Dodaj do ulubionych

Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wypłatę

04.01.23, 15:51
Czy kalkulatory wynagrodzeń dobrze liczą wynagrodzenie? W przypadku, gdy nie ma L4, bezpłatnych urlopów i itp? Na trzech kalkulatorach kwota jest ta sama, a wypłata inna. Podwyższone koszty uzyskania przychodu uwzględnione.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 15:54
      Czegoś nie uwzgledniasz albo uwzgledniasz coś czego nie powinnaś.
      • pure_cashmere Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:00
        Ale czego? Kwoty składek są takie same w kalkulatorze jak na pasku, podwyższonej kwoty uzyskania przychodu nie ma, a kwota do wypłaty inna?
    • gaskama Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 15:59
      Jedyny, na którym wychodzi mi dokładnie ta wypłata, którą oblicza mi księgowa to ten
      wynagrodzenia.pl/kalkulator-wynagrodzen
      Na wszystkich innych wychodzą mi inne. 3 kalkulatory i 3 różne wyniki.
      • pure_cashmere Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:01
        Na tym liczyłam
        • pure_cashmere Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:06
          I na 2 innych też, wszędzie kwota ta sama
          • rozalia234 Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:17
            Piszesz, że składki się zgadzają. A zaliczka na podatek też? Różnica jednorazowo czy stale. PPE, PPK, multisport, luxmed? Wchodzisz w drugi próg podatkowy?
            • pure_cashmere Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:22
              Nie ma Multisportu, lukmedu i innych, ppk też nie. Różnica jest stale ta sama, w drugi próg nie wchodzę
              • rozalia234 Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:39
                ok, czyli kwota składek się zgadza,dodatków nie ma. A zaliczka na podatek? Zgadza się z kalkulatorem? Może masz nie uwzględnioną kwotę wolną?
                • pure_cashmere Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 18:01
                  ale chodzi o to, że w kalkulatorze mam wypłatę wyższą niż dostaje
                  • rozalia234 Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 18:47
                    Domyślam się, że z kalkulatora wychodzi wyższa. Tak by było gdyby Twoje kadry nie uwzględniały kwoty wolnej. Dlatego pytam czy zgadza się zaliczka na podatek. Jeśli wszystkie składki się zgadzają oraz zgadza się zaliczka to musi wchodzić jakieś potrącenie z pensji.
    • ania357 Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:10
      moze jakies luxmedy, inne bonusy od pracodawcy, ppk robia roznice?
      • pure_cashmere Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:25
        Nic takiego nie ma
    • slonko1335 Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:18
      Sprawdz czy wszędzie te same parametry zaznaczone np. PPK
    • nastjaa Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:40
      A czy te nowe kalkulatory są dostosowane do tegorocznych przepisów? Są chyba jakieś zmiany - wysokość składki zdrowotnej?
      • nastjaa Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:44
        Zobacz w tym kalkulatorze i zaznacz czy założyłaś pit 2, wpisałam jakąś kwotę powyżej średniej krajowej i wychodzi w pensji 300 zł różnicy w przypadku złożenia i nie złożenia pitu-2
        • nastjaa Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:44
          Kalkulator: kadry-place.info/kalkulator-wynagrodzen-2023/
          • nastjaa Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 16:49
            Z ciekawości wprowadziłam najniższą obecną krajowa - 3490, jeżeli ktoś złożył pit-2 to zaarobi 2700, jeżeli nie, to 2400, czyli tyle co przed podwyżką najniższej krajowej, podczas gdy pracodawca co miesiąc płaci z 500 czy 600 zł miesięcznie więcej. Wygląda to na kolejny wał PIS.
            • lucadimontezemolo Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 17:45
              Jak nie złożył pit-2 to nie ma potrącanej ulgi podatkowej 300 zł. i różnica jest podatku przecież.
              • pure_cashmere Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 18:01
                wypłata jest niższa niż powinna być wg kalkulatora
                • motyllica Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 18:39
                  Ale może masz coś potrącane z pensji netto, np. ubezpieczenie na życie, pożyczkę, itp?
                  • pure_cashmere Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 18:41
                    nic nie jest potrącane, nie mam pożyczek ani ubezpieczenia na życie w pracy
                    • rozalia234 Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 18:51
                      Nie znając szczegółów Twojej sytuacji trudna nam zgadywać co może być problemem. Jeśli jesteś w stanie to doczytaj jak się liczy składki i zaliczkę na podatek - przy braku zwolnień lekarskich, luxmedów itp to nie będzie trudne i sama sprawdź ile powinno być. Jeśli nie dasz rady w ten sposób odkryć o co chodzi to spytaj w kadrach. Mnie ten kalkulator w miarę działa (nie idealnie bo mam luxmed i multisport).
                      • rozalia234 Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 19:01
                        Przeliczyłam dla wynagrodzenia 6 000 PLN i bez PPK w kalkulatorze i wg zasad opisanych tu: poradnik.ngo.pl/umowa-o-prace-obliczanie-wynagrodzenia-1538045119973. Wychodzi tak samo.
    • mae224 Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 19:09
      jestem taka szczęśliwa, że nie jestem księgową/kadrową w tym kraju. ps, przepraszam za wtręt nie na temat.
    • maslova Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 21:53
      Podaj linki do tych kalkulatorów.
    • trampki_w_kwiatki Re: Kalkulator wynagrodzeń - czy dobrze liczy wy 04.01.23, 21:59
      Poproś o pasek płacowy i porównaj sobie z tym co ci wypluje kalkulator płacowy, będziesz wiedziała o jakim potrąceniu zapomniałaś.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka