Dodaj do ulubionych

Warszawianki, czy jecie chleb i masło?

05.01.23, 15:51
Co prawda nadal pielęgnuję mój wewnętrzny kwiat lotosu, ale wyjmując ości z obiadowego karpia słucham sobie konferencji Jaszczembia i właśnie rzekł był on, że mieszkańców Warszawy nie interesują ceny chleba i masła i to mnie, przyznam, zafrapowało. Czy to jakieś stare mazowieckie tradycje kulinarne, czy po prostu cała Warszawa jest na diecie bezglutenowo-bezlaktozowej.
Enquiring mind wants to know

#jaszczembiembyłemaleutyłem
Obserwuj wątek
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 15:53
      Ja jem. Codziennie. Ale tanio nie jest.
      • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 15:57
        Czyli mieszkasz w Warszawie i ceny masła i chleba cię jednak interesują. Tak mi się wydawało, że to może nie być prawda, ale w głowie mi się nie mieściło, że prezes NBP mógłby mówić nieprawdę na konferencji prasowej.
        Nie może to być!
        • chococaffe Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 15:59
          bo to tak jak z rikim - "mieszkam w Warszawie i w Warszawie .... "(wpisz dowolnie, ho, ho, ho)
        • memphis90 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:37
          Nie jest prawdziwą warszawianką po prostu.
          • szare_kolory Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 20:09
            Albo jaszczomp to riki.
    • chococaffe Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 15:58
      A, jemy, jemy - pocieszamy się, że za dużo - jest z czego ucinaćwink
    • pogodzona_1234 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 15:59
      Też oglądałam podczas przerwy obiadowej. O czym ten człowiek bredzi? To jest kazanie księdza czy konferencja prasowa? Podejrzewam serio chorobę psychiczną u niego. Czy tam nie ma nikogo kto by mu powiedział, że się ośmiesza?
      • zosia_1 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 19:36
        W tej ekipie to generalnie trudno o kogoś zdrowego na umyśle patrząc na działania i słuchając co mówią
        • sundace46 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 10:40
          Taaa, i pomyśleć, ze to są najmądrzejsi z nich, z pisu. Obłęd. To jacy są ci głupi?
    • szara.myszka.555 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:00
      Glapie zapewne chodziło, że wszyscy warszawiacy nie muszą liczyć się z każdym groszem - choć to oczywiście nieprawda.
      • snajper55 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 17:12
        szara.myszka.555 napisała:

> Glapie zapewne chodziło, że wszyscy warszawiacy nie muszą liczyć się z k
        > ażdym groszem - choć to oczywiście nieprawda.

Znam takiego warszawiaka, którego nie interesują ceny masła ani chleba. Na Żoliborzu mieszka, na Mickiewicza.

S.
        • szara.myszka.555 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 21:13
          "Znam takiego warszawiaka, którego nie interesują ceny masła ani chleba. Na Żoliborzu mieszka, na Mickiewicza."

No i fajnie. A ja na co dzień wspieram emerytów z sąsiedztwa - którym zarąbali emerytury za pracę niby "u komunistów" - tak, aby mieli chociaż ten skromny chleb, masło i ciepły posiłek. Również Żoliborz. I nie, starych drzew się nie przesadza.
          • pocieszka Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 22:34
            Szaramyszko, ale Snajperowi chyba chodziło o tego jedynego na Żoliborzu, co ma przed domem policyjną obstawę wink
            • snajper55 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 22:37
              pocieszka napisał(a):

> Szaramyszko, ale Snajperowi chyba chodziło o tego jedynego na Żoliborzu, co ma
              > przed domem policyjną obstawę wink

Tak, właśnie jego. 🙂

S.
    • heca7 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:00
      Oczywiście, że jemy i znamy ceny. Pewnie pan niezbyt elegancko sugerował, że "Warszafka" jest taaaakaaa bogata, że ma gdzieś ceny masła i chleba tongue_out Co oczywiście prawdą nie jest. To, że w Wawie się dużo lepiej zarabia nie oznacza, że wszyscy s.rają kawiorem i sikają szampanem. Pan chciał znowu nastawić społeczeństwo przeciwko sobie i dokopać tym rozpasanym Warszawiakom.
      • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:02
        heca7 napisała:

> Pan chciał znowu nastawić społeczeństw
        > o przeciwko sobie i dokopać tym rozpasanym Warszawiakom.
        >

Na pewno nie!!! Przecież Prezes NBP jest ponad to!
        Lotos, lotos, lotos. Ommmmmm...
        • angazetka Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:04
          Orlen, a nie lotos wink
          • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:07
            Ta, widzialam orła cień. I jaszczembia.
    • mava1 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:01
      rok temu płaciłam za chleb 3.40, dzis ten sam chleb kosztuje 5.30.
      Masło kupuje w lidlu (akurat mam 2 obok) i tam jest po 6.99, póki co.
      Kupuję. Nie wiem jak długo jeszcze. Chleba duzo nie jemy ale masło "schodzi", owszem, bo nie tylko do kanapek ale i w wielu przepisach funkcjonuje. W razie kryzysu to będe kupowac śmietanke 30% i robić sama.
      Ale jaszczembia wyłączyłam po 3 minutach bo nie mogę słuchac tego imbecyla, od razu mi cisnienie skacze.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:03
        mava1 napisał(a):

> rok temu płaciłam za chleb 3.40, dzis ten sam chleb kosztuje 5.30.
        > Masło kupuje w lidlu (akurat mam 2 obok) i tam jest po 6.99, póki co.

Dziś po 5,55, kupiłam 6 kostek, chociaż nie jem masła.
        • anilorak174 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:06
          Ja ostatnio trafiłam promke, bylo po 4.99, wzięłam 8 kostek na 2 paragony. (limity były...).
          Bez promki minimum 7zl.
          • zona_glusia Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 17:14
            Masło po 4.99 to chyba rok temu widziałam.
        • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:37
          Z jakąś kartą czy czyms?
          • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 17:04
            Z kartą zbiedronki za 5.79, z aplikacją Lidla za 5.55. Za 4.99 nie widziałam. Na szczęście emeryt lubi wstawać o świcie i posiada wszelkie karty lojalnościowe, więc wychodzi upolować mamuta...znaczy kupić masło.
            • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 19:15
              Lidla miałam na myśli ale aplikacji dla masła ściągac nie będę big_grin
              • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 19:19
                Ja się złamałam chyba z pół roku temu. Nie rzucam się na wszystkie kupony ale raz na jakiś czas te promocje są nawet ok. Masło średnio raz w miesiącu, czasem jakieś owoce.
                • primula.alpicola Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 07:21
                  To samo, złamałam się, mam aplikację, korzystam.
                  Jeszcze nad Biedronkową myślę.
                  • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 10:43
                    Biedronkowa przydała mi się raz: był kupon na masło 500 g w cenie 9.99 za osełkę. Taki deal się więcej nie powtórzył..
                    • mia_mia Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 11:31
                      My mamy na 4 telefonach aplikacje i owad dostarcza nam porannych emocji i jakby nie patrzeć oszczędności, ale to ma sens tylko w takich przypadkach jak u nas, gdzie sklep jest pod domem i nie ma kolejek.
              • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 09:50
                Donoszę zainteresowanym że byłam w Lidlu wieczorem, masło jest po 5.55 przy zakupie 3 lub 6 sztuk i aplikacja nie jest do tego potrzebna.
                • mava1 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 10:03
                  >Donoszę zainteresowanym że byłam w Lidlu wieczorem, masło jest po 5.55 przy zakupie 3 lub >6 sztuk i aplikacja nie jest do tego potrzebna.

ale to "masło" ma 60% tłuszczu! przynajmniej ja tylko takie widziałam, wczoraj.
                  To nie jest masło.
                  Aplikacji nie mam.
                  • heca7 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 10:11
                    Sprawdziłam na stronie. Masło Polmlek Ekstra ma 82% i można kupić maksymalnie 6 sztuk na paragon.
                    • mava1 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 12:11
                      >Sprawdziłam na stronie. Masło Polmlek Ekstra ma 82% i można kupić maksymalnie 6 >sztuk na paragon.

może na stronie jest, w sklepie nie było. Oraz nie było pustego kartonu "po", niby że już wykupione a byłam około południa. Taniej było tylko takie 60%.
                      • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 12:33
                        No to znaczy tylko że nie ma u Ciebie, a nie że coś nie tak z tą promocją.
                  • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 10:33
                    Ma 82% tłuszczu, normalne masło.
                  • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 10:38
                    https://zapodaj.net/images/8bb253d4c7073.jpg
                  • mia_mia Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 12:19
                    Ma 82% i mam je w lodówce😀
                • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 10:28
                  O proszę, to mnie właśnie wkurza w Lidlu, że tam są promocje: z kuponem w aplikacji, z aplikacją, ale bez kuponu oraz bez aplikacji. Trudno się połapać.
                  • primula.alpicola Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 11:20
                    Mnie też. Chaos lidlowy.
                    A w ogóle to zaczynam się czuć w tym wątku jak kura domowa. Pewnie zaraz przyjdzie fogito więc na wszelki wypadek pogadajmy o czymś głębszym, np. o literaturzewink
                    • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 11:22
                      primula.alpicola napisała:

> Pewnie zaraz przyjd
                      > zie fogito więc na wszelki wypadek pogadajmy o czymś głębszym, np. o literaturz
                      > ewink

Ty złośliwa maupo!!!😁😁😁
                      • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 11:27
                        (Ale specjalnie dla Ciebie: czytam sobie "Północ i Poludnie" Johna Jakesa, nie czytałam wcześniej, ogladałam tylko serial, trochę mnie nudzi i mam wrażenie, że tłumaczenie jakieś takie niezgrabne)
                        • primula.alpicola Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 11:35
                          A serial pamiętam, oglądałam jako dzieciak i bardzo mnie emocjonował.
                          Teraz sobie odświeżam "Grona gniewu", zacna rzecz.
                        • kropkaa Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 12:26
                          Dobrze, że piszesz. Serial był mega, nawet zastanawialam się czy dziś by się obronił, byłam ciekawa książki. Czyli "Przeminęło z wiatem" to to nie jest?
                          • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 12:40
                            Przede wszystkim książka jest dłuższa. Pierwszy(z trzech) tom sagi liczy sobie "tylko" 1000 stron. Co oznacza, że jest w niej mnóstwo detali, ale kurczę, jak jestem fanką historii tak tu styl powoduje, że mi się to ciężko czyta. Nie wiem czy wina autora czy tłumacza, ale mam takie wrażenie, że niby cały czas coś się dzieje, a ja ciagle czekam aż wreszcie historia zacznie mnie wciągać.
                            • kropkaa Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 13:12
                              Amerykanie chyba mają jakiś dodatek za ilość stron, od dawna podejrzewam. Podobnie miałam ze "Szczygłem" Donny Tartt - cały czas czekałam, aż coś zacznie się dziać.
                              Na razie odpuszczam, dziękuję. Jakby coś się zmieniło i po przeczytaniu okazało się, że warto było przemęczyć się pierwsze kilkaset stron, daj znać proszę.
                              • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 13:21
                                Oczywiście, dam znać.
                      • primula.alpicola Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 11:34
                        A ja sobie zamówiłam "Wydolność 2.0", tak wiem, to nie klasyka literatury angielskiej, ale czuję, że potrzebuję tego kontentuwink
                  • mia_mia Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 12:25
                    W przypadku tego masła wystarczy kupić 3 sztuki lub wielokrotność, nie ma haczyków typu 49 bez alkoholu, warzyw, sera i czegoś tam. Masło jak masło, smakuje maślanie, polmleku nie znam.
                    • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 12:32
                      Przy czym wielokrotność to nie więcej niż 6. Na więcej nie ma promocji. Można na oddzielnych paragonach ofkors.
                  • mava1 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 12:35
                    >Trudno się połapać.

ja tez sie w tym jakos specjalnie nie rozeznawałam i nie kupuje tam wszystkiego, świadomie zresztą bo mi nie leżą. Jest tylko kilka sprawdzonych rzeczy, które kupuję. Ostatnio np. odkryłam ogórki kiszone chrasznickie, w torebkach, bardzo dobre, polecam.
                    Ale jako że mam 2 lidle w pobliżu to bywam, szczególnie jak mi czegos zabraknie.
                    I kiedys cos kupowałam, czego cena była nizsza a przy kasie wyzsza. No to pracownik wyjaśnił, że te z żółtymi etykietami (cen) to są z aplikacją (której nie mam). Te z pomarańczowymi to sa "zwykłe" obnizki, bez zwiazku z aplikacją. i jeszcze trzeba doczytać, ile produktów nalezy kupić, żeby zniżka funkcjonowała. Tak, jest to wkurzjące, szczególnie, że muszę wyjąc okulary, żeby to wszystko doczytać = wygrzebać je z torebki a ZAWSZE sa gdzies na jej dnie i nie zawsze chce mi się ich szukać.
      • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:04
        Właśnie matka mi się prawie zadławiła ością, więc też już przełączyłam.

• heca7 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:04
        Dziś chyba w Biedronce było, że jak trzy sztuki z aplikacją to jest (masło) po 5,99.
      • thank_you Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:30
        Nie widziałaś cen śmietanki, prawda? 😀
        • madame_edith Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:22
          Hehehe też się właśnie zastanawiam jak to się ma opłacać 🤣. Chyba, że ktoś dysponuje własną krową
          • thank_you Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 21:40
            Nijak się nie opłaca, zdecydowanie bardziej opłaca sie kupić Kerrygold w Spar niż bujać sie ze śmietanka i sadzić, ze to jakas oszczędność.
          • sundace46 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 10:41
            madame_edith napisała:

> Hehehe też się właśnie zastanawiam jak to się ma opłacać 🤣. Chyba, że ktoś dys
            > ponuje własną krową

No, ale krowę trza wyżywić, przechowac gdzieś....ni huhu się nie opyla.
        • mava1 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 06:36
          >Nie widziałaś cen śmietanki, prawda?

pamiętam, że jak kilka lat temu ceny masła poszybowły do wysokości horrendalnych to, eksperymentalnie, kupowałam śmietankę i jednak to się opłacało. W dodatku zostawała maślanka, którą z przyemnoscią wypijałam. Śmietanka też była z lidla, w kubeczku.
          Potem ceny spadły wiec juz mi sie nie chciało.. Chociaż to nie jest skomplikowana procedura, wystarczy pomachać kilka minut słoikiem. I to masło było smaczniejsze, niewątpliwie
          Teraz jeszcze nie eksperymentowałam bo dzieci dorosły, wyprowadziły się więc przerób się zmniejszył. Nie skupiałam sie jeszcze na cenach śmietanki 30%, rzadko jej uzywam
          No i jestem z warszafki więc "stać mnie".
          • thank_you Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 12:32
            Jak dla mnie to masło K jest dużo smaczniejsze niż domowa produkcja masła z przemysłowej śmietanki. Co innego gdy czasami mam śmietankę wiejską - o, to wtedy jest różnica.
            Jedyny plus to faktycznie maślanka, bo jest rewelacyjna i nijak ma sie do maślanki ze sklepu.

No i ja robiłam masło ze śmietanki bodajze 46%. Aktualnie śmietanka 30% za pol litra to pewnie 10 zł w normalnym sklepie, nie wiem po ile w Lidlu, bo co jestem, to śmietanki 30% brak (Z i P)
            • danaide2.0 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 13:11
              Nie wiem o co chodzi z masłem na K, ale mnie nie smakuje. Może w twoim sklepie na S ląduje świeższe, ale niewykluczone, że chodzimy do tego samego.

Ale popieram zasadę, wolę sobie kupić w promo solone masło L do chleba, który w sumie jem rzadko (zwykłe też kupuję w promo zwykłe, ale muszę popracować nad moją metodą - zwykłe zazwyczaj służy do przeróbki, więc kwestie smakowe chyba odpadają).

Popieram również dlatego, że to nieustające polowanie na promocje w B czy L zżera czas i źle działają emocje (jak zresztą polowanie na wszelkie promocje - nie mylić z korzystanie. promocji, które akurat się trafią, a zawsze jakieś się trafią i przy dobrym planowaniu i polityce zapasowej to się nieźle sprawdza). Zwłaszcza to podkręcanie emocji nikomu nie służy... Kartę z owadem mam, raz jak była promocja włoska to poleciałam po krem dla dziecka, ale na co dzień po prostu uważam, że te wszystkie reklamy i sposób prowadzenia akcji promocyjnych dodatkowo nakręcają ludzkie emocje, w tym lęki.

Jako osoba mieszkająca w Warszawie i matka warszawianki dodam: chleba jemy raczej mało, za to lepszego czyli droższego, a droższe produkty drożeją nieco inaczej. Plus bułka pszenna do tostów, ale to też okazjonalnie. Masło schodzi, ale gdy nie smaruje się codziennie kanapek schodzi inaczej. Bywa, że na koniec terminu ważności zapas z promocji przerabiany jest na kruche ciasteczka (co przy obecnych cenach/jakości wypieków kupnych stanowi okazję jakich mało).
              • thank_you Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 18:03
                Ja niestety w Biedrze w ogóle sie nie odnajduje i jej unikam, poza tym wszystkie Biedry, które znam i są w mojej okolicy - są syfiaste w porównaniu do Lidla, w którym jest względny porządek. Zaopatruje sie tam w rożne produkty i lubie ten sklep. A Spar jest na trasie spacerowej miejskiej (wozkowej). W sumie zachodzę, bo w sklepie pod domem masło na K kosztuje prawie 2 x tyle, a ja jeszcze umiem liczyć i skoro nie nadkładam drogi lub nie dezorganizuje to moich zyciowych planów, to korzystam z możliwości. wink Lub po prostu zamawiam przez net. Masła idzie u nas mnóstwo, ale przez moj dom przewijają sie duże grupy. 😲

Ciekawe, ze tylko marka masła powoduje wykrywanie spamu, a nazwa sklepów - nie.
            • mava1 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 14:25
              >Jak dla mnie to masło K jest dużo smaczniejsze niż domowa produkcja masła z przemysłowej śmietanki.

ale uważasz, że masło K jest wyrabiane przez irlandzkie chłopki? w masielnicy? i wprost po wydojeniu irlandzkiej krowy? to raczej smiała teza.
              Kiedys kupowałam 'masło na K" ale nie zauważyłam jakiejs specjalnej różnicy, na pewno nie dało sie rozsmarowywać "wprost po wyjeciu z lodówki", jak jest reklamowane. A był to dla mnie podstawowy argument (zeby je kupic).
              Masło na K jest tak samo produkowane jak śmietanka na L, przypuszczam. Tez są tam zapewne podobne dodatki, które maja zapewnić długą świeżosc, w drodze z Irlandii do Polski na przykład. Przypuszczam nawet, że śmietanka na L ma krótszy proces dotarcia do sklepu.
              masło to masło, robi sie je z mleka od krowy/śmietanki, co tu ma być smaczniejsze? że irlandzkie krowy żrą smaczniejszą trawę?
              Nie dajmy się zwariować.
              A krowy i tak nie kupie bo nie zmiesci sie na moim balkonie wiec jestem skazana na produkcje przemysłową, w tym te irlandzką.
              • thank_you Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 17:58
                Tak, dla mnie masło na K (niestety wykrywa mi spam, stad ten skrot) jest wg mnie dużo smaczniejsze od każdego polskiego masła dostępnego w sklepie. Nie trzymam masła w lodowce, tylko na blacie i na pewno jest bardziej płynne niż polskie (a także francuskie i włoskie) masła. Po wyjęciu z lodówki tez jest bardziej miękkie.
                Wiec jesli mam kupować przemysłowe, to kupuję te. To przecież kwestia tylko i wyłącznie GUSTU. Masło na śmietanie (ubijane w domu) po prostu nie przebija wg mnie smaku masła K.
                Co innego na wiejskiej śmietanie lub gotowe masło na wiejskiej śmietanie (dostępne biobazar lub inne eko miejsca).
      • eriu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:26
        Dobry chleb bezglutenowy kosztuje 16 zł za sztukę.
      • sasha_m Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 22:49
        Też miałam pomysł, żeby wyrabiać masło. Niestety, śmietanę muszę kupić normalnie w sklepie. Przeliczyłam, wychodzi drożej.
    • annaboleyn Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:03
      Nawet mnie nie... nie... ygh.
    • anilorak174 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:05
      Warszawiacy piją tylko sojowe latte i są na diecie weganskiej i bezglutenowej.
      Ceny masła maja w pompie 😉
    • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:10
      Kurde nie załapałam się na konferencję. Idę obejrzeć powtórkę. Kiedy pytają mnie czy oglądam seriale....

Nie jestem warszawianką ale będąc w Warszawie jadłam i chleb. Nie wiem czy to ważny głos w dyskusji.
      • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:15
        Był jeszcze fragment o tym, że po tym jak poszedł z notesikiem na zakupy, to samo zrobiła też jego zastępczyni i potem jeszcze inne osoby. Więc informuję Was, drogie koleżanki z Warszawy, że ten desant dziwnych ludzi z notesami w sklepach to nie kontrola skarbowa ani Sanepid, to zarząd NBP pracuje w terenie.
        • alpepe Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:18
          ale że jego ku.wy, to jest dwórki z notesikami też?
          • anilorak174 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:20
            Ale w sensie ze po co?
        • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:21
          A co notował, że tak spytam?
          • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:25
            Ceny. Ceny notował, które nie wzrosły. Bo nie wzrosły. Pani wiceprezes podobno znalazła (I oczywiście odnotowała ten fakt) chleb za 2zł I ileś tam groszy (być może 69 gr, nie pamiętam już dokładnie).
            • pogodzona_1234 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:29
              No, ale jak ktoś się - wg niego- żywi fancy chlebem z ziarnami to może i płaci za chleb 30 zł? Widać po nim, że największe ścierwo chyba do żołądka ładuje to może i taki za 2,60 znalazł - chyba w jego snach. Nie wiem co się ze mną dzieje, ale chyba przy nikim mi się taki agresor nie włącza jak przy tym typie.
            • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:29
              Jak dobrze że miał też notes sprzed powiedzmy roku i miał z czym porównać.
              A może po prostu poszedł zapisać ceny żeby je podać tym warszawskim ignorantom, których nic nie interesuje?
              • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:52
                35wcieniu napisał(a):

> Jak dobrze że miał też notes sprzed powiedzmy roku i miał z czym porównać.

Tak, ja nad tym dumam od ostatniej konferencji: czy ma "zapiski na pudełku zapałek" z przeszłości, czy usiłuje dokonać porównania dysponując tylko ceną aktualną.
            • heca7 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:48
              daniela34 napisała:

> Ceny. Ceny notował, które nie wzrosły. Bo nie wzrosły. Pani wiceprezes podobno
              > znalazła (I oczywiście odnotowała ten fakt) chleb za 2zł I ileś tam groszy (być
              > może 69 gr, nie pamiętam już dokładnie).

Może to był chleb na wagę, pani wzięła dwie kromki to jej dwa złote za nie wyszło tongue_out wink
              • turbinkamalinka Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 12:33
                heca7 napisała:

> daniela34 napisała:
                >
                > > Ceny. Ceny notował, które nie wzrosły. Bo nie wzrosły. Pani wiceprezes po
                > dobno
                > > znalazła (I oczywiście odnotowała ten fakt) chleb za 2zł I ileś tam grosz
                > y (być
                > > może 69 gr, nie pamiętam już dokładnie).
                >
                > Może to był chleb na wagę, pani wzięła dwie kromki to jej dwa złote za nie wysz
                > ło tongue_out wink
                >
                Ja do 31 grudnia kupowałam baltonowski za 2,80, dopiero od nowego roku za 3,80. Ale fakt, że każde inne pieczywo w tej piekarni podrożało bardzo
            • snajper55 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 17:16
              daniela34 napisała:

> Ceny. Ceny notował, które nie wzrosły. Bo nie wzrosły.

Osobiście mierzył wysokość cyferek i była taka sama jak przed rokiem. Nie urosły.

S.
        • alicia033 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:29
          daniela34 napisała:

> Był jeszcze fragment o tym, że po tym jak poszedł z notesikiem na zakupy, to sa
          > mo zrobiła też jego zastępczyni i potem jeszcze inne osoby. Więc informuję Was,
          > drogie koleżanki z Warszawy, że ten desant dziwnych ludzi z notesami w sklepac
          > h to nie kontrola skarbowa ani Sanepid, to zarząd NBP pracuje w terenie.

please, daniela, ostrzegaj, ze hardkor będzie, bo się kawą zadławiłam.
          • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:43
            Dobrze. Będę ostrzegać. Taki alert DCB (Danielowego Centrum Bezpieczeństwa):
            " Uwaga, teraz będę komentować wypowiedź Jaszczembia. Czytasz dalej na własne ryzyko. Odstaw napoje na bezpieczną odległość. Zabezpiecz monitory. Jeśli nie musisz, nie wychodź z domu."
        • kochamruskieileniwe Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 17:17
          Kurcze. Niech zajrzy do Merkurego na Zoliborzu. Okolica wciąż emerycka mocno( mimo widocznej zmiany pokolen). W okolicy praktycznie brak tanszych sklepow- no Hala Marumoncka ciur tansza(tez Spolem). A tutesi emeryci mocno starsi i wielu z nich nie ma mozliwosci urzadzania wycieczek po zakupy
          • angazetka Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:29
            O, sąsiadka?
            • kochamruskieileniwe Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 20:46
              Czesciowo. Jestem w "rozkroku" między dwiema dzielnicami.
    • koko8 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:15
      Jemy, kostkę na dwa dni.
      Teraz zakupimy zapas, bo w aplikacji lidla za 5.50.
      To oszczerstwo zatem, i pomówienie.
    • sophia.87 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:17
      Jemy, ale chleb pieke, czystoziarnisty, nawyk jeszcze z czasów pandemii, masło też robię sama ☺
      • aadrianka Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 21:07
        Podziel się przepisem na własne masło
        • sophia.87 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 22:53
          Wlewam śmietankę 30% o temperaturze pokojowej do Termomixa , chwila i gotowe.
    • gama2003 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:18
      Danielo !
      Lotos lotosem, ale czy chcesz sobie uszkodzić, zranić i zdeformować poczucie estetyki ?

Teraz musisz ( musisz ! ) przynajmniej tyle samo czasu popatrzeć na coś ładnego. Może być ktoś. Nie zaniedbaj tego !
      • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:23
        Jacenty, chodź! Będę się na ciebie gapić jak cielę na malowane wrota. Muuuu!
        • aqua48 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:36
          Ja przez chwilę z poduszczenia Twego Danielo gapiłam się jak cielę na jaszczembia i po jego zapewnieniu, że mamy cud gospodarczy z nerwów kompulsywnie musiałam pożreć torebkę tortilli...solonych.
          • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:45
            Przepraszam!
          • gama2003 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:45
            Aqua teraz Ty idź się pogap na kogoś ładnego. Bo Ci obraz pod powiekami z tv zostanie i zaszkodzi !
            • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:50
              Dobrze, że angazetka nie oglądała, bo ona przed rozwiązaniem i jeszcze mielibyśmy klasyczny przypadek "zapatrzenia."
              • angazetka Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:30
                Nie oglądałam. Nie powinnam się stresować.
              • angazetka Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 20:54
                Danielooooooooooooo, a czy mogę mieć do cię pytanie natury prawnej?
                • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 21:01
                  Możesz mieć. Pozwalam smile chcesz na priv to pisz na gazetowy.
                  • angazetka Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 21:13
                    Poszło! Danke!
                    • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 21:31
                      Odpisałam w skrócie. Szczegolowa analiza w weekend smile
                  • snajper55 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 22:54
                    daniela34 napisała:

> Możesz mieć. Pozwalam smile chcesz na priv to pisz na gazetowy.

A ja mogę w sprawie publicznej, więc na forum? 🙂 Krótkie pytanie w sprawie Przyłębskiej.

Ustawa wprowadzająca sześcioletnią kadencję prezesa TK weszła w życie gdy Przyłębska była już prezesem. Czy ta ustawa ją dotyczy, czy też sprawuje funkcję prezesa na warunkach, jakie obowiązywały, gdy obejmowała prezesurę? Jakie jest Twoje zdanie?

S.
                    • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 23:15
                      W tej kwestii zgadzam się z analizą prawną Fundacji Batorego. Tu dość szczegółowo omówiona

www.prawo.pl/prawnicy-sady/kadencja-prezes-przylebskiej-wygasa-20-grudnia,518691.html
                      • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 23:18
                        Czyli: o ile w ogóle można uznać, że została powołana zgodnie z prawem, co już samo w sobie rodzi wątpliwości, to na kadencję trwająca 6 lat.
                        Najbardziej nie jednak bawi, że "człowiek Ziobry" w TK też tak uważa 😁
                      • snajper55 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 23:59
                        daniela34 napisała:

> W tej kwestii zgadzam się z analizą prawną Fundacji Batorego. Tu dość szczegóło
                        > wo omówiona
                        >
                        > www.prawo.pl/prawnicy-sady/kadencja-prezes-przylebskiej-wygasa-20-grudnia,518691.html

Dzięki. 🙂

S.
            • aqua48 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:54
              Lecę lecę się gapić..Danielo, przeprosiny przyjęte.
    • tt-tka Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:34
      Jemy. Ale coraz mniej.
      jak tego typa et company zobacze albo niedajbuku uslysze, to apetyt mnie odbiega, wiec na razie budzet nam styka.
      • panna.nasturcja Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:18
        Aaaa, to jest po prostu metoda na oszczędzanie smile
      • danaide2.0 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 13:16
        To prawda, w stresie jedni jedzą więcej, a innych odrzuca.
    • thank_you Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:38
      Chłopak juz drugi rok stara się zaistnieć na standupowej scenie, dajmy mu szansę.
      • aqua48 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:41
        thank_you napisała:

> Chłopak juz drugi rok stara się zaistnieć na standupowej scenie, dajmy mu szans
        > ę.

Raczej - niech ktoś zatrzyma tę wesołą karuzelę żartów, śmiechu i radości!
        • thank_you Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 16:45
          Fakt, to nie NBP tylko KMN 😜
    • swinka-morska Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 17:30
      Warszawianki obmyślają jak usmażyć jaszczembia na masełku, więc wiesz, czasem na kanapki nie starczy.
    • lea_233 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 17:36
      Jaszczomb jak zwykle odleciał. Przecież Warszawa ma teraz ok. 2 mln mieszkańców. I jak gościu sobie wyobraża, że mieszkają tu sami bogaci? Znajome z mojej Biedronki mówią, że wiele osób ogranicza teraz zakupy masła, nawet w cenach promocyjnych.
    • swiecaca Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 17:45
      Kurde, przez ten wątek zżarłam 6 kromek świeżego chlebusia z masłem. Piszę z Warszawy.
    • lucadimontezemolo Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:07
      Masła nie jem, ale moja mama je i narzeka, że drogie. Chleb, rzadziej, częściej bułki róznego rodzaju i tak, są coraz droższe więc jem je rzadziej.
    • panna.nasturcja Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:12
      Matko, a ńie powiedzieli czemu nas te ceny nie interesują? Tacy bogaci jesteśmy?
      Cholercia, nie zauważyłam, żem bagata?
    • kura17 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:17
      > Czy to jakieś stare mazowieckie tradycje kulinarne, czy po prostu
      > cała Warszawa jest na diecie bezglutenowo-bezlaktozowej.

a maslo to ma laktoze?
      ja myslalam, ze sam tluszcz ...
      • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:23
        Internet twierdzi, że owszem, niewiele ale ma.
        • eriu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:27
          Ma laktozę. Jak ktoś nie może laktozy w ogóle, bo jest bardzo wrażliwy i ma rozwalony układ pokarmowy to nie może jeść masła.
          • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:58
            Tak właśnie powiedziała mi koleżanka, że nie je masła w ogóle, bo laktoza. Pamiętam, bo zmieniałam jej krem maslany do ciasta ma inny.
            • thea19 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 17:51
              są masła bez laktozy
      • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:29
        Biorąc pod uwagę że istnieją wersję bez laktozy wydaje się że musi mieć.
        • kura17 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 21:48
          dobrze wiedziec. jak rowniez - dobrze, ze ja nie mam problemow z laktoza, bo malo uwielbiam smile
          • kura17 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 21:49
            PS u siebie w niemczech nigdy nie zauwazylam masla bez laktozy (inne produkty sOM).
            • turzyca Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 00:32
              >PS u siebie w niemczech nigdy nie zauwazylam masla bez laktozy (inne produkty sOM).

Jest masło bezlaktozowe, minusL miał je w ofercie już z 15 lat temu. Tylko fakt że jest to produkt bardzo niszowy.
              Masło normalnie zawiera bardzo mało laktozy, rzędu 1 promila (dla porównania mleko ma ok. 5%). Większości taka ilość nie szkodzi, trzeba mieć inne komplikacje niż zwykły brak laktazy. A te komplikacje mogą np. powodować negatywne reakcje na galaktozę, która po rozszczepieniu laktozy wraz z glukozą zostaje w produkcie, tak więc tacy kompletni wrażliwcy też często nie mogą sięgać po masło.

A jeszcze można kupić masło klarowane, tu to w ogóle zawartość laktozy jest śladowa, poniżej 1/10 promila.
              • eriu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 00:52
                Mi pokazuje, że masło ma 0,6% laktozy. To ser żółty ma 0,1%. Jak ktoś ma w bardzo złym stanie układ pokarmowy to będzie źle reagował nawet na ilość laktozy jak w maśle i nie będzie mógł jeść. Tym bardziej, że masło to tłuszcz. Układ pokarmowy w bardzo złym stanie nie uniesie takiej kombinacji.
              • ichi51e Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 11:32
                pewnie jak ktos ma problem to kupuje margaryne
    • mia_mia Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:26
      Paradoksalnie w Warszawie i dużych miastach te produkty są tańsze niż na prowincji. W tym roku na wakacjach robiłam zakupy w wiejskich sklepikach, lokalnych Lewiatanach, ceny zabójcze.
      Dziś masło kupowałam po 5,50, a tam było po 9-10 zł i tak ze wszystkim niestety. Wczoraj miałam nawet założyć wątek po zakupach, wpadłam do Biedronki odebrałam dwie paczki tabletek do zmywarki i cztery puszki kukurydzy w opcji 1+1, potem pojechałam 500 metrów do Lidla gdzie akurat trafiłam na metkowanie, więc mnóstwo rzeczy kupiłam za połowę ceny, w tym np. polędwicę z dorsza. Dla mnie to są sklepiki osiedlowe, a inni mają 50 km i nie będą jechać po puszkę kukurydzy, kupią niedaleko za 2 razy wyższą cenę.
      • 35wcieniu Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:32
        Wiejskie sklepiki rządzą się swoimi prawami. Jest tam drożej niż w ich odpowiednikach w mieście głównie dlatego że ich odpowiedniki w mieście... przestają istnieć. Natomiast ceny w biedronkach są w całym kraju takie same. W związku z czym nawet na wsi bardziej się opłaca pojechać te kilka czy kilkanaście km do dyskontu niż robić codzienne zakupy w wiejskim sklepiku.
        • frozenwildberry Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 07:04
          U mnie w województwie prawie wszystkie większe wsie maja zestaw Biedronka + Dino. Jednak moim zdaniem trzeba uważać żeby się nie naciąć bo ceny w dyskontach przez inflacje tak szybko skaczą w górę że kilkanaście razy zdarzyło mi się kupić taniej rzeczy w osiedlowym zanim ceny i tam poszły w górę. Teraz to do zakupów najlepiej mieć cały plan i strategie 😂
    • jakis.login Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:30
      To mi bardzo przypomina historie z innego forum, na którym to matka z jakiejs dalekiej prowincji pogardliwie i z niedowierzaniem wypowiadała się o matkach warszawskich, no bo czym one mogą być takie zmęczone, jak do pracy ida dopiero jak się wyśpią, w ciągu dnia same brancze, lancze i kawki, pieniądze zarabiają niebotyczne, a z dzieckiem i tak siedzi niania wiec nawet po pracy nie musza pędzić do domu. podpytana, skąd czerpie wiedzę otakim lajfstajlu, odparła, ze przecież ogląda seriale to widzi jak jest.
    • dominika9933 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 18:32
      Odważna jesteś, że jesz karpia i słuchasz tego. Żeby Ci ość w gardle nie utknęła. Przełącz lepiej.
      • daniela34 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 19:03
        W dodatku smażonego na klarowanym maśle. Mnie nie utknęła, ale macierz już się zaczynała dławić, więc ostatecznie przełączyłam. Jeszcze mi ten spadek nie jest tak pilnie potrzebny
    • primula.alpicola Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 19:13
      Że tacy bogacze, tak?
      Ja proponuję nałożyć na Warszawiaków dodatkowy podatek za bycie Warszawiakiem!
      Ps. Nawiasem mówiąc, Jaszczompiu dobrze by zrobiła rezygnacja z chleba i masła.
      • szczypawka100 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 19:41
        A nam rezygnacja z jaszczompa
      • efka_454 Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 05.01.23, 21:58
        primula.alpicola napisała:

> Że tacy bogacze, tak?
        > Ja proponuję nałożyć na Warszawiaków dodatkowy podatek za bycie Warszawiakiem!
        > Ps. Nawiasem mówiąc, Jaszczompiu dobrze by zrobiła rezygnacja z chleba i masła.

Warszawiacy płacą "janosikowe" za to że są tacy bogaci tongue_out

• primula.alpicola Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło? 06.01.23, 07:26
          Wiem, ale jeszcze jeden się wymyśli, np. "podatek chlebowy", a co tam big_grin

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka