Dodaj do ulubionych

Jak uzbroić dziecko ?

07.01.23, 08:52
Uzbroić mentalnie.

Ponieważ ematka wie wszystko, to zapytam starszych stażem.

Mój ledwo co ośmiolatek, właśnie przeżywa swoje pierwsze zderzenie z patolą z dobrego domu.
Patola, w postaci kolegi z klasy przyczepia się do mojego ośmiolatka niemal codziennie, a mój młody ciężko to znosi, stresuje się tym.

Ów kolega dysponuje zasobem leksykalnym typu „twój ojciec to brudas” ( przy myciu rak w szkole) lub „ty jesteś zakałą / głupkiem” ( przy odpowiedziach w klasie).

Jak nauczyć dziecko olewać tego typu kolegów, bo przed nimi jeszcze wiele lat wspólnej edukacji : osiedlowa podstawówka+gimnazjum ? Teorię niby znam, ale wole doświadczenia. W pierwszym odruchu zareagowałam chyba nieadekwatnie, bo poradziłam młodemu kilka niemiłych ripost.

Help.
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 08:57
      To tylko sześć lat, potem Twój pójdzie do gimnazjum i gwarantuję Ci, że będzie tam jedynym uczniem na całą szkołę.
      • la_mujer75 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 08:58
        smile
      • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 09:09
        To info poboczne, ale to system szkolny z innego kraju.
        • ritual2019 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:06
          marinella napisał(a):

> To info poboczne, ale to system szkolny z innego kraju.

Z jakiego konkretnie? Czesto zgloszenie w szkole pomaga.
          • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:13
            Fr, Wychowawczyni jest jednocześnie dyrektorką szkoły i radzi dzieciom „ nie przejmuj się”.

Syn ma grupę kumpli w klasie i poza klasą w klubie sportowym, tamtem się czepił jak rzep psiego ogona i chyba wykańcza go częstotliwością czepialstwa. Nie wiem za bardzo jak go wzmocnić i trochę się obawiam, ze eskaluje,
            • ritual2019 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:21
              Poinformowac szkole. Jesli twoje dziecko zacznie gryzc to tylko bedzie eskalowac problem a tego chyba nikt nie chce.
              • agniesia331 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 21:27
                Na policję.ci nie popuścić. Narobić wstydu o przyjść z policja do szkoły. Niech gnojekn8 lat ma problem. Tylko wtedy nie wyrośnie na patola.
            • boogiecat Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:43
              marinella napisał(a):

> Fr, Wychowawczyni jest jednocześnie dyrektorką szkoły i radzi dzieciom „ nie pr
              > zejmuj się”.

Napisalas jej mejla?
              To co cytujesz, to nie czepialstwo, tylko obrazliwe teksty, a wielki problem dyrektorki to ze sa one czesto powtarzalne, czyli moga zostac zakwalifikowane jako harcèlement scolaire. Taki tez tytul nadalabym mejlowi. Zapytaj co szkola robi, lub proponuje zrobic zeby chronic twoje i inne dzieci.
              Zalacz ten dokument cache.media.education.gouv.fr/file/10_-_octobre/48/3/Non-Au-Harcelement_2016_Protocole-de-traitement-dans-les-ecoles_648483.pdf
              i ogolnie przypomnij pani dyrektor jej obowiazki i odpowiedzialnosc, nawet jesli dzis jest to na wyrost.

W takich przypadkach mozna tylko chronic dziecko i pokazac mu, ze nie jest samo wobec problemu, ze rozwiazania szuka sie systemowo i ze to nie on jest od okielznania patoli.

Ps osobiscie raczej na pewno porozmawialabym sobie z rodzicami tamtego chlopca, a nawet raczej bezposrednio z tym chlopcem i nastraszyla jak trzeba🤷🏻‍♀️
              • boogiecat Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:58
                Jeszcze raz przeczytalam startowy i nie, kurfa, to nie bedzie na wyrost.
              • iwoniaw Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:00
                Zrobilabym tak, jak pisze boogiecat - za wyjątkiem prób rozmowy z patolem czy jego rodzicami. To jest moim zdaniem zawsze opcja zła i nawet niosąca pewne niepotrzebne ryzyko, że to oni zaraz cię oskarżą o nękanie i bógwico.
                • boogiecat Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:14
                  Nie tam, nikt o nic nie oskarzy w zwiazku z jedna autorytarna acz wychowawcza wiadomoscia bezposrednio przekazana dzieciakowi. Moim zdaniem to jest bardzo potrzebne.
                  • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:28
                    Nie mam jak go przydybać, bo jest szkoła - brama - jest odbierany prosto spod szkoły.
                    • danaide2.0 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:36
                      Nie polecam przydybywania. Jeszcze ktoś cię o coś oskarży. Polecam podchodzenie do dziecka wraz z jego opiekunem i stawianie jasno sprawy: Pani/a dziecko atakuje i wyzywa moje dziecko.
                      Przebieg interwencji może być bardzo różny. Wielu rodziców wypiera problem, zwłaszcza że często sami są jego źródłem.
                      • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 13:26
                        W to nie wątpię, ze sam tego nie wymyślił.
              • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:13
                Dzięki boogie <3
    • joszka30 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 09:34
      Dlaczego- olewac? Naucz go ciętych ripost.
      • la_mujer75 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:10
        Ja tam też swoim mówiłam, że świetną bronią sa ostre riposty, a każdy ma słaby punkt.
        I zwłaszcza Młodszego uczyłam, bo on jest mega wrażliwcem i nigdy nie chciał kogos urazić.
      • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:10
        No, ale jakoś mi głupio go uczyć odpowiadać „ to twoja matka jest …, twój ojciec jest … „ etc

Słaba jestem w te klocki jeśli chodzi o dzieci
        • runny.babbit Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:19
          Są uniwersalne riposty, zresztą nieważne co za słów użyje, bardziej chodzi o to żeby się postawić i pokazać że łatwo nie będzie. Takie małe gnojki przyczepiają się do słabszych.
          • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:12
            Takie uniwersalne „spadaj” mu właśnie zaproponowałam.
            • mid.week Re: Jak uzbroić dziecko ? 18.01.23, 08:44
              marinella napisał(a):

> Takie uniwersalne „spadaj” mu właśnie zaproponowałam.

Agresor sie nie pozbiera
        • la_mujer75 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:30
          Pamietam, jak kiedyś odbierałam swojego Starszego (chyba II klasy S.P), gdy byłam świadkiem, jak piekne dziewczątko bluzgało na swojego kolegę, przy aprobacie innych dzieciaków.
          Byłam w szoku, bo nie zdawalam sobie sprawy, że dzieci (podejżewam, że była to jakas VI klasa lub może I klasa gimnazjum) potrafią używac takiego słownictwa! A wychowywałam się na Pradze Południe w latach 80' smile
          Zaskoczona, nie zdązyłam w żaden sposób zareagowac, jak chłopak, spokojny, powiedział coś w tym stylu: "Wiesz, mógłbym zacząć się zachowywac, jak ty, ale mnie czegos innego uczono. I nie mam zamiaru zejśc do twojego poziomu". I odjechał ( akcja miała miejsce, gdzie były stojaki na rowery),
          I szok- bo nagle dzieciaki wzieły jego stronę : "Ziuta, ale cię zakasował".
          Ten jego spokój, pewnośc siebie była imponująca, a dziewczątko naprawdę bluzgało na niego, obrażając jego, jego rodziców, etc.
          • la_mujer75 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:30
            * podejrzewam
          • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:12
            Dzięki za kierunek.
        • daszka_staszka Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:42
          Naucz go przezezniac to co tamten mówi. Agresor "Twój ojciec to brudas" a twój dzieciak na to prześmiewczym głosem parodiując tamtego "Twój ojciec to brudas". Nic tak nie wkurza jak papugowanie przedrzeźnianie. A drugie to tekst "serio tylko na tyle cię stać, żałosne"
          • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:13
            Dzięki daszka , zastosuję !
            • daszka_staszka Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:18
              Za moich czasów działało bezbłędnie
              • boogiecat Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:26
                Znam z bliska wiele przypadkow szkolnego gnebienia i za kazdym razem gdy atakowane dziecko wchodzilo w schemat przedrzezniania, agresor pozwalal sobie na jeszcze wiecej bo nie mial jasnego sygnalu.
                Poza tym takie przedrzeznianie jest u atakowanego, ciezko znoszacego ataki, sztuczne i srednio wychodzi.
        • boogiecat Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:57
          marinella napisał(a):

> No, ale jakoś mi głupio go uczyć odpowiadać „ to twoja matka jest …, twój ojcie
          > c jest … „ etc

Ne o to chodzi. Cieta riposta wobec gnebiciela to odwrocenie sytuacji bez agresji, niech syn mu odpowiada « A twoj ojciec jest kim? Tez brudasem? »; « A ty jestes kim? Tez idiota? »
          • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:14
            Dzięki 🌷
    • rosapulchra-0 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:20
      Nie dać się zbyć wychowawczyni, to raz. Dwa, porozmawiać z matką agresora.
    • armamagedon Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:25
      Jeżeli szkoła nie reaguje, porozmawiałabym z rodzicami dziecka, bardzo konkretnie informując co się dzieje i czego oczekuję.
      Wcześniej może zapytałabym dyrektorkowychowawczynie, czy nauczyciele tez w ten sposób rozmawiają, ze toleruje takie teksty u dzieci, czy ja mogę komentować moje podejrzenia odnośnie jej rodziców itd. 🤗
      Jeśli reakcja będzie żadna, codziennie zglaszalabym oficjalne pismo z liczbą i rodzajem patolstwa, na które narażone było dziecko. Na kazdym spotkaniu rodzicielskim, jeśli są wspólne, zglaszalabym problem.
      Jeśli problem by sie utrzymywał, a mi zależało na szkole - interweniowalabym w organach założycielskich.
      • armamagedon Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 10:26
        Dziecka nie uczyłabym specjalnie chamstwa, jedynie wzmacniała poczucie własnej wartości (tony materiałów w necie), dawała się wygadać i próbowała nakierować na wysunięcie właściwych wniosków
        • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:16
          No wlasnie o to mi chodzi, ale jak PRAKTYCZNIE to zrobić w takiej sytuacji.
    • ga-ti Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:08
      Zupełnie nie pedagogicznie, przydybujesz agresora w szatni na uboczu i zdecydowanie tłumaczysz, czego sobie nie życzysz, grzecznie acz konkretnie.
      To małolaty, powinno poskutkować.
    • runny.babbit Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:34
      Dostałaś dużo pomysłów, najważniejsze jest a) stanowczo zareagować b) wybrać ripostę która dziecko będzie w stanie odpowiednio powiedzieć. Bez zdenerwowania, z pewnością siebie. Imo dla początkujących 😉 najlepsze jest krótkie acz dosadne " odpierd... się" czy "spadaj"
    • gr.ruuu Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 11:57
      1. Zgłaszasz wychowawcy na dręczenie i ma zwracać uwagę i reagować. Jaką jest reakcja na tekst przy odpowiedzi "jesteś głupkiem"? Jeśli jej brak to jest niedopuszczalne i pisz pismo do dyrekcji i rób aferę
      2. Jeden na jeden riposty w tym samym stylu. Na tematy o ojcu dobrze działa "a ty wiesz kto jest twoim czy twoja matka nie pamięta"
      3. Nastawić się że rodzice patusa przylecą z aferą, bo jak on dręczy to dobrze a jak jego to źle i wtedy twardo powiedzieć, że się należało i jak będzie podskakiwać do Twojego dziecka to będzie jeszcze gorsze rzeczy słyszał
      • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 13:20
        3 - Dokładnie tego scenariusza się obawiam.
        • gr.ruuu Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 13:35
          Czego się obawiasz w tym? U nas kiedyś, dawno to już było, dzieciaki dużo młodsze, sąsiad przyleciał z aferą. Jego syn nabijał się z syna mojego partnera że jest biedakiem, nie ma fajnego telefonu i ciuchów itp. No to Młody mu odpowiedział: przynajmniej nie mam ojca który pijany rzyga i śpi na korytarzu. Cała akcja odbywała się przez SMS, tamten pokazał ojcu i sąsiad przyleciał z pretensjami, że mu dziecko płacze teraz. To usłyszał, że po pierwsze mógł nie chlac i dziecku wstydu nie robić a po drugie niech gówniarza nauczy, żeby się z innych nie wyśmiewał to płaczu nie będzie. I się skończyły zaczepki.
    • primula.alpicola Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 12:24
      Nie olewać, tylko odpowiadać adekwatnie. "Twój ojciec to brudas." "Chyba twój". Niemiłe riposty to jest adekwatna reakcja.
      Przy odpowiedziach w klasie?! A nauczyciel co na to? Bo ja bym synka zmiażdżyła za taki chamski tekst.
      • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 13:19
        Nauczycielka nie słyszała, a jak młody zgłosił to usłyszał „ nie przejmuj się”.

Wiem, ze mogę to załatwić z nauczycielka, ale chciałabym poznać doświadczenia innych jak konkretnie zbudować w dziecku mur na takie teksty, bo podejrzewam ze ten mały patolek to nie ostatni w jego karierze szkolnej.
    • asfiksja Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 12:47
      Skoro gimnazjum to rzecz się dzieje w kraju zagranicznym. Jeśli jest to kraj cywilizowany to nie patyczkujesz się i zgłaszasz podejrzenie zachowań rasistowskich.
      • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 13:17
        „Brudas” nie było w sensie rasistowskim, było dosłowne - padło przy myciu rąk w szkole.
    • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 13:22
      Dzięki ematki, sugerując się odpowiedziami pogadam dzisiaj z młodym i poćwiczymy riposty, od spadaj, przez przedrzeźnianie i odwracanie pytań.

W poniedziałek napiszę maila do nauczycielki z dokładnym cytatem.

Jak to nie zadziała to ręce do wątku, dzięki wszystkim za rady, teraz musze troche ochlonac
      • boogiecat Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 16:00
        To ja trzymam kciuki za malego. Wszystko bedzie dobrze, reagujesz, rozmawiasz, radzisz- to jest zbroja dla syna.
        • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 16:12
          Dzięki, właśnie wymyślamy złośliwe rymy do „Simon”.
          • boogiecat Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 16:19
            Ups automatycznie mi przyszlo w pol sekundy Simon tête de c… 😛
            • boogiecat Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 16:20
              Simon vieux cornichon
            • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 17:08
              To również była moja pierwsza myśl smile

Kombinuję coś z simon pue oignon / simon cochon / simon moche pantalon , no ale to chyba jednak za slaby kaliber
          • boogiecat Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 17:06
            Jeszcze dopisze od mojej corki- « mamo, bezczelnego osmiolatka najlatwiej mozna uspokoic interwencja doroslego; a naj najlepiej gdyby to byl nastolatek, idealnie starszy brat lub siostra; dla osmiolatka un ado ça jette, ça se respecte, c’est en même temps super intelligent et super classe (dorosli nie sa classe) »

Ja jej calkowicie wierze😎
            • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 17:11
              Ja tez jej wierze, i nawet mam takie nastokatki ( sasiadow) pod reka, ale jak sie patolek przerazi to jeszcze sie polacze pani i bedzie na mojego, ze patoskarbeczka atakuje starszymi kolegami.
              • mala_truskawka Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 21:40
                Jeśli ta „patola z dobrego domu” to biała klasa średnia, to ja bym po prostu przy odbieraniu dzieci podeszła do nich z małym i powiedziała „Państwa syna obraza moje dziecko i nas. Potwierdziła to nauczycielka. Jeśli sytuacja się powtórzy, to podejmę oficjalne kroki.” Potem odwrócić się i odejść.
          • 1matka-polka Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 19:46
            marinella napisał(a):

> Dzięki, właśnie wymyślamy złośliwe rymy do „Simon”.

Simon, simon, ty xuju.
            • 1matka-polka Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 19:48
              1matka-polka napisała:

> marinella napisał(a):
              >
              > > Dzięki, właśnie wymyślamy złośliwe rymy do „Simon”.
              >
              >
              > Simon, simon, ty xuju.
              >

• danaide2.0 Re: Jak uzbroić dziecko ? 08.01.23, 02:21
            Simon Simon Simon
            Tu finira en prison!
            • danaide2.0 Re: Jak uzbroić dziecko ? 08.01.23, 03:19
              Wiesz, tak sobie jeszcze dopisałam parę strofek, bo trzynastozgłoskowiec nie bierze jeńców, a Simon ładnie się rymuje z "parents" "papa et maman", a nawet "excrément". No, przynajmniej dla mojego ucha.

Ale nie dalej jak przedwczoraj przeczytałam na forum o przemocy relacyjnej - ich jeszcze nie dotyczy, ale wszystko przed nimi. Sama jej doświadczyłam. Nie wiem zatem, czy jako (była?) ofiara jestem najlepszą osobą, by Wam doradzać.

Natomiast zawsze warto pamiętać, że les chiens aboivent, la caravane passe.
              Może to będzie najlepsza odpowiedź.
              Druga to po prostu włączenie ignora. Przemocowcy często dyskutują z ludźmi, z którymi da się wejść w dyskusję. Nie ma reakcji, nie ma zabawy.
    • forsythia Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 14:09
      Czytalam kiedys ksiazeczke-poradnik na ten wlasnie temat - jak reagowac na chamskie zaczepki. Niewiele z niej zapamietalam, ale jeden typ odzywki dobrze utkwil mi w pamieci: zacytowanie jakiegos przyslowia, najlepiej zupelnie nieadekwatnego do sytuacji, zeby skonfudowac agesora i zmusic do wysilku intelektualnego (prowadzacego zreszta donikad). Np: "Jestes idiota!" Odp.: "Gdzie kucharek 6 , tam nie ma co jesc".
      • jasnozielona_roslinka Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 16:53
        Ha ha
        No raz to może przejdzie. Natomiast agresor się wycwani i następnym razem po przysłowiu zacznie dalej atakować np a ty co, jesteś .... że nie rozumiesz. Ale ty....

Ale na pewno warto zapamiętać jako chociaż jednorazowy sposób obrony
    • solarpowerprincess Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 16:38
      Dyrekcja szkoły i systemowe działania.
    • bywalec2023 Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 17:01
      Wbrew pozorom mogą się chłopaki jeszcze zaprzyjaźnić. Ale lepiej żeby ten twój się nie bał mu konkretnie odpowiedzieć.
    • daisy Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 17:20
      Zadziałałabym stanowczo w szkole, to po pierwsze, a po drugie nauczyłabym ciętych i zabawnych ripost PO POLSKU, wypowiadanych ze szczerym rozbawieniem. Agresorów zaskakuje i wprawia w zakłopotanie reakcja, której się zupełnie nie spodziewają i nie rozumieją. Poza tym nikt nie będzie mógł się za bardzo przyczepić, że twój syn mówi nieprzyjemne rzeczy.
    • tokyocat Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 17:43
      Moja corka miala podobny problem. Nauczylam ja jak uderzyc jednym ciosem, zeby przeciwnik zostawil ja w spokoju do konca zycia. Szkola nie znalazla sposobu przez dwa miesiace. Moja corka, 11 lat, uderzyla wiec chlopaka z plaskiej dloni prosto w tchawice. Efekt gwarantowany. Mysle ze bedziemy mialy spokoj przez najblizsze 3 lata 😂
    • eilian Re: Jak uzbroić dziecko ? 07.01.23, 21:40
      Cóż, ja w podobnej sytuacji podeszłam do chłopaka (nagle zrobił się bardzo spolegliwy) i powiedziałam, że jeśli jeszcze raz usłyszę, że dokucza mojemu synowi to porozmawiam z jego rodzicami i dyrekcją. Wystarczyło.
    • waleria_bb Re: Jak uzbroić dziecko ? 08.01.23, 03:10
      Robisz przede wszystkim bardzo dużo, bo nie bagetelizujesz i nie dajesz złotej rady moich rodziców- ignoruj, nie przejmuj się. Jako osoba, która w duchu takich rad nigdy nie potrafiła odpyskować, oddać, dam tylko taką radę. Oprócz działania na poziomie dyrektor, poinformowanie rodziców napastnika, musisz wzmacniać syna. Tak, uczenie ciętych ripost jest pomocne, ale przede wszystkim wbijaj mu do głowy, żeby się bronił. Nie mówię tu o fizycznym ataku, ale zaszczep w nim to, żeby potrafił odpyskować w razie, gdy ktoś pluje mu na głowę, obraża. Tu bym strzeliła pogadankę o tym, że czasem wulgaryzm i prostacka riposta potrafi zamknąć pysk agresora i ma nie wahać się tak zareagować, nawet gdyby miał dostać uwagę itd. Na własnym przykładzie mogę Ci napisać, że ja bardzo często miałam ochotę napyszczyć moim agresorom, poniżyć przez celną ripostę i trafienie w czuły punkt, ale miałam wdrukowane- dobrej uczennicy nie wypada, dostanę uwagę, to nie przystoi i tego typu bzdury. Co jak pisałam na początku, podlewali moi rodzice głupimi radami pt. ignoruj, znudzi im się.
    • forsythia Re: Jak uzbroić dziecko ? 09.01.23, 19:47
      Polecam ksiazke:
      Judo with Words : An Intelligent Way to Counter Verbal Attacks
      by Barbara Berckhan
      (Wspomnialam o niej wyzej w tym watku.)
    • marinella Re: Jak uzbroić dziecko ? 18.01.23, 08:26
      Update:

Nauczyłam moje NVC-dziecko kilku ciętych, wulgarnych i RYMOWANYCH ripost, dzięki forumowa mądrości !

W ciągu 4-5 dni sprawa była załatwiona ( nastąpiła eskalacja wulgaryzmów) agresor rozdziawił paszczę i odczepił się od mojego dziecko i znalazł sobie nowa ofiarę, do której ponoć startuje z łapami.

Pani nauczycielka-dyrektorka przesadziła cała klasę ( chyba dla niepoznaki) i mały simonek siedzi daleko od mojego bombelusia, wiec jakby co, może sobie syczeć do woli.

Chwilo, trwaj.
    • mid.week Re: Jak uzbroić dziecko ? 18.01.23, 08:47
      Dac przyzwolenie na "bycie rownie nieuprzejmym", nie wciskac boomerskich tekstów przez ktore moze byc jeszcze wiekszym posmiewiskiem, porozmaeiac z wychowawca i rodzicami drugiego chlopca.
    • tapatik Re: Jak uzbroić dziecko ? 21.01.23, 19:34
      Kop w jaja. Jeśli jest dobrze wykonany to nie ma na niego mocnych.
    • 7katipo Re: Jak uzbroić dziecko ? 21.01.23, 23:16
      Mój by odpowiedział: "Ja przynajmniej jestem ładny" tongue_out
      Ale on tak ma, w naturze. Po mamusi, nie wiem? 🙄🤔

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka