Dodaj do ulubionych

Ile to krótko czyli praca w CV?

06.01.23, 13:27
Po ostatnich doświadczeniach z rekruterami zastanawiam się ile to jest krótki okres pracy w danej firmie? Kiedyś jak zaczynałam pracę to 1.5 roku już było dużo jak dla młodej osoby a teraz? Czy każda praca poniżej 5 lat to krótko?
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 06.01.23, 16:36
      Ekhm mam i 3-miesieczne doświadczenie na koncie wink
      • daszka_staszka Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 06.01.23, 17:57
        Ja też 2 nawet ale tych. CV nie wpisuję bo i po co
        • teodor-k Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 06.01.23, 18:40
          daszka_staszka napisał(a):

> Ja też 2 nawet ale tych. CV nie wpisuję bo i po co
          Pewnie bo nie ma takiego obowiązku .Ale dobrze jest podać i to zależy na jakie stanowisko .
          • georgia.guidestones Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 07.01.23, 12:12
            teodor-k napisał:

> daszka_staszka napisał(a):
            >
            > > Ja też 2 nawet ale tych. CV nie wpisuję bo i po co
            > Pewnie bo nie ma takiego obowiązku .Ale dobrze jest podać i to zależy na jakie
            > stanowisko .
            Tego typu kilkumiesieczne prace sprzed np. 15 lat to raczej średniawo obchodza rekruterow i nikt niepatrzy na tak odlegle doswiadczenie.
    • palacinka2020 Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 06.01.23, 16:37
      1.5 roku to krotko. 3 to ok. 5 to dlugo.
    • krwawy.lolo Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 06.01.23, 16:40
      To w życiorysie nie podajesz dokładnie od kiedy do kiedy?
      • daszka_staszka Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 06.01.23, 17:57
        Oczywiście że tak, dlatego każdy potrafi sobie policzyć
        • krwawy.lolo Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 06.01.23, 18:16
          Czyli pytasz o ewentualną ocenę Twojego stażu przez pracodawcę.
          Moim skromnym imhem 1,5 roku dla młodej osoby to dość długo.
    • bergamotka77 Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 06.01.23, 16:41
      Zależy od branży. Moja jest z dużymi rotacjami i nikogo krótszy staż nie dziwi.
      • daszka_staszka Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 06.01.23, 21:30
        U mnie też rotację, i najkrótsza mam 1.5 roku w CV z tym że 2 pod rząd by były i padł tekst często pani zmienia pracę. To nic że mam też wpis 7 lat w cv
        • bergamotka77 Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 07.01.23, 00:48
          Czepia się, choć może zapytać dlaczego zmieniłaś pracę. Ja wpisuje w CV każde doświadczenie i takie kilkumiesięczne. Każde coś wnosi. No i nie oznacza to, że to twoja wina, że pracowałeś gdzieś krótko, bo np.pracodawca oczekiwał darmowych nadgodzin albo dostałeś lepszą ofertę pracy.
        • georgia.guidestones Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 07.01.23, 12:17
          daszka_staszka napisał(a):

> U mnie też rotację, i najkrótsza mam 1.5 roku w CV z tym że 2 pod rząd by były
          > i padł tekst często pani zmienia pracę. To nic że mam też wpis 7 lat w cv
          Czepia sie dla samego czepiania, mnie tez pytali dlaczego z jednej firmy odeszlam po ok.roku. dziwic/ciekawic to moga przypadki gdy ktoś seryjnie kilka razy z rzedu rezygnuje po okresie próbnym (lub z niego rezygnują).
          W sumie chyba też sa branże, gdzie jest b. niewielka rotacja i może wtedy zmiana co poltora roku wyglada malo korzystnie.

Prawdopodobnie ta sama rekruterka dociekalaby, gdyby ktos pracowal gdzies np 7-8 lat (przy niewielkim awansie lub jego braku) , dlaczego kandydat"się zasiedział"🙃
    • panna.w.paski Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 06.01.23, 20:33
      Dla mnie krótko to poniżej roku.
    • princesswhitewolf Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 07.01.23, 12:16
      >Czy każda praca poniżej 5 lat to krótko?

Zobacz co jest srednia krajowa. W UK to 2 lata.
    • biala_ladecka Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 07.01.23, 12:18
      Zależy na jakim etapie kariery.
      40- latek ma już zazwyczaj na tyle bogate doświadczenie, że nie wpisuje w CV kilkumiesięcznych przygód sprzed kilku lat. Chyba, że zmienia branżę o 180 stopni. Dla ucznia LO 2-3 miesiące to całe wakacje tyrki więc jak najbardziej jest się czym pochwalić.
      • daszka_staszka Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 07.01.23, 14:45
        No że mnie tak 40 latka właśnie, tyle że przed panedemia zlikwidowali mój dział, a pracowałam tam zaledwie 1.5 roku. W czasie pandemii wzięłam etat na przeczekanie, spokojne miejsce, ale nierozwojowe, więc po roku zmieniłam pracę tez na poniżej kwalifikacji ale perspektywiczna. Tyle że te perspektywy były patykiem na wodzie pisane - po ,15 miesiącach gdy zdałam sobie z tego sprawę zaczynam szukać. Gdybym wiedziała to bym siedziała tam gdzie bylam. Na rozmowie od razu padło pytanie " dlaczego pani tak często zmienia pracę, bo my chcemy kogoś na długo?". Każdy chce na długo, więc niech oczu nie mydlą
        • georgia.guidestones Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 07.01.23, 18:22
          Ten typ rekrutera zawsze znalazlby jakis szczegol, żeby się z Toba skonfrontować. Jezeli nie aplikujesz bezposrednio do miekkiego hr i ta babka to nie Twoj przyszly zwierzchnik, po prostu wyraz jakos swoje zdanie i sie nie przejmuj. Jesli wprost przeciwnie, to chyba szkoda czasu.
    • trampki_w_kwiatki Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 07.01.23, 18:11
      To zależy. W mojej robocie samo wdrażanie we wszystkie procesy trwa tak rok co najmniej, więc szukamy stałych zawodników. Ale mam w firmie działy gdzie rotacja jest ogromna i nikogo to nie dziwi.
    • 18lipcowa3 Re: Ile to krótko czyli praca w CV? 10.01.23, 14:13
      Mniej niż rok to krotko

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka