Dodaj do ulubionych

Ocenianie zachowania uczniów

07.01.23, 08:25
... przez siebie nawzajem. W klasie syna (siódma klasa) taka sytuacja na koniec semestru, ze na godzinie wychowawczej wszyscy uczniowie na forum klasy mieli się wypowiadać, jaką ocenę z zachowania daliby każdemu z klasy. Po kolei. No i zrobił się kwas, bo jest jedna dziewczynka w klasie, niezbyt lubiana ale bardzo dobrze się uczy, i prawie każdy ocenił ja na dopuszczający. Dziewczyna z tego co syn opowiada, nie ma na koncie żadnych większych wybryków, tylko jest nielubiana ze względu na to że bywa złośliwa w stosunku co do innych. Reszta klasy oceniała się, rzecz jasna, podług wzajemnej sympatii do siebie, czyli najlepsi koledzy dawali sobie wzajemnie wysokie oceny. Pani podsumowała, że ,,ale tak nie można, wy nie możecie oceniać siebie podług tego kto kogo lubi, tylko jak sie zachowuje, a zresztą te wasze oceny i tak nie wpłyną na finalna ocenę wpisana do dziennika". Aha, to po co to było? Czy jest na sali jakiś pedagog? Pamiętam takie akcje jeszcze z mojej podstawówki, rzecz rozgrywała się podobnie. Czy to jest jakoś pożyteczne wychowawczo?
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 08:28
      Z zachowania nie ma oceny dopuszczającej.
      • fogito Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 08:36
        Fakt nie ma, ale to publiczne ocenianie sie przez uczniow jest praktykowane. Nie wiem po co. Dla mnie to lincz i wywołuje mase niepotrzebnych kwasów. Ja tego nie zrobiłam w swojej klasie. Natomiast poprosiłam o samoocenę na malych karteczkach do wiadomości tylko mojej. Ciekawe czy nauczyciele chcieliby na radzie tak sie publicznie oceniac z zachowania. Oj rzeznia by byla.
        • la_mujer75 Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 08:46
          W szkołach moich synów dzieciaki też piszą na karteczkach. Przynajmniej w podstawówce tak mieli, nie wiem, jak w liceum.
          • little_fish Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 08:56
            A mój pisze na dużej kartce. Dwie strony AT. Gdzie są konkretne kryteria. I każdy przyznany sobie punkt musi uzasadnić.
            • fogito Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 09:00
              Gorsze niz spowiedź 😱
              • little_fish Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 09:07
                Nie, grzechów wyznawać nie trzeba. Ani tajemnic żadnych wyjawiać 😁
                • fogito Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 09:12
                  Przynajmniej..
                  • little_fish Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 09:17
                    W sumie to wcale nie jest złe, dziecko ma możliwość dokonania faktycznej samooceny i widzi jaka ocena jest adekwatna. A jeśli mu zależy na zmianie oceny, to wie, co może zrobić. Taka umiejętność jest wbrew pozorom bardzo przydatna.
                    • fogito Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 09:31
                      Jestem za. W brytyjskiej szkole pisze sie taka "spowiedz" jak ktos ląduje w kozie po lekcjach. 3 uwagi i detension. Syn mial.okazje pisac i 😝
                      • homohominilupus Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 09:33
                        fogito napisała:

>. 3 uwagi i detension. Syn mial.okazje pisac i 😝

A nie detention przypadkiem?
                        • fogito Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 10:08
                          Tak. Sorki za pomyłkę
                          .
      • ponis1990 Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 09:23
        Ja wiem, to skrót mój taki był, ogólnie chodziło o to, że dzieci zaczeły wywoływac ,,dwójka, dwójka" nie wchodząc dokładnie w kanon ocen.
    • milva24 Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 08:33
      U córki w klasie też są takie "oceny". Nie wiem po co to, bo później pani i tak wystawia po swojemu. Może mają to w programie ale moim zdaniem prowadzą tylko do skłócenia klasy bo u córki już jest niezażegnany konflikt wśród dziewczynek i ta "ocena" posłużyła agresorkom do dokopania tym, którzy im nie pasują.
      • bluea.nne Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 08:53
        U nas też jest, ale nie na forum, tylko każdy indywidualnie po cichu wpisuje ocenę innym. Ogólnie oceny zachowania są koszmarem dla nauczycieli, serio.
    • fibi00 Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 08:52
      Muszę syna dopytać czy u nich też tak jest ale chyba nie. Ale za to wiem że dzieci muszą wystawić sobie samoocenę, która jest wpisywana do dziennika i którą pani bierze pod uwagę podczas wystawiania oceny z zachowania.
    • triss_merigold6 Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 09:14
      Proszę, to właśnie przykład działania, o którym pedagog coś słyszał, ale nie zrozumiał do czego służy i w jaki sposób je przeprowadzić.
      Przykre, niefajne, antywychowawcze, nie służy do niczego poza wskazaniem palcem gwiazd i anty gwiazd socjometrycznych.
      • fogito Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 09:32
        Najgorsze ze jest to powszechna praktyka w szkolach.
    • ritual2019 Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 10:12
      Idiotyzmy polskiej szkoly 🤣
      • fogito Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 10:16
        Niestety tak.
    • mgla_jedwabna Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 10:17
      To jest fatalne wychowawczo. Uprawiano coś takiego u mnie w liceum. Jednego roku miała miejsce grubsza afera z udziałem jednej z uczennic oraz wychowawczyni, plotki były fantastyczne, a atmosfera rozgrzana. Odmówiłam wystawiania ocen z zachowania reszcie klasy w tej sytuacji. Miałam świadomość, że dzieje się, i to grubo, za to nikt nie wie nic pewnego, więc nie jest to sytuacja pozwalająca na wypowiadanie jakichkolwiek ocen i opinii, jeśli mam być uczciwa i w zgodzie z własnym sumieniem. Za tę odmowę obniżono MI zachowanie. Było to prawie trzydzieści lat temu, a nadal jestem dumna z ówczesnej, nastoletniej siebie.
      • fogito Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 10:20
        Co za patologia. Tobie obniżyli bo jako jedyna odmówiłas udziału w linczu. Masakra.
    • nangaparbat3 Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 10:21

4. Ocenianie zachowania ucznia polega na rozpoznawaniu przez wychowawcę oddziału, nauczycieli oraz uczniów danego oddziału stopnia respektowania przez ucznia zasad współżycia społecznego i norm etycznych oraz obowiązków określonych w statucie szkoły.

To Ustawa o systemie oświaty - czyli ocenianie dzieci przez dzieci, nastolatków przez nastolatków, jest wpisane w system.
      Trudno w to uwierzyć, ale takie są fakty.
      Szkoła musi samodzielnie postanowić, jak to technicznie realizować.
      Skoro przepisy są jakie są, powinna się skoncentrować na ograniczaniu strat, negatywnych skutków oceniania dzieci przez dzieci.
      We własnej klasie (LO) rozwiązywałam sprawę w ten sposób, że każdy uczeń i uczennica anonimowo głosowali na 3 osoby, które wg nich zasługują na ocenę wzorową. I rok w rok klasa zgodnie wybierała dwie osoby, co roku te same, uczennicę i ucznia dobrych, nawet bardzo dobrych, ale przede wszystkim zyczliwych, wspierających, zrównoważonych. Jedno z nich było osobą głęboko wierzącą, działającą w duszpasterstwie młodzieży, drugie na odwrót, o ateistycznych i lewicowych poglądach.
      Resztę ocen brałam na siebie, pilnując, żeby każda/y wiedział/a, dlaczego ocena taka a nie inna.
    • asia_i_p Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 11:55
      To niestety jest w niektórych statutach, u nas też. Ja to załatwiam w ten sposób, że proszę uczniów, żeby do swojej samooceny dopisali komu proponują więcej niż wyjściowe dobre i dlaczego.
    • primula.alpicola Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 12:00
      Skąd wiadomo, jak kto ocenił innych? To ma być poufne, a wychowawca który upublicznia te oceny i je komentuje, powinien zostać poddany tej samej procedurze w pokoju nauczycielskim.
      Przeprowadzić to trzeba, ocena koleżeńska to jedna ze składowych oceny z zachowania; jest w przepisach, ma być zrobione i można to przeprowadzić w cywilizowany sposób.
      • ponis1990 Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 13:01
        Stąd wiadomo, ze uczniowie mowili to na głos na lekcji. Podoba mi się pomysł Nangaparbat zeby anonimowo zgłaszać trzech najlepszych uczniów.
        U mnie w podstawówce, nie tak dawno bo poczatek lat 2000, też pamietam cos podobnego, z tym że mielismy nawzajem na kartkach pod danym nazwiskiem napisac dobre i złe cechy o kimś. Pamietam ze mnie napisali, że jestem dziwna ( bo byłam. Byłam bardzo wycofana, nieufna, w domu się źle działo) a kolezance z ławki głównie, ze jest za chuda ( bo wtedy byla bardzo chorowita, i miała taką przemianę materii). Czwarta klasa sp. No ja nie wierzę w konstruktywną ocenę dzieci, skoro nieraz i w pracy w dorosłym zyciu bywają animozje przez osobiste sympatie i antypatie smile
      • milva24 Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 14:25
        U córki w klasie rozmowa na forum na godzinie wychowawczej.
    • eukaliptusy Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 13:16
      Skoro jest złośliwa, to faktycznie nie przestrzega zasad współżycia społecznego. Nie wiem z jakiej racji uważacie, że agresje werbalną należy ignorować. A tak po ludzku to dziecko potrzebuje wsparcia żeby się nauczyć odnajdywać w grupie. Ja bym ja skierowała do pedagoga szkolnego zamiast się obruszać na naturę ludzką. Stopnie to nie wszystko.
      • little_fish Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 13:20
        Pomijając zasadność publicznej oceny przez dzieci, to tak jak piszesz - złośliwość powinna mieć wpływ na ocenę, dobre oceny -nie.
    • extereso Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 13:19
      U mojego syna też to było, się pani zbierała na karteczkach i podawała tylko uśredniony ogólny wynik :+- czy 0 w odniesieniu do propozycji pani. Moim zdaniem jakieś to jest rozwiązanie skoro to być musi a chyba musi bo inaczej jak wpadaliby na taki dziwny pomysł?
    • zaczarowanyogrod Re: Ocenianie zachowania uczniów 07.01.23, 13:40
      Jak ja chodziłam do szkoły to takie coś było. Tylko ocenialiśmy się na kartkach anonimowo.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka