Dodaj do ulubionych

Jak długo trzymacie choinkę?

05.01.23, 06:13
Był już podobny wątek? Czy przegapiłam? Tradycja musi zostać zachowana...
Obserwuj wątek
    • dominika9933 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 06:23
      Był, jest co rok. Ja, i część dziewczyn, do 02.02. Tak tradycyjnie. Inne, też jakoś innym zwyczajem, ale też pewnie w zgodzie z jakąś tradycją rozbierają po nowym roku.
    • slonko1335 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 06:49
      Zależy jak bardzo się sypie i czy chce nam się rozbierać i kiedy postawiliśmy. Tegoroczną ubralismy późno, nie sypie się wcale, więc zapewne postoi.
    • geoardzica_z_mlodymi Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 06:59
      Minimum do 6.01. Ale teraz mamy dyskusje - bo ja chce zlikwidować w weekend a młodzież nieuncertain
    • milin94 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 07:05
      Chodziło mi o tradycję wątkową.
      • geoardzica_z_mlodymi Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 07:13
        Wiem, dlatego zgodnie z tradycją odpowiadam rytualnie😉
    • ritual2019 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 07:28
      W piatek 29.12 poskladalismy i odlozylismy wszystkie dekoracje swiateczne w tym choinke. Z tym ze my mielismy od konca listopada czas nacieszyc sie atmosfera swiat. Po swietach dla mnieto nieporozumienie.
      • homohominilupus Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:48
        No patrz, a dla mnie choinka w listopadzie to nieporozumienie 🤷‍♀️
        • damartyn Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 10:16
          Podobnie dla mnie. Moja stoi i chyba sobie jeszcze ze 2 tygodnie spokojnie pobędzie.
        • panna.nasturcja Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 15:45
          U mnie to samo. Nieporozumienie to choinka w listopadzie, choinka w okresie noworocznym to norma a zgodnie z tradycją cały styczeń jest ok.
          U nas stoi minimum do 6 stycznia a potem to zależy od tego czy się sypie i ogólnie od nastroju, jak zima piękna to stoi dłużej. Póki co nikt się za rozbieranie nie bierze.
          • ritual2019 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 16:07
            panna.nasturcja napisała:

a zgodnie z tradycją cały styczeń jest ok.

Nie z kazda tradycja, i nie, nie ma jedynie slusznej tradycji.

• conena Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 07:41
      moja sama stoi, nie muszę jej trzymać, mogę spać spokojnie.

w ten weekend ją rozbieram, ale chciałam ją postawić na tarasie, ze światełkami, bo mi się tak podoba. no ale wieje jak złe, więc trochę nie ma to sensu.
    • vessss Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 07:50
      Wczoraj rozebrana i oddana chętnemu panu do posadzenia w ogrodzie. Sztuczna postałaby może z tydzień dłużej.
    • aqua48 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:23
      Tradycyjnie to do 2 lutego. Ale prawdziwe choinki zazwyczaj się sypią dużo wcześniej i do tego czasu zostawałby z nich mizerny kikut z bańkami i ozdobami. Ja trzymam dopóki wygląda dobrze..
      • panna.nasturcja Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 15:46
        Nie zawsze, zależy od choinki i przede wszystkim od ogrzewania w mieszkaniu i podlewaniu choinki.
        U nas często stoi piękna cały styczeń.
    • anilorak174 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:27
      Zależy na ile się sypie. Obecną rozbiorę pewnie w przyszłym tygodniu bo niedlugo zgubi wszystkie igly.
      Rok temu mieliśmy chyba do końca stycznia, bo się nie sypała.
    • gryzelda71 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:28
      Jak się zacznie sypac. Lubię choinke to co mam sobie widoku żałować?
      • neospasmina Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:35
        rozebrana 2 stycznia
    • bzdety2019 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:37
      Ja trzymam aż do stanu Ikea ( zostaje sam badyl i kupka igliwia wink mój kot szczególnie lubi ten rytuał i sobie nie żałujemy wink
    • marianna1960 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:38
      Dopóki nie zacznie opadać przeważnie do 2 lutego
    • biala_ladecka Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:43
      Moja trzyma się wybitnie więc póki co nigdzie się nie wybiera. A potem zerknę w kalendarz, kiedy jest wywóz u mnie na osiedlu i wtedy wyniosę.
    • magata.d Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:44
      Zwykle choinkę rozbieramy w pierwszych dniach stycznia, jak stoi do 10 stycznia to już maksymalnie. Wtedy też chowam część ozdób świątecznych (choć u mnie to bardziej zimowe, żadnych szopek, jezusków, itp.) Część zimowych ozdób, poszewki na poduszki itp., światełka zostają do końca karnawału (wszyscy mamy urodziny w styczniu, wiec jest imprezowo wink ). Ale choinka pod koniec stycznia czy w lutym to dla mnie zdecydowanie nie, choć bardzo lubię choinkę i czas okołoświąteczny.
    • woman_in_love Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 09:55
      do wielkanocy!
    • anorektycznazdzira Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 10:14
      No więc- ja się swojej pozbyłam przedwczoraj.
      Ale to mój rekord, w inne lata potrafiła stać do lutego, co mnie oczywiście wpieniało, ale ni cholery nie chciała się sama poskładać.
    • kaki11 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 10:18
      Jak wytrzyma do tego 02.02 to rozbierzemy wtedy. Jak będzie się bardziej sypać, to wcześniej.
    • mamaafg Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 10:26
      26.12 wieczorem rozbieralismy
    • szmytka1 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 10:39
      Jeszcze stoi. Może w weekend mąż się pozbedzie
    • gama2003 Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 11:20
      U nas różnie. Tegoroczna sypie się bardzo, psy wchodzą pod nią i wymiatają runo ☺.
      Igielki mam już wszędzie, odkurzacz nie wyrabia. Za to aromaterapii szkoda.
      Raczej do lutego nie wytrzyma.
    • feniks_z_popiolu Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 11:30
      U nas tradycyjnie choinka jest rozbierana zaraz po 6-tym stycznia.
      W zeszłym roku nie było choinki tylko gałęzie sosnowe w wazonach i stały, już bez ozdób, cały styczeń bo ładnie pachniały. Teraz też mamy gałęzie i pewnie jeszcze postoją.
    • ykke Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 11:55
      Moja już poszła na taras 1 stycznia. Skorzystałam z wyższej temperatury żeby dziewczyna szoku nie miała. Była u nas trzecie święta i może na kolejne tez wskoczy ( o.ile nie będzie 50stopni w lecie)
    • majaa Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 14:27
      Najdłużej do 2 lutego.
    • zaczarowanyogrod Re: Jak długo trzymacie choinkę? 05.01.23, 14:37
      Do 2 lutego chyba że zacznie się sypać wcześniej, ale się nigdy nie zdarzyło.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka