Dodaj do ulubionych

C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Porażka?

05.01.23, 10:00
jak już jestesmy w temacie rekrutacji,,,,,,,,,,tak - temat mnie bardzo interesuje, nie dzielę się tym z córką w ten sposób.

Albo w technikum wyśmiewanym typu fryzjer/stylista ? Takim gdzie dziecko iść nie chciało , nawet by nie pomyślało, był ostatnie w ogóle jako brane pod uwagę - ale nie podołało z punktami? Każda z was tylko topowe LO- bo tak czytam. Ale przecież ludzi i dzieci jest o wiele więcej .
Tak szczerze ? Czy to wstyd? Niedopilnowanie rodzicielskie? Brak ambicji czy raczej pochodna kilku nieszczęśliwych wypadków- np. bycie słabszym z matmy/ polaka ( ale z innych przedmiotów dobre ) i np. zjedzenie przez stres na egzaminie 8 klasisty lub tak wielka konkurencja i wystarczy 1,5 rocznika i dziecko średnie i jak najbardziej nadające się do LO się nie dostanie? Przecież dziecko czwórkowe, z egzaminem na 70% teraz się nigdzie nie dostanie, a do zawodówki nie chce iść.
Czy takie dziecko jest skazane na porażkę? Jak je wspierać? Jasne, można -potem skończyć LO zaoczne i zdać maturę i iśc na studia ale wiele osób mówi, że potem już się nie chce.
W moim np. mieście ( Gdańsk ) zostaje takiej dziewczynce- fryzjer, kelner, fotograf albo hotelarstwo. Chłopcy mają o wiele większy wybór- bo mają ww fryzjer, kelner albo hotelarz i wszystkie te mechaniczne, techniczne - szkoły mają dla nich zwyczajnie więcej propozycji i można skończyć z całkiem dobrym zawodem który daje pieniądze i pracę wszędzie np. -mechanik samochodowy.
Jak potem przełknąć taką hmmm… porażkę? Czy to jest porażka ? Bo każdy się z zawodówki śmieje, pisze ‘tylko nie zawodówka’ ale ktoś tam musi wylądować ostatecznie? I czasem to nie jest totalny gamoń i nierób tylko jak pisałam wyżej. Czy naprawdę to takie straszne zło? No bo na to wychodzi, że wiele dzieci to jednak czeka? Szkoły z gumy nie są.
Czy można się w trakcie nauki przenieś z szkoły branżowej do LO? Np. po 1 klasie?
Czy przy odwołaniu szkoła może przyjąć dziecko której jest poniżej granicy punktowej?
Jakie jest wyjście z takiej sytuacji ? Jak byście wsparły dziecko które nieszczęśliwie wylądowało jednak w takiej szkole?

U mnie z polskim ,angielskim i ogólnie ocenami na świadectwie będzie spoko , gorzej z matmą i tym o czy pisałyśmy wczoraj ale i tak mam z tyłu głowy że i z tym muszę się liczyć ? Nie, nie mam olimpijczyka, finalisty, tylko normalne czwórkowe ( polski- czwórka, matma – jak pisałam ,reszta to tak naprawdę piątki nawet a nie czwórki ) dziecko z konkretnymi zainteresowaniami ( geo , wos i języki i w tym jest dobra ) które widzę, że stres zjada odkąd policzyła możliwe pkt ( wieczne testy, rozmowy o tym w szkole ) uprzedzam, ja nie dziele się z nią tymi obawami co na forum – mówię jej tylko, że pomogę w czymkolwiek trzeba, pytam czego potrzebuje, mówię, że wpieram, kocham i że damy rade, że bez stresu, że miejsce się gdzieś znajdzie. Plus oczywiście płyną spore pieniądze na korki, tzn korki to matma, angielski to zwyczajne lekcje ktore ma od lat z porządnym nauczycielem .

Prosze oto spis szkół i klas i progów z tamtego roku z Gdańska :

docs.google.com/spreadsheets/d/1RG5WDIS7glIkj_8DflihnnI1PxDe312GIkkfqLudQLE/edit?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • nutella_fan Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:06
      Jedna z moich córek jest bardzo dobra (właśnie teraz pisze konkurs kuratoryjny rejonowy) a druga ma dysleksję i problemy z nauką prawie wszystkiego (tylko z wf 6). Nie chce ani ona ani ja iść do zawodówki, ja jeszcze rozważam technikum, ona absolutnie nie. Moja córka jak dostanie 100 punktów ze wszystkiego (w tym wolontariaty etc) to będzie sukces. Ale są takie słabsze licea w Warszawie i w takie celujemy. U nas są licea z progami z zeszłego roku na poziomie 50.
      • 18lipcowa3 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:08
        U nas są licea z progami z zeszłego roku na poziomie 50.

Serio?
        • nutella_fan Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:09
          Tak. Spróbuję podlinkować zaraz.
        • nutella_fan Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:10
          Proszę:
          edukacja.um.warszawa.pl/-/rekrutacja-do-szkol-ponadpodstawowych-listy-zakwalifikowanych-i-minimalna-liczba-punktow
        • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:13
          Tak. Od pierwszej rekrutacji podwójnego rocznika czyli dzieci po gimnazjum i ośmioklasowej podstawówce jednocześnie, Ratusz dostawał histerii w mediach i alarmowal ilu miejsc zabraknie w liceach. Finalnie, po pierwszym rozdaniu i potwierdzeniu była druga i trzecia rekrutacja i progi zwłaszcza w słabszych liceach mocno pospadaly. Na pocieszenie- progi do klas niematematycznych są wyraźnie niższe niż do mat-fiz czy mat-inf.
          • baz12 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 15:57
            triss_merigold6 napisała:

> Tak. Od pierwszej rekrutacji podwójnego rocznika czyli dzieci po gimnazjum i oś
            > mioklasowej podstawówce jednocześnie, Ratusz dostawał histerii w mediach i alar
            > mowal ilu miejsc zabraknie w liceach. Finalnie, po pierwszym rozdaniu i potwier
            > dzeniu była druga i trzecia rekrutacja i progi zwłaszcza w słabszych liceach mo
            > cno pospadaly. Na pocieszenie- progi do klas niematematycznych są wyraźnie niżs
            > ze niż do mat-fiz czy mat-inf.

U nas ( śląskie ) najłatwiej ( najniższe progi) są na mat-fiz., najtrudniej dostać się na profil językowy, reszta pośrodku.
            • paszaran Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 18:07
              Dysponujesz jakimś zestawieniem progów na Śląsku (Górnym)?
      • little_fish Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:18
        U mnie młodszy to dyslektyk, dysgrafik.
        Bardzo serio rozważamy technikum.
        Po pierwsze zgodne z zainteresowaniami młodego i jego charakterem - woli działać, robić coś czego efekty widać, niż się uczyć "teorii".
        Po drugie - mocno się obawiamy matury i słabego wyniku, a co za tym idzie - zamknięcia drogi na sensowne studia i zostanie z LO jedynie.
        Po trzecie wreszcie póki co niektórzy z nas ( ani młody, ani my) nie widzi go w dalszej perspektywie na studiach. To się jeszcze oczywiście może zmienić, dlatego technikum żeby nie wykluczyć takiej możliwości.
        Wiem, że dobre technikum jest trudniejsze niż liceum. Ale my jesteśmy z małego miasta, technika nie są topowe.
        Do tych powyższych argumentował dochodzą jeszcze takie natury psychologicznej 😉
        • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:23
          U mojego technikum było strzałem w dziesiątkę, ale tematyka interesowała go praktycznie od zawsze. Tyle, że zapier..ol mają konkretny, teraz w IV już im latwiej natomiast pierwsze trzy lata to była jazda bez trzymanki. Odnośnie do teorii - tej mają bardzo dużo w przedmiotach zawodowych.
          • little_fish Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:30
            Teoria na przedmiotach zawodowych to zupełnie inna sprawa. Moje dziecko ma np 6 z fizyki i informatyki, bo uczy się z zainteresowaniem oraz widzi przełożenie tej teorii na praktykę. Wie, że jak się nauczy np schematów elektrycznych to wykorzysta je tu i tu.
            Wkuwanie roli szlachty w "Panu Tadeuszu" nijak przełożenia praktycznego nie ma 😉, podobnie jak mitoza i mejoza
        • nutella_fan Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:28
          W sensie, że po LO zostaje z maturą a po technikum z zawodem? Chłopcu może łatwiej, moja córka żadnych konkretnych zainteresowań nie ma żeby technikum wybierać.
          • little_fish Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:32
            Zdecydowanie lepiej w tym temacie mają osoby z zainteresowaniami technicznymi (niekoniecznie chłopcy 😉) bo jest większy wybór kierunków. To fakt.
            Tak, myślimy o tym, żeby miał zawód i pracę. A nie wyższe wykształcenie na jakimś bezsensownym kierunku prywatnej uczelni.
            • la_mujer75 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:43
              Według mnie dobrze myślicie.
              Niestety- w przypadku mojego Starszego technikum odpadało.
              Ale nie mamy zamiaru płacić za studia na jakieś prywatnej uczelni. Nawet nie chcemy finansować zaocznych, czy tam wieczorowych.
              • little_fish Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:46
                W przypadku mojego starszego też. Brane pod uwagę było tylko LO i konkretnym profil. Ale to inny charakter, inny potencjał
              • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:48
                Identycznie. Może iść na dzienne na PW, WAT albo do Dęblina, na konkretne inżynierskie studia.
              • nuka_2 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:12
                A mogę zapytać czemu nie chcielibyscie płacić za studia?
                • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:26
                  Nie wiem jak Mujer, dla mnie sprawa jest prosta: albo jest dostatecznie dobry, żeby dostać się na akceptowalne dzienne i skończyć je, albo nie i wtedy idzie do pracy, a ewentualne studia dorabia sobie później. Akceptowalne to politechnika, WAT, Dęblin czyli konkret.
                • la_mujer75 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 09:41
                  Podobnie myślę, jak Triss.
                  Albo się gdzieś dostanie ( niestety i tak to raczej będa studia z tych bardziej humanistycznych, czyli nie przynoszących konkretnego zawodu), albo idzie do roboty i sam sobie zarabia na dalszą edukację.
                  Nie chcemy z mężem sponsorować studiów, jak do końca nie widzimy sensu takiej inwestycji.
                  Gdyby syn chciał iść np. do Polsko-Japońskiej Akademii Technik Komputerowych i byśmy widzieli, że ma ku temu jakieś tam szanse, że skończy, to byśmy płacili.

Chcemy, aby był jak najbardziej samodzielny. A gdzies z tyłu głowy nam krąży taka wizja, że będzie grzecznie chodził na zajęcia, a potem : "No, mamo nie zaliczyłem tego egzaminu, ale nie martw się, poprawię we wrześniu", a we wrześniu : "Mamo, ty sie martw, to wezmę warunek, to tylko XXX zł, ale ja dorobię sobie".
                  I tak będzie z 10 lat studiował !
                  Nasz syn ma dużo różnych problemów, nie mozemy sobie pozwolić, aby miał wszystko podawane na tacy, bo nie mamy takiej kasy, aby po naszym odejściu miał z czego się utrzymywać. Musi sam sobie coś ogarnąć w życiu. Im szybciej, tym lepiej.
                  Tak sądzimy.
                  • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 09:45
                    Za Polsko-Japońską warto, serio. Jak chcesz coś bliżej to napisz, znam stamtąd parę osób.
                    • la_mujer75 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 10:08
                      Wiem, że warto, ale on nie wykazuje żadnej "woli bożej" w tym kierunku, ku "rozpaczy" męża wink
                  • nuka_2 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 09:55
                    Ok, rozumiem każdy ma inną sytuację i inne dziecko. Tak ogólnie ja widzę sens w płaceniu za prywatną uczelnię, jeśli ma jakiś w miarę poziom np jesli dziecko nie dostaje się na informatykę na UW czy PW to Polsko-Japońska, jeśli nie SGH to Kozminski, jeśli nie psychologia na UW to SWPS.
                    • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 10:02
                      Psychologia to w ogóle nie, bo żeby po tym sensownie zarabiać trzeba w trakcie studiów i po dużo zainwestować w szkolenia i certyfikaty kompetencji.
                      • gr.ruuu Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 16:03
                        Bzdura, znam trochę osób po psychologii, żadna nie narzeka na zarobki
                    • la_mujer75 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 10:11
                      Mówię- gdybybyśmy wierzyli w syna (wiem, jak to brzmi), to byśmy wyskoczyli z kasy, ale mamy wrażenie, że będą to wywalone pieniądze.
                    • extereso Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 15:57
                      Ja też bym nawet szczególnie nie rozpaczala tylko niech chodzi do tego Koźmińskiego. Jakby chciał studiować chiński też bym Rejtanem się nie kładła, choć zadowolona mogłabym nie być. Po prostu już w życiu pamiętam kilka razy się pomyliłam, więc uznałabym że ostatecznie dziecko za swoje wybory odpowiada, a szansę na skończenie każdych studiów które wybierze ma każde dziecko w moim domu , nie znaczy to że finansowałabym do 30 taki wiecznego studenta, bo nie.
          • gr.ruuu Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:40
            No niekoniecznie łatwiej. U nas Młody nie był w stanie żadnego technikum wybrać, które by go interesowało. Piłkarskich nie ma smile
            • princy-mincy Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:59
              Ale sa klasy sportowe w liceach.
              • gr.ruuu Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 11:04
                Tak, ale ja się odnoszę do tego że chłopcu jest łatwo wybrać technikum. No nie, nie każdy ma sprecyzowane zainteresowania tylko dlatego, że posiada penisa.
                • princy-mincy Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 16:07
                  Albo wmawiania dziewczynkom, ze nie nadaja sie na kierunki scisle bo nie umieja matmy.
              • slonko1335 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 09:58
                No są ...ale.poziom...U mnie w miesci mniej.punktow niż do branżowki żeby się dostać, wystarczy próba sprawności fizycznej ...
                ..
            • hanusinamama Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 16:52
              Bo nie wiem czemu się zakłada ze jak technikum to dla chłopca. Znam sporo dziewczyn po chemicznym technikum.
              KOnczyłam polibudę i jestem bardziej techniczna niz moj brat
          • efka_454 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 12:00
            nutella_fan napisała:

> W sensie, że po LO zostaje z maturą a po technikum z zawodem? Chłopcu może łatw
            > iej, moja córka żadnych konkretnych zainteresowań nie ma żeby technikum wybiera
            > ć.

Przecież po technikum też zdaje się maturę i można iść na studia. A jeśli młody człowiek po technikum nie ma już ochoty na dalszą naukę, to ma przygotowanie do zawodu, więc może iść do pracy.

Są technika o różnych kierunkach - technikum to nie tylko elektrotechnika czy budowlanka. Są technika fryzjerskie, gastronomiczne, hotelarskie, poligraficzne, chemiczne, krawieckie, ogrodnicze itd.
            Oczywiście jest wiele dziewczyn idących do techników, które kiedyś były uważane za typowo męskie, tak samo jak kierunki na politechnikach. Ale takie postrzeganie tych kierunków już dawno jest nieaktualne, tak samo jak uważanie np. fryzjerstwa czy krawiectwa za kierunki typowo kobiece, bo tam teraz też jest wielu chłopców.

Nie wiem za to do końca, co ma na myśli autorka wątku pisząc "branżówka". Kiedyś w ten sposób określało się szkoły zawodowe (nie technika), kończące się tylko egzaminem zawodowym, a nie tak jak technika maturą i egzaminem zawodowym.
          • hanusinamama Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 16:51
            NO ale tpo musi mature zdać...jak słaba jest ze wszystkiego oprócz WFu, to moze być trudno z maturą
        • extereso Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:48
          Ja w tej sytuacji uważałabym technikum wręcz za opcję pierwszego wyboru.
        • 1012ja Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 13:52
          Córka z dysleksją poszła do technikum geodezyjnego. Rozważane również było optyczne i kolejowe. Żadne nie wynikało z zainteresowań. Z predyspozycji osobowych byłaby dobrą pielęgniarką ale teraz nie poziomu średniego. Pójście do przyzwoitego lo z obecną podstawą (wszystkie przedmioty do 3 klasy) byłby mordęgą dla niej, a do słabego stratą czasu. W technikum zdobędzie zawód i możliwość pracy za przyzwoitą płacę. Jeśli się uda zda maturę jeśli nie tragedii nie będzie. Najtrudniej będzie z polskim.

Jest w technikum geodezyjnym. Z zawodowych rodzi sobie zadziwiająco dobrze, gorzej polski i historia. Towarzystwo możne być, myślałam, że będzie gorzej.

I co ważne zdany egzamin zawodowy zwalnia z progu 30% przy maturze rozszerzonej - to jej zwiększa szansę na zdanie matury.
          • geoardzica_z_mlodymi Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 15:49
            A to już progi ma rozszerzeniach są obowiązujące?
      • maly_fiolek Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 11:53
        > Nie chce ani ona ani ja iść do zawodówki
        Liceum to bardzo zły pomysł. Będzie odstawać i nie pasować do towarzystwa.
        • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 11:55
          Co Ty jej wmawiasz? Czwórkowo-piątkowe dziecko nie będzie pasować do towarzystwa w liceum? Odwrotnie, za nic nie dopasuje się do towarzystwa w szkole branżowej.
          • maly_fiolek Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 12:42
            > Co Ty jej wmawiasz? Czwórkowo-piątkowe dziecko nie będzie pasować do towarzystwa w liceum?

A gdzie pisze o Czwórkowo-piątkowym dziecku? Odniosłam się do:
            >> problemy z nauką prawie wszystkiego (tylko z wf 6)
      • ludborka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 12:41
        Trzymam kciuki nutella!
        • nutella_fan Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 14:28
          Dziękuję smile
      • gorzka.gorycz Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 12:49
        W takiej sytuacji rozważyłabym liceum prywatne.
      • hanusinamama Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 16:49
        NO ale to nie lepiej skonczyc w takim układzie branzówkę i mieć zawód?? Co ona bedzie mieć po słabym LO...mature zda?
    • nutella_fan Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:08
      Więc pytanie, twoja córka do słabszego się nie dostanie? A może pod Gdańskiem? Ja takie opcje też zaczęłam dzisiaj rozważać po lekturze wątków na forum.
      • 18lipcowa3 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:09
        jesli bedzie tyle dzieci co w wątku obok i progi podskoczą to może byc roznie.
        Ja też licze ok 110-120- realnie licze nawet zaniżam wszystko .
        • 7katipo Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:00
          Obejrzyj i rozważ VI LO.
          Nie z czuba, ale nie najgorsze.
          Mój przeciętny leniwiec daje sobie radę.
          Nie wiem, jakie teraz są progi; jak mój zdawał, było trochę ponad 100.
        • nuka_2 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:42
          Na pocieszenie zwyczaj te szacowane wyniki okazują się zaniżone. Tak było u moich dzieci i dzieci znajomych. Ja moje młodsze szacowałam początkowo na 130, w rezultacie było 163-169 w zależności od profilu. Jeszcze jest trochę czasu do egzaminow
          • geoardzica_z_mlodymi Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:46
            Potwierdzam, tak byłosmile
            • nuka_2 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:51
              geoardzica_z_mlodymi widzę, że zgodne jesteśmy w tematach szkolnych 🙂
          • extereso Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 08:16
            To samo
      • 18lipcowa3 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:09
        Poza Gdanskiem jest tak samo, poza tym dojazd odpada.
        • nutella_fan Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:15
          Co znaczy dojazd odpada? Nie ma kolejki, komunikacji? W Warszawie dojazd 1h to norma jak liceum położone dalej.
          • 18lipcowa3 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:26
            jest- nawet Sopot blisko ale sopocie i gdyńskie szkoły też się cenią
            • gorzka.gorycz Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 12:50
              Ale potem można szkołę próbować zmieniać.
              • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 12:51
                Przecież nie zmieni branżowki na liceum. Zmiana profilu w ramach liceum jest teraz trudną, bo w dużych miastach klasy są zapchane pod korek.
        • sajgonetka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:58
          No ale między liceum a szkołą branżową jest opcja technikum. I w tę opcję na Twoim/waszym miejscu bym celowała. To nic złego.
      • mamamisi2005 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 17:07
        Pod Gdanskiem licealna pustynia poza opcją płatną. Podmiejskie powiaty skutecznie zadbały, by dzieci z okolicy kontynuowały naukę w Gdańsku. I te z obrzeży miasta tym bardziej.
    • lauren6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:13
      Moja opinia pewnie nie pokrywa się z opinią statystycznej ematki.

Dla mnie porażką jest ta pani:
      noizz.pl/spoleczenstwo/ukonczyla-28-kierunkow-studiow-jest-najbardziej-wyksztalcona-osoba-w-polsce/gkpqnee
      która zmarnowała nasze podatki na studia, po których nie podjęła pracy w zawodzie. Większość wiedzy, którą zakuła na tych studiach już pewnie zapomniała, część tej wiedzy się pewnie zdezaktualizowała. Kolekcjonerka dyplomów, a ludzie się zachwycają, że to najlepiej wykształcona osoba w Polsce 🤦‍♀️

Co jest dla mnie miarą sukcesu edukacyjnego? Zdobycie zawodu, po którym młody człowiek bez problemu znajdzie pracę i z tej pracy będzie mógł się samodzielnie utrzymać. Pracy, która da mu satysfakcję, perspektywy rozwoju, awansu oraz wyższych zarobków w przyszłości. Zawodu, w którym w razie czego bez problemu znajdzie kolejną pracę i w Polsce, i za granicą.

Nie ma dla mnie znaczenia czy tym zawodem jest lekarz czy kosmetyczka.

Porażką byłoby dla mnie dziecko, które musiałabym utrzymywać w wieku 26+, bo do pracy nie pójdzie, za to ma "ambicje" studiować na trzecim bezwartościowym kierunku studiów.
      • nutella_fan Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:17
        To z kolei przegięcie w drugą stronę, my mówimy o środku.
        • lauren6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 11:02
          To może przeczytaj mojego posta do końca, zamiast robić bezsensowne odniesienia.
          • nutella_fan Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 11:19
            Przeczytałam zanim napisałam swój komentarz.
      • skumbrie Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:25
        Dla mnie porażką jest ta pani:
        noizz.pl/spoleczenstwo/ukonczyla-28-kierunkow-studiow-jest-najbardziej-wyksztalcona-osoba-w-polsce/gkpqnee
        która zmarnowała nasze podatki na studia, po których nie podjęła pracy w zawodzie.

Taaa, same humanistyczne kierunki. Bradzo potrzebne na rynku.

Lipcowa, zamiast się zamartwiać przyszłością córki, skup się na tym, co tu i teraz. Dokądkolwiek pójdzie, poradzi sobie z czasem. Wcześniej lub później. Jakie znaczenie będzie miała za 30 lat jej szkoła średnia. W końcu twoja córka to nie Berdża, która do dziś ma orgazm, gdy mówi o liceum wink
      • ania_z_zielonymii Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:37
        Widzę, że definicja „wiecznego studenta” się zmieniła. Za moich czasów to byli imprezowicze, którzy nie zaliczali roku i robili magistra 8 lat, lub co 2 lata porzucali stare kierunki na rzecz nowych a dzisiaj wieczny student to najlepiej wykształcony Polak😂
      • ololla Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 16:06
        Cudowny wpis 😘 Dziękuję za niego.
    • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:16
      Z branżowki nie da się przenieść do liceum, za duże różnice programowe.
      • nutella_fan Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:20
        A z technikum da się? I ewentualnie jak to się robi?
        • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:24
          O ile liceum się zgodzi. Normalnie, rozmawia się z dyrekcją.
        • bluea.nne Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 15:31
          Też ciężko, inna siatka godzin
          • hanusinamama Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 16:55
            Zalezy jakie technikum, jaka klasa w technikum i do jakiej klasy w LO.
      • lewababa Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 16:51
        Da się ,mega zdolna siostrzenica wybrała jakieś technikum mundurowe ale jednak okazało się,ze to nie to..Teraz jest maturzystką w świetnym liceum ,w czołówce szkolnej -owszem,musiała podsłuchać różnice programowe ale jak widać ,dało się
        • hanusinamama Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 16:54
          Technikum to nie branżówka!!! Branżówka to szkoła zawodowa. Technikum to technikum. Są takie które maja wysoki pozioem
        • bistian Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 17:49
          lewababa napisała:

> Da się ,mega zdolna siostrzenica wybrała jakieś technikum mundurowe ale jednak
          > okazało się,ze to nie to..Teraz jest maturzystką w świetnym liceum ,w czołówce
          > szkolnej -owszem,musiała podsłuchać różnice programowe ale jak widać ,dało się

Technikum i liceum mają na początku takie same siatki, można ewentualnie przesunąć pewne zajęcia między klasami i inaczej rozłożyć np. godziny na naukę języka, ale w pierwszej klasie ten język będzie. Małe różnice, więc łatwo się przenieść. Gorzej by było z branżówką, tam jest dużo różnic
          • geoardzica_z_mlodymi Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:50
            Oczywiście, jak można nie odróżniać tych dwóch typów szkół. Branżówka to przede wszystkim nauka zawodu. Po ukończeniu 3- letniej branżówki można wskoczyć zdaje dię, ze od razu do 2 klasy LO dla dorosłych. Zatem 3 lata branżówki, to mniej więcej 1 rok przedmiotów ogólnokształcących w LO.
            • sol_13 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 11:12
              Kiedyś była też opcja pójścia do skróconego technikum po zawodówce, nie wiem jak jest teraz.
              • geoardzica_z_mlodymi Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 11:19
                Jest szkoła I stopnia 3 letnia a potem można iść do szkoły branżowej II stopnia 2- letniej, gdzie można przystąpić do matury. Nie nazywa się to technikum ale otwiera drogę na studia. Zdawalność matur jest tu kiepska ale to pewnie zależy od motywacji zdającego. Niektórzy przystępują ot tak, bez przykładania się na zasadzie: spróbuję na nuż...
    • kropkacom Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:19
      To zależy czy mówimy o własnym, czy cudzym dziecku big_grin Własne tylko do liceum, cudze może do branżówki. To na forum. W realu... Bywa różnie. Ważne aby dla was nie było porażką. Z czego nie wierzę aby dla czwórkowego ucznia nie było miejsca w szkole z maturą. Oddychaj.
      • 7katipo Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:39
        Mój do liceum, bo chce być prawnikiem.
        Po technikum nie pójdzie na prawo przecież.
        • kotejka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:41
          Hm, po technikum samochodowym mojego męża - z jego klasy konkretnie poznałam dwóch sędziów, dwóch lekarzy i jednego doktora socjologii co ma uniwersytecie wykłada
          Fakt,
          • kotejka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:42
            Ze to było za starych matur, może teraz tak się nie da?
            Mój w klasie maturalnej technikum informatycznego jeszcze nie składał deklaracji, ci do zdawanych przedmiotów
            Mają czas
            • 7katipo Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:51
              Nie no, pewnie się da.
              Tylko jest trudniej, mniemam; w technikum przedmioty ogólne są jednak okrojone na rzecz zawodowych chyba.
              • little_fish Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 22:27
                Podstawa programowa jest taka sama.
            • kurt.wallander Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 23:04
              kotejka napisała:

> Ze to było za starych matur, może teraz tak się nie da?

Przypuszczam, że to było za czasów matur i dodatkowo egzaminów wstępnych na studia. Zupełnie inna sytuacja niż teraz, kiedy to wynik matury determinuje liczbę punktów na studia.

Teraz jest dużo trudniej zdać maturę rozszerzoną nie związaną z profilem klasy.

• angazetka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 22:18
          Jak się uprze, to pójdzie. Zakazu nie ma.
          • 7katipo Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 23:51
            Nie ma. Ale pewnie byłoby znacznie trudniej, dużo więcej własnej, samodzielnej pracy by to wymagało.
    • princy-mincy Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:23
      Dla mojej corki branzowka bylaby porazka, ale ona ma bardzo jasno okreslone wybory jesli chodzi o szkole srednia.
      Znam za to dziecko z jej klasy, ktore chce byc stolarzem, chce isc do branzowki i w tym kierunku sie szkolic, choc uczy sie dosc dobrze i moglby myslec o technikum.
      Wsrod moich znajomych sa ludzie ktorzy w okolicy 40 rzucili prace w ksiegowosci czy innym wybranym przez rodzica zawodzie i w koncu robia to co chca- jedna dziewczyna zaczela robic paznokcie, inna doczepy z wlosow. Znajomy rzucil prace w korporacji i razem z zona prowadzi cukiernie.
      Takich przypadkow znam kilka.
      Zatem nie dla kazdego branzowka to porazka.
      • biala_ladecka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:39
        To jest zupełnie inna sytuacja. To jest świadomy wybór dorosłych, wykształconych, doświadczonych osób, które mają zaplecze finansowe i konkretny pomysł na biznes.
        • princy-mincy Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 11:00
          Nie do konca, to wybor tych doroslych, by wreszcie robic to co chcieli, tylko w przeszlosci rodzice zmusili do wyboru innej szkoly.
          • biala_ladecka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 11:06
            Albo takie projekcje.
            Nie sadze, zeby 15 latka miala aż tak sprecyzowane zainteresowania - chcę robić doczepy, ale rodzice pchają mnie do LO.
            • sol_13 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 11:16
              No dokładnie, po prostu mieli dość korpo.
              Też mam takich znajomych, jeden zaczął montować klimatyzację, dwóch otworzyło kawiarnię.
              • afro.ninja Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 17:00
                Bo ludzi wyniszcza taka praca. Później rzucają korpo i kozy hodują.
                Jednak statystyczna matka z klasy sredniej, mysli tak jak watkodajka- och branzowka co za wstyd. Dziecko musi zdać maturę i iść na studia, jak nie wiadomo na co to na zarządzanie.
      • efka_454 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 12:13
        princy-mincy napisała:

[...]
        > Znam za to dziecko z jej klasy, ktore chce byc stolarzem, chce isc do branzowki
        > i w tym kierunku sie szkolic, choc uczy sie dosc dobrze i moglby myslec o tech
        > nikum.[...]

To podpowiedz temu dziecku, że istnieje także technkum stolarskie smile
        Będzie i wilk syty i owca cała
        • 7katipo Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 17:27
          Meblarskie, w Iławie. Cz też technikum drzewne to się nazywało 🤔😋
          Było jakieś 30 lat temu 😛, może jeszcze jest.
        • little_fish Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 17:36
          U mnie w mieście było. Ale od lat nie ma, bo za mało chętnych.
    • magata.d Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:23
      Dziecko z czwórkami i piątkami nie dostanie się do żadnego liceum w takim mieście jak Gdańsk i w okolicach? Czy ty nie przesadzasz?
      • magata.d Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:24
        Albo do jakiegoś technikum?
        • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:25
          Wybór techników dla dziewczynek jest bardzo słaby.
          • princy-mincy Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:26
            Co za bzdura. W Poznaniu jest dobry wybor, wiec w Twojej Warszawie na pewno tez.
            • 18lipcowa3 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:29
              w Gdansku słaby
              • sajgonetka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:59
                W Gdańsku też masz spory wybór, napisałam niżej.
              • kokosowy15 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 20:01
                Gdzie jest feminizm, równość płci itp? Kto powiedział, że dziewczyna nie może być zainteresowana elektrotechnika, łącznością, mechanika pojazdowa, kolejnictwem? Połowa klasy u mojego młodszego wnuka to były dziewczyny, i to był Gastronomik. Ale w klasie u starszego także kilka zostało machanikami samochodowymi. Warto jednak pamiętać, że godzin lekcyjnych w takich technikach jest więcej, program znacznie większy, praktyki, egzaminy zawodowe o kryteriach znacznie wyższych niż trzydziestoprocentowa matura.
          • alicia033 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:30

> Wybór techników dla dziewczynek jest bardzo słaby.

poza ciężką budowlanką (murarz-dekarz) jest taki sam, jak dla chłopców.
            Dziewczyna spokojnie może skończyć technikum geodezyjne, elektryczne, elektroniczne, informatyczne logistyczne, chemiczne...
            • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:34
              Geodezyjne zaraz się zwinie, bo odchodzi na emeryturę ostatni nauczyciel inżynier budowy dróg i mostów.
          • bistian Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:33

> Wybór techników dla dziewczynek jest bardzo słaby.

Bardzo dziwnie piszesz. Technika są dla wszystkich, również dla wszystkich są te kierunki.
            To jest problem w głowie, że dziewczyna nie może iść na mechanika czy stolarza.
            Przy cięższych pracach, mężczyźni też potrzebują pomocy, zazwyczaj się to robi co najmniej w dwie osoby, bywa, że i w sześć i więcej, choćby po to, żeby czegoś nie uszkodzić, nikt się z tego nie śmieje
          • pani_up Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 13:52
            A jakie nie są dla dziewczynek?
          • hanusinamama Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 16:55
            Co to sa technika dla chłopców racz wyjasnić?
          • 7katipo Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:05
            W Gdańsku jest technikum pt. zespół szkół kreowania wizerunku - dla dziewczynek, które lubią takie rzeczy.
            Technikum nr 9, zdaje się.
            Podobno nienajgorsze.
            Progi - osiągalne dla przeciętnego ucznia.
          • palacinka2020 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 16:28
            Nie ma czegos takiego jak "technikum dla dziewczynek". Kazda dziewczynka moze skonczyc technikum (I branzowke tez).
            • 7katipo Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 17:04
              Oczywiście, niefortunnie się wyraziłam. Za krótki skrót myślowy zrobiłam 😛🤗
              Chodziło mi o to, że dla dziewczynki, o tego typu zainteresowaniach - a o dziewczynce wszak rozmawiamy - takie technikum może być całkiem atrakcyjną opcją.
      • princy-mincy Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:25
        Tez tak uwazam. Moze nie topowe z pierwszej trojki, ale na pewno da rade.

ps- jak sie czujesz? wrocilas do zdrowia?
        • magata.d Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:32
          Mnie pytasz? Tak, tylko jeszcze walczę z anemią.
      • 18lipcowa3 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:28
        niestety doczytaj- matma słabiej może wypaść,
      • thank_you Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:34
        Przesadą jest to, że system został tak skonstruowany, aby matka czwórkowego ucznia stresowała się jego rekrutacją do obowiązkowej szkoły średniej na pol roku przed. To kolejny chory element deformy edukacji.
      • primula.alpicola Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 11:04
        magata.d napisała:

> Dziecko z czwórkami i piątkami nie dostanie się do żadnego liceum w takim mieśc
        > ie jak Gdańsk i w okolicach? Czy ty nie przesadzasz?

To samo mi przyszło do głowy. Lipcowa, nie nakręcaj się, córka dostanie się do liceum, zobaczysz.
        • pyza-wedrowniczka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 13:10
          Też jakoś mnie to zaskakuje. W Łodzi 140 punktów to już duży wybór szkół był, ale licea około 100 też bywały (są też takie z progiem 50 ogólniaki, ale one są gorsze od zawodówek). Więc jak ma się czwórki to jeśli się dobrze ułoży listę, to można dostać się do niezłego liceum.
          • noc_na_pustyni Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 14:00
            Ja się właśnie boję, że moje dziecko może mieć ok. 140 w Łodzi. Podobnie jak u założycielki wątku kuleje matma. Oceny ok, ale próbny poszedł kiepsko...
            Nie celujemy w topowe szkoły,ale jak progi skoczą to 140 wydaje się mało.
            • noc_na_pustyni Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 14:03
              I nawet pytałam, co sądzi o technikum - absolutnie nue widzi się w takiej szkole, poza tym nie ma konkretnych zainteresowań, a to też przeszkoda.
              • pyza-wedrowniczka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 10:47
                Niech celuje w licea typu II, VI (chociaż tutaj oni mają ciekawe klasy), IX, XV, XXXIII (chociaż im się ostatnio podniósł poziom)
          • memphis90 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 14:27
            No ale właśnie o to chodzi, ze przez nieudane reformy zdublowano 1,5 rocznika dzieci (w dodatku były to 2 najliczniejsze roczniki z samego szczytu wyżu demograficznego 2008-2009), bez zapewnienia odpowiedniej liczby miejsc w szkołach ponadpodstawowych, ponieważ myślenie ministerstw, kuratoriów i samorządów o tych dzieciach skończyło się w 2015r.
            • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 14:30
              I pomysłodawców należałoby tarzać w smole i pierzu po wsze czasy.
              • geoardzica_z_mlodymi Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 06.01.23, 15:24
                Amen
    • alicia033 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:28
      18lipcowa3 napisała:

> W moim np. mieście ( Gdańsk ) zostaje takiej dziewczynce- fryzjer, kelner, fotograf albo hotelarstwo. Chłopcy mają o wiele większy wybór- bo mają ww fryzjer
      > , kelner albo hotelarz i wszystkie te mechaniczne, techniczne - szkoły mają dl
      > a nich zwyczajnie więcej propozycji i można skończyć z całkiem dobrym zawodem k
      > tóry daje pieniądze i pracę wszędzie np. -mechanik samochodowy.

Przecież szkoły "mechaniczne" przyjmują także dziewczyny. Jak dziewczyna ma dryg, to jak najbardziej może tam iść. (btw. mam koleżankę właśnie po technikum samochodowym). Więc nie ograniczałabym dziewczyny do "fryzjer, kelner, hotelarstwo". Dobra, murarz czy dekarz może niekoniecznie ale wszelkie kierunki elektryczne, elektroniczne, geodezyjne, informatyczne, chemiczne, logistyczne nie wymagają żadnej specjalnej siły fizycznej i każda przeciętna dziewczyna może je skończyć tak, jak przeciętny chłopak.
      • 18lipcowa3 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:32
        Przecież szkoły "mechaniczne" przyjmują także dziewczyny. Jak dziewczyna ma dryg, to jak najbardziej może tam iść. (btw. mam koleżankę właśnie po technikum samochodowym)

Moja nie ma.
        • gr.ruuu Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:33
          A do fryzjerstwa ma dryg?
          • 18lipcowa3 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:42
            prędzej do mody
            • sajgonetka Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 11:02
              Jest technik stylista. I technik przemysłu mody.
              Technikum nr 9, Przymorze.
            • 7katipo Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 21:08
              Obejrzyj technikum, o którym pisałam wyżej.
              Córka koleżanki tam chodzi, pierwsza klasa, dziewczę całkiem zadowolone z wyboru.
        • alicia033 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:42
          18lipcowa3 napisała:

> Moja nie ma.
          >

To odpada z tego powodu, a nie z powodu płci.
          Btw. wielu chłopaków też tego drygu nie ma ale idą do takich szkół z powodu płci.
          Ale oczywiście nie namawiam do pchania dziecka do szkoły, do której nie ma predyspozycji. Chociaż na waszym miejscu takiej logistyce bym się przyjrzała - będą języki obce, geografia, trochę administracji i zero dodatkowej matematyki (znaczy nic więcej, czego nie ma w liceum).
        • bistian Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:44
          18lipcowa3 napisała:

> Przecież szkoły "mechaniczne" przyjmują także dziewczyny. Jak dziewczyna ma dry
          > g, to jak najbardziej może tam iść. (btw. mam koleżankę właśnie po technikum sa
          > mochodowym)
          >
          > Moja nie ma.

Skąd wiesz? Widziała, próbowała?
          Nic nie wie o zawodzie, więc nie ma takich potrzeb.
          Daliście ciała jako rodzice, można próbować to odkręcić i zainteresować córkę różnymi zawodami. Jeśli nic nie będzie pasować, to też będzie jakaś wiadomość i ustali się nowy kierunek poszukiwań.
          Znam dziewczynę z problemami, rodzice już teraz myślą o zawodzie dla niej, a ona też już w zasadzie się zdecydowała, chociaż do skończenia szkoły i następnego etapu jeszcze ma daleko.
          • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:46
            Córka Lipcowej nie jest dzieckiem z problemami.
          • 18lipcowa3 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:48

> Nic nie wie o zawodzie, więc nie ma takich potrzeb.
            > Daliście ciała jako rodzice, można próbować to odkręcić i zainteresować córkę r

ty jestes normalny?
            oczywiscie ze probowalismy stąd wiemy do czego ma a do czego nie
            • primula.alpicola Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 11:08
              18lipcowa3 napisała:

>
              >
              > ty jestes normalny?
              > oczywiscie ze probowalismy stąd wiemy do czego ma a do czego nie

A poza tym, prawdopodobnie i tak zmieni zawód kilka razy w życiu.
              Nie ma co demonizować wyboru tego pierwszego.
      • magata.d Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:36
        alicia033 napisała:

ale wszelkie kierunki elektryc
        > zne, elektroniczne, geodezyjne, informatyczne, chemiczne, logistyczne nie wymag
        > ają żadnej specjalnej siły fizycznej i każda przeciętna dziewczyna może je skoń
        > czyć tak, jak przeciętny chłopak.
        >
        No ale jej córka z tych słabszych z matmy, wiec to akurat nie bardzo.
        • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:42
          Zdecydowanie. W technikum elektronicznym, elektrycznym, informatycznym, lotniczym, mechatronicznym rozszerzenie z matematyki jest obowiązkowe, a teoria z przedmiotów zawodowych wymaga dobrych podstaw z matematyki i fizyki.
          • alicia033 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:55

> W technikum elektronicznym, elektrycznym, informatycznym, lotnicz
            > ym, mechatronicznym rozszerzenie z matematyki jest obowiązkowe, a teoria z prze
            > dmiotów zawodowych wymaga dobrych podstaw z matematyki i fizyki.

Nie jest.
            Patrzysz z wąziutkiej perspektywy jednego, topowego technikum.
            Tymczasem do większości techników idą i kończą je chłopaki, którzy w podstawówce nigdy poza 3-4 z matmy nie wyszli. W technikum też zresztą nie wychodzą, a poziom wyników z matury w nawet tych topowych nie powala.
        • alicia033 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:51
          magata.d napisała:

> No ale jej córka z tych słabszych z matmy, wiec to akurat nie bardzo.

Logistyczne jak najbardziej.
          Pozostałe właściwie też, bo naprawdę matematyka w technikum to nie jest rocket science i latorośl lipcowej matematycznym poziomem nie odbiega od przeciętnego chłopaka, który do takiego technikum trafia. Tyle, że w przypadku chłopaków oceny między 3 a 4 z matmy są uznawane za całkowicie zadowalające i wystarczają do dostania się i skończenia techników (no, poza pojedyńczymi, w skali calego kraju, klasami w niektórych technikach).
          • memphis90 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 15:11
            Zależy jakie technikum. U nas do tych informatycznych i szeroko powiązanych z informatyką trzeba mieć blisko 180pkt i szóstki, a nie troje z matmy. Do technikum obróbki drzewnej - owszem, zdaje się 60pkt wystarczy.
      • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:37
        Jakbym swojej córce coś takiego zaproponowała to chyba by się załamała, bo aż takie sprofilowanie jej kompletnie nie interesuje.
        • gr.ruuu Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:38
          Ale wiesz, że niektórzy się załamią na myśl o fryzjerstwie?
          • triss_merigold6 Re: C.d w temacie 8 klas-czy branżówka to zło?Por 05.01.23, 10:40
            Oczywiście - moja młodsza.