Dodaj do ulubionych

Szwy po zabiegu

04.01.23, 11:13
Muszę jeszcze tydzień chodzic ze szwami po zabiegu (prostym). Zdaniem operującego miejsce jest dość ruchliwe i lepiej jeszcze ich nie ściągać.
Tylko że :
1. Dostalam uczulenia na kleje do plastrów, próbowałam różnych, mam po prostu rany na skorze wokół
Ratuje się przyklejaniem jalowego gazika zwyklym papierowym plastrem by jak najmniej naklejać na skórę
2. Szwy mnie strasznie swędzą, mam wrażenie że zaczynają wrastać w skórę (to niestety moja zmora, po poprzednim zabiegu musialam mieć nacinaną skórę przy wyciąganiu szwow bo te węzełki wrosły...
Macie jakieś rady czym leczyc to uczulenie, czym zaklejać te szwy?
No i czy mozna jakoś zapobiec wrastaniu?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 11:52
      Szwy mnie strasznie swędzą, mam wrażenie że zaczynają wrastać w skórę

może te szwy trzeba wczesniej sciagnac, skoro tak szybko sie rana goi
      • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 11:58
        Mnie tak wkurzają już, że gotowa jestem sama je wyciągnąć.
        Ale cięcie było bardzo głębokie i lekarz zalecił zdjęcie za tydzień. I bądź tu mądry.
        • woman_in_love Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 12:15
          moze sie nie zna, przeciez to moze być zwykły rzeźnik

Szczyt kiedys mówił, ze zwykli chirurdzy robia inaczej szwy niz plastyczni i przez to robia wiecej blizn, no ale oni sa skupieni na wycieciu np. raka a nie zeby bylo potem pieknie
          • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 12:18
            Lekarz raczej ok, ludzie mówią, że specjalista itd.
            Blizną ja się nie przejmuję.
        • berber_rock Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 12:16
          Szwy generalnie, zdejmuje, się po 9 dniach PI razy drzwi.
          Co do uczulenia:, uwierz łatwiej wyleczyć skórę z uczulenia niż nie do końca, zagojone cięcie chirurgiczne które zacznie się paprać albo rozłazić. Też, mam uczulenie na te ich plastry.
          • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 12:20
            Będę miala te szwy 18 dni... Sama je zdejmę chyba bo moja skora nie zniesie tych opatrunkow.
            Rana jest moim zdaniem bardzo ladnie zagojona.
            • eriu Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:22
              Rana zewnętrzna może się zagoiła już. W środku masz ranę też i w środku się goi tygodniami. Nawet jak nie taki duży zabieg. Zamiast sama zdejmować szwy lepiej idź na drugą konsultację do innego lekarza żebyś sobie krzywdy nie zrobiła, że sobie ściągniesz szwy i rana się rozejdzie.
            • cosmetic.wipes Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 16:10
              anilorak174 napisała:

> Będę miala te szwy 18 dni...

Bardzo długo. Ja miałam 14 dni i część powrastała. Lekarz mówił, że koło 10 byłoby optymalnie.
        • mamamisi2005 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 16:32
          Może rana nie była całkowicie zagojona i lekarz postanowił ściągnąć szwy dopiero na następnej kontroli, a że np. przyjmuje raz w tygodniu to wyjdzie te 18 dni ( bardzo długo)? Jeśli tak, to trochę słabo.
    • malaperspektywa Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 12:19
      A co to za ruchliwe miejsce? Może lepiej zdjąć szwy niż czekać aż powrastają? Da się to miejsce jakoś inaczej pozbawić ruchliwości jeżeli to jest jedyne wskazanie?
      • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 12:21
        Nie. Lokalizacja na stawie barkowym prawej ręki. Musialabym tą rękę w gorset wsadzić.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 12:31
          Przecież przez tydzień możesz dać sobie odpocząć i nie zachrzaniać, jak mały robocik, a wtedy bark nie będzie miejscem bardzo ruchliwym, bo żeby był, to trzeba nieźle łapą machać.
          • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 12:38
            Nie zachrzaniam, funkcjonuje normalnie. Ręce muszę czasem podnieść, nie dźwigam.
            Martwi mnie, że szwy wrastaja no i te rany od kleju...
            • eriu Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:25
              No to pytanie czemu funkcjonujesz normalnie po zabiegu zamiast się oszczędzać? Krzywdę chcesz sobie zrobić?
              • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:26
                Bo po niemal 2 tygodniach mogę?
                • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:28
                  Dodam, że zabieg niewielki, pytałam lekarza, powiedział, że o ile nie dźwigam to mogę normalnie żyć - umyć się, pracować przy kompie, ugotować obiad itp.
                  • mamtrzykotyidwato5 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:55
                    Po dwóch tygodniach nie chce ci jeszcze szwów zdjąć?
                    Przecież zawsze szwy zdejmuje się po tygodniu.
                    Dlaczego zaklejasz plastrem?
                    Czy rana się jeszcze nie zagoiła?
                    • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 14:00
                      Zagoiła się, ale szwy zahaczają o ubrania.
                    • eriu Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 23:08
                      Nie zdejmuje się szwów po tygodniu zawsze. Nie każdemu się goi ciało w tym samym tempie z różnych powodów.
    • konsta-is-me Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 12:57
      Tydzień ?
      Mi kazał zdjąć po 2 tygodniach ( usuwana zmiana na skórze) i mam identyczne problemy.
      Plastry powodują swędzenie, i teraz mam wrażenie ( minelo 16 dni ,jutro mam ściąganie bo nie mogłam nic szybciej znaleźć) że też mi wrosły.
      Też trafiłam na idiotę i powinnam ściągnąć po tygodniu ,bo teraz chyba już na serio wrosły.
      • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:11
        Zdjęcie mam umówione po 18 dniach...
        • konsta-is-me Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 07:59
          Ok, to źle zrozumialam.
    • 1matka-polka Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:22
      Po co ci te plastry? 🙄
      • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:27
        Bo inaczej szwy zahaczają o ubrania.
        • 1matka-polka Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:34
          anilorak174 napisała:

> Bo inaczej szwy zahaczają o ubrania.

Bedąc w domu, możesz się rozebrać.
          • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:39
            Genialna jesteś.
            Nie przebywam w domu sama, poza tym pracuję.
            • 1matka-polka Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:45
              anilorak174 napisała:

> Genialna jesteś.
              > Nie przebywam w domu sama, poza tym pracuję.

A z kim przebywasz? Poza tym, jesli masz telekonferencje, to mozesz cos zarzucic, przeciez wtedy sie nie ruszasz🙄
              • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:50
                Nie mam telekonferencji, chodzę normalnie do pracy (skąd pomysł, że pracuję zdalnie?). Jakos wolno myślisz.
                • 1matka-polka Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 14:00
                  anilorak174 napisała:

> (skąd pomysł, że pracuję zda
                  > lnie?).

Bo piszesz o tym, ze nie jestes sama w domu🙄

>Jakos wolno myslisz

Oj, ten chroniczny ból dupy🙄
                  • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 14:01
                    Oj ta ociężałość umysłowa.
            • alicia033 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 13:51
              anilorak174 napisała:

> Nie przebywam w domu sama, poza tym pracuję.

weź przykład z poetki z brwinowawink:
              https://dziendobry.tvn.pl/cdn-zdjecie-4k23y3-katarzyna-olubinska-i-izabela-marcinkiewicz/alternates/LANDSCAPE_840
    • zielonazaba9999 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 16:01
      Ad 2 - na swędzenie spróbuj brać Zyrtec - generalnie jest to lek antyhistaminowy na alergię (bez recepty) ale ja go miałam zalecony przy ospie wietrznej, żeby mnie krosty nie swędziały - no i po tym leku mnie nie swędziały.
    • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 16:17
      nakladaj wiekszy kawalek gazy, duzo wiekszy i przyklejaj jak najbardziej delikatnym plastrem, skore podrazniona smaruj specyfikami, ktore uzywane do stomii

szwy i skore obok mozesz nawilzac np protosanem

po operacji stopy szwy zdjete mialam po 14 dniach a i tak sie w jednym miejscu rana rozeszla i zrobil sie rozrost fibrynowy, 4tyg z tym walczylam sad
      • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 16:36
        Dzięki mysiulek 😘
        Pierwsza konstruktywna wypowiedź w tym wątku.
        • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 21:47
          alez prosze, to co przeszlam z ta moja stopa, ze szwami, najgorszemu wrogowi nie zycze, gdyby nie kolega w PL i jego zalecenia to nie wiem jakby sie to skonczylo

protosan jest swietny
          • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 22:01
            *prontosan, jest w plynie i w zelu, do przemywania i nawilzania wystarczy plyn
        • malaperspektywa Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 21:53
          Też zapamiętam. Nie wiem co oni za klej dają w tych plastrach, ale i syn, i ja mamy to samo. Po głupim pobraniu krwi ostatnio po zdjęciu plastra po pół godziny oboje mieliśmy swędzącą, czerwoną pokrzywkę w tych miejscach. Kiedyś te plastry były jakieś inne.
    • wapaha Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 16:24
      po co zaklejasz szwy ??
      • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 16:33
        A coś w temacie?
      • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 21:45
        Wapaha, u mnie ortopeda tez kazal trzymac opatrunek na szwach i co gorsze, opatrunku nie zmieniac, po zdjeciu szwow ( o jednym pielegniarka zapomniala) tez przez 10 dni nie mialam zmieniac, wytrzymalam 7 i to bylo za dlugo 🤬🤬🤬🤬 mowa o stopie
        • eriu Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 23:11
          Przecież to jest normalna praktyka po niektórych zabiegach i operacjach, że wypuszczają pacjenta z opatrunkiem, którego się w ogóle nie dotyka i nie zmienia, bo np. są to specjalne opatrunki uciskowe. Dopiero po 7 dniach się przychodzi na pierwszą zmianę opatrunku. Wiem, bo sama tak miałam. Tylko że zadzwoniłam i dokładnie wypytałam czy mam coś z opatrunkiem robić i odkażać ranę i mi wyjaśnili, że nic nie ruszać, bo sama nie zrobię takiego uciskowego opatrunku, tym bardziej tak dużego.
          • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 23:19
            nie mialam zadnego opatrunku uciskowego, pierwsza zmiana byla po 10 dniach, szwy zdjete po 14stu i po zdjeciu szwow nastepne 10dni mialo byc bez zmiany (zwykly gazowy opatrunek), gdyby nie bylo takiego zalecenia i opatrunki byly zmieniane codziennie, to bym duzo szybciej zauwazyla, ze rana sie rozeszla, szybciej zareagowala a nie meczyla sie kolejny miesiac z 'pielegnacja' rozrostu, ktory konowal od stopy po prostu olal.
          • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 23:41
            Miałam zwykły opatrunek i mam go zmieniac sama codziennie. Od 1 dnia po zabiegu.
            • wapaha Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 17:54
              anilorak174 napisała:

> Miałam zwykły opatrunek i mam go zmieniac sama codziennie. Od 1 dnia po zabiegu
              > .
              a nie możesz zrobić dużego opatrunku ? czyli nie tylko w obrębie rany ale przyłożyć gazik, na to większy kawałek gazy i przyklejac codziennie w innych miejscach ?

( wg mnie bezsensu codziennie i bez sensu trzymać opatrunek po tylu dniach)
        • wapaha Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 17:51
          mysiulek08 napisała:

> Wapaha, u mnie ortopeda tez kazal trzymac opatrunek na szwach i co gorsze, opat
          > runku nie zmieniac, po zdjeciu szwow ( o jednym pielegniarka zapomniala) tez pr
          > zez 10 dni nie mialam zmieniac, wytrzymalam 7 i to bylo za dlugo 🤬🤬🤬🤬 mowa
          > o stopie
          >
          ja z kolei nie miałam opatrunku - tylko stripsy ( na szwach)
          Szwy zdjęto po 7 dniach ( po cc też jakoś po 7-10 dniach, na pierwszej wizycie patronażowej, )
          • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 20:57
            pisze o stopie, kolano to byl inny wymiar w ogole
    • bei Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 22:00
      Opatrunek przyklejał raz większy, raz mniejszy- by plastry zmieniały lokalizację. Może kup siatkę na bark- ona jest elastyczna, nic nie kleisz-siatka mocuje opatrunek.
      allegro.pl/oferta/tg-fix-e-4m-l-r-elastyczna-siatka-opatrunkowa-10215291864
      Ja ostatnio nosiłam siatkę na stawie kolanowym.
      Można tez smarować ranę preparatem antyfobowym, antyprzyczepnym, by gaza nie przykleiła się do rany. Polecam silol f350 lub coś podobnego. Można aerozol, albo w butelce szklanej…
      Co do samych szwów, jeśli masz dobry dostęp to ruszaj nimi, próbuj chociaż odrobinę przesuwać w obie strony. Jeśli ciężko Ci dostać -poproś kogoś w domu. Jak nimi ruszasz to nie wrosną.
      • bei Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 22:01
        I szybciutko zdrowiej😘
        • bei Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 22:03
          www.domzdrowia.pl/produkt/silol-350-f-3-5-0-3667-g-1-ml-aerozol-60-ml-75-g-30113
        • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 23:53
          Dziękuję 😘
          Ruszam tymi szwami ciut.
      • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 23:21
        o, wlasnie, siatka! jak mi tego brakowalo na stopie, dwa szwy na kolanie zagolily sie piorunem, nawet blizny juz nie widac, a stopa masakra i czeka mnie ponowna operacja echh
        • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 23:22
          *zagoily a nie zagolily, 😤
        • bei Re: Szwy po zabiegu 04.01.23, 23:55
          Bardzo Ci współczuję. Chora stopa to wielki dyskomfort sad
          • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 21:08
            echh, szkoda gadac
        • wapaha Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 17:51
          mysiulek08 napisała:

> o, wlasnie, siatka! jak mi tego brakowalo na stopie, dwa szwy na kolanie zagoli
          > ly sie piorunem, nawet blizny juz nie widac, a stopa masakra i czeka mnie ponow
          > na operacja echh
          >
          w miejscu haluxa ?
          • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 21:06
            tak, nie ma zrostu w miejscu zespolenia implantem, wg ortopedy z PL (konsultowalam, a jakze i nawet rozwazam operacje w PL) mialam pecha i znalazlam w 4% przypadkow powiklan po lapidusie, ja mam teorie, ze konowal od stopy wstawil za mala plytke, z byle chinskiej firmy ( tak wynika z rachunku i wygladu plytki na rtg) a nie bio z arthexa, o jaki prosilam, bedzie afera bo nie popuszcze, 10miesiecy zycia z malo sprawna stopa, moge chodzic tylko w traperach ze sztywnoelastyczna podeszwa, o zadnej aktywnosci nie ma mowy 🤬🤬🤬 w....w mam niesamowity
            • mysiulek08 Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 21:08
              a zeby bylo ciekawiej, ponoc w maju i lipcu bylo ok, w pazdzierniku juz nie
    • magata.d Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 10:02
      Jakie plastry? Musisz te szwy zaklejać? Ja miałam szwy na brzuchu i na drugi dzień po operacji, po prysznicu powiedziano, żeby nie zaklejać, tylko zakrywać bawełnianą bielizną. I tak robiłam przez następne 7 czy 10 dni, aż do zdjęcia szwów.
      • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 10:04
        Muszę. Tak zalecił lekarz. Rana zagojona, troche uruchamiam delikatnie szwy, żeby nie wrosły. I zrezygnowałam z tych pelnych opatrunkow na rzecz gazikow i plastra.
        • magata.d Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 10:29
          No te gaziki chyba lepsze rozwiązanie, bo powietrze dochodzi do rany.
          • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 11:26
            Tez mi się tak wydaje. Ale nie wiem czy mnie chirurg nie opierdzieli...
            Po cc szwy ściągnęli po 8 dniach a tu przy takim goofnie, zdecydowanie mniejszym zakresie i stopniu skomplikowania, muszę czekać 18 dni.
    • nuka_2 Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 21:52
      Nie czytałam całego wątku, ale próbowałaś plastrów hipoalergicznych, maja mniej uczulający klej
      • anilorak174 Re: Szwy po zabiegu 05.01.23, 21:59
        Tak, tez podrażniały. Muszę wytrzymać parę dni, ale nie wiem czemu mam mieć te szwy prawie 3 tygodnie.
        A na marginesie, dziś dowiedziałam się, że bardzo możliwe, że będę mieć kolejny zabieg, niezwiązany z poprzednim... Sypię się...
    • tonz2 Re: Szwy po zabiegu 15.03.23, 16:47
      Rana swędzi, bo wdała się infekcja. Dezynfekcja zewnętrzna np.granudacynem lub antybiotyk ogólnie np.doksycyklina. Dobre nieuczulające plastry to 3m micropore.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka