Dodaj do ulubionych

Domy z wielkimi oknami

06.01.23, 21:41
Są teraz bardzo popularne, znam kilka takich, gdzie żyje się jak na wystawie sklepowej, większość z nich jest w mniej uczęszczanych miejscach, ale jeden taki dom mam na trasie w miejscu gdzie można utknąć na kilka minut w korku i wczoraj utknęłam, pani domu w staniku i stringach gotowała dziecku kaszkę (tak takie szczegóły też widać), potem przyszło nastoletnie dziecko, a pod koniec dołączył chyba ojciec rodziny myjący zęby i drapiący się po jajkach jak rodzina nie widziała (jednak frontem do stojących w korku). Czy ci ludzie nie wiedzą, że wszystko widać, wiedzą i akceptują? Nie da się całkiem odwrócić wzroku, bo tam jest mijanka z której wynika korek i nawet najbardziej dyskretne osoby zaglądają im do mieszkania.
Obserwuj wątek
    • kozaki_za_kolano Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 21:46
      Kiedyś u nas tego nie było, zawsze szczelnie posłonięte okna.
      Pamiętam mój szok po pierwszej wizycie w Skandynawii, że oni nie mają firanek i żyją tak na wierzchu.
      Ale to było lata temu.
      Teraz i w Polsce ludzie żyją bez firanek, wszystko widać i coraz mniej się przejmują.
      Skoro obnażają się w mediach społecznościowych, to i okna nie przeszkadzają.
      Chyba zmienia się obyczajowość.
      Ja bym się krępowała.
      • hanusinamama Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 11:28
        Nie mam firanek- mam rolety i żaluzje. Jak się robi ciemno i wuidać wszystko co jest w oświetlonym wnętrzu...zakrywam okno od strony ulicy
      • yannefer Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 18:00
        miałam to samo, ale po wizycie w Holandii. Tam firanki/zasłonki mają tylko Polacy i Turcy.
        Wielkie okna i nie zasłanianie się wynikało z tego, że wiekszość mężczyzn była rybakami i i panie zostające w domu nie zasłaniały się, aby społeczeństwo moglo je kontrolować, jeśli zasłoniła okna to znaczy, ze coś ukrywała.

Sama mam wielkie witryny, i zdarza mi się w bieliźnie ganiac po domu, mężowi też, ja nie mam z tym problemu. Swojego czasu miałam remont drogi a wielka witryna z kuchni wychodzi na ulice i ludzie stojący w korku, mający dom po swojej prawej wręcz chamsko zaglądali do okien a ja im machałam big_grin Totalnie nie rozumiem po co ludzie się gapią bezczelnie i jeszcze mają z tym problem, jak wątkodajka.

Z resztą latem zdarza mi się w bieliźnie latać po ogrodzie, sąsiad w szlafroku kubły wystawia... totalnie nie mam z tym problemu.
        • pade Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 18:04
          Szkoda, że nie przyjdzie Ci do głowy, że nie każdy ma ochotę oglądać Cię w bieliźnie.
          Może panowie nie mają problemu, bo robisz im dobrze, ale ja gdybym w kółko oglądała swoją sąsiadkę, biegającą po ogrodzie w bieliźnie, zaczęłabym się zastanawiać, co jest z nią nie tak.
          • aamarzena Re: Domy z wielkimi oknami 08.01.23, 00:16
            pade napisała:

ale ja gdybym w kółko oglą
            > dała swoją sąsiadkę, biegającą po ogrodzie w bieliźnie, zaczęłabym się zastanaw
            > iać, co jest z nią nie tak.
            >

A jakby latała w kostiumie kąpielowym to byłoby ok? Nie chodzi nago, więc co to komu przeszkadza? Jest w swoim ogrodzie, ma prawo chodzić w nim w majtach i staniku. Wiele osób obsadza ogrody krzewami, więc aby zobaczyć ich paradujących w bieliznie po podwórku trzeba się nieźle postarać.
        • mia_mia Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 18:10
          Liczyłam się z komentarzami po co zaglądasz, patrz na drogę, ale w ciemnej ulicy wzrok sam wędruje w stronę światła, zwłaszcza jeśli trzeba patrzeć na pojazdy obok, jak w tym przypadku.
    • krwawy.lolo Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 21:46
      Co rozumiesz pod pojęciem "popularne"? Oczywiście w kontekście domów umiejscowionych w pobliżu skrzyżowań ze światłami.
    • abecadlowa1 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 21:53
      A poznałaś o jakim smaku była kaszka?
      • mia_mia Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:00
        Z obrazków na opakowaniu wiem, że była malinowa. Miejsce akcji było dosłownie kilka czy kilkanaście metrów ode mnie. Jak jechaliśmy na wigilię, to widziałam co będą jedli i że jeszcze nie schowali odkurzacza i mopa, a na stole jest Apap i esseliv😉
    • stara-a-naiwna Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 21:54
      chyba nie przeszkadzało by mi, ze jestem na widoku, ale ja nie chodzę w stringach i staniku po domu (w koszulce zakrywającej tyłek juz tak)

chciała bym takie ogromne okna smile
      ale w odosobnionym miejscu - tzn nie mówię o widoku na las ale mimo wszystko zapewniającym ciut więcej prywatności.
      Nie przeszkadza mnie, ze ktoś mnie widzi co robię w mieszkaniu.
      Ale ja jeżdżę na campingi gdzie "każdy każdego widzi"
      • abecadlowa1 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 21:57
        A ja bym z przyjemnością wypinała tyłek na przechodniów. Prywatność mam w głowie. Dudę każdy oglądać może.
      • s12345s Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:00
        stara-a-naiwna napisała:

> chyba nie przeszkadzało by mi, ze jestem na widoku, ale ja nie chodzę w stringach i staniku po domu (w koszulce zakrywającej tyłek juz tak)

A mnie by przeszkadzało jakby mnie było widać. Cenię sobie prywatność. Takie duże okna bardzo mi się podobają i miałabym coś na tych oknach, żeby mnie nie było widać, ale żebym ja dobrze widziała.

• eukaliptusy Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 12:10
        Ci to akurat mają widok na korek 🤦🏻‍♀️
    • tanebo001 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 21:59
      Takie ona mają sens gdy masz 10ha ogrodu.
      • unikotka Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:06
        Zgadzam się. A najlepiej w górach lub nad morzem, ewentualnie nad jeziorem.
        W gęstej zabudowie, przy ulicy to jakaś pomyłka.
      • pade Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:30
        Mają też sens, gdy nie masz ani ulicy, ani sąsiadów na przeciwko. Mam takie okna na dwóch piętrach z jednej strony domu i widok na zieleń. Poza tym, we wszystkich oknach mam rolety (mająteksmile).
      • m_incubo Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 11:24
        Takie okna mają sens, gdy mieszkańcy uznają, że mają sens, niezależnie od tego, jakie minimalne wymagania dotyczące działki masz ty.
    • la_felicja Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:00
      W UK jest mnóstwo domów z wielkimi wykuszowymi oknami od ulicy. Firanki są bleee i dla starych bab, zasłonki takoż, nawet za dnia wszystko widać, choćby się nawet przechodząc odwracało wzrok. A jak się ściemni i zapalają światła, to już zupełnie jak w akwarium.
      Ja bym tak nie mogła. Nie chodzę po domu w bieliźnie, nie dłubię nałogowo w nosie, ale nie mam życzenia, żeby mnie obcy ludzie oglądali, kiedy o tym nie wiem.
      • mia_mia Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:08
        Ja też nie uznaję firanek, ale jednak to coś innego niż „akwarium” na całym parterze.
    • sandy_cheeks Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:05
      Ja mieszkam w normalnym bloksie, ale w niektórych oknach nie mam firanek. Aktualnie budują mi tuż pod balkonem blok i są troche ponad wysokość mojego mieszkania, tylko jakies 15 metrów dalej. Najbardziej mnie wkurzają rano, bo zaczynaja od 7, a ja jeszcze działam w pieleszach przy zapalonym świetle. Czasami w staniku i majtach orientuje się, ze ktoś na mnie luka. Strasznie krępujące uczucie 🙄
    • majenkirr Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:06
      Chciałabym dom z wielkimi oknami!
      U nas niestety małe okienka trzymajà się w modzie mocno 😉
      • mia_mia Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:10
        Ja też, ale zainwestowałybym w coś co wieczorami chroni prywatność.
        • jasnoklarowna Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:26
          Ja mam zewnętrzne rolety. I poza kuchnią i łazienką oraz kotlownią i pralnią to w zasadzie wszystkie okna do podłogi.
          Ale teraz mam wysoki żywopłot. Jak był niski to często rolety zasłaniałam
    • pyza-wedrowniczka Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:07
      Mnie to zawsze stresuje, że kogoś widzę, chyba bardziej niż tych ludzi w mieszkaniach. Mam w okolicy blok z takimi wielkimi oknami od strony ulicy. Niby kilka metrów ogródka jest, blok ogrodzony, ale stojąc na przystanku autobusowym można zobaczyć, co ludzi na I piętrze mają na stole i oglądają w telewizji. Zawsze czuję się dziwnie.
      • majenkirr Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:22
        A ja od dziecka lubię zagladać ludziom w okna. Jak wracałam wieczorami z przystanku i widziałam mieszkania w blokach, to sobie wymyślałam historie o mieszkańcach 😅😂😂
        • jasnoklarowna Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:27
          Też tak miałam. A najfajniej było w grudniu jak w większości okien były choinki świecące. Uwielbiałam te obce choinki oglądać i porównywać z naszą (zawsze taka samą bo mieliśmy wtedy sztuczną)
          • rosapulchra-0 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:35
            Ja liczyłam choinki, gdy jeździliśmy tramwajem do matki mojego ojczyma na wigilię.
          • panna.nasturcja Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:31
            Ja dalej to robie. Kocham choinki w oknach.
        • taje Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:51
          To tak jak Sarah z Małej Księżniczki smile Ja też tak mam.
    • kamin Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:16
      Podziwiam, że tak dogrzali dom, że da się w staniku i gaciach chodzić w styczniu. Ja bym musiała mieć minimum 28 stopni.
      Co do meritum, to zadbalabym o folię na szyby.
      • fogito Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:25
        W stringach po domu? Przy dzieciach? Ble. Nie stac ich na zaluzje zapewne
        • yannefer Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 18:02
          nie stać jej na normalne majtki tylko sznurki tongue_out
      • jasnoklarowna Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:29
        Większość nowych domów jest teraz świetnie zaizolowana. Okna są trzyszybowe, a jak ogrzewanie podłogowe to wystarczy 23 stopnie i w bieliźnie spokojnie da się chodzić. To mówię ja. Zmarzluch.
        Tyle że ja maniacko rolety zewnętrzne zasłaniałam póki mi żywopłot na 3 metry nie urósł.
        • fogito Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 08:43
          23 to za duzo 20 to temperatura optymalna. Ale pomijajac. Tak w stringach przy stole? Karmiac dzieci? To jakies patusy sa.
          • la_felicja Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 11:18
            Moża pani sobie samoopalacz nałożyła.
          • kamin Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 15:11
            Dzieci akurat pewnie ją nieraz nagą widziały, nie bardzo wiem w czym problem wewnątrz rodziny.
        • kamin Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 15:09
          U mnie w bloku przy 20-22 stopniach chodzę w T-shircie i dresie. O chyba, że porzadki robię, to wtedy krotki rekaw starcza.Mówisz, że podłogówka tak zmienia odczuwanie temperatury i mogłabym latać w bikini?
    • beata.1968 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:34
      Wprawdzie lubię dużo światła , ale nie chciałabym dużych okien. W domu lubię się czuć swobodnie , wystawianie na widok publiczny to nie dla mnie. Natomiast gdyby dom był na odludziu od razu przypomniałyby mi się te wszystkie horrory w których niczego nieświadoma kobieta krząta się po domu a morderca już zaciera rączki przed akcją.

• chatgris01 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:07
        beata.1968 napisała:

> Natomiast
        > gdyby dom był na odludziu od razu przypomniałyby mi się te wszystkie horrory w k
        > tórych niczego nieświadoma kobieta krząta się po domu a morderca już zaciera r
        > ączki przed akcją.
        >

Mam identycznie big_grin
      • jowita771 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:28
        Ja mam identycznie. Z tymi mordercami też.
    • bywalec2023 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 22:54
      ja mam wieelkie okna i przez kilka miesięcy nie miałem firanek - na szczescie rolety są - ale mam w dupie czy ktos mnie ogłada w piżamie.
      Są ważniejsze rzeczy w życiu.
      • bywalec2023 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:03
        korzyści z wielkich okien są dużo większe niż straty związane z tym ze ktos mnie zobaczy w piżamie czy ze mam bałagan w salonie 😂
    • thank_you Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:04
      Mam cała sciane przeszklona - co mnie obchodzi jak mnie ktoś widzi?
    • profes79 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:31
      Zetknąłem się z takim stylem budownictwa na Zachodzie - Francja, Belgia, Holandia. Widocznie dotarło to i do nas.
      • chatgris01 Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 08:39
        Ale we Francji we wszystkich oknach sa okiennice lub zewnetrzne rolety (i wieczorami okna sa zasloniete).
      • konsta-is-me Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 12:11
        A to nie jest kwestia klimatu ?
        Który się zmienia, więc i my możemy mieć duże okna ( jest cieplej).
        • tanebo001 Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 12:39
          Albo za ciepło
        • aamarzena Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 14:01
          Jak okna od południa to może być nawet za ciepło. Nie tyle to kwestia klimatu co nowych technologii, ciepłych okien itp. Plus zwracacanie się w stronę naturalnych źródeł energii, w tym naturalnego dogrzewania domu przez promienie słoneczne. Tylko bez osłon na lato można zrobić sobie w domu piekarnik.
    • heca7 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:50
      W NL byś padła i nie wstała wink Idziesz sobie uliczką, wąską. Dookoła kamieniczki dwupiętrowe. I na parterze okna do ziemi, przy samym chodniku, ani centymetra trawnika czy czegokolwiek między. W tych oknach odsłonięte zasłony (bo jednak jakieś tam są) i widzisz rodzinę siedzącą jakieś dwa/trzy metry od ciebie przy stole. Widzisz co jedzą, co oglądają. Nikt tym się nie przejmuje.
      • princesswhitewolf Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:54
        Fakt, w NL wrecz nie wypada sie zaslaniac
        • dramatika Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 01:20
          Kultura jak w Chinach - dbanie o prywatność jest podejrzane. Jest to związane ze zeświecczeniem - odpowiada się przed innymi ludźmi, a nie przed Bogiem. W innych miejscach (np w PL) przejawia się to ekshibicjonizmem internetowym, koniunkturalizmem i potrzebą udowadniania otoczeniu, że jest się grzecznym i się płynie z prądem.
      • andace Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 10:48
        W domu wszystkie okna mamy od sufitu do podłogi i na całą ścianę i nie mam ani firanek ani zasłon - mieszkam w Holandii i dla męża Holendra to jest normalne.
        Planujemy zamontować żaluzje, ale takie żeby lepiej izolowały w zimie i osłaniały od słońca latem (bo salon i sypialnia jest od południa).

Jak w NL w oknach są firanki i zasłony to zazwyczaj mieszkają tam emigranci.
        • bywalec2023 Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 10:54
          hehe niedaleko mieszka holdenderskojezyczny Belg i ma tez okno niezasloniete
        • hanusinamama Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 11:30
          Ja sie własnie miałam pytac co jak słonce wali prosto w okno??
          • andace Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 13:19
            Jak słońce swieci prosto w okna to przeciętny Holender przed wszystkim cieszy się że przestało padać i w końcu widzi słońce 😂 i tym bardziej nie zasłaniasz żeby nagrzać dom/mieszkanie.
          • thank_you Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 15:18
            My mamy zewnętrzne okiennice.
            • thank_you Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 15:19
              Gdybym mogła, to miałabym wszystkie sciany ze szkła. tongue_out
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 15:14
          A ludzie sekszą się też przy odsłoniętych oknach?
          • andace Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 18:11
            Tego nie widziałam ale zazwyczaj na parterze są kuchnie, jadalnie i salon (popularne są mieszkania piętrowe), więc z poziomu chodnika sypialni nie widzę.
            My w starym mieszkaniu mieliśmy sporą odległość od okien sypialni do budynku na przeciwko, teraz mamy podobnie, ale akurat ja nie czuję się komfortowo bez zasłon czy żaluzji w sypialni.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 19:31
              He, je niektórzy mają lornetki i nie wszyscy ograniczają się do sypialni, jak wiadomo.
              W filmach widziałam, ze ludzie przyglądają się sobie przez okna, trenują podglądactwo.
              Ja mam bloki okna w okna, więc nie chciałabym uczestniczyć w życiu przypadkowych ludzi i na odwrót.
      • al_sahra Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 12:08
        heca7 napisała:

> W tych oknach odsłonięte zasłony (bo jednak
        > jakieś tam są) i widzisz rodzinę siedzącą jakieś dwa/trzy metry od ciebie przy
        > stole. Widzisz co jedzą, co oglądają.

Uważa się, że to wynika z mocnych tradycji kalwinizmu: nie wstydzę się się, bo żyję uczciwie i nie mam nic do ukrycia.
        • heca7 Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 12:15
          Tak wiem o tym. Córka podczas zajęć integracyjnych przed rozpoczęciem pierwszego roku studiów została o to zapytana- dlaczego nie ma w NL zasłon. I odpowiedziała, że to wynika z religii. A w myślach dodała- a wie pan dlaczego w Polsce wszyscy się zasłaniają? To też wynika z religii. Polak w sobotę się uchla i zrobi awanturę rodzinie a w niedzielę w kościele wszyscy zgodnie usiądą w pierwszej ławce tongue_out I będą udawać bogobojnych obywateli.
          • al_sahra Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 12:29
            Katolicyzm ma lepszy wgląd w naturę ludzką niż religie protestanckie smile.
        • chococaffe Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 15:18
          Co mi przypomina "Maigreta w Holandii" - zasłony niepotrzebne, wystarczy dywan, żeby było gdzie zamiatać.

Na marginesie, kiedy byłam w miasteczku Eden ja czułam tę atmosferę, ona wisiała w powietrzu, tylko wtedy nie wiedziałam, że Simenon to opisał.
      • andace Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 19:26
        Jeszcze jedna ważna rzecz dotycząca Holandii, oni oszczędzają na ogrzewaniu więc w standardowym holenderskim domu jest 16-17 stopni, w tych starych bywa nawet zimniej bo ciężej je ogrzać.
        W związku z tym Holendrzy chodzą po domu w butach i w pełni ubrani, jakbym zobaczyła rodzine siedzącą w samej bieliźnie w salonie czy kuchni to uznałabym że to zebranie klubu „morsów” i planują kąpiele w przeręblu.
    • princesswhitewolf Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:53
      Przeciez takie okna najczesciej sa jednostronne ze nic nie widac, a jak juz takie sa to specjalna folie odbijajaca sie nakleja i nie widac nic.

Dylematy jak z XX wieku
      • olpa7 Re: Domy z wielkimi oknami 06.01.23, 23:57
        Te okna i folie działają tak że widać tam gdzie jest jasno. Czyli jak jest po zmroku i w domu zapalone światło to wszystko widać.
        • hanusinamama Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 11:31
          No nie są też takie ze nie widac ale drogie pioruńsko
    • tanebo001 Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 00:03
      www.kawiarniany.pl/2020/02/06/dlaczego-w-holandii-sa-duze-okna/
    • geoardzica_z_mlodymi Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 00:57
      Ka mam schizę, ze jak będą strzelać, to nie ma się gdzie za ścianą schować (od dzieciństwa i naoglądania się filmów wojennych).
    • glow.cloud Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 01:33
      Wiedza i im nie przeszakdza. Dlugo mieszkalam na niskim parterze, w dodatku z chodnikiem idacym zaraz pod oknami. I jestem norkturalna, wiec zwykle na zewnatrz ciemno, wewnatrz swiatlo, wiec wszystko widac. Spie nago i chodze po domu jak po domu a nie w ubraniu. Zero problemu.
      • arkanna Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 14:45
        Bravo ty,
    • noname2021 Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 02:07
      Uwielbiam w domu wielkie okna, i moglabym miec je z kazdej strony - ale w dzien.
      W nocy, w domu te czarne dziury sa dosyc niepokojace.
      Zupelnie inczaej jakbym mieszkala w wysokosciowcu - w miescie - wtedy wielkie niezasloniete okna w nocy to dodatkowy plus - jakie widoki, swiatelka, - super view w dzien i w nocy tez
    • milin94 Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 05:01
      Mąż przy wyborze projektu domu chciał właśnie taki z ogromnymi oknami - powiedziałam, że ok, ale będzie je mył. Zrezygnował.
    • lilia.z.doliny Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 08:46
      pod koniec dołączył chyba ojciec rodziny myjący zęby i drapiący się po jajkach
      Ale nie tą samą szczoteczką?
      • chatgris01 Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 08:47
        😂
    • 35wcieniu Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 08:55
      Przedziwne pytanie "czy nie wiedzą". Oczywiście że wiedzą, po prostu im nie przeszkadza że inni na nich patrzą.
      W życiu nie chciałabym takiego domu ale widać tamci lubią.
    • marinella Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 09:01
      Bardziej by mi przeszkadzał widok na jeżdżące samochody, niż to że mnie widzą.
      • fogito Re: Domy z wielkimi oknami 07.01.23, 10:17
        I smrod i halas...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka