milin94 05.01.23, 06:13 Był już podobny wątek? Czy przegapiłam? Tradycja musi zostać zachowana... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominika9933 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 06:23 Był, jest co rok. Ja, i część dziewczyn, do 02.02. Tak tradycyjnie. Inne, też jakoś innym zwyczajem, ale też pewnie w zgodzie z jakąś tradycją rozbierają po nowym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 06:49 Zależy jak bardzo się sypie i czy chce nam się rozbierać i kiedy postawiliśmy. Tegoroczną ubralismy późno, nie sypie się wcale, więc zapewne postoi. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 06:59 Minimum do 6.01. Ale teraz mamy dyskusje - bo ja chce zlikwidować w weekend a młodzież nie Odpowiedz Link Zgłoś
milin94 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 07:05 Chodziło mi o tradycję wątkową. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 07:13 Wiem, dlatego zgodnie z tradycją odpowiadam rytualnie😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 07:28 W piatek 29.12 poskladalismy i odlozylismy wszystkie dekoracje swiateczne w tym choinke. Z tym ze my mielismy od konca listopada czas nacieszyc sie atmosfera swiat. Po swietach dla mnieto nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:48 No patrz, a dla mnie choinka w listopadzie to nieporozumienie 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 10:16 Podobnie dla mnie. Moja stoi i chyba sobie jeszcze ze 2 tygodnie spokojnie pobędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 15:45 U mnie to samo. Nieporozumienie to choinka w listopadzie, choinka w okresie noworocznym to norma a zgodnie z tradycją cały styczeń jest ok. U nas stoi minimum do 6 stycznia a potem to zależy od tego czy się sypie i ogólnie od nastroju, jak zima piękna to stoi dłużej. Póki co nikt się za rozbieranie nie bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 16:07 panna.nasturcja napisała: a zgodnie z tradycją cały styczeń jest ok. Nie z kazda tradycja, i nie, nie ma jedynie slusznej tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 07:41 moja sama stoi, nie muszę jej trzymać, mogę spać spokojnie. w ten weekend ją rozbieram, ale chciałam ją postawić na tarasie, ze światełkami, bo mi się tak podoba. no ale wieje jak złe, więc trochę nie ma to sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 07:50 Wczoraj rozebrana i oddana chętnemu panu do posadzenia w ogrodzie. Sztuczna postałaby może z tydzień dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:23 Tradycyjnie to do 2 lutego. Ale prawdziwe choinki zazwyczaj się sypią dużo wcześniej i do tego czasu zostawałby z nich mizerny kikut z bańkami i ozdobami. Ja trzymam dopóki wygląda dobrze.. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 15:46 Nie zawsze, zależy od choinki i przede wszystkim od ogrzewania w mieszkaniu i podlewaniu choinki. U nas często stoi piękna cały styczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:27 Zależy na ile się sypie. Obecną rozbiorę pewnie w przyszłym tygodniu bo niedlugo zgubi wszystkie igly. Rok temu mieliśmy chyba do końca stycznia, bo się nie sypała. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:28 Jak się zacznie sypac. Lubię choinke to co mam sobie widoku żałować? Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:35 rozebrana 2 stycznia Odpowiedz Link Zgłoś
bzdety2019 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:37 Ja trzymam aż do stanu Ikea ( zostaje sam badyl i kupka igliwia mój kot szczególnie lubi ten rytuał i sobie nie żałujemy Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:38 Dopóki nie zacznie opadać przeważnie do 2 lutego Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:43 Moja trzyma się wybitnie więc póki co nigdzie się nie wybiera. A potem zerknę w kalendarz, kiedy jest wywóz u mnie na osiedlu i wtedy wyniosę. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:44 Zwykle choinkę rozbieramy w pierwszych dniach stycznia, jak stoi do 10 stycznia to już maksymalnie. Wtedy też chowam część ozdób świątecznych (choć u mnie to bardziej zimowe, żadnych szopek, jezusków, itp.) Część zimowych ozdób, poszewki na poduszki itp., światełka zostają do końca karnawału (wszyscy mamy urodziny w styczniu, wiec jest imprezowo ). Ale choinka pod koniec stycznia czy w lutym to dla mnie zdecydowanie nie, choć bardzo lubię choinkę i czas okołoświąteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 10:14 No więc- ja się swojej pozbyłam przedwczoraj. Ale to mój rekord, w inne lata potrafiła stać do lutego, co mnie oczywiście wpieniało, ale ni cholery nie chciała się sama poskładać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 10:18 Jak wytrzyma do tego 02.02 to rozbierzemy wtedy. Jak będzie się bardziej sypać, to wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 10:26 26.12 wieczorem rozbieralismy Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 10:39 Jeszcze stoi. Może w weekend mąż się pozbedzie Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 11:20 U nas różnie. Tegoroczna sypie się bardzo, psy wchodzą pod nią i wymiatają runo ☺. Igielki mam już wszędzie, odkurzacz nie wyrabia. Za to aromaterapii szkoda. Raczej do lutego nie wytrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 11:30 U nas tradycyjnie choinka jest rozbierana zaraz po 6-tym stycznia. W zeszłym roku nie było choinki tylko gałęzie sosnowe w wazonach i stały, już bez ozdób, cały styczeń bo ładnie pachniały. Teraz też mamy gałęzie i pewnie jeszcze postoją. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 11:55 Moja już poszła na taras 1 stycznia. Skorzystałam z wyższej temperatury żeby dziewczyna szoku nie miała. Była u nas trzecie święta i może na kolejne tez wskoczy ( o.ile nie będzie 50stopni w lecie) Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 14:37 Do 2 lutego chyba że zacznie się sypać wcześniej, ale się nigdy nie zdarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś