Dodaj do ulubionych

Czy pijecie papkę z siemienia lnianego?

06.01.23, 11:44
Z rozwodu wyszłam bogatsza o wrzody na dwunastnicy, które się uaktywniają w chwilach wiekszego stresu. Postanowiłam więc pić codziennie rano mielone siemię. Od tygodnia pije, nawet mi smakuje choć nie ma smaku😂 Ale czy mam wypijać tylko te wodę czy też to siemię, te wiórki, te paćke? Jak powinno się robić?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 11:46
      Powinnaś zmienić siemię w młynku tuż przed uzyciem, zalać ciepłą wodą, odczekać z 10-15 minut i wypić ten kleik.
      • annaboleyn Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 11:54
        Ja zalewam niemielone, źle?
        • annaboleyn Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 11:55
          I piję glutek razem z ziarenkami, ale ja lubię ten smak.
          • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 11:56
            Masz więcej korzyści, chodzi o przyswajanie, z takiego zmielonego. Pod warunkiem, że zmielisz całe ziarna tuz przed użyciem, a nie, że kupisz zmielone i nie daj bóg odtłuszczone.
            • annaboleyn Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:07
              a, kumam. Ja na razie piję głównie, jak mi gardło dokucza. A czym mielisz?
              • youngagain Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:09
                Ja wiem że zmielone wcześniej jest mniej bogate. Ale mi nie chodzi o wartości tylko o tę formę kleikową która osadza się na ściankach i właśnie chroni przed nadmiernym kwasem. Wartości to sobie rekompensuje nasionami chia ktore dodaje praktycznie do wszystkiego
                • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:14
                  A z chia też uważaj, nie powinno się przesadzać.
                  • youngagain Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 13:15
                    nie przesadzam. Ale zawsze dopsypuję. Nie mam żadnych zaparć ani nic
              • arwena_11 Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:10
                Taki młynek do kawy osobny może być.
                • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:13
                  Dlaczego osobny, ja w nim mielę też kawę. Wycieram dokładnie na mokro a potem na sucho.
                  • arwena_11 Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:19
                    W tym sensie, że nie taki w ekspresie do kawy. Chodziło mi o osobne urządzenie. Ostatnio miałam śmieszną sytuację. Starsza pani poprosiła "na gwiazdkę" młynek do kawy, bo jej kilkudziesięcioletni się zepsuł. I na grupie młode osoby, dziwiły się czy coś takiego jest - bo młynki są w ekspresach.
                    • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:22
                      No tak, skąd młodzi mają znać klutowy młynek z PRL-uwink

Taki miałam dawno temu, ale dokonał żywota i kupiłam nowy:
                      https://archiwum.allegro.pl/image//imagesNEW/big/148c67676ab0867671c0eee011166946cb4a9f2ed685bd6e6bbfeab34e91fe63
                      • arwena_11 Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:33
                        Mam taki, tylko biały na działce. Mielę w nim cukier na cukier puder, siemię i wcześniej kawę. Teraz i na działce mam ekspres z młynkiem big_grin
                      • annaboleyn Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:37
                        O Jezu, ależ mnie walneło po głowie, magdalenka!
                        • youngagain Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 13:16
                          tez mam taki. Został mi po mamie. Mielę w nim kolendrę, te ziarenka
              • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:10
                W młynku do kawy.
                Na gardło super, powleka wysuszoną śluzówkę.
                • annaboleyn Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:38
                  Tak! I, ku mojemu zdumieniu, rzeczywiscie pomaga na szczekający kaszel, szczerze mówiąc - lepiej niż osławiony levopront. I piszę to ja, gorąca zwolenniczka medycyny nienaturalnej big_grin
                  • eriu Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 21:06
                    Kleik z siemienia lnianego się podaje psom na kaszel. Bardzo pomaga. Na przykład jak biedak ma kaszel kenelowy. To nawilży całe gardło i pies ulgę odczuje. Taki domowy sposób zanim się do weta dotrze. A jak pies zwymiotuje kleik z powodu kaszlu to też mu się nic nie stanie.
    • pepsi.only Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 11:47
      Piję,
      nieregularnie, bo jestem taka właśnie niesystematyczna uncertain
      piję niemielone, i z nasionami i glutem (tak mi poradził lekarz, więc nie dyskutuję tylko piję całość, i już).
    • 35wcieniu Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 11:54
      Ze wszystkim.
      • yadaxad Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:01
        Znajoma mamy piła razem ze zmielonym siemieniem i musieli jej wycinać zabetonowane części jelit.
        • youngagain Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:02
          Coooo?
          • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:07
            youngagain napisała:

> Coooo?

No właśnie??
            • pepsi.only Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:10
              To nie widziałyście, że przyjęcie na raz zbyt dużej ilości błonnika (i za mało płynów) spowoduje zaparcia, a w dalszym etapie zatkanie jelit?
              • youngagain Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:11
                Czyli za mało piła
                • pepsi.only Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:15
                  Obstawiam jedno i drugie.
                  Poszukaj info, tego jest pełno w sieci. Np na Yt są filmiki Angeliki Kargulewicz, przystępnie podana wiedza, i dość dobrze słucha się tego.
              • mikams75 Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 17:10
                dlatego siemie lnianie pije sie porzadnie namoczone, zeby juz nie dalo rady wiecej plynow w jelitach wchlonac.
            • youngagain Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:10
              To ona musiała mieć jakieś problemy z trawieniem. Przecież na codzien ludzie jedzą dużo trudniejsze do strawienia rzeczy, chociażby białko mięsne. Nie wierzę że jakaś papka z siemienia jest trudniejsza do strawienia i może spowodować coś takiego
              • pepsi.only Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:12
                No raczej! osobom bez kłopotów z trawieniem raczej nie przyjdzie do głowy pomysł: ach napiję się siemienia lnianego, przecież jest prze-pyszny...
                • youngagain Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:13
                  Jezu nie o to mi chodzi.
        • pepsi.only Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:06
          Też czytałam o takich sytuacjach. Przesadziła z ilością, lub piła za mało wody/płynów.
          • abasia0 Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:08
            Czasem wsypię trochę do jogurtu naturalnego, takie szybkie śniadanie
            • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:12
              Wsypuj wieczoremsmile
              Ja sobie robię takie śniadania- wieczorem do jogurtu (najlepiej taki do picie, bo te nasiona mocno zagęszczają) dosypuję nasiona chia, słodkiej bazylii i siemię, kakao, erytrytol, i jakieś orzechy/owoce suszone/wiśnie mrożone. Zostawiam na noc w lodówce i rano jem.
              • youngagain Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:14
                Co to jest słodka bazylia?
                • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:17
                  Młodsza siostra chiawink
                  Ma więcej białka, mniej tłuszczu i o wiele szybciej pęcznieje.

allaboutlife.pl/2019/01/03/nasiona-bazylii-nowy-superfood-2019-roku/
                  • youngagain Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 13:17
                    ooo prosze. Ja jestem od lat wierna chia jednak. To jeden z glownych skladnikow w mojej kuchni
                    • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 18:10
                      Zaleca się nie przekraczać 2 łyżek dziennie, ale rób oczywiście jak chcesz.
    • princesswhitewolf Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:13
      nie, ale sypie jako element muesli
    • melisananosferatu Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:19
      Najlepszy jest glut na czczo z rana.
      • yadaxad Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:55
        Ale czysty glut. Zmielone musi mieć dodatki, które przepchną, że się na czczo nie osadzi i nie stwardnieje. Ta znajoma właśnie piła rano i jadła aż potem, bo siemię zasyca. Rano na czczo, tylko z całymi ziarnami.
        • annaboleyn Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 13:45
          A z całym (niezmielonym) nie ma tego zagrożenia?
        • la_felicja Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 22:11
          yadaxad napisał(a):

> Ale czysty glut. Zmielone musi mieć dodatki, które przepchną, że się na czczo n
          > ie osadzi i nie stwardnieje. Ta znajoma właśnie piła rano i jadła aż potem, bo
          > siemię zasyca. Rano na czczo, tylko z całymi ziarnami.

Nic z tego nie zrozumiałam.
          A szkoda, bo widzę, że masz wiedzę na ten temat, tylko przekazać nie umiesz.
          Czyli rano ten czysty glut to jest dobry pomysł, czy nie?
          Rano na czczo, tylko z całymi ziarnami (czyli - niezmielonymi?) - czy to jest to, co zatkało jelita twojej znajomej - czy też jest to twoja rada, jak robić należy?

• ykke Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 12:32
      Ja jem budyń z siemienia. Zalewam mielone mlekiem roslinnym, daje zmiksowanego banana i różne inne owoce, orzechy. Pycha na II śniadanie.
      • youngagain Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 13:14
        o mega pomysł
    • unikotka Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 13:21
      Piję miks: całe ziarna, kurkuma, olej z czarnuszki, pyłek pszczeli.
    • mikams75 Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 17:12
      pije nieregularnie, wraz z wiorami.
    • joana.mz Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 17:53
      ja zalewam na noc - ok łyżeczka siemienia + pół szklanki wody. Nie wrzątkiem tylko pokojową temp.
    • jasnozielona_roslinka Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 17:56
      Cały kleik, mój ojciec to pije
    • s12345s Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 17:57
      Piję/jem siemię lniane w różnej postaci. Wszystkie lubię i mielone i gluty i w ziarenkach. W ziarenkach dodaję do owsianki, którą gotuję na wodzie.
      Ostatnio odkryłam siemię lniane złote, podobno jest bardziej wartościowe niż brązowe.
    • akacja06 Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 17:59
      www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7367955/Scientists-warn-superfood-porridge-topping-flaxseed-cause-cyanide-poisoning.html
      • agaagaaga123 Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 22:27
        akacja06 napisała:

> www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7367955/Scientists-warn-superfood-porridge-topping-flaxseed-cause-cyanide-poisoning.html

że coooo? 3 łyżeczki siemienia powodują zatrucie cyjankiem????
    • panna.nasturcja Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 18:21
      A nie lepiej wrzody po prostu leczyć?
      • primula.alpicola Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 18:26
        Kurde, no chyba leczy, a siemieniem się wspomaga?! W ogóle mi nie przyszło do głowy, że nie.
        • simply_z Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 18:28
          no tak, leczy się a, siemię bardzo w tym pomaga. Czyli wiadomo leki plus siemię.
        • nottymoni Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 20:59
          Ale po co ładować w siebie leki jak w tym przypadku ml można sobie naturalnie pomóc? Kiedyś też miałam wrzody i owszem brałam leki ale dopiero sok z surowej kapusty zdziałał cuda. Ulga natychmiastowa.
          • s12345s Re: Czy pijecie papkę z siemienia lnianego? 06.01.23, 21:03
            nottymoni napisała:

... Kiedyś też miałam wrzody i owszem brałam leki ale dopiero sok z surowej kapusty zdziałał cuda. Ulga natychmiastowa.

Jak robiłaś ten sok?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka