Dodaj do ulubionych

O pieniądzach...

05.01.23, 16:23
Witajcie, zalozylam nowe konto bo nie chce hejtu. Tak mi sie w zyciu zlozylo, ze mam spore mieszkanie bez kredytu, ktore po rozwodzie zostalo ze mną, mam inne mieszkanie w stolicy ktore wynajmuje i czerpie dochod, mam dobre alimenty na dzieci od ex meza i jeszcze pińcetplusa i sama zarabiam bardzo dobrze. Suma summarum co miesiac jestem w stanie odłożyć jakies 10-12 tys, juz odliczając opłaty, zajęcia i szkoły dzieci i koszty życia. Kwota robi sie wiec dosc szybko konkretna. Oczywiscie trzeba odjac jakies wieksze wydatki typu wakacje i ferie, ale nadal jestem w stanie te 100 tys rocznie na czysto, zyjac sobie spokojnie - odłożyć.
No i skoro tak to pojawia sie pytanie - co z takimi pieniedzmi da sie zrobic? Na ten moment wkładam na 7% lokaty i korzystam z wysokich %. Na mieszkanie to nadal za mało (na ten moment w oszczednosciach mam ok 110 tys, ale wlasnie one dosc szybko rosną).
Czy myslicie, ze po prostu ładowac na lokaty poki oprocentowanie sensowne czy rozważyć jakies inne opcje?
Obserwuj wątek
    • aamarzena Re: O pieniądzach... 05.01.23, 16:30
      Biorąc pod uwagę wysokość inflacji, to oprocentowanie lokat nie jest sensowne. Pieniądze i tak tracą na wartości. Co masz z nimi zrobić? Nie wiem. Żeby w cokolwiek inwestować to trzeba się na tym znać, inaczej raczej stracisz niz zyskasz. Zawsze możesz jeszcze kilka lat poodkladac i potem kupić kawalerkę na wynajem. Mieszkania w dużych miastach w długim okresie i tak zyskują na wartości, nawet jeśli raz na dekadę pojawi się drobna korekta cen.
      • agniesia331 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 20:32
        Kolejne mieszkanie kupić. Składać na lokatach. Potem kupić może apartament w górach taki od razu.ze masz 2 czy 3 tyg własnego pobytu a reszta deweloper czuwa nad wynajmem.reklamuje się sporo
        • agniesia331 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 20:33
          Żadna giełda. Na giełdzie się znać musisz. Nieruchomości Wwa czy stolica tatr to pewniak.
    • alpepe Re: O pieniądzach... 05.01.23, 16:35
      Przewalałabym na prostytutki i dragi.
      • woman_in_love Re: O pieniądzach... 05.01.23, 20:14
        k****!, na sex workerki, naprawdę chcesz żeby ci przynieść kaganiec oświaty?
        • armamagedon Re: O pieniądzach... 05.01.23, 21:37
          Nie kaganiec, tylko krużganek jak już coś.
          A w temacie, może niech autorka posłucha jaszczembia i kupuje chleb z ziarnami? Szybko się oszczędności rozejdą.
          Drobnostka
    • auksencja15 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 16:38
      Masz ogarnięta swoją emeryturę? Ikze ike ppk lub cokolwiek pełniącego podobna funkcje?
    • szara.myszka.555 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 16:42
      Kup co jakiś czas sztabkę złota. Raz-dwa przyoszczędzisz na kawalerkę ma wynajem gdzieś na dalekim Ursynowie.
      • ajaksiowa Re: O pieniądzach... 05.01.23, 17:11
        Złoto tak ale w mikrych gabarytach coby w razie czego można było przysłowiowy chleb kupić
        • riki_i Re: O pieniądzach... 06.01.23, 14:31
          Pakowane przez bank sztabki złota, to może kupować na bieżąco , najlepiej w PKO BP (można zamawiać z mennicy) . A potem niech sprzeda złoto i kupi nierucha. Nowe budownictwo, dobra lokalizacja, takie coś w którym sama mogłaby zamieszkać. I puścić w kolejny wynajm.

Może być też dacza / domek nad jeziorem /apartament nad morzem, żeby samej też skorzystać. Ale tutaj to już trochę się trzeba znać.
          • bywalec2023 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 15:47
            riki_i napisał:

> Pakowane przez bank sztabki złota, to może kupować na bieżąco , najlepiej w P
            > KO BP (można zamawiać z mennicy) . A potem niech sprzeda złoto i kupi nierucha.
            > Nowe budownictwo, dobra lokalizacja, takie coś w którym sama mogłaby zamieszka
            > ć. I puścić w kolejny wynajm.
            >
            > Może być też dacza / domek nad jeziorem /apartament nad morzem, żeby samej też
            > skorzystać. Ale tutaj to już trochę się trzeba znać.

Riki, ceny nieruchomości juz zaczęły spadać…
            • riki_i Re: O pieniądzach... 06.01.23, 16:27
              No ale ona ma dopiero 110 tysięcy . I jest z Warszawy . Zanim uzbiera te 600 tys. to się dużo jeszcze zmieni, nie mówimy przecież żeby kupowała TERAZ.
              • bywalec2023 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 17:06
                może dozbierac drugie 100 i z 210 kupi na kredyt - przy takich dochodach dostanie zdolność, w międzyczasie nazbiera na wykonczenie
                • riki_i Re: O pieniądzach... 06.01.23, 19:25
                  Nie podejrzewam aby była tak głupia, aby brać kredyt przy obecnych stopach procentowych.
                  • bywalec2023 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 19:37
                    i tu się mylisz bo teraz można bardzo niska marze kredytu uzyskać a jak wibor stanieje to bedzie bardzo tani kredyt
                    • riki_i Re: O pieniądzach... 06.01.23, 21:03
                      no tak, owszem, jest teraz b. niska marża

ale mimo wszystko co najmniej przez rok płacisz kosmiczne odsetki psu w dupe, przy kwotach kredytów hipotecznych to po parę tysięcy zł miesięcznie

a kiedy wibor radykalnie stanieje, to nie wiemy, może być i 3 lata
    • sandy_cheeks Re: O pieniądzach... 05.01.23, 17:42
      Polecam obligacje skarbu państwa, ale takie 4+, zarabia się na nich tyle co oficjalna inflacja, a kasa jest pewna (przynajmniej na tyle na ile wierzyć, ze ten kraj nie zbankrutuje 😂)
      • auksencja15 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 17:44
        Tu chyba IKE obligacje się sprawdzi w długoterminowym ujęciu
        • auksencja15 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 17:45
          COI albo EDO
      • mia_mia Re: O pieniądzach... 05.01.23, 18:59
        Ja bym poszła dalej, przy obecnej cenie przedterminowego wykupu i oprocentowaniu stały się dobrą inwestycją średnio, a wręcz krótkookresową. Ten rząd doprowadził do tego, że musi płacić majątek za każdą pożyczoną mu złotówkę.
      • s12345s Re: O pieniądzach... 05.01.23, 21:22
        sandy_cheeks napisała:

> Polecam obligacje skarbu państwa, ale takie 4+, zarabia się na nich tyle co oficjalna inflacja, a kasa jest pewna (przynajmniej na tyle na ile wierzyć, ze ten kraj nie zbankrutuje 😂)

Ja też polecam obligacje czteroletnie indeksowane inflacją. Sama mam zamiar trochę ich kupić. Te obligacje polecał też dr. B. Grabowski (były członek RPP i fachowiec ekonomista). Czytałam z nim w grudniu wywiad gdzie mówił, że na nich się straci najmniej. One w pierwszym roku są oprocentowane 7% czyli prawie tyle co lokaty, dopiero w następnych latach oprocentowane są tyle ile wynosi inflacja. Sprzedaje je PKO BP. Można je kupić przez Internet lub bezpośrednio w oddziale banku. Jedna kosztuje 100 zł.
        Niestety lokaty są oprocentowane sporo poniżej inflacji i jest problem z nowymi środkami na koncie. Np. na moje konto wpływa moja pensja i to nie są nowe środki i nie mogę ich umieść na lokacie, bo jakiś czas temu miałam wyższe saldo.
      • riki_i Re: O pieniądzach... 06.01.23, 14:34
        sandy_cheeks napisała:

> Polecam obligacje skarbu państwa, ale takie 4+, zarabia się na nich tyle co ofi
        > cjalna inflacja, a kasa jest pewna (przynajmniej na tyle na ile wierzyć, ze ten
        > kraj nie zbankrutuje 😂)

Ale w pierwszym roku jest bodajże 1% czy coś koło tego. Dopiero od drugiego roku dają inflacja + marża. Ponieważ inflacja może w 2024 r. szybko spaść, to mie polecałbym teraz kupowania czterolatek.
        • riki_i Re: O pieniądzach... 06.01.23, 14:35
          @ s12345s

W pierwszym roku czterolatki teraz dają 7% ? No proszę, nie wiedziałem....
          • s12345s Re: O pieniądzach... 06.01.23, 15:08
            riki_i napisał:
            >
            > W pierwszym roku czterolatki teraz dają 7% ? No proszę, nie wiedziałem....

www.obligacjeskarbowe.pl/oferta-obligacji/obligacje-4-letnie-coi/coi0127/
      • trut_u Re: O pieniądzach... 07.01.23, 11:20
        Też bym o tym pomyślała. Jako beneficjentka 500 plus masz tu jeszcze lepsze możliwości (większy procent), a z czasem - kolejne mieszkanie. Albo właśnie nieruchomość rekreacyjna.
    • jednoraz0w0 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 18:22
      zarabiasz bardzo dobrze i nie stać cię na jakiegoś doradcę od funduszy tylko pytasz fandomów na forum, których wiedzy nie jesteś w stanie zweryfikować?
      2022 był dość niedobry dla rynku więc zasadniczo teraz można kupić różne akcje i indeksy w miarę tanio.
      • mia_mia Re: O pieniądzach... 05.01.23, 18:32
        Doradcy inwestycyjnie gdyby byli dobrzy w tym co robią leżeliby pod palmą i liczyli zyski z inwestycji, jeśli siedzą w Warszawie i doradzają jak zainwestować 100.000 to nie są warci uwagi.
        • jednoraz0w0 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 20:05
          ... i w związku z tym lepiej pytać randomów na forum?
          • mia_mia Re: O pieniądzach... 06.01.23, 12:00
            Gdybym korzystała z porad doradców inwestycyjnych byłabym bardzo w plecy, to mi wystarczy, żeby nie rekomendować tego typu doradców.
            • jednoraz0w0 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 14:06
              Good for you, a cenną wiedzę jak inwestować uzyskałaś od randomów na przypadkowym forum?
              • mia_mia Re: O pieniądzach... 06.01.23, 19:41
                To długa historia, ale najcenniejsza rada jaką uzyskałam w temacie brzmiała „nigdy nie ufaj nikomu, a szczególnie doradcom inwestycyjnym”, a jak pojawiły się jakieś pieniądze było ich mnóstwo, chętnych do pomocy i to nawet za darmo z mojego punktu widzenia, bo w cenie prowadzenia rachunku, jako dodatek do konta w biurze maklerskim i w innych formach.
                • jednoraz0w0 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 19:58
                  ale ja konkretnie pytam o wartość porad od randomów na przypadkowym forum.
        • alpepe Re: O pieniądzach... 05.01.23, 20:09
          OTÓŻ TO!!!
          • jednoraz0w0 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 20:24
            a co, ematka leży pod palma i pije drinki na których zarobiła dzięki inwestycjom czy jak?
            *sprawdzić czy nie engine
            • mia_mia Re: O pieniądzach... 06.01.23, 12:03
              Szczerze mówiąc to zauważalną część moich dochodów stanowią zyski z inwestycji.
            • alpepe Re: O pieniądzach... 06.01.23, 17:33
              No, w sumie ematka zarobiła na drinki pod palmą.
        • agniesia331 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 20:35
          Doradcy inwestycyjni to doradzam na czym sami zarobią. Popatrz jak tracą fundusze. Lokaty zakładaj a potem mając pół mln kupuj 2 pokoje
          • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:31
            Tak, właśnie oglądałam że 400k to już można małe mieszkanie na wynajem mieć w Waw, np 35m2. Ja mam w Waw jedno takie mieszkanie i generuje netto ok 2500zl miesięcznie.
      • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:32
        Czy Ty wiesz kim jest doradcą finansowy? To ktoś kto albo będzie Cię namawiał na jednostki funduszu albo obligacje korporacyjne bo ma od tego prowizje. I jeśli źle doradzi to nie ponosi odpowiedzialności.
        • jednoraz0w0 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 15:59
          A jeśli random na przypadkowym forum źle doradzi?
    • mia_mia Re: O pieniądzach... 05.01.23, 18:29
      Obligacje indeksowane inflacją, giełda, nawet jeśli stracisz to nie będzie za bardzo bolało, bo to nie jest twoje być albo nie być, złoto inwestycyjne, działka inwestycyjna.
    • alina460 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 19:05
      Zakup ziemi albo mieszkania. Ewentualnie kasa w euro lub dolarach.
    • niebieskie_korale Re: O pieniądzach... 05.01.23, 20:23
      W takim wypadku poradzilabym sie doradcy finansowego. Gotowka to najgorsza rzecz do trzymania na koncie szczegolnie w czasie inflacji. Zainwestowalabym na gieldzie i kupilabym wiecej nieruchomosci pod wynajem
    • pitupitt Re: O pieniądzach... 05.01.23, 20:59
      Nikt o zdrowych zmysłach nie korzysta z lokat w tych czasach. Robiłabym wszystko, żeby kasa nie leżała na koncie, bo inflacja ją zeżre.
      • zosia_1 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 21:29
        "Robiłabym wszystko".. autorka też yo wie. Pytanie jest, co konkretnie robić?
      • is-laura Re: O pieniądzach... 05.01.23, 21:35
        Głupoty piszesz. Lokata jest pewną inwestycją, która częściowo niweluje skutki inflacji. Takiej pewności na pewno nie daje obecnie zakup nieruchomości, giełda czy fundusze inwestycyjne
        • mia_mia Re: O pieniądzach... 06.01.23, 19:52
          Mając jakieś pieniądze i regularne wpływy na konto można pokusić się o trochę bardziej ryzykowne inwestycje, i jest co dzielić między różne formy inwestowania
    • al_sahra Re: O pieniądzach... 05.01.23, 21:48
      Proponuję zainwestować w niezmienialne tokeny cyfrowe (NFT), a jak coś zostanie, to w kryptowanuty, np. bitcoin. Bardzo polecam. No i jeszcze w pary walutowe na Forexie, im bardziej egzotyczne waluty tym lepiej.
      • akn82 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 15:25
        Czemu egzotyczne waluty? Wg jakiego kryterium je wybrać?
        • al_sahra Re: O pieniądzach... 07.01.23, 03:27
          akn82 napisał(a):

> Czemu egzotyczne waluty? Wg jakiego kryterium je wybrać?

Jeez, tak na szybko zrobiłam kompilację najgłupszych porad, jakich można udzielić. I byłam ciekawa, czy ktoś się tym na serio zainteresuje. Mam wymyślać dalej, czy starczy?
          • alpepe Re: O pieniądzach... 07.01.23, 09:42
            A już w ciebie zwątpiłam. Najlepsze to chyba to oszustwo na NFT.
            • al_sahra Re: O pieniądzach... 07.01.23, 12:10
              alpepe napisała:

> A już w ciebie zwątpiłam.

Przykro mi.
          • jednoraz0w0 Re: O pieniądzach... 07.01.23, 21:08
            Kurde a już miałam do tego dołożyć wirtualne działki na blockchainach.
    • bywalec2023 Re: O pieniądzach... 05.01.23, 21:57
      W takiej sytuacji rozważyłbym inwestowanie w przeżycia np podróże, fajne stare samochody.
      Jestes juz ustawiona i nie musisz ciułać a życie biegnie tylko w jedna stronę, co z tego ze kupisz 5 mieszkan i bedziesz miała 5 mln majątku jak umrzesz skoro trumna nie ma kieszeni?

Albo polowe na podróże a druga polowe w obligacje indeksowane inflacja.
      • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:30
        Tak! To też jest mój plan.zeby zacząć teraz korzystać z tych pieniędzy i mieć co wspominać na starość. Ruszam z tym w 2023 i mam kilka planow, aczkolwiek niektóre trudne do zrealizowania w pojedynkę.
    • mamkotanagoracymdachu Re: O pieniądzach... 05.01.23, 23:35
      Autorko, osoby oszczędzające po 10-12k miesięcznie nie żyją z alimentów ani z 500+, one są niezauważalne w ich budżecie. Następnym razem zrób lepszy research, nie ma za co.
      • bywalec2023 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 00:07
        i tu się mylisz - każdy dodatkowy tysiąc jest zauważalny w budżecie - bo są to oszczędności netto - po uwzględnieniu wszystkich wydatków
        • nutella_fan Re: O pieniądzach... 06.01.23, 19:33
          Dokładnie, my zarabiamy bardzo dobrze z mężem, a 1000 z 500+ oczywiście się liczy jak najbardziej.
      • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:19
        Tu się mylisz. Jestem bardzo rozsądna finansowo więc powiem Ci więcej - nie lubię przewalać kasy. Usiadłam i podsumował sobie wpływy i alimenty w wysokości 5k były jednak zauważalnym elementem. Plus 1k z z 500+.
        Spodziewałam się takich komentarzy
        • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:25
          Jest jakieś dziwne przekonanie, że skoro ktoś ma pieniądze to ma gosposie, lokajów i tak dalej. I pewnie tak jak ktoś zarabia setki tys miesięcznie. Ale.bez przesady,ja to nie ten poziom.
          Jeżdżę dobrym autem ale 10-letnim bo ma malutki przebieg, większość czasu do rozwodu jeździliśmy służbowym ex męża. Więc auto dobre, dobrze wygląda, w dobrym stanie - nie mam potrzeby wyrzucania kasy na nowe coś żeby komuś imponować. Sama gotuje dla siebie i dzieci jak mam dni na home office, sama sprzątam o zgrozo bo...uwaga...lubię i sama robię sobie hybrydy. Porąbana nie?smile
          Po prostu jest kasa ale używam jej jak czegoś potrzebuje a nie bo ktoś kto ma kasę to powinien coś tam. Natomiast nie mam problemu z wydawaniem jak coś mi naprawdę wpadnie w oko lub mam ochotę. Więc bez problemu zrobię sobie jakiś fajny zabieg na twarz i ciało i wydam 3k albo kupię sukienkę za 1k. Często wychodzę na miasto i nawet nie liczę ile wydaje na fajne drinki ale to jest dla mnie koszt warty poniesienia dla przyjemności spędzania czasu ze znajomymi, relaksu i wypicia czegoś czego nie zrobię sobie sama w domu. Nie żałuję też na wyjazdy i i "przeżycia" - aczkolwiek z wyjazdami dopiero w 2023 ruszam bo musiałam uregulować sprawy rozwodowe w zeszłym roku i nie miałam głowy. Dzieciom nie żałuję nigdy ale też z głową. Na szkoły prywatne, zajęcia dodatkowe, wyjazdy - na to zawsze dla nich znajdę hajs.
          • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:54
            Poza tym ja nie "żyję" z alimentów ani z 500+. Żyje głównie z tego co zarobię a zarabiam dużo. Natomiast tylko dlatego, że zarabiam miałabym zrezygnować z alimentów od ex męża który zarabia 3x więcej niż ja? Z jakiego powodu miałabym to zrobić? Albo nie brać 500+ mimo że odprowadzam ja i ex horrendalne kwoty co miesiąc w podatkach? Oświeć mnie
            • m_incubo Re: O pieniądzach... 07.01.23, 22:14
              No dopsz, to skoro zarabiasz "dużo" i miałaś jeszcze przed chwilą męża, zarabiającego 4xdużo, to co do tej pory robiłaś z pieniędzmi?
              Bo na razie to wygląda na to, że podliczyłaś se alimenty i pińceta i wyszło ci, że z tej nadwyżki 12k uciułałaś raptem 100 k.
              Wcześniej przewalałaś całą swoją "dobrą" kasę czy utrzymywałaś męża?
              Więc albo jednak nie zarabiasz tak "dobrze", albo musisz dopracować wątek.
          • nutella_fan Re: O pieniądzach... 06.01.23, 19:35
            Popieram. Ja żyję podobnie.
    • evolventa Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:30
      Wszyscy mi znani ludzie z kasą kupują teraz złoto i srebro. Ale czy to ma sens to nie wiem. Podobno długookresowo ma to przynieść zyski wyższe niż oprocentowanie w banku.
      • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:34
        Muszę zgłębić właśnie temat surowców. W zeszlym roku Marcin Iwuć robił analizę i wychodziło, że koszty pozyskania były tak duze że bardziej opłacalny się ETFy na surowce
        • riki_i Re: O pieniądzach... 06.01.23, 14:38
          Surowce to ruletka, zobacz jak się zachowuje węgiel, gaz i ropa.
    • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:33
      Zapomniałam dopisać, że na ten moment oprócz lokat mam też trochę kasy w ETFach i chyba będę kwartalnie sobie dokupować jednostki, głównie firmy pharma i sp500
    • palacinka2020 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:40
      Poki lokaty sa na 7% to bym tam lokowala, a za rok kupila mieszkanie liczac na wzrost wartosci. Za 250 tys mozna juz cos kupic.
      • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 06.01.23, 11:45
        Nie w Warszawie...
        • palacinka2020 Re: O pieniądzach... 07.01.23, 08:14
          Mieszkania na wynajem nie musisz kupowac w Warszawie. Mozna gdziekolwiek. I tak do zarzadzania najmem bierz agencje, szkoda na to czasu samemu.
          • bywalec2023 Re: O pieniądzach... 07.01.23, 10:52
            Palacinka, jakie masz doświadczenia z zarządzaniem przez agencje? jakie koszty w %?
            • szara.myszka.555 Re: O pieniądzach... 07.01.23, 11:06
              W Warszawie płacę agencji 10% od kwoty, którą płaci najemca - za to mam full serwis, wszystko opłacają, reagują na problemy i pytania najemcy (jeśli jakieś ma), załatwiają naprawy jeli jest taka potrzeba. Ja dostaję kasę już po wszystkich opłatach. Jestem bardzo zadowolona.
              • bywalec2023 Re: O pieniądzach... 07.01.23, 11:56
                ja właśnie jeszcze nie wynająłem, moje poznańskie mieszkanie od 5 miesięcy stoi puste
              • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 07.01.23, 13:02
                Ja mam nieruchomość w Waw która wynajmuje od lat i żal by mi było kasy na agencję. Musiałabym odpalać jakieś 4k rocznie za co? Za to, że mam wysłać maila o rachunku za prąd?
                • palacinka2020 Re: O pieniądzach... 07.01.23, 14:42
                  Za to ze mam zawsze placacych lokatorow.
                  Za to ze ogarniaja niewielkie naprawy.
                  Za to, ze nikt do mnie nie dzwoni.
                  • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 07.01.23, 21:56
                    No ok, kto co lubi. Moi lokatorzy odzywają się raz na jakiś czas tylko. Po wystawieniu ogłoszenia pojechałam 2 razy na pokazywanie, 3 spotkanie to było już podpisanie umowy. Dla mnie to jest tak mało uciążliwe, że za te 4k rocznie wolałabym polecieć sobie np na jakies kilka dni w jakieś fajne miejsce.
                    • jednoraz0w0 Re: O pieniądzach... 07.01.23, 22:13
                      Tak, tylko lokatorzy to jest ruletka, możesz trafić na nieuczciwych.
                      • sol_13 Re: O pieniądzach... 08.01.23, 00:04
                        I ciekawe, co też robi taka agencja, jeśli okażą się nieuczciwi. Ogarnie eksmisję?
                        • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 08.01.23, 00:24
                          No właśnie nie. Oni tylko ogarniają pewnie te operacyjne sprawy.
                        • jednoraz0w0 Re: O pieniądzach... 08.01.23, 01:06
                          Na zdrowy rozum jeśli ktoś chce robić wałki na mieszkaniu to będzie próbował raczej wynająć od prywatnej osoby a nie przez agencje, więc jest to już jakaś tam eliminacja.
    • akn82 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 15:19
      Po pierwsze gratuluję sytuacji życiowej!
      Po drugie Przeczytaj blogi i książki o zarządzaniu domowymi finansami. Fajne są materiały Samcika i Iwucia. Ten ostatni napisał np "Fortecę finansową". Polecam.
      Generalnie jest jedna zasada nadrzędna - mniej pieniądze w różnych miejscach a nie tylko lokaty.
      • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 07.01.23, 13:06
        Tak, Iwuć to podstawa. Wiem jak on dzięki swoje środkismile chyba muszę wreszcie też się za to wziac
    • berber_rock Re: O pieniądzach... 06.01.23, 19:49
      Ja to się zastanawiam gdzie ty w obecnych czasach znalazłaś lokaty na 7%?
      • s12345s Re: O pieniądzach... 06.01.23, 19:55
        berber_rock napisała:

> Ja to się zastanawiam gdzie ty w obecnych czasach znalazłaś lokaty na 7%?

Ileś banków oferuje na 7%, 8% i widziałam też na 10%. Ale inflacja jest dużo wyższa w Polsce.
        • s12345s Ranking lokat styczeń 2023 06.01.23, 20:14
          www.najlepszekonto.pl/ranking-lokat-porownywarka?utm_source=ggle&utm_medium=sa&utm_campaign=konto_oszczednosciowe&utm_content=r1&gclid=CjwKCAiAqt-dBhBcEiwATw-ggNzPbKjQ7ns7u37xT1QI0mxCASvkW8ch-nQXgeRSLm7nKtyXE5m5IhoCt1sQAvD_BwE
      • krishka Re: O pieniądzach... 06.01.23, 20:06
        berber_rock napisała:

Hm.... Nawet mój poczciwy mBank ma na 7,95% (lokaty trzymiesięczne), na nowe środki. Dzięki temu, że nie chciało nam się zakładać wspólnego konta i każde z nas ma swoje, przerzucamy sobie z jednego na drugie jakieś większe nadwyżki i dzięki temu mamy trochę więcej niż żałosne 0,000001% na zwykłym koncie. Zawsze to parę(set) złotych więcej.
        • bywalec2023 Re: O pieniądzach... 06.01.23, 22:14
          tylko takie przerzucanie kasy między bankami jest upierdliwe, trzeba pilnować terminów, bo oprocentowanie spada z 8 na np 0,5%, pilnować prowizji za przelewy, bo bank sobie chętnie 10 zł skubnie, sprawdzać czy na dany dzień nie miałem jakiejś kasy na koncie, czasami spełniać jakieś dodatkowe warunki oprocentowania promocyjnego (np raz w miesiącu przelew na dwa koła minumum musi wpłynąć na konto ror i to nie suma przelewów 2000 tylko jeden musi mieć tyle.

Banki to oszuści
          • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 07.01.23, 13:09
            Przesadzasz. Przelewy są darmowe i idą szybko. Ja zakładając lokatę wbijam w kalendarz google kiedy się kończy żeby uniknąć przedłużenia jej na 0,25% i jak się kończy zakładam nowa. To jest jedno zalogowanie się na 3 miesiące. Dla mnie taka upierdliwość jest warta np 500zl które wyciągam z tych lokat
            • s12345s Re: O pieniądzach... 07.01.23, 17:58
              ktopowiemijak napisała:

To jest jedno zalogowanie się na 3 miesiące. Dla mnie taka upierdliwość jest warta np 500zl które wyciągam z tych lokat

I nie ma wymogu, że następne lokaty są na nowe środki?
              • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 07.01.23, 20:23
                Następne robię na 7% a nie na 7.95%
                • tapatik Re: O pieniądzach... 07.01.23, 21:24
                  ktopowiemijak napisała:

> Następne robię na 7% a nie na 7.95%

W jakim banku tak jest?
                • tapatik Re: O pieniądzach... 07.01.23, 21:25
                  OK, już doczytałem niżej, że to mBank. Dzięki.
          • s12345s Re: O pieniądzach... 07.01.23, 17:57
            bywalec2023 napisał:

> tylko takie przerzucanie kasy między bankami jest upierdliwe ...

Też tak uważam. Dlatego myślę o czteroletnich obligacjach.
      • tapatik Re: O pieniądzach... 07.01.23, 09:05
        berber_rock napisała:

Są, ale to na nowe środki, czyli jeśli jesteś świeżym klientem.
      • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 07.01.23, 13:07
        mBank. 7% bez łaski. Dla nowych środków 7.95%. stan na piatek
    • abidja Re: O pieniądzach... 07.01.23, 14:35
      Gdzie masz lokale na 7%?
      • ktopowiemijak Re: O pieniądzach... 07.01.23, 19:45
        Mbank
        • s12345s Re: O pieniądzach... 07.01.23, 19:52
          ktopowiemijak napisała:

> Mbank

I wiele innych. Millennium, Alior Bank, ING
          Wyżej wkleiłam linka.
      • m_incubo Re: O pieniądzach... 07.01.23, 22:18