest to rodzaj mięsa nadający się do długiej obróbki, będzie podeszwą
        • mandre_polo Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:52
          *Chodzi o mięso wieprzowe duszone w garnku tyle czasu
          • panna.nasturcja Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 00:10
            Oczywiście, że nie będzie podeszwą, będzie się rozpadać i bedzie mięciutkie.
            Ale trzeba to jednak przyprawić, dobrze by było dodać coś poza cebulą, ewentualnie jakoś zagęścić sos na koniec.
      • lumeria Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:03
        >Mnie dobrze wychodzi wszelkie mięso duszone, więc tym się podzielę:
        >1. kupujesz jakikolwiek kawalek mięsa, moze byc tanie
        >2.
        >3.

        To jest instruktaz dla... nie wiem kogo.

        Dla nowicjusza brakuje kluczowych detali, dla obeznanego zbyt podstawowy i pełen niedomówień.

        • szare_kolory Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 16:54
          lumeria napisała:

          > Dla nowicjusza brakuje kluczowych detali, dla obeznanego zbyt podstawowy i pełen niedomówień.

          Tak i moje pierwsze pytanie brzmi: kiedy solisz to mięso. Odpowiedź brzmi: zależy jakie to mięso (drobiowe możesz wrzucić nawet już posolone. Wołowe solisz na końcu obróbki). Drugie pytanie: co to za mięso (w sensie: udko, pierś?). Trzecie pytanie: czy mięso wymaga jakiegoś wcześniejszego przygotowania?
          Autorka wyraźnie mówi, że potrzebuje podstaw (pisze o tym, że wcześniejsze podgrzewanie tłuszczu to trochę obca i niezrozumiała praktyka dla niej). Czyli potrzebuje wyjaśnienia zasad. Że różne tłuszcze do różnych przeznaczeń. Że różne mięsa różnie się obrabia (np. to solenie). Że kolejność wrzucania składników ma znaczenie, itd.
          Autorko, a jak u Ciebie ze znajomością chemii?
          • emateczka Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 06.01.23, 16:13
            Autorka nie pisze, że odgrzewanie tłuszczu jest dla niej niezrozumiale, tylko że nie wiedziała wcześniej, że najpierw podgrzew się patelnie, a potem tłuszcz.
            (Ja nigdy tak nie robię, no ale ja gotuję dla siebie i rodziny, a nie u Modesta... Nam smakuje tłuszcz podgrzany rownoczesnie z patelnią wink)
            • mikams75 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 06.01.23, 16:48
              na instrukcji patelni zazwyczaj pisza, ze nie powinno sie jej grzac na pusto, tylko z tluszczem czy czym tam chcemy.
              • boogiecat Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 06.01.23, 17:12
                bo tluszcz to zdrowie, kazda patelnia ci to powie

                na moich nowych patelniach chyba pisali, zeby przypadkiem nie myc plynem do naczyn, tylko sama woda! (mdleje)

                i pamietam reportaz o prawdziwym woku, ze tez tylko woda przeplukuja
                • senin1 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 06.01.23, 21:38
                  >
                  i pamietam reportaz o prawdziwym woku, ze tez tylko woda przeplukuja<

                  to jest ZELAZNA zasada w chinskiej (i nietylko) kuchni

                  bo to logiczne (i ekologiczne) , wysokie temperatury zabijaja skutecznie wszelkie bakterie. Po co zanieczyszczac wok/patelnie jakims chemicznym badziewiem, a potem to splukiwac hektolitrami wody, niszczac przy tym powloke tluczczu na patelni, ktora przeciez dziala jak (naturalny) teflon.
            • madame_edith Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 06.01.23, 17:13
              Dzięki, wracasz mi wiarę w ludzi. Już mi się nie chce tego odkręcać 😁
      • kaka-llina Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 16:29
        palacinka2020 napisała:


        > 6. dorzucic mieso, zalac dobrze wodą, dorzucic przyprawy. Jak sie zacznie gotow
        > ac to zmniejszyc grzanie by tylko bulgotało, przykryc i zapomniec o tym na 2-3g
        > odziny.
        > tadaaam!

        Oj nie!!! najpierw tylko troszeczkę wody, poczekac, pomieszać, potem znowu troszeczke i tak dalej jak juz sos bedzie mocny to mozna wiecej... W zyciu nie zatapiać miesa kompletnie woda na samym poczatku... Przyprawy (to zalezy jakie) czasami tez dobrze przysmazyć.. Ale kurcze za to "zalac dobrze woda" moja matka i babcia by cię z chałupy wyrzuciły (zresztą babcia tak raz ciotke wyrzuciła)...
      • mania_222 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 20:37
        Sugerowałabym posypanie tych surowych kawałków mięsa solą, pieprzem i ziołami (przyprawami),( chyba, że to wołowina, bo wtedy solenie pod koniec duszenia) i dopiero na rozgrzany tłuszcz.
        Wcześniej też obtoczyć te kawałki w mące (oszczędnie), bo sos nie zrobi się z samej cebuli.
        2-3 godziny to za długo i szkoda energii. Wystarczy sprawdzać miękkość mięsa w czasie duszenia.
        • arthwen Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 13:52
          sos się zrobi z samej cebuli (plus przyprawy), nigdy nie dodaję mąki do mięsa, a sos jakoś się robi wink
    • konsta-is-me Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 10:49
      Nie rozumiem o co pytasz, skoro zdumiewa cię, że tłuszcz do smażenia trzeba rozgrzać ?
      Można dać na zimna patelnie i rozgrzewać razem, albo wrzucić na rozgrzaną - szybciej się roztopi i- jeśli to masło to mniejsza szansa na przypalenie.
      Solić wątróbkę należy po przyrządzeniu, bo inaczej będzie twarda, ale to zapewne wiesz.
      A w ogóle jeśli ktoś nie znosi gotować/jeść to nie zostanie mistrzem patelni, więc nauczyłabym sie kilku dan,które lubię i spokój.
      • madame_edith Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:07
        Nie zdumiewa mnie rozgrzewanie tłuszczu, tam była mowa, że najpierw się rozgrzewa samą patelnię.
        PS oczywiście, że nie wiedziałam o wątróbce! Zastosuję z wdzięcznością, uwielbiam wątróbkę.
        • aqua48 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:38
          Nie tylko wątróbkę, pieczarki też soli się po usmażeniu, bo jeśli solisz przed lub w trakcie to puszczają wodę.
          • madame_edith Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:44
            O! Też nie wiedziałam, dziękuję Aquo
            • annaboleyn Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:51
              I jeszcze dopiero na koniec gotowania solimy rosół - dzięki temu wywar lepiej przejdzie smakiem warzyw i/lub mięsa. A skoro rosół to i inne zupy na warzywach i/lub mięsie smile
              • madame_edith Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:04
                No teraz to wywróciłaś mój świat, pierwsze co robie z zupą to solę
                • annaboleyn Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:07
                  A, to spróbuj odwrotnie, może być miły rezultat smile
                  • madame_edith Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:08
                    Spróbuję!
              • 7katipo Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:17
                A warzywa j mięso, gotowane beż soli, nie będą bez smaku wtedy? Niesłone znaczy?
                • annaboleyn Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:24
                  Będą, oczywiście, jeżeli chcesz ich do czegoś potem użyć, to po prostu posól osobno. Natomiast nie wiem, czy trzymane przez noc np. w już posolonym na końcu rosole przejdą słonością - bo zawsze wyjmuję mięso i warzywa. Aha, też tip - jeżeli decydujesz się na noc zostawić warzywa i mięso w rosole, to wyjmij cebulę - mniejsze szanse, że rosół skwaśnieje.
                  • nuta15 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:53
                    Jeszcze o soli. Wszystkie warzywa strączkowe fasolę, groch, soczewicę, bób, fasolkę szparagową soli się pod koniec gotowania. Posolone wcześniej gotują się dłużej i będą twarde.
                    • maslova Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 14:44
                      Hmmmm... Ja zawsze solę wodę przed wrzuceniem do niej fasolki szparagowej i gotuje się nie dłużej niż 15 minut.
                      • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 16:52
                        Ja chyba też. Ale próbuję w trakcie, czasem kilka minut mniej robi różnicę.
                        Natomiast na pewno gotowałam nie tak kukurydzę. Powinno się gotować krótko. A ja gotowałam długo i czekałam aż mi cholera zmięknie.
                        • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 17:01
                          danaide2.0 napisała:

                          > Ja chyba też. Ale próbuję w trakcie, czasem kilka minut mniej robi różnicę.
                          > Natomiast na pewno gotowałam nie tak kukurydzę. Powinno się gotować krótko. A j
                          > a gotowałam długo i czekałam aż mi cholera zmięknie.

                          To chyba kwestia kukurydzy.
                          Dawno, dawno temu wszędzie była dostępna słodka, krucha kukurydza, uwielbiam ją gotować. Teraz w sprzedaży jest jakaś pastewna, w każdym bądź razie nie jest słodka, tylko mączysta.
                          • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 17:29
                            To prawda. Słodką kupowałam w kooperatywie, ale i ją gotowałam za długo. Pastewną kupiłam niedawno w supermarkecie właściwie nieświadomie, myślałam, że to ta sama. Słowo "pastewna" chyba nie widnieje na tabliczkach? Dopiero podczas gotowania kropki przestały mi się łączyć.
                            • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 17:30
                              Nie widnieje. I moim zdaniem to jest oszustwo, bo ta pastewna jest niezjadliwa.
                      • bene_gesserit Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 16:53
                        Chodzi o suszone ziarna, nie strączki.
                        • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 16:58
                          Ok. Z tego wszystkiego uznaję tylko ciecierzycę na humus - kiedyś fajnie opisała to Agnieszka Maciąg na blogu, ale dawno nie ma tej strony. Ciecierzyca gotowana jest tylko z odrobiną sody (oryginalnie łyżeczka, ale daję trzy szczypty; moczę też nie w łyżce, a łyżeczce) plus listek laurowy (notorycznie zapominam).
                      • senin1 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 21:49
                        >Ja zawsze solę wodę przed wrzuceniem do niej fasolki szparagowej i gotuje się nie dłużej niż 15 minut.<


                        Ja tez, a poza tym dodaje tez cukier (mniej wiecej polowe a stosunku do ilosci soli)

                        Bez cukru wg mnie to porazka wink
              • 1matka-polka Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:39
                annaboleyn napisała:

                > I jeszcze dopiero na koniec gotowania solimy rosół - dzięki temu wywar lepiej p
                > rzejdzie smakiem warzyw i/lub mięsa. A skoro rosół to i inne zupy na warzywach
                > i/lub mięsie smile

                Gotuję rosół lub inną zupę co najmniej raz w tygodniu, nie widze roznicy w momencie solenia a probowalam róznie...
                • annaboleyn Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 14:42
                  Bywa. Ja widzę.
            • bene_gesserit Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 16:51
              Wszystko, co świeże poszczą wodę po posoleniu (albo pocukrzeniu). Np cebulką do wątróbki: jeśli chcesz zeszkloną-podduszoną, solisz po paru minutach smażenia, jeśli wolisz skarmelizowaną - dajesz więcej tłuszczu i solisz pod koniec smażenia, czujnie mieszając.

              Nie sól w trakcie gotowania suszonych motylkowych (grochu, fasoli, soczewicy, ciecierzycy), bo mogą się ugotować na dziwnie chrupko, w sensie nie zmiękną. Ugotuj na miękko i dopiero sól.
          • kaka-llina Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 16:31
            aqua48 napisała:

            > Nie tylko wątróbkę, pieczarki też soli się po usmażeniu, bo jeśli solisz przed
            > lub w trakcie to puszczają wodę.
            A czasami właśnie chcesz zeby puściły wodę...
        • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:09
          Ja pisałam o tym rozgrzewaniu patelni osobno i tłuszczu osobno, ale dalej dodawałam, że tego "wymagają" instrukcje patelni, które mam. Mistrzynią patelni nie jestem. Czy zdarzyło mi się podgrzewać patelnię, na którą z rozpędu rzuciłam już tłuszcz? Jasne. Czy wyczułam subtelną różnicę w smaku? Eee, raczej nie.

          Tipów za wiele nie mam. Ale wiele lat temu pewna ważna dla mnie osoba, widząc jak jestem bezradna w kuchni, powiedziała mi, że mięso fajnie wychodzi, kiedy wrzuci się je do naczynia żaroodpornego i zostawi na dłużej na malutkim gazie w piekarniku (przetłumacz to jakoś na elektryk i indukcję). Wyjmiesz, jak poczujesz piękny zapachwink

          A z tipów dotyczących soli to i ja skorzystam, choć robię wątróbkę wg przepisu Kuronia (dwa inne przepisy z jego bloga skopałam) i tam wątróbkę smaży się w otoczce mąki i soli. Czy to jest koniec?
          • daniela34 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:21
            Nie jest smile ale zerknęłam na ten przepis Kuronia i on tłumaczy pod koniec, dlaczego tak robi, podpierając się nauką smile
            Ale skoro Ty już tak o tej mące,: zamiast obtaczania mięsa w mące serdecznie polecam patent z sitkiem. Nie ma on żadnych podstaw naukowych, jest za to wynikiem czystego lenistwa i niechęci do ubabranych mąką palców/sztućców. Bierzesz babo czarno kurę...to znaczy bierzesz babo drobne sitko (takie z pomocą którego oprószasz ciasto cukrem pudrem bądź tiramisu sypkim kakao) i oprószasz mięso mąką. Szybciej i bez paprania palców.
            • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:07
              O, za takie tipy dziękuję, mgiełka mąki do szczęścia mi wystarczy.
              Ale czy ja oprószałam z solą czy bez soli?
              • daniela34 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:18
                A nie wiem, jak oprószałaś wink Ja faktycznie wątróbkę solę na koniec, natomiast spróbuję kiedyś tak jak Kuroń pisze, wymieszam mąkę z solą i na sitko.
                • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:23
                  To ja też tak, jak autorytety tu piszą.
            • myelegans Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 07.01.23, 14:52
              To tez moj patent, rozkladam kawalki miesa na desce i posypuje maka przez sitko, obracam widelcem na druga strone, i powtarzam. Tez nie lubie babrania sie w mace
      • chatgris01 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:48
        konsta-is-me napisała:

        > Solić wątróbkę należy po przyrządzeniu, bo inaczej będzie twarda, ale to zapewn
        > e wiesz.

        Wolowine rowniez.
        • 1matka-polka Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:41
          chatgris01 napisała:

          > konsta-is-me napisała:
          >
          > > Solić wątróbkę należy po przyrządzeniu, bo inaczej będzie twarda, ale to
          > zapewn
          > > e wiesz.
          >
          > Wolowine rowniez.
          >
          >
          >
          Zalezy, czy stek, czy gulasz🙄
          • aqua48 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:44
            Ja gulasz też solę po uduszeniu.
    • szaraiwka Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 10:55
      podstawy:

      - makaron wrzucamy do wrzacej wody a nie do zimnej
      - jak sie robi zupe to lepiej poddusic warzywa na masle/oleju i potem zalac woda niz po prostu wrzucic je do gotujacej sie wody
      - jak sie piecze to lepiej nie otwierac piekarnika bo ciasto moze opasc. Jak juz to delikatnie i tylko troche zaby sprawdzic czy juz dosc upieczone (sprawdzamy cienkim patyczkiem cos jak wykalaczka jak mokry po wbiciu w ciasto to jesszcze podpiec, jak suchy to gotowe)
      - czosnek na patelni podsmazamy kroto zeby nie sczernial bo zrobi sie gorzki (ja najpierw dusze cebule a dopiero potem dodaje na chwile czosnek i potem inne skladniki tego co akurat bede pichcic np sosu pomidorowego)
      - maka zageszcza sosy - jak masz sos za rzadki do rozrob w zimnej wodzie troche maki i wlej taka rozrobiona do goracego sosu
      - genialny sposob na kasze - jak sie juz zagotuje i wcholnie wode (daje poltoraraza tyle wody ile kaszy do gotowania) to zawijam w recznik i pod koldre/kocyk. Jak bedziesz podawac np za pol godziny czy pozniej bedzie idealna i ciepla - nie masz problemu z tym czy ja dogotujesz idealnie na czas. Jesli nie jestes przeciwniczka kostek rosolowych to dodanie takiej do gotowania kaszy dodaje smaku
      - moj sposob na jajka na twardo - zamiast sie meczyc z obieraniem, przekrajam takie na pol (najlepiej takim ciut ciezszym nozem) i wyjmuje polowke jajka ze skorupki lyzeczka do herbaty
      - krojenie cebuli - ze wzgedlu na jej budowe zeby miec ladna kostke wystarczy polowke cebuli pokroic wzdluz i w poprzek (nie trzeba kroic w pooziomie bo sama cebula jest taka warstwowa)
      - zeby miec pyszne chrupiace ziemniaki smazone trzeba je najpierw ugotowac a potem takie ugotowane podsmazyc. Smazenie surowych nigdy nie da takiego efektu
      • gama2003 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:12
        To ja jeszcze dodam - ta mąka do sosu.
        Łyżkę mąki zalewam zimną wodą ( tak ze 100 ml). Mieszam na idealnie gładko - widelcem, bo jakoś tak mi efektywniej i nie mam grudek.

        A potem do tej ciapki mącznej z zimną wodą dolewam gorącego sosu - po łyżce, za każdym razem mieszając. Dopiero taką cieplejszą już i bardziej rozcieńczoną sosem mąkę wlewam do naczynia z gotującym się sosem. I czekam sż zgęstnieje.

        Inne sposoby robiły mi grudki.
        • aqua48 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:43
          Pamiętaj kucharzu młody i syp zawsze mąkę do wody - wtedy nie będzie grudek.
          Kaszę, ryż gotuje się w proporcji 2,5 szklanki osolonej wody na szklankę ziaren - do wchłonięcia tej wody, a potem zawija się garnek wraz z pokrywką w kocyk na pół godziny żeby doszło wtedy są sypkie. Ja czasami robię też tak z ziemniakami puree - gotuję jak są miękkie, ubijam z mlekiem, wkładam do środka masy łyżkę masła, zawijam w kocyk i puree pięknie przechodzi smakiem masła, a poza tym utrzymuje się w cieple.
          • massinga Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:00
            A ja najpierw podsmazam ryz a potem dodaje wrzatek w proporcji - szklanka ryzu i dwie wody. Gotuje na srednim ogniu 10 minut, potem na bardzo malym drugie 10 minut i wychodzi pieknie sypki.
            • extereso Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 14:10
              Tak samo robię
          • gama2003 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 14:42
            O ! Jako kucharz niemłody tego nie wiedzialam ☺. Robię jak wymyśliłam.
            Jak nie zapomnę to zrobię odwrotnie.
          • senin1 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 22:02
            > Kaszę, ryż gotuje się w proporcji 2,5 szklanki osolonej wody na szklankę ziaren <

            to zalezy od ryzu i efektu jaki sie chce osiagnac - np. basmati wymaga proporcjii 1/2, a jasminowy 1/1.5 (to do takiego 'po azjatycku)

            jak sie chce do pomidorowej, ( =rozgotowany) mozna i wiecej wody dodac

            Gotuje ryz co najmniej dwa razy w tygodniu od ponad 30-tu lat - mowie z doswiadczenia
            no i w recznik, kolderke tez nie trzeba, bedzie dobry

        • leyla76 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:44
          Ja żeby mies gesty sos wrzucam łyżkę maki do jeszcze smazacego sie mięsa z warzywami czy co tam mam na patelni. Dokładnie mieszam i dopiero potem zalewam woda.,
          Czasami (ale naprawdę czasami) wychodzi nie tak gesty jak bym chciała , wtedy zagęszczam skrobia kukurydziana.
          • 7katipo Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:19
            Ja też tak robię. Jak mąka się połączy z tłuszczem, dopiero dolewam wodę.
          • odnawialna Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 21:13
            mięso można też surowe obtoczyć/ oprószyć mąką i dopiero podsmażyć na patelni, wtedy sos wyjdzie gęsty, ale: jeśli dusimy mięso w zwykłym garnku trzeba od czasu do czasu potrząsnąć lub przemieszać, bo mąka lubi osiąść na dnie i przypalić. Ja duszę mięso w szybkowarze, więc tego problemu nie ma.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 20:24
          Jak dobrze rozrobisz mąkę z wodą, a po wlaniu jej do sosu energicznie wszystko wymieszasz, to nie ma szans na grudki. Zamiast widelca czy łyżki - używam rózgi/trzepaczki, wtedy mam pewność, że nie będzie grudek. Albo biorę blender i chwilę blenduję.
          • leyla76 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 10:44
            Ale ty tu raczej mówisz o jakimś gładkim sosie w którym nic nie ma. U mnie zawsze wchodów pływają kawałki mięsa i warzywa (dużo warzyw) wiec żeby to zblenderowac, usialabym najpierw wszystko co ma pozostać w całości wyjąc. Nawet energiczne mieszanie nie jest w takim układzie proste😁
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 18:51
              Ale ja blenduję samą mąkę z wodą smile Potem to wlewam do gulaszu, czy co tam sobie chce zagęścić smile
      • 35wcieniu Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 11:16
        O makaronie pisałam w tamtym wątku. Wrzucam do zimnej i zawsze slyszalam że olaboga, nie wolno, a później przeczytałam że ilu kucharzy tyle opinii. I też git.
        • turbinkamalinka Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:36
          Bo przy gotowaniu makaronu wrząca woda ma znaczenie tylko wtedy, gdy gotujesz makaron świeży. Jeśli gotujesz makaron z paczki, to nie ma to żadnego znaczenia. Metoda gotowania makaronu (wrzucamy tylko na wrzątek) została z czasów, gdy makaronów typu lubella nie było, a każda gospodyni makaron robiła sama.
          • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:50
            Albo z czasów czytania instrukcji na opakowaniach. Z ciekawości sięgnęłam po casarecce Barilli - wrzucać na gorącą i osoloną wodę. Dodam, że właśnie moja matka wrzuciła makaron na wodę zagotowaną w czajniku i przelaną do garnka (temperatura zatem spadła), czyniąc makaron niejadalnym dla dziecka.

            Zauważyłam jeszcze coś ciekawego na opakowaniu. W wersji francuskiej: mieszamy od czasu do czasu. W wersji hiszpańskiej i portugalskiej - mieszamy podczas pierwszej minuty gotowania. W wersji polskiej - ani słowa o mieszaniu (a potem wszystko sklejone...).
            • aqua48 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:06
              I makaron i kluski i pierogi miesza się zaraz po wrzuceniu do wody, żeby nie przywarły do dna ani do siebie nawzajem przecież.
              • mia_mia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:13
                I przy okazji, nie tylko nie dodaje się oliwy, ale też się nie przelewa zimną wodą.
                • aqua48 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:25
                  Makaronu ani klusek nie przelewam zimną wodą, ale do gara z pierogami dodaję na koniec pół szklanki zimnej wody i czekam do zagotowania żeby je odcedzić.
                • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:36
                  Makaronu się nie przelewa?
                  Jeśli podajesz od razu na stół to jasna sprawa, ale jeśli gotujesz "na jutro" to jeśli nie przelejesz zimną wodą, będzie po makaronie.
                  • aqua48 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:42
                    Nigdy nie gotuję makaronu "na jutro". Po co? to przecież kwestia maksymalnie 10 minut by mieć świeży.
                    • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 15:23
                      aqua48 napisała:

                      > Nigdy nie gotuję makaronu "na jutro". Po co? to przecież kwestia maksymalnie 10
                      > minut by mieć świeży.

                      U mnie każdy je o innej godzinie. Jak nie przelewałam makaronu, zwyczajnie się sklejał i nikt go nie chciał jeść.
                      Kupuję Barillę albo Primo gusto.
                      • aqua48 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 15:31
                        Mnie się nie skleja. Może kwestia makaronu.
                    • zosia_1 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 21:32
                      Wczorajszy makaron ma niższy indeks glikemiczny. Tak słyszałam
                      • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 21:55
                        zosia_1 napisała:

                        > Wczorajszy makaron ma niższy indeks glikemiczny. Tak słyszałam

                        Nie musi być wczorajszy, wystarczy, że ostudzony.
                        I fakt, to też powód, dla którego go przelewam, młoda ma IO.
                    • jednoraz0w0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 21:59
                      aqua48 napisała:

                      > Nigdy nie gotuję makaronu "na jutro". Po co? to przecież kwestia maksymalnie 10
                      > minut by mieć świeży.

                      do sałatki
                      na lunch dla bombelków lub do pracy
                      • aqua48 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 09:49
                        Nie robię sałatek z makaronem, i nie pracuję. A poza tym nie znoszę zimnego makaronu smile Wolę sobie ugotować nową porcję i mieć gorący.
                        • arthwen Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 13:55
                          U nas wszyscy lubią zimny makaron. Ba, niektórzy lubią bardziej zimny makaron od świeżego i dopominają się, żeby gotować więcej, żeby zostało wink
                    • magia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 00:59
                      makaron i na jutro ma nizszy indeks glikemiczny, dla niektórych to istotne.
                      Poza tym w sezonie truskawkowym jadamy majaron z teuskawami i jogurtem, na zimno jest duzo lepszy
                  • mia_mia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 14:03
                    Jeśli zdarzy mi się zostać z makaronem, to następnego dnia na chwilkę wrzucam go do wrzątku, makaronu nigdy nie przelewam.
                    Lubię programy kulinarne i różne instruktarze zwłaszcza kucharzy z danego kraju, nigdy nikt nie przelewa makaronu.
              • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:17
                No przecież o tym jest ten wątek - w kuchni nie ma żadnego "przecież", jest czarna magia, zanim nie stanie się białą.
      • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 12:20
        To ja mam takie pytanie: co powoduje twardnienie i podeszwowatość mięsa?

        Smażenie na zimnym tłuszczu? Upychanie zbyt dużej ilości mięsa na patelni? Za wcześnie sól (i czemu to szkodzi)? Za późno (i czemu to szkodzi)? Czemu służy macerata, czemu nie - i z czego tak i nie? Trudna relacja mięsa i cebuli (pewien sprzedawca ostrzegał mnie przed łączeniem surowych, a może coś mylę)? Za długie smażenie/pieczenie i czego? Za krótkie?

        Ponieważ takie mam dylematy większe kawałki staram się szybko obsmażyć na gorącym tłuszczu i potem niech wolno gotują się czy pieką w sosie (tip? - obsmażone mięso łączę z gorącą bazą do sosu, bo inaczej twardnieje - czy tam). Czas dodawania przypraw/soli nienormatywny.
        • mia_mia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:21
          Mięso do smażenia kładzie się na rozgrzany tłuszcz, jeśli wrzuci się kilka kawałków szybko to tłuszcz przestaje być gorący, mięso przy smażeniu puszcza wodę, jeśli będzie jej za dużo to się zaczyna duszenie.
          Do smażenia mięso powinno być w temperaturze pokojowej i suche.
          Z solą nie pomogę, bo po licznych eksperymentach zwłaszcza ze stekami, gdzie ludzie prowadzą odwieczne spory kiedy solić to jakiejś specjalnej różnicy nie widzę, przy steku ważne jest żeby nie przewracać widelcem i nie podawać od razu.
          • madame_edith Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:26
            To jest dla mnie bardzo cenna wskazówka, bo do tej pory robiłam ten błąd (za dużo naraz na patelni).
          • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:27
            O, patrz, a ja kroję mięcho na kawałki i buch, całość na patelnię, co się będę rozdrabniać... Jeszcze będzie pryskać (nie wycieram, ale może nawrócę się na sitko) i się poparzę!...
            Duszenie mięsa jest jakimś problemem (zwłaszcza jeśli obsmażam kawałki przed wrzuceniem całości do gara/pieca, gdzie dalej się będzie dusić)?
        • daniela34 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 13:53
          A na końcu jest jeszcze jedna rzecz. Czasem się trafi (to głównie wieprzowiny dotyczy) coś, co nazywamy u mnie w domu "mięsem z knura." Wówczas choćbyś ściągnęła tipy od najlepszych kucharzy i śpiewała knurowi kołysanki podczas duszenia, to będzie i tak niedobre. Miałam kiedyś okazję bronić klienta w sprawie dotyczącej półtuszy wieprzowych, wiem więcej o pochodzeniu takiego mięsa niż chciałabym wiedzieć. A sędzia po tej sprawie chyba została wegetarianką, jakoś tak dziwnie zieleniała na sali.
          • raphidophora_tetrasperma Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 20:45
            Wiem o czym mówisz, u nas tak samo mówimy na tą smierdzącą wieprzowinę i wg.mojej gastronomicznej przyjaciółki, tak właśnie jest. Trzeba uważnie kupować wieprzowinę, nie może być ciemna i z żółtymi przyrostami tłuszczu, bo to z dużym prawdopodobieństwem będzie własnie stary knur. A jedyny sposób, na uratowanie takiego mięsa to dodanie tony czosnku i cysterny wina, a i tak wyjdzie takie se.
        • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 14:55
          danaide2.0 napisała:

          > To ja mam takie pytanie: co powoduje twardnienie i podeszwowatość mięsa?
          >
          > Smażenie na zimnym tłuszczu? Upychanie zbyt dużej ilości mięsa na patelni?
          Tak.

          Za w
          > cześnie sól (i czemu to szkodzi)? Za późno (i czemu to szkodzi)?

          Ja nie solę mięsa przed podsmażaniem, tylko w trakcie duszenia. Nie wiem czy to szkodzi czy nie. Raczej wpływa na smak.

          Czemu służy ma
          > cerata, czemu nie - i z czego tak i nie?

          O marynatę Ci chodzi? Służy temu, żeby mięso miało smak inny niż samo mięsosmile Np. drób sam w sobie smaku nie ma, zamarynowany jest pyszny.
          Tak czy nie to jest kwestia woli i smaku gotującego.

          Trudna relacja mięsa i cebuli (pewien
          > sprzedawca ostrzegał mnie przed łączeniem surowych, a może coś mylę)? Za długie
          > smażenie/pieczenie i czego? Za krótkie?

          Ja osobno podsmażam mięso, osobno, na tym co zostało z podsmażania mięsa cebulę. Głównie po to, by się nie przypaliła i oddała do sosu właściwy smak.
          >
          > Ponieważ takie mam dylematy większe kawałki staram się szybko obsmażyć na gorąc
          > ym tłuszczu i potem niech wolno gotują się czy pieką w sosie (tip? - obsmażone
          > mięso łączę z gorącą bazą do sosu, bo inaczej twardnieje - czy tam). Czas dodaw
          > ania przypraw/soli nienormatywny.
          • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 15:16
            Dzięki. Tak, marynatę. Obsypałam wcześniej indyka przyprawami i solą - kruchutki, ale przesoliłam. Ileż musi być tych porażek na drodze do sukcesu? sad
            Wątróbka i wołowina - solić później.
            • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 15:19
              Ja używam soli rzadko, głównie do ziemniaków i zup, odrobinę do mięs, ale to naprawdę odrobinę. Wszyscy się przyzwyczaili i dają radę jeśćbig_grin
              • mia_mia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 15:39
                Moja mama tak gotuje, oni się przyzwyczaili, ale goście źle to znoszą😀
                Co ciekawe w restauracji czy u kogoś sól w potrawach zupełnie im nie przeszkadza. Ja odzwyczaiłam się od cukru i słodkiego i takie dla innych normalnie słodkie rzeczy zupełnie mi nie smakują.
                • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 16:20
                  Moi teściowie teżbig_grin Ale nimi się w ogóle nie przejmuję, a reszta chętnie bierze dokładki więc chyba tragedii nie ma.
                  Poza tym ja używam mnóstwa ziół i przypraw, chyba się ten niedostatek soli jakoś gubismile
                  • danaide2.0 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 16:39
                    A tam, gubi. Dziecko wróciło i przed wyjściem pojadło. Mówi, że pyszne. Ja, że totalnie przesolone. A dziecko, że gdzie przesolone, że pyszne. O matko...

                    Sama stoję na stanowisko, że dosolić można zawsze, w drugą stronę trochę trudniej.

                    Nowy rodzaj biernej agresji wyczuwam! Przygotować teściom zdrowe, niedosolone jedzenie!
                    wink
                    • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 16:44
                      To by im tylko na zdrowie wyszło. Ale to nie moja sprawa, niech jedzą jak chcą.
                      Ja zbyt słonych rzeczy nie zjem, bo zaczynam się krztusić. Nie wiem o co cho, czy to jakaś alergia czy coś innego, ale nie dam rady. Próbowałam kiedyś pochrupać solone paluszki, mało się nie udusiłam. Dziękuję, wolę "niedosolone".
                      • annaboleyn Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 20:27
                        Może masz delikatne gardlo? Pracujesz głosem? Moja Mama z chorobą zawodową tak na więcej soli reaguje.
                        • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 20:41
                          Chyba tak. Nawet wydrzeć się nie mogę, bo jak próbuję krzyknąć, to tracę głos. Coś mi się w krtani blokuje.
                          • annaboleyn Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 22:18
                            A, no widzisz sad
                    • mia_mia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 18:42
                      Do historii rodziny przeszła młoda kapusta mojej mamy, wszyscy czekali, bo sezon się zaczynał, wyglądała super, więc wszyscy napakowali na talerze, a kapusta bez soli i bez jakiegokolwiek tłuszczu. Powiem tak… nie polecam chociaż wychowana byłam w domu, gdzie bardzo ograniczano tłuszcz i sól zanim było to modne. Pisałam, że przez lata nie wiedziałam co nie tak robię z surówkami, bo nigdy nie smakowały jak w restauracji, niestety chodziło o całkowity brak cukru i tłuszczu, majonezu.
                      • annaboleyn Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 19:18
                        Matkooo, czuję na języku to rozczarowanie big_grin Też bym bardzo chciała, żeby sól i tłuszcz były mniej ważne dla smaku. Tymczasem jestem wierna trzem sekretom kuchni francuskiej i sprzedam całe słodkie tego świata za kawałek słonego, ech.
                      • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 04.01.23, 20:25
                        Współczuję doświadczeń.
                        Widzę, że jakąś traumę związaną z "nieposolonym" u Ciebie obudziłambig_grin sorry
                        Powtórzę się raz jeszcze: używam soli, ale w ograniczonej ilości.
                      • thank_you Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 00:45
                        Nigdy nie słodzę surówek - jak masz dobrą marchew, to ona sama w sobie jest słodka. Do tego jabłko, cytryna, olej lniany. W sumie nie wiem jaka jeszcze surówkę można posłodzić? Z pora? Z selera? Fakt, te swie lubią majonez ale Majonez lubi tez jogurt naturalny, wiec można wymieszac. A sam majonez tez nie jest zły, o ile można jesc surowe żółtka. smile
                        • piataziuta Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 10:10
                          thank_you napisała:

                          > Nigdy nie słodzę surówek - jak masz dobrą marchew, to ona sama w sobie jest sło
                          > dka. Do tego jabłko, cytryna, olej lniany. W sumie nie wiem jaka jeszcze surówk
                          > ę można posłodzić? Z pora? Z selera? Fakt, te swie lubią majonez ale Majonez lu
                          > bi tez jogurt naturalny, wiec można wymieszac. A sam majonez tez nie jest zły,
                          > o ile można jesc surowe żółtka. smile

                          Polacy wszystko potrafią posłodzić. 🤦‍♀️
                          Od barszczu czerwonego, przez chłodnik, pomidorową, sos pomidorowy, surówki z kapusty, z marchewki, a nawet mizerię i sałatę ze śmietaną.
                          W knajpach słodzą na potęgę, chyba na potrzeby lokalnego rynku, uzależnionego od cukru - hinduskie, tajskie, wietnamskie, omijam z zasady szerokim łukiem (jednej hinduskiej knajpy się trzymam, co generalnie nie słodzi - choć od czasu do czasu czasem tam kogoś ręka zaswędzi), bo nie lubię całej cukierniczki w talerzu.
                          Mięsa w glazurach z sosem wiśniowym/malinowym/frużeliną, sałatki obficie oblane malinowym kremem balsamicznym.🤢
                          Raz nawet, kurwa, na pizzę trafiłam, która tak była słodka, że nikt z 10 osób (normalnych, jedzących cukier) przy stole, nie chciał jej zjeść: z peperoni i "karmelizowaną cebulą". 🤦‍♀️

                          I to z kolei jest moja trauma.
                          • thank_you Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 11:13
                            Chyba jestem dość monotematyczna jesli chodzi o wybór knajp i nie trafiam zbyt często na to, co jest mega słodkie. Surówki (z selera) to bar mleczny - fakt, słodka, ale bez przesady, moze oszczędzają? 😌

                            Hinduskie (dwie) mam sprawdzone, tajskie - tez, do tego koło mojego domu otworzyli całkiem przyzwoita, gdzie gotują na widoku. Myśle, ze te wszystkie sosy z tamardynowcow są dodawane na potęgę, a Polacy lubia przesadę - dowalają wszystkiego jak leci albo w ogóle nie przyprawiają. Pamietam, ze typowe budki z chińskim/wietnamskim jedzeniem miały niejadalna surówkę (zawsze) i faktycznie były przesłodzone. uncertain
                            Słodka pizza - Bleh, aczkolwiek to, co dzieje się z pizzą na mieście i ceną za neapolitańską (średnio 40 zł), a jest to porcja dla mojego 10-latka - zaczyna zahaczać o kuriozum.

                            • thank_you Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 11:18
                              Ach, najważniejsze - wydaje mi się, że mizeria i sałata na słodko to warszawski folklor. W żadnym innym regionie nie jadłam
                              Takiej sałaty i mizerii; u mojego męża je tak cała rodzina i o ile ogórek jest do przełknięcia, tak sałaty na słodko nie tknę, na szczęście na stole jest tez druga, z podstawowym vinaigrettem. Każdy mój warszawski chłopak jadł taka mizerię, po 20 latach można się przyzwyczaić do tego zjawiska. Cukier dawali tylko do tej, ba, czasami nawet trochę ubijali śmietanę. 🤪
                              • mikams75 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 11:25
                                nigdy tego warszawskiego folkloru nie doswiadczylam.
                                • thank_you Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 11:32
                                  To naturalne, ze nie ma szansy doświadczyć wszystkiego - jak przeprowadziłam sie do Warszawy, prawie 20 lat temu, to tu - i tylko tu - spotykam sie z jedzeniem słodzonej mizerii przez warszawiakow z dziada pradziada. Moze moje wnioski są błędne, ze to warszawski folklor i tradycja, a moze - w odroznieniu od naszego regionu - po prostu mieli cukier. wink
                                  Ale raczej nie, bo tu wszystko słodsze, od makowców, przez kompoty itp.
                                  • mikams75 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 11:59
                                    uwierz, na takie rodziny traflas, mialam wiecej mozliwosci obserwacji i absolutnie zadnego cukru w normalnym jedzeniu nigdy nie bylo.
                                    • thank_you Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 12:12
                                      Nawet jesli miałaś wiecej okazji do obserwacji, to Twoje obserwacje nie są lepsze/gorsze od moich. Po prostu są. smile I przez te 20 lat słodka mizeria = warszawiak, a w sumie tak sie złożyło, ze to pewnie 90% moich znajomych, poza tymi ze liceum i studiów.
                                      • madame_edith Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 13:28
                                        Ale coś w tym jest na pewno, mój chłop warszawiak wielce się zdziwił na pomysł mizerii bez cukru. Więc u nas musi być w dwóch wersjach, on na słodko, my na słono/kwaśno.
                                        Ale już sałatę ze śmietaną oboje słodzimy, u mnie w domu też się tak jadło (Mazury).
                                    • mia_mia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 12:14
                                      Też mi się tak wydaje, i ja i mąż i nasze rodziny jesteśmy z Warszawy, a podejście do cukru w potrawach mamy zupełnie odmienne.
                                  • mia_mia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 12:04
                                    Najdziwniejsza surówka na słodko jaką jadłam i polubiłam to ogórek kiszony, cebula, pomidor i słodki jogurt. Jakbym miała spróbować po samej liście składników osądzając to bym się nie odważyła😀
                                    • thank_you Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 12:14
                                      To dość ciekawe, bo dobry pomidor = słodki pomidor, pełen smaku umami. Innych w sumie nie jem, bo i po co.
                                      • mia_mia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 12:27
                                        Dobre pomidory w naszym klimacie są krótko, może dlatego doradza się trochę dosladzać potrawy z pomidorów, chociaż takie wskazówki widziałam też we włoskich programach, a tam z pomidorami lepiej.
                                        • thank_you Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 12:53
                                          No wlasnie, dlatego wole jesc krotko i dobre niż dosladzac cos, co koło pomidora nie stało.
                                          Ale ja mam slabosc do dobrych pomidorow, w sezonie kromka chleba razowego, prawdziwe masło, dwa plastry pomidora i odrobina soli to moje comfort food i wspomnienie dzieciństwa. smile
                                          • piataziuta Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 14:09
                                            thank_you napisała:

                                            > No wlasnie, dlatego wole jesc krotko i dobre niż dosladzac cos, co koło pomidor
                                            > a nie stało.
                                            > Ale ja mam slabosc do dobrych pomidorow,

                                            o ja też!
                                            to moje najukochańsze owoce!
                                            w ostatnim sezonie pomidorowym wyjątkowo dobre mi się trafiały i jak się kończył, to mi się płakać chciało
                                            • thank_you Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 14:18
                                              Ja dostaję od rodziców bawole serca, które dojrzewają na bordowo. Po takich pomidorach (jadłam takie od dzieciństwa) tektura proponowana zimą jest nieporozumieniem. wink
                                              • mia_mia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 14:22
                                                My niestety nawet latem nie mamy regularnego dostępu do dobrych pomidorów, a na bazarku czy w warzywniaku to loteria.
                                                Teraz zimą jemy czekoladowe, nawet dają radę na kanapce.
                                                • thank_you Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 14:29
                                                  Polecam Ci sklepy Kooperatywy Dobrze. smile Mają bardzo smaczne warzywa.
                                              • piataziuta Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 14:31
                                                bawole serca z brzoskwiniami, bazylią, czerwoną cebulą, burratą, oliwą i świeżym pieczywem na zakwasie... 🙄
                                              • annaboleyn Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 15:56
                                                Bawole serca! (Ja mówię "serca wołu", przez "Dorotę i jej towarzyszy". Mój ulubiony pomidor <3
                                        • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 14:08
                                          mia_mia napisał(a):

                                          > Dobre pomidory w naszym klimacie są krótko, może dlatego doradza się trochę dos
                                          > ladzać potrawy z pomidorów, chociaż takie wskazówki widziałam też we włoskich p
                                          > rogramach, a tam z pomidorami lepiej.

                                          Ja dodaję szczyptę cukru (dosłownie czubek łyżeczki) do gara zupy pomidorowej (z passaty lub przecieru) lub sosu pomidorowego, bo doskonale podkreśla smak pomidorów.
                                          • kotejka Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 14:51
                                            pade napisała:

                                            > mia_mia napisał(a):
                                            >
                                            > > Dobre pomidory w naszym klimacie są krótko, może dlatego doradza się troc
                                            > hę dos
                                            > > ladzać potrawy z pomidorów, chociaż takie wskazówki widziałam też we włos
                                            > kich p
                                            > > rogramach, a tam z pomidorami lepiej.
                                            >
                                            > Ja dodaję szczyptę cukru (dosłownie czubek łyżeczki) do gara zupy pomidorowej (
                                            > z passaty lub przecieru) lub sosu pomidorowego, bo doskonale podkreśla smak pom
                                            > idorów.
                                            >
                                            clemenza w ojcu chrzestnym dodawał cukier do swojego sosu z klopsikami
                                            az sie wzdrygnelam
                                            ja rozumiem, ze parszywe polskie niedogrzane poidory potrzebuja doslodzenia, ale zeby Wloch dosladzal poidory?
                                            fuj
                                            • pade Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 14:57
                                              Tu wyjaśniają dlaczego się słodzi.
                                              beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/zupa-pomidorowa-6-bledow-najczesciej-popelnianych-podczas-gotowania-aa-MeE5-hRJK-FXFk.html
                                              • kotejka Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 17:45
                                                No ńie wiem, mnie to nie przekonuje
                                                Nigdy nie rozumiałam pojęcia „przełamać smak”
                                                Nie chce łamać smaku
                                                Pomidor ma smakować jak pomidor
                                                Same podsmażone na cebulce pomidory sa tak pyszne, ze nie musze ich łamać
                                                Cukrem tym bardziej, którego z zasady nie używam
                                                Mogę ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem go „łamać”
                                                Nie słodzę nigdy - zup, surówek, sosów, mizerii
                                                Niczego
                                                Nawet do ciast dodaje mniej cukru niz jest w przepisach
                                                Mogę ewentualnie dodać pół łyżeczki miodu do winegret
                                                A i to nie zawsze
                                                • piataziuta Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 17:54
                                                  "Cukrem tym bardziej, którego z zasady nie używam
                                                  Mogę ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem go „łamać”
                                                  Nie słodzę nigdy - zup, surówek, sosów, mizerii
                                                  Niczego"


                                                  Punkt dla kotejki!
                                                • taje Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 20:12
                                                  To chodzi nie tyle o przełamanie, co o równoważenie smaków w potrawie. Słodki równoważy zarówno kwaśny, jak i słony (powszechnie stosowane w tajskiej kuchni). Tak więc dużo zależy od kwaśności samych pomidorów - bywa, że świeży dojrzały pomidor jest za słodki, wtedy cukier absolutnie niewskazany. Ale już przy pomidorach z puszki często szczypta cukru pomaga.
                                            • szarmszejk123 Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 19:33

                                              "clemenza w ojcu chrzestnym dodawał cukier do swojego sosu z klopsikami
                                              az sie wzdrygnelam
                                              ja rozumiem, ze parszywe polskie niedogrzane poidory potrzebuja doslodzenia, ale zeby Wloch dosladzal poidory?
                                              fuj"

                                              Może w NY mają niedobre pomidory:p
                              • mia_mia Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 12:08
                                W moim rodzinnym domu mizerię się soliło i dosładzało troszeczkę, u mojego męża się nie soli, a jogurt czy śmietana są bardzo słodkie.
                                Zresztą u nich wszystko jest słodkie i tłuste.
                                • thank_you Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 12:15
                                  U mnie w regionie mizeria jest kwaśna, albo od kwaśnej śmietany albo od... octu. wink
                                  • boogiecat Re: Podstawy wiedzy o gotowaniu 05.01.23, 12:31