Dodaj do ulubionych

szkoła, patol w klasie - instrukcja

05.01.23, 13:46
Tym razem padło na klasę mojego dziecka. W klasie jest jedno dziecko z pełnym wachlarzem występów i zaburzeń, agresywne fizycznie i werbalnie. Dzieci nieszczęśliwe, rodzicom się przelało i uderzają do dyrekcji. Akcję popieram całym sercem, ale czuję, że jako rodzice musimy być dobrze przygotowani i umieć grać w kwity.
Pismo do dyrektorki już zostało złożone (to jest n-ta interwencja w tej sprawie, nic nowego).
Wiemy, że szkoła już występowała w przeszłości o wgląd w sytuację rodzinną dziecka (rodzina ma kuratora).
Opiekunka bombelka (chyba babcia) nie reaguje na wezwania szkoły, nie przychodzi na spotkania, nie czyta Librusa.

Zastanawiam się jak umówić się w klasie między rodzicami - co robimy po każdym incydencie:
- protokoły wypadkowe ? (muszę sprawdzić czy szkoła ma na takie okazje jakiś regulamin, bo zapewne ma)
- obdukcje po każdym urazie? (teraz chyba każdy lekarz może wypisać takie zaświadczenie prawda?)
- zawsze informacja do wychowawcy i dyrektorki,
- na jakim etapie ruszać do kuratorium?

Poradźcie, drogie Bravo, bo jest słabo...
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 13:53
      Zgłaszajcie każdą napaść na policję, jak będą mieli dość wycieczek do szkoły to się zajmą chłopcem. Ile lat ma delikwent?
      • swinka-morska Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:23
        12.
        Chodzi do klasy z 10-latkami
        • triss_merigold6 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:27
          Oczekujecie rozwiązania sytuacji od szkoły.
          Szkoła ma obowiązek poinformować opiekę społeczną i sąd rodzinny o demoralizacji ucznia oraz braku właściwego wypełniania funkcji opiekuńczo-wychowawczej przez opiekunów dziecka.
          • swinka-morska Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 17:51
            Rozumiem, że to nie jest ten sam wniosek co o wgląd w sytuację rodzinno-wychowawczą dziecka?
            • hugo43 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 17:55
              U nas pomogło dopiero poinformowanie prokuratury,po obdukcji (złamany ząb po celowym zepchnięciu ze schodów).Mamunia zabrała bąbelka do innej szkoły,gdzie się go szybciutko pozbyli.trzeba byc szybkim i stanowczym,przy każdym spotkaniu w szkole oczekiwać spisania protokołu itp,informować policję itp.
        • marzeka11 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 15:22
          swinka-morska napisała:

> 12.
          > Chodzi do klasy z 10-latkami
          Czyli powinien być w 6 klasie, jest w 4? Nie da się na dłuższą metę i szkoda dzieci.
          • swinka-morska Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 17:51
            Niestety tak to wygląda. Oprócz tego że agresywny i prymitywny, to jeszcze z dużą przewagą fizyczną.
    • katie3001 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 13:56
      Może strajk całej klasy?
      • swinka-morska Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:22
        Jest rozważany.
    • skumbrie Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:02
      Kuratorium to już dawno powinno być włączone. Podobnie policja.
      Na co w takich sytuacjach czekają rodzice, nie rozumiem. Az któreś dziecko wyląduje na ostrym dyżurze?
      • swinka-morska Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:24
        Tak brzmią sugestie dyrektorki - czekać aż się krew poleje. Tyle tylko, że krew już się polała zarówno w tym roku szkolnym w tej klasie jak i we wcześneijszych latach.
        • triss_merigold6 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:25
          Napisz do mnie na priv
          • tt-tka Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 18:42
            triss_merigold6 napisała:

> Napisz do mnie na priv

big_grin - wlasnie to zamierzalam doradzic ! Skontaktuj sie z Triss poza forum.
          • swinka-morska Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 19:03
            Napisałam
    • jkl13 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:07
      Mam jedną radę - wiać czym prędzej. Po prostu przenieś dziecko do innej klasy, szkoła nie poradzi sobie z problemem, szkoda twojego dziecka.
      • anilorak174 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:13
        Tu niestety mogę się podpisać. Przeszłam takie sytuacje w klasie starszego (szkoła zareagowała dopiero jak jeden chlopak został zepchnięty ze schodów i miał poważne obrazenia skutkujące pobytem w szpitalu. Oczywiście mamunia agresora nie przyjmowała do wiadomości jakiejkolwiek winy swojego dziecka (byli swiadkowie oraz nagranie monitoringu) twierdząc że to jej syn jwst poszkodowany.
        Najmlodszego udało mi się przenieść z klasy gdzie jest dwóch takich gagatkow, ktorzy skutecznie rozwalają lekcje, z ktorymi nikt sobie nie radzi. Po moim synu z tej klasy odeszło jeszcze co najmniej troje dzieci.
    • anilorak174 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:09
      Każdy incydent przemocowy zgłaszać na policję.
      Poinformować oficjalnym pismem kuratorium.
      Dokumentować wszystkie przypadki- żądać od szkoły sporządzenia co najmniej notatki z podpisem i pieczęcią dyrektora, robić obdukcje.
      O kazdym incydencie informować oficjalną drogą dyrektora szkoły.
      I trzymam kciuki, bo takie sytuacje są potwornie trudne do rozwiązania w naszych warunkach.
      Dodatkowo, jeśli wiecie gdzie mieszkają to poszłabym tez na rozmowę do dzielnicowego.
    • triss_merigold6 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:24
      Kuratorium, już.
      Konkretnie:
      - jedno pismo do kuratorium z kopią do wiadomości dyrekcji szkoły złożone za potwierdzeniem w sekretariacie szkoły
      - drugie pismo do dyrekcji szkoły złożone za potwierdzeniem w sekretariacie szkoły z krótką charakterystyką sytuacji i pytaniem, jakie dzialania podjęła szkoła w celu zapewnienia dzieciom BEZPIECZEŃSTWA i prawidłowych warunków do nauki
      - kazda sytuacja zglaszana przez rodzica poszkodowanego na Librusie, dw. dyrekcji, zostaje ślad w dokumentacji
      - nie wyrażajcie zgody na żadne pierdololo w postaci obserwacji sytuacji przez pedagoga czy "pracy z klasą" przez psychologa
      • triss_merigold6 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:30
        W przypadku ataku fizycznego lub zniszczenia rzeczy - policja.
        • marzeka11 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:34
          Tak jak pisze Trias, do tego kontakt ze szkolną pedagog- u mnie w porządku i naprawdę pomogła. Jako wychowawczyni przyczyniłam się,aby 3 uczniów trafiło do ośrodków i trafiło. I to już inna klasa. Współczuję tego,co Twoje dziecko przechodzi,ale nie odpuszczać ma
          • triss_merigold6 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:39
            Pedagog zrobi to, na co pozwoli dyrektor szkoły.

U nas problem miał się pojawić w zeszłym roku (przeniesienie z innej klasy bachora z piekła rodem z jeszcze gorszymi niż bachor rodzicami) i było uspokajające pierdololo o pracy z klasą i obserwacji przez szkolnego psychologa i pedagoga etc.
            Głośno na zebraniu NIE WYRAZIŁAM ZGODY na kontakt mojej córki z psychologiem/pedagogiem pod kątem konfliktów w kasie z powodu ww. ucznia, ponieważ MOJE dziecko nie ma problemów i nie generuje problemów.
      • anorektycznazdzira Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:40
        Zgadzam się. "Praca z klasą" polega na tym, że psycholog, pedagog i wychowawca uczą dzieci jak mają ustępować, usuwać się i unikać sytuacji w których gagatek się odpala. Klasa jest wymusztrowana długą listą czego nie wolno i lata na wysokości lamperii, a gagatkowi brakuje emocji i odpala się już w ogóle z nieokreślonych powodów. Albowiem jego problemem nie jest i nigdy nie była klasa, która nie umiała z nim postępować, tylko inne problemy, którymi nikt się nie zamierza zająć.
        • marzeka11 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:45
          I dlatego nie odpuszczać. Cieszę się,że przy sporym wysiłki i rodziców,i mojej,i pedagog,i dyrekcji udało mi się tych chłopców do ośrodków wysłać. Dla jednego odcięcie od patolskiej matki było także pomocą dla tego trudnego dzieciaka.
          • anilorak174 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 16:02
            Ja swoje dziecko zabrałam z takiej klasy bo tez latały hasła o pracy pedagoga z klasą i obserwacji przez psychologa. Pojawiła się możliwość przeniesienia, dziecko odżyło.
            Trzeba się przygotować, ze to bedzie trudna i długa walka.
        • triss_merigold6 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 14:47
          Jak napisalam, dostaję drgawek na hasło pracy z klasą, przerabialam to przy starszym dziecku.
          Przy młodszej, jak chciało "naszą" klasę uszczęśliwić takim skarbem, nie wyraziłam zgody, informując dlaczego.
          • raczek47 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 15:34
            Dowiedzcie się czy pedagog szkolny złożył wniosek do sądu rodzinnego o demoralizację. Jeśli nie-wszystkie wasze pisma i zawiadomienia się w tym przydadzą. Pedagog powinien zbadać czy uczeń nie powinien trafić do MOW-u .
            Zorientujcie się jakie działania podjąłeś w tym zakresie. Czy kurator jest przyznany rodzinie na wniosek szkoły?
            • swinka-morska Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 17:55
              raczek47 napisała:

> Dowiedzcie się czy pedagog szkolny złożył wniosek do sądu rodzinnego o demorali
              > zację.

Tego nie wiem, ale złożymy kolejne pismo z takim pytaniem.

> Czy kurator jest przyrznany rodzinie na wniosek szkoły?
              Tego nie wiem, ale niekoniecznie. W zeszłym roku agresor upatrzył sobie dwójkę chłopców-bliźniaków o mikrej posturze. Jak doszło do siedzenia na dziecku okrakiem i walenia jego głową o podłogę, to wyszła (ponoć) z tego sprawa karna (nie wiem czy to możliwe w przypadku nieletniego).
              • marzeka11 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 18:42
                A macie za sobą rozmowy z dyrekcją? Z pedagog? Składaliście protest, bo nie może być tak, że cała klasa musi się "dostosować" do takiego przemocowca i stawać na palcach, by się "nie zdenerwował"?
                • swinka-morska Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 19:11
                  Rozmowy z dyrekcją odbywali rodzice, którzy przychodzili z interwencją w sprawie swoich dzieci. Nie mieliśmy spotkania całej grupy z dyrektorką (klasa jest w obecnym składzie od września, były duże przetasowania po 3. klasie, nie wiem co się działo wcześniej).
                  Egzemplarz jest tak znany w całej szkole, że myślę, że nikt nie wpadnie na pomysł przemawiania do rodziców, że mamy się dostosować i szukać polubownego rozwiązania, bo by rodzice śmiechem zabili.
                  • marzeka11 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 19:22
                    Pewnie ten chłopak ma albo opinię, albo orzeczenie- jeżeli byłoby tam napisane, że ma problem z relacjami, że społecznie "odstaje", ma problem z agresją, to jest to element do wykorzystania, aby uczeń trafił do ośrodka.
                    • swinka-morska Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 19:40
                      Ma któryś z tych dokumentów. Na etapie 1-3 też miał opinię czy orzeczenie i na tej podstawie miał nauczyciela wspomagającego (co ponoć trochę pomagało na lekcjach, ale na przerwach była cały czas masakra). Teraz, w 4. klasie, najwyraźniej przyszedł czas na ponowienie badań/dokumentów, matka czy babcia agresora dostarczyła dokumenty do szkoły dopiero w grudniu, więc od września nauczyciela wspomagającego nie było, pewnie za szybko nie będzie, a nawet jak będzie to nie rozwiąże to problemu.
                      Chodzi o jaki ośrodek? MOW? Kto może tam skierować dziecko?
                      • marzeka11 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 19:46
                        Czyli jak ma wspomagającego, to ma orzeczenie.
                        U mnie całą sprawę nadzorowała pedagog-telefony, gromadzenie papierów (od rodziców, ode mnie wychowawczyni itd.)- sprawa skierowana do sądu rodzinnego, który pokierował. Jeden trafił do ośrodka - Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii, drugi- ma wyrok do bycia w ośrodku do końca 8 klasy i jego ośrodek jest dla tych naprawdę trudnych dzieci/młodzieży.
          • sportowaemama Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 15:39
            Ale można tak nie wyrazić zgody ? Tzn na prace z klasą ok jasne, że tak ale czy wasz brak zgody poskutkował tym że tego dziecka nie przyjęli?
            • triss_merigold6 Re: szkoła, patol w klasie - instrukcja 05.01.23, 15:58
              Nie przyjęli, o dziwo kuratorium zareagowało bardzo szybko.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka